Zobacz wÄ…tek - Cross a mandaty
NAS Analytics TAG

Cross a mandaty

Przepisy, prawo
_________

Cross a mandaty

Postprzez Man1ek17 » 10/10/2010, 14:17

Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być kary jeżeli policja złapałaby mnie np. na polnej drodze. Cross bez homologacji, oc, itp. I czy istnieje też możliwość ubezpieczenia crossa bez homologacji, tak żeby było mniej przypału przy policji.
Man1ek17
Świeżak

Postprzez Pat123 » 10/10/2010, 14:33

Cross wyklucza jego zarejestrowanie ze wzgledu na brak homologacji.

Nie wiem jaka jest obecnie kara za wjazd na droge publiczna bez ubezpieczenia, ale jest konkretna.

w momencie gdy dojdzie do wypadku lezysz i kwiczysz np. placisz komus dozywotnio rente.

:wink:
Pat123
Świeżak

Postprzez Man1ek17 » 10/10/2010, 14:39

Nie no, bo to mój kolega prosił mnie, żebym założył ten post. Bo sytuacja wygląda tak. Mieszka w centrum niedużego miasta, jest tylko komisariat i policja jeździ rzadko, częściej po wioskach. Mieszka obok ulicy głównej, koło ronda i ma nie pewny dojazd do dróg gruntowych, musi albo przejechać przez rondo tak szybko z 1km i już jest, albo bokami, przez ulice koło bloku i nad jezioro. A po tych polnych drogach policji nigdy nie ma, ale nie wiem jak ze strażą leśną. I właśnie nie wie na jakie ryzyko wchodzi.
Man1ek17
Świeżak

Postprzez grunder » 10/10/2010, 14:54

Jest ryzyko. Jak ktoś zgłosi to masz przeje****-jak tak miałem i zapłaciłem kare a jeździłem drogą polną ale utwardzoną. Straż leśna też się czepi bo mnie ganiała ale im uciekłem- aby wyjechać w las, musi to być zgłoszone z tego co się potem dowiedziałem. WOP-ści też się czepią, ale łatwo jest im uciec-przynajmniej u mnie.

ReasumujÄ…c cross jest na tory a nie na drogi.

U mnie jest klub Off-road i należe do niego. Wyrabiając sobie właściwą legitymację nie czepi mnie się zabardzo straż leśna i WOPKI, ale z policją to jeszcze w tym temacie nie miałem do czynienia.
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Man1ek17 » 10/10/2010, 15:03

Hmm czyli nie ciekawie jest. A np. jeżeli by prowadził crossa, w ciuchach i policja by zobaczyła jak sobie drepta z nim przez miasto, mogliby się doczepić?
Man1ek17
Świeżak

Postprzez grunder » 10/10/2010, 15:31

Ty go prowadzisz a nie jedziesz, dobrze zorozumiałem?

To zależy jak się trafi głupi szarak to się czepi albo nie. Jak się czepi to się mówi: "Prowadzę Motór do mechanika, bo mi nie pali" . Spyta się o dokumenty? Powiesz że nie masz i jesteś zawodnikiem który jeżdzi na torach, anei po drogach :)
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Pat123 » 10/10/2010, 15:54

Man1ek17 napisał(a):...
i ma nie pewny dojazd do dróg gruntowych, musi albo przejechać przez rondo tak szybko z 1km i już jest, albo bokami, przez ulice koło bloku i nad jezioro. A po tych polnych drogach policji nigdy nie ma, ale nie wiem jak ze strażą leśną. I właśnie nie wie na jakie ryzyko wchodzi.

Powiedz koledze aby dowiedzial sie najpierw co to sa drogi publiczne, i co na nich obowiazuje, te ktore opisujesz nimi sa.

Cross'a mozesz uzywac na torze i na terenie zamknietym.

grunder napisał(a):Jak się czepi to się mówi: "Prowadzę Motór do mechanika, bo mi nie pali" . Spyta się o dokumenty? Powiesz że nie masz i jesteś zawodnikiem który jeżdzi na torach, a nei po drogach :)

Grunder, zgodze sie, ze zaezy od czlowieka, czy sie przyczepi czy nie. Co do cytatu to troche naiwne, nie uwazasz ?

Pat123
Świeżak

Postprzez Arturo925 » 10/10/2010, 16:49

Bo to był taki przykład tylko, nie uważasz?
Arturo925
Stały bywalec

Postprzez madcap » 10/10/2010, 16:52

Pat123 napisał(a):Cross wyklucza jego zarejestrowanie ze wzgledu na brak homologacji.

proponuję przeczytać ze zrozumieniem art.68 pord
jeśli to nie jest cross typu sam, to homologację mieć musi

Pat123 napisał(a):Powiedz koledze aby dowiedzial sie najpierw co to sa drogi publiczne, i co na nich obowiazuje, te ktore opisujesz nimi sa.

a co to ma do rzeczy po ostatniej aktualizacji pord?
policja ma prawo kontolować oraz stosować sankcje prawne zarówno na drogach publicznych jak i niepublicznych (nie tak jak wcześniej - tylko w przypadku zaistnienia zdarzenia drogowego

Pat123 napisał(a):w momencie gdy dojdzie do wypadku lezysz i kwiczysz np. placisz komus dozywotnio rente

tak? nawet jeśli nie będzie sprawcą? proponuję poczytać orzecznictwo sądowe w kwesti ustalenia winy oraz odpowiedzialnosci

jeśli nie jest się sprawcą, to w przypadku zaistnienia zdarzenia drogowego nie mając opłaconej składki OC odpowiada się przed funduszem gwarantowanym

ps. pchać zawsze możesz poboczem lub jezdnią, bo wówczas jesteś pieszym a nikt nie ma prawa zabonić tobie pchania jeśli nie ma znaku drogowego tego zabraniającego

ps2.
nie mieszajcie warunków dopuszczenia do ruchu drogowego z homologacją

ps3. co do ubezpieczenia komunikacyjnego OC, to nikt mi nie broni go wykupić na dowolny pojazd silnikowy (ustawa o ubezp. komunikacyjnych)
Ostatnio edytowano 10/10/2010, 16:59 przez madcap, łącznie edytowano 1 raz
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Man1ek17 » 10/10/2010, 16:58

Ty go prowadzisz a nie jedziesz, dobrze zorozumiałem?

To zależy jak się trafi głupi szarak to się czepi albo nie. Jak się czepi to się mówi: "Prowadzę Motór do mechanika, bo mi nie pali" . Spyta się o dokumenty? Powiesz że nie masz i jesteś zawodnikiem który jeżdzi na torach, anei po drogach

No tak dajmy na to, że go prowadzę w ciuchach, gotowy do jazdy. A jeżeli się zapyta, gdzie jeżdżę, dane itp?

Powiedz koledze aby dowiedzial sie najpierw co to sa drogi publiczne, i co na nich obowiazuje, te ktore opisujesz nimi sa.

Cross'a mozesz uzywac na torze i na terenie zamknietym.

Czyli drogi polne to drogi publiczne to wiem, ale tam chyba można jeździć, bo raczej policja się tam nie wbije.

ps. pchać zawsze możesz poboczem lub jezdnią, bo wówczas jesteś pieszym

Czyli nic mi nie mogą zrobić jak będę sobie szedł chodnikiem? Bo już sam nie wiem :).

ps3. co do ubezpieczenia komunikacyjnego OC, to nikt mi nie broni go wykupić na dowolny pojazd silnikowy (ustawa o ubezp. komunikacyjnych)

Czyli na wszelki wypadek można ubezpieczyć?
Man1ek17
Świeżak

Postprzez madcap » 10/10/2010, 17:16

maniek jesteś chłopak myślący więc wkleję dwie definicje w odpowiedzi na to czy droga polna jest w wogóle drogą
1. ustawa o drogach publicznych, art. 4 definicja 2
2) droga – budowlÄ™ wraz z drogowymi obiektami inżynierskimi, urzÄ…dzeniami oraz instalacjami, stanowiÄ…cÄ… caÅ‚ość techniczno-użytkowÄ…, przeznaczonÄ… do prowadzenia ruchu drogowego, zlokalizowanÄ… w pasie drogowym;

2. ustawa prawo o ruchu drogowym definiuje drogę w sposób następujący (art. 2 definicja 1):
1) droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

co do pieszego popatrz do pord w definicje 8, 9, 17 i 18 w pord i odpowiedz sobie za co mozna ukarać pieszego jeżeli idzie właściwą stroną drogi i nie przekracza jezdni w niedozwolonym miejscu

co do ubezpieczenia napisałem wyraźnie i nie będę się powtarzał, wystarczający jest sam numer ramy, wszak ciągniki rolnicze nie sa objete badaniami technicznymi min. warunkującymi dopuszczenie do ruchu a rolnik ma prawo ubezpieczyć go
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez grunder » 10/10/2010, 17:38

Pat przestań łapać za słówka, nie uważasz że to był taki przykład?
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Man1ek17 » 10/10/2010, 17:47

Nie mam dzisiaj głowy do myślenia, cały dzień siedzę w domu, bo mnie bolą korzonki i nie mogę się ruszać... Tak prościej jakbyś mógł odpowiedzieć.

1. Co policja może mi zrobić jak sobie będę szedł z crossem po chodniku przez miasto/bokiem miasta w ciuchac, kasku i butach?

2. Mogę ubezpieczyć crossa bez homologacji i czy to się przydaje?

Sorry ale jestem dziÅ› zamulony jak po jaraniu... w piecu :D:D
Man1ek17
Świeżak

Postprzez madcap » 10/10/2010, 17:50

sorry za OT
jak ci się myśleć nie chce, to na moto lepiej też nie siadaj

dostałeś wiedzę niczym kawa na ławę, więc nie przeginaj
madcap
Administrator

Postprzez Geralt71 » 10/10/2010, 17:56

1. prowadzisz motor co ci za to zrobią, ja po wiosce gdy potrzeba było to asfaltem jechałem ale dobrobyt się skończył u mnie kabli pełno dzwonili kilka razy na policje ale mnie jeszcze nie złapali ale doszło do tego że nawet nieoznakowany samochód zaczął się kręcić :) pewnego razu podjechałem pograć w nogę, skończyliśmy ja już wyjeżdżam a tu policja stoi i suszy więc od razu po hamulcach zgasiłem i zszedłem z motorka i prowadzę koło nich. przeszedłem kulturalnie i nic mi nie zrobili :)

2.nie da się ubezpieczyć corssa a tak czy owak jak złapią to 500zł
Geralt71
Świeżak

Postprzez Man1ek17 » 10/10/2010, 18:24

sorry za OT
jak ci się myśleć nie chce, to na moto lepiej też nie siadaj

dostałeś wiedzę niczym kawa na ławę, więc nie przeginaj

Kolego ale po co te nerwy? Nie szukam żadnych zaczepek, po prostu jestem zmęczony i chory. Wczoraj grałem w piłę jak było zimno w krótkich spodenkach i bez bluzy, w koszulce. Spociłem się, a po meczu z kolegami graliśmy w taką zabawę piłkarską i tak bardzo nie biegałem więc mój organizm dostał tak w pizdę, że po przyjściu do domu wygięło mnie jak szmatę i koniec.

2.nie da się ubezpieczyć corssa a tak czy owak jak złapią to 500zł

Dzięki :)
Man1ek17
Świeżak

Postprzez madcap » 10/10/2010, 18:30

Man1ek17 napisał(a):(...)Kolego ale po co te nerwy?

nie denerwujÄ™ siÄ™
zdrowia życzę
co do wysiłku fizycznego na świerzym powietrzu, to mam do znacznie więcej biegając co drugi dzień około 12 km, więc ten argument do mnie nie przemawia

co do ubezpieczenia, proponuję zadzwonić do agenta ubezpieczeniowego, on zweryfikuje naszą wiedzę
madcap
Administrator

Postprzez Man1ek17 » 10/10/2010, 18:37

No tak z tym, że ja niedawno byłem chory i nie grałem dawno na świeżym powietrzu tylko futsal. Ale nie chce mi się o tym pisać, każdy organizm reaguje inaczej na wysiłek fizyczny.
Man1ek17
Świeżak

Postprzez madcap » 10/10/2010, 19:49

aby uniknąć dyskusji co do nierespektowanego obowiązku płatności za crossy (ustawa z 22.5.2003 - DU 2003.124.1152 z pzm)
Załączniki
ustawa o OC_01.jpg
ustawa o OC_01.jpg (219.46 KiB) PrzeglÄ…dane 6313 razy
madcap
Administrator

Postprzez Pat123 » 11/10/2010, 13:42

madcap napisał(a):proponuję przeczytać ze zrozumieniem art.68 pord
jeśli to nie jest cross typu sam, to homologację mieć musi

Zarejestruj cross'a pogadamy. Zarejestrujesz, i owszem, jak zalozysz mu swiatla, kierunki, tlumik o dopuszczalnej glosnosci 96 dB.

madcap napisał(a):a co to ma do rzeczy po ostatniej aktualizacji pord?
policja ma prawo kontolować oraz stosować sankcje prawne zarówno na drogach publicznych jak i niepublicznych (nie tak jak wcześniej - tylko w przypadku zaistnienia zdarzenia drogowego

Dokladnie tak jak napisales, ale chyba sie w tym przypadku niezrozumielismy. Mi chodzilo o PJ przy jezdzie po torze czy obszarze zamknietym nie musisz miec uprawnien, w przeciwienstwie do drog publicznych.

madcap napisał(a):tak? nawet jeśli nie będzie sprawcą? proponuję poczytać orzecznictwo sądowe w kwesti ustalenia winy oraz odpowiedzialnosci

Nic nie pisalem o sprawcy. Chodzilo o przypadek w ktorym ON przygrzmoci. Pozatym w zaleznosci od sytuacji sad moze wydac wyrok o zupelnie innym orzeczeniu.

madcap napisał(a):jeśli nie jest się sprawcą, to w przypadku zaistnienia zdarzenia drogowego nie mając opłaconej składki OC odpowiada się przed funduszem gwarantowanym.

Ktory moze ma drodze sadawej sciagnac go od.....

Man1ek17 napisał(a):Czyli drogi polne to drogi publiczne to wiem, ale tam chyba można jeździć, bo raczej policja się tam nie wbije.

Dlaczego nie ? Pytanie tylko, czy im sie bedzie chcialo

grunder napisał(a):Pat przestań łapać za słówka, nie uważasz że to był taki przykład?

Nie lapie za slowka, tylko z taka argumentacja to....

Ma prawo prowadzic motocykl i nikt mu nic nie zrobi, wylegitymowac go moga. Pozatym policja nie lyka kitu, naiwni tez nie sa.

Jednego nie kumam, majac uprawnienia dlaczego mam kupic cross'a jezeli moge kupic enduro ?

Pat123
Świeżak

Następna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê