motocykle pytań kilka
• Strona 1 z 1
motocykle pytań kilka
Na wstępie chciałem się przywitać bo jestem nowy na forum, wiec by wypadało. Zatem Witam wszystkich.
Mam kilka pytań, a że to najważniejsze jest związane z wyborem motocykla to umieściłem temat w tym dziale, jak źle to proszę o przeniesienie.
Tyle słowem wstępu.
Swoja przygodę z motocyklami dopiero zaczynam jestem totalnym świeżakiem po kursie, przed egzaminem. Przymierzam się do kupna pierwszego motocykla i tu pojawia się pierwsze pytanie. Na jaki motocykl powinienem się zdecydować mam 185cm wzrostu, 76kg wagi, 20 lat na karku i od roku prawo jazdy kategorii B. Motocykl byłby używany do przemieszczania się po mieście i ewentualnie na weekendowe wypady za miasto. Opcje jakie brałem pod uwagę to Honda cb500, Kawasaki gpz 500s, Honda Vf 500 f2 (chociaż skreśliłem bo problem z częściami i dostaniem egzemplarza w dobrym stanie), oraz Hondę Vf 750 sabre (bo mi się podoba
), brałem jeszcze pod uwagę honde dominatora i yamahe super tenere. moje pierwsze pytanie to czy dałbym radę sobie na każdym z tych motorów i który powinienem wybrać (rozsadek nakazuje mi brać gpz)?
Z racji że jestem swieżak chciałem poczytać co nieco żeby rozszerzyć wiedzę zdobyta podczas kursu. Jakie książki (filmy) polecacie w tym celu?
Przymierzam się do zakupu kasku ICON problem w tym że jestem z trójmiasta i nie uśmiecha mi się jechać do stolicy żeby przymierzyć kask, orientujecie się czy jest możliwość obmacać te kaski gdzieś w okolicy, a jeśli nie to jakie kaski polecacie na szczupły budżet?
Żeby była jasność to kask nie jest jedynym elementem ubioru jaki mam zamiar nabyć, z nim mam po prostu najwięcej problemów
Jak duża szansa jest że kupując na Allegro kurtki np. alpinestars nadzieję się na podróbkę? Jak ją rozpoznać?
Pozdrawiam Bartek
Mam kilka pytań, a że to najważniejsze jest związane z wyborem motocykla to umieściłem temat w tym dziale, jak źle to proszę o przeniesienie.
Tyle słowem wstępu.
Swoja przygodę z motocyklami dopiero zaczynam jestem totalnym świeżakiem po kursie, przed egzaminem. Przymierzam się do kupna pierwszego motocykla i tu pojawia się pierwsze pytanie. Na jaki motocykl powinienem się zdecydować mam 185cm wzrostu, 76kg wagi, 20 lat na karku i od roku prawo jazdy kategorii B. Motocykl byłby używany do przemieszczania się po mieście i ewentualnie na weekendowe wypady za miasto. Opcje jakie brałem pod uwagę to Honda cb500, Kawasaki gpz 500s, Honda Vf 500 f2 (chociaż skreśliłem bo problem z częściami i dostaniem egzemplarza w dobrym stanie), oraz Hondę Vf 750 sabre (bo mi się podoba

Z racji że jestem swieżak chciałem poczytać co nieco żeby rozszerzyć wiedzę zdobyta podczas kursu. Jakie książki (filmy) polecacie w tym celu?
Przymierzam się do zakupu kasku ICON problem w tym że jestem z trójmiasta i nie uśmiecha mi się jechać do stolicy żeby przymierzyć kask, orientujecie się czy jest możliwość obmacać te kaski gdzieś w okolicy, a jeśli nie to jakie kaski polecacie na szczupły budżet?
Żeby była jasność to kask nie jest jedynym elementem ubioru jaki mam zamiar nabyć, z nim mam po prostu najwięcej problemów

Jak duża szansa jest że kupując na Allegro kurtki np. alpinestars nadzieję się na podróbkę? Jak ją rozpoznać?
Pozdrawiam Bartek
- Krawiec00
- Świeżak
Z książek zdecydowanie polecam:
http://sklep.scigacz.pl/motocyklista-do ... -7085.html
I wszystkie twory tego autora, także cz.2 tego poradnika, znajdziesz na Allegro lub ściągniesz z neta za free w PDFie.
Jeżeli chodzi o kask to bierz tylko INTEGRALNY, z firm polecam (Arai, Shoei, HJC, Nolan, AGV, SHARK, BOX) - kolejność nie przypadkowa!
http://sklep.scigacz.pl/motocyklista-do ... -7085.html
I wszystkie twory tego autora, także cz.2 tego poradnika, znajdziesz na Allegro lub ściągniesz z neta za free w PDFie.
Jeżeli chodzi o kask to bierz tylko INTEGRALNY, z firm polecam (Arai, Shoei, HJC, Nolan, AGV, SHARK, BOX) - kolejność nie przypadkowa!
-
zero22 - Świeżak
Ja polecam kurtkę Alpiny T-RC1. Jak ją rozpoznać? cena około 7 stów
Na allegro widziałem tylko jedną podróbę, ale wystarczy pierwszy rzut oka, żeby widzieć, że to nie oryginał...

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
Re: motocykle pytań kilka
Krawiec00 napisał(a):(rozsadek nakazuje mi brać gpz)?
bo to ciężki wolny kloc ?
kupuj co Ci się podoba z wyjątkiem może busy, tlr, zx14

pytasz o vf
czemu miałbyś nie dać rady? jakiej, psychicznej ? świadomość że masz 750 niż 500 złamie Ci psychikę ?bo innej nie widzę odpowiedzi? nie wiem co to za pogląd ostatnio się wyrobił.nie rozumiem tego. motocykl ma być wolnością a nie ograniczeniem. bierz to co lubisz i ciesz się
co ja polecam do nauki-od smażenia placków jeździć się nie nauczysz.przeszedłeś podstawowy kurs więc to co masz wiedzieć wiesz. teraz tylko praktyka
więcej samodzielnego myślenia i jaj

jak ktoś ma koordynacje psycho-ruchową i przeciętną prędkość mózgu to sobie poradzi ze wszystkim. po rowerze do 500 też będziesz się musiał przyzwyczaić
a jak ktoś nie ma koordynacji i myślenia to polecam autobus

- DangerZone
- Świeżak
kowal_71 napisał(a): Na allegro widziałem tylko jedną podróbę, ale wystarczy pierwszy rzut oka, żeby widzieć, że to nie oryginał...
no pewnie jasne, to takie proste ;p czyli że czym się różni?
Co do vf to się sugerowałem tym że wszyscy mówią "na pierwszy motor to coś małego i lekkiego" albo "na pierwsze moto to 500te" no tak jakoś się to zakorzeniło. A czy ktoś z was miał Vf i mógłby opowiedzieć co nieco o tym sprzęcie? Interesuje mnie awaryjność, koszty utrzymania (szacunkowo) no i wrażenia z jazdy.
- Krawiec00
- Świeżak
oryginał:
http://allegro.pl/kurtka-tekstylna-alpi ... 15673.html
podróba:
http://allegro.pl/nowa-kurtka-motocyklo ... 61423.html

http://allegro.pl/kurtka-tekstylna-alpi ... 15673.html
podróba:
http://allegro.pl/nowa-kurtka-motocyklo ... 61423.html

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
spoko, rozumiem
750 spokojnie mógłbyś brać bo i mocy Ci wystarczy na później Jedyne zagrożenie to jest takie, że jak jesteś w zakręcie albo skręcasz na skrzyżowaniu......musisz wiedzieć że się nie odwija jak głupi w tej pozycji.Ja miałem małego drifta jako ostrzeżenie więc mówię na co trzeba uważać. po prostu ostrożnie z manetką w pochyleniu , ale to wyczujesz - skoro pytasz, znaczy że będziesz potrafił podejść do tego rozsądnie.do 7 tys obrotów te motocykle to generalnie baranki.np vfr mógłbym z czystym sumieniem polecić na motocykl dla Ciebie. Dla czego ? bo świetny, wygodny i łatwiejszego w prowadzeniu nie mógłbyś sobie wyobrazić..... do 7 tysięcy obrotów jest potulny jak baranek...jak się powstrzymasz z pełną manetką dopóki się nie wczujesz to nic Ci nie grozi...a jak chcesz wariować na pełnej przepustnicy to identyczne zagrożenie niesie gs 500 itp.no i wpisz sobie w yt "Vfr fighter is alive" to posłuchasz jak chodzi V-4
ale rób jak uważasz - nie chcę mieć Cię na sumieniu , nie znam Twoich możliwości 
750 spokojnie mógłbyś brać bo i mocy Ci wystarczy na później Jedyne zagrożenie to jest takie, że jak jesteś w zakręcie albo skręcasz na skrzyżowaniu......musisz wiedzieć że się nie odwija jak głupi w tej pozycji.Ja miałem małego drifta jako ostrzeżenie więc mówię na co trzeba uważać. po prostu ostrożnie z manetką w pochyleniu , ale to wyczujesz - skoro pytasz, znaczy że będziesz potrafił podejść do tego rozsądnie.do 7 tys obrotów te motocykle to generalnie baranki.np vfr mógłbym z czystym sumieniem polecić na motocykl dla Ciebie. Dla czego ? bo świetny, wygodny i łatwiejszego w prowadzeniu nie mógłbyś sobie wyobrazić..... do 7 tysięcy obrotów jest potulny jak baranek...jak się powstrzymasz z pełną manetką dopóki się nie wczujesz to nic Ci nie grozi...a jak chcesz wariować na pełnej przepustnicy to identyczne zagrożenie niesie gs 500 itp.no i wpisz sobie w yt "Vfr fighter is alive" to posłuchasz jak chodzi V-4

- DangerZone
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości