Cross a mandaty
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
w czym?
wystarczy pamiętać, że postępowanie mandatowe nie dotyczy osób poniżej 17-go roku życia
czyli zamiast takiej osoby odpowiedzialność karną ponoszą jej rodzice
wystarczy pamiętać, że postępowanie mandatowe nie dotyczy osób poniżej 17-go roku życia
czyli zamiast takiej osoby odpowiedzialność karną ponoszą jej rodzice
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
nie rozumiem za bardzo jezyka urzedowego.
Art. 105. § 1. (118) Kto przez rażące naruszenie obowiązków wynikających z władzy rodzicielskiej dopuszcza do popełnienia przez nieletniego czynu zabronionego przez ustawę jako przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe i wskazującego na demoralizację nieletniego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.
§ 2. (119) Jeżeli czyn określony w § 1 popełnia osoba, pod której nadzór odpowiedzialny oddano nieletniego,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.
§ 3. W wypadkach określonych w § 1 i 2, jeżeli nieletni czynem swym wyrządził szkodę, można orzec nawiązkę do wysokości 1.000 złotych.
Art. 105. § 1. (118) Kto przez rażące naruszenie obowiązków wynikających z władzy rodzicielskiej dopuszcza do popełnienia przez nieletniego czynu zabronionego przez ustawę jako przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe i wskazującego na demoralizację nieletniego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.
§ 2. (119) Jeżeli czyn określony w § 1 popełnia osoba, pod której nadzór odpowiedzialny oddano nieletniego,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.
§ 3. W wypadkach określonych w § 1 i 2, jeżeli nieletni czynem swym wyrządził szkodę, można orzec nawiązkę do wysokości 1.000 złotych.
-
michol - Świeżak
nawiązka jest to zadośćuczynienie
a aktualna maksymalna stawka grzywny to 5000 zł
a aktualna maksymalna stawka grzywny to 5000 zł
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Sorry, ze odswierzam, ale chcialem poagnac troche dyskusje, oraz abyscie mi cos wyjasnili.
Jak to w koncu jest? Crossem jako bez homologacji, czy tez innym pizdzidlem bez tablic "nie mozna jezdzicpo drogach publicznych" , tak! Ile razy to przewijalo sie przez uszy.
Ale...
No wlasnie, wg jakies tam ustawy droga publiczna nie sa drogi nieutwardzone, drogi gminne, dojazdy do domkow jednorodzinnych (nie asfaltowe rzecz jasna), lesne i inne ktore nie sa drogami panstwowymi.
I wlasnie, czyli lasami, polnymi drogami moge sie bez obawy smigac?
Poki co jezdze enduro 50/80 jedynie tablica, bez dowodu, karty motorowerowej itp., lecz nie ukrywam ze chetnie po wakacjach bym sie przesiadl na np. Klx 250, mocy na poczatek ok, lekki. Tylko czytajac ostatnie wasze posyty, jako, ze prawny opiekun/rodzic moze dostac az kare pozbawienia wolnosci to az mi sie odechcialo...
Jak to jest dokladniej? Jedna ustawa mowi tak, inna ja obala?!
Kolejne pytanie, czy widzieliscie kiedys na polnych drogach czy lesie policje? No wlasnie jeszcze gdzies indziej czytalem, ze nie maja prawa scigac po polnych drogach itp
Przed lesniczym z kolei nie widze sensu sie zatrzymywac.
Jak to w koncu jest? Crossem jako bez homologacji, czy tez innym pizdzidlem bez tablic "nie mozna jezdzicpo drogach publicznych" , tak! Ile razy to przewijalo sie przez uszy.
Ale...
No wlasnie, wg jakies tam ustawy droga publiczna nie sa drogi nieutwardzone, drogi gminne, dojazdy do domkow jednorodzinnych (nie asfaltowe rzecz jasna), lesne i inne ktore nie sa drogami panstwowymi.
I wlasnie, czyli lasami, polnymi drogami moge sie bez obawy smigac?
Poki co jezdze enduro 50/80 jedynie tablica, bez dowodu, karty motorowerowej itp., lecz nie ukrywam ze chetnie po wakacjach bym sie przesiadl na np. Klx 250, mocy na poczatek ok, lekki. Tylko czytajac ostatnie wasze posyty, jako, ze prawny opiekun/rodzic moze dostac az kare pozbawienia wolnosci to az mi sie odechcialo...
Jak to jest dokladniej? Jedna ustawa mowi tak, inna ja obala?!
Kolejne pytanie, czy widzieliscie kiedys na polnych drogach czy lesie policje? No wlasnie jeszcze gdzies indziej czytalem, ze nie maja prawa scigac po polnych drogach itp
Przed lesniczym z kolei nie widze sensu sie zatrzymywac.
- magik2208
- Bywalec
ta jakaÅ› tam ustawa to prawo o ruchu drogowym
obowiÄ…zujÄ…cy ujednolicony tekst znajdziesz na stronie sejmowej
definicje tego gdzie nie mozna się poruszać pojazdem silnikowym niezarejestrowanym znajdziesz w art. 2
wówczas sobie sam odpowiesz gdzie mozesz jeździć
czy policja może ścigać po polach i lasach? może
pytanie, czy będzie im się to chciało, jeśli nie jest to pościg za jakimiś uciekającymi przestepcami
obowiÄ…zujÄ…cy ujednolicony tekst znajdziesz na stronie sejmowej
definicje tego gdzie nie mozna się poruszać pojazdem silnikowym niezarejestrowanym znajdziesz w art. 2
wówczas sobie sam odpowiesz gdzie mozesz jeździć
czy policja może ścigać po polach i lasach? może
pytanie, czy będzie im się to chciało, jeśli nie jest to pościg za jakimiś uciekającymi przestepcami
-
madcap - Administrator
opowiem 2 z zycia wziete historie.
1) smigałem sobie z kolegą grunderem po dawnym crossowym torze które znajduje sie blisko działek. jednak teren jest wydzierżawiony i mamy pozwolenie jazdy tam od włąsciciela. działkowiec zadzwonił przyjechała milicja i kazała nam sie usunąc lub chciała wręczyc mandat cos koło 250 zł. mimo tego że moto miałem zarejestrowane i akurat jak oni wbili nie jeździłem tylko stałem i odpoczywałem
wiec jak widac nawet w takich miejscach latac nie do konca mozna.,
2) druga sprawa to tak że u nas jak było sporo moto to robili obławy. mielismy swoje ulubione scieżki i nie raz za nami podążali co jest prześmieszne w leśne scieżki udawali sie puchą ( VW transporter xd ) kila krotnie miałęm taką sytuacje pojechałem poejxdzic 15 minut wracam do domu i nim zdązyłem sie rozebrac patrze a tu puszka/auto policji jedzie i skręca na scieżke. wątpie żeby jechali akurat wtedy tam od tak
Co wnosi nowego do tematu ten słowo tok ?
senekkorzenna
1) smigałem sobie z kolegą grunderem po dawnym crossowym torze które znajduje sie blisko działek. jednak teren jest wydzierżawiony i mamy pozwolenie jazdy tam od włąsciciela. działkowiec zadzwonił przyjechała milicja i kazała nam sie usunąc lub chciała wręczyc mandat cos koło 250 zł. mimo tego że moto miałem zarejestrowane i akurat jak oni wbili nie jeździłem tylko stałem i odpoczywałem

2) druga sprawa to tak że u nas jak było sporo moto to robili obławy. mielismy swoje ulubione scieżki i nie raz za nami podążali co jest prześmieszne w leśne scieżki udawali sie puchą ( VW transporter xd ) kila krotnie miałęm taką sytuacje pojechałem poejxdzic 15 minut wracam do domu i nim zdązyłem sie rozebrac patrze a tu puszka/auto policji jedzie i skręca na scieżke. wątpie żeby jechali akurat wtedy tam od tak

Co wnosi nowego do tematu ten słowo tok ?
senekkorzenna
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Henio opowiadales mi pierwsza;)
To nawet po torze nie mozna? Niech sie w lep pukna... chyba juz postanowione, jak ktos bedzie chetn i udosepni troche ziemii, oraz by(smy) razem cos zbudowali to zmienie, jak nie to poczekam.
Moze glupie pytanie, ale gdzie szukac tych wszystkich art?
To nawet po torze nie mozna? Niech sie w lep pukna... chyba juz postanowione, jak ktos bedzie chetn i udosepni troche ziemii, oraz by(smy) razem cos zbudowali to zmienie, jak nie to poczekam.
Moze glupie pytanie, ale gdzie szukac tych wszystkich art?
- magik2208
- Bywalec
skoro ty tego nie rozumiesz to twój problem... w swojej wypowiedzi wyjasniam że jednak nie wszędzie, gdzie na zdrowy rozsądek da sie latać w rzeczywistosci można. jak tego nie ogarniasz - nie czytaj moich wypowiedzi
sÄ… kierowane do adresata, by wyjasnic mu pewne sprawy. nie musisz przeciez tego rozumiec
jeszcze raz osobista wycieczka w moim kierunku i dostajesz ostrzeżenie
pisze to otwartym tekstem aby nie było niejasności za co
senekkorzenna

jeszcze raz osobista wycieczka w moim kierunku i dostajesz ostrzeżenie
pisze to otwartym tekstem aby nie było niejasności za co
senekkorzenna
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości