Jednak nowe Prawo .
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
senekkorzenna
Tak jak napisałem w swoim poprzednim poście moim zdaniem znajomość przepisów oraz umiejętność utrzymania równowagi na jednośladzie nie jest tożsame z umiejętnością prowadzenia pojazdu.
Jeżeli mam prawo jazdy B, znam przepisy i potrafię ruszyć i zatrzymać 40-sto tonową ciężarówkę to nie znaczy że potrafię nią pojechać, zaparkować, zatrzymać w sytuacji awaryjnej, itd.
Zachęcam do chwili refleksji!
I jeszcze raz powtórzę: moje wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu samochodów osobowych i ciężarowych poza znajomością przepisów i pomocą w przewidywaniu sytuacji na drodze w żadnym stopniu nie pomogło mi w nauce jzady na motocyklu!
Uważam że jestem dobrym kierowcą samochodu (swego czasu brałem udział nawet w amatorskich rajdach) natomiast wsiadając na motocykl jestem zupełnym nowicjuszem!!! co objawia się w braku pewności w jego prowadzeniu a co za tym idzie (siłą rzeczy) stwarzam większe zagrożenie dla siebie i innych niż wtedy gdy prowadzę samochód.
Tak jak napisałem w swoim poprzednim poście moim zdaniem znajomość przepisów oraz umiejętność utrzymania równowagi na jednośladzie nie jest tożsame z umiejętnością prowadzenia pojazdu.
Jeżeli mam prawo jazdy B, znam przepisy i potrafię ruszyć i zatrzymać 40-sto tonową ciężarówkę to nie znaczy że potrafię nią pojechać, zaparkować, zatrzymać w sytuacji awaryjnej, itd.
Zachęcam do chwili refleksji!
I jeszcze raz powtórzę: moje wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu samochodów osobowych i ciężarowych poza znajomością przepisów i pomocą w przewidywaniu sytuacji na drodze w żadnym stopniu nie pomogło mi w nauce jzady na motocyklu!
Uważam że jestem dobrym kierowcą samochodu (swego czasu brałem udział nawet w amatorskich rajdach) natomiast wsiadając na motocykl jestem zupełnym nowicjuszem!!! co objawia się w braku pewności w jego prowadzeniu a co za tym idzie (siłą rzeczy) stwarzam większe zagrożenie dla siebie i innych niż wtedy gdy prowadzę samochód.
-
eleventh - Świeżak
senekkorzenna napisał(a):Mam swoje subiektywne zdanie w tej sprawie i przy nim zostaję.
Pozostańmy więc przy swoich zdaniach, a wyrobienie swoich pozostawmy czytającym ten wątek.
Pozdrawiam,
Grzegorz
Hornet ('08)
Hornet ('08)
-
eleventh - Świeżak
ja sie z tym zgadzam ale na 50 %. Sam mam prawie 16 lat takze wiekowo sie zalapie ale chciałem kupic moto i zrobic sobie karte a tak ?? za to ze moge sobei śmigac mam płacić ok. 800 zl ??!! porąbane - to ja wole na czarno jezdzić bo mandat max 500 zl dostane (wyjątkowo upierdliwy smerf xD ) i itak będe do przodu :p
"Bóg wybacza...
motocykl nigdy..."

motocykl nigdy..."

-
filak - Świeżak
haha myślisz, że z tym mandatem tak łatwo Ci pójdzie? Nie skończy się na tym "ma pan prawo jazdy? - nie aa to prosze 500zł mandatu i życzymy szerokiej drogi" aż tak pięknie to to nie jest...
YAMAHA YZF R6 2003r.
- Pomian
- VIP Åšcigacz.pl
wyjątkowo upierdliwy smerf odstawi Twoje moto na parking policyjny za który zapłacisz kolejne 500 zł i odda sprawę do sądu grodzkiego który wstrzyma Ci możliwość zdawania na prawo jazdy na 2 lata.
szybko zmienisz zdanie
szybko zmienisz zdanie

Grzegorz
Hornet ('08)
Hornet ('08)
-
eleventh - Świeżak
a mam jeszcez takie pytanie . mianowicie jak jest karta rowerowa to z tyłu jest miejsce na 2 pieczątki - rower i motorower, noi rower mam podbite a motorower nie i moje pytanie jest takie czy pieczątka obok "motorower" to jest pieczątka od policji czy tak jak w przypadku "rower" z sekretariatu szkoły. pytam sie bo moja dalsza ciotka pracuje w sekretariacie i myslalem czy mogla by mi machnąć pieczątke
:D prosze o odpowiedź posiadaczy karty. THX

"Bóg wybacza...
motocykl nigdy..."

motocykl nigdy..."

-
filak - Świeżak
filak napisał(a):ja sie z tym zgadzam ale na 50 %. Sam mam prawie 16 lat takze wiekowo sie zalapie ale chciałem kupic moto i zrobic sobie karte a tak ?? za to ze moge sobei śmigac mam płacić ok. 800 zl ??!! porąbane - to ja wole na czarno jezdzić bo mandat max 500 zl dostane (wyjątkowo upierdliwy smerf xD ) i itak będe do przodu :p
Mandat 500zł
Parking 500zł
SÄ…d dla nieletnich
SÄ…d Grodzki dla Ojca (prawny opiekun)
;]
2 twoje pytanie....
Jak co to zaraz ja Ciebie mogę machnąć za takie idiotyczne pytania ;/
to się nadaje na żal.pl ;/ i się dziwić ,że potem wypadki są ;/
- WhiteArmy00
- Świeżak
ja gdzies podzialem.. ale o ile dobrze sobie przypominam to podbijala mi to osobiscie wicedyrektorka mojego gim.
PS. Wyrob se ta karte. Mozesz to miec za darmo i nie wymaga zadnych poswiecen wiec nie rozumiem problemu..
PS. Wyrob se ta karte. Mozesz to miec za darmo i nie wymaga zadnych poswiecen wiec nie rozumiem problemu..
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
Madboy oni zawsze mają jakiś problem i najlepiej im jeszcze zdać prawko i zapłacić za to,że zdawali ;] minimaliści ;]
- WhiteArmy00
- Świeżak
Ja miałem raz wypadek przez debila który nie zrobił karty tyko podbił poprzez znajomości. Mianowice koleś wyprzedzał mnie na skrzyżowaniu jak próbowałem skręcić z włączonym kierunkiem. Można poświęcić trochę czasu na zrobienie karty, to nic nie kosztuje a przynajmniej sie trochę przepisów nauczysz i może dzięki temu nie spowodujesz żadnego wypadku.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
O BOŻE CO ZA LUDZIE !! ja bym chętnie zrobił tą karte tak dla siebie żeby sie czegoś nauczyć ale problem w tym ze nie wiem czy zdąże bo słyszałęm że ten przepis ma wejść od stycznia,a w szkole karty robią koło maja,a gdzieś indziej trzeba mieć grupe 15 osób :/ A odpowie mi ktoś co to ma być tam za pieczątka ??
"Bóg wybacza...
motocykl nigdy..."

motocykl nigdy..."

-
filak - Świeżak
To jeśli wejdzie przepis to karta i tak będzie nieważna. Nie jestem zwolennikiem takich przekrętów z kartami, niby nic ale zagrożenie powstaje. Poczekaj raczej nie zniosą kart motorowerowych ale zaostrzą przepisy co do określenia pojazdu jako motorower.
-
po 1 prawo nie działa wstecz czyli kart nie unieważnią, ci co maja to bęom mieć dalej tylko nowi nie będą mogli robić.
po 2 kolega Pomian napisał :
to wysłumacz mi jak mam to zrobić jak wycofają karty ??!! do końca roku pare dni a w LOKu trzeba mieć grupe 15 osób a no policji nie robią. zostaje tylko szkoła a robia je cos koło maja. Jestem bardzo ciekaw jak mam to według ciebie zrobić
po 2 kolega Pomian napisał :
Pomian napisał(a):A poza tym zmiana przepisów Cie wcale nie usprawiedliwia... Ty masz obowiązek zdać na tą karte i już a nie tylok machnać sobie pieczątke:)
to wysłumacz mi jak mam to zrobić jak wycofają karty ??!! do końca roku pare dni a w LOKu trzeba mieć grupe 15 osób a no policji nie robią. zostaje tylko szkoła a robia je cos koło maja. Jestem bardzo ciekaw jak mam to według ciebie zrobić
-
filak - Świeżak
zrobic to w maju '07? Miales caly rok, a ze obudziles sie z reka w nocniku to Twoj problem. Na pewno nie zniosa karty.. wiec poczekaj i zrob jak nalezy.

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
Z miłą chęcią zrobie jak nalezy bo sam osobiscie przekrętów nie lubie a i zawsze sie czegos naucze ale wole to niż płacić ok 1000 za coś co mnie niepowinno nic kosztować. no sory dla was to może pryszcz ale dla mnie to kupa kasy :/
"Bóg wybacza...
motocykl nigdy..."

motocykl nigdy..."

-
filak - Świeżak
Może być ale chyba u nas coś takiego nie wyjdzie.
-
szczerze wątpie, choć nasi politycy są nieprzewidywalni. A mam jeszcze takie pytanie czy ten przepis jest już zatwierdzony czy to dopiero pomysł,a jeśli to prawda to kiedy ma wejść w życie ??
Ps. mówiąc przepis mam na myśli ten o zniesieniu kart motorowerowych
Ps. mówiąc przepis mam na myśli ten o zniesieniu kart motorowerowych
-
filak - Świeżak
- WhiteArmy00
- Świeżak
takie sprostowanie: karte podbila mi wicedyrektorka, ale po przejsciu kursu i zdaniu teorii jak i praktyki w specjalnym osrodku. Bylo to na motorynce Stelli hehe a co ciekawe na 30os zdaly 3. A to dlatego ze nie bylo wczesniej jazd. Sama teoria i wsadzili dzieciaki na motorower i kazali osemke krecic a potem przejechac sie po takim sztucznym miescie. Polowie nie udalo sie ruszyc, a reszta ktora nie zdala polegla na osemce. Na szczescie bylem jednym z trzech, ktorzy mieli juz w tym momencie przejechane kolo 1kkm po polnych drogach, wiec nie bylo problemu
Takze podsumowywyujac to nie jest tak, ze podbija to pani sekretarka. Bylo wszystko jak nalezy. Tzn. tak bylo niecale 10lat temu, ale chyba nic sie nie zmienilo.

Takze podsumowywyujac to nie jest tak, ze podbija to pani sekretarka. Bylo wszystko jak nalezy. Tzn. tak bylo niecale 10lat temu, ale chyba nic sie nie zmienilo.

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości