Jazda bez prawka !
a czym i gdzie jeździłes bez tego prawka?? jak jezdzisz pare lat to nie stac Cie na prawko za 600 - 800 złotych?? a jak juz musisz bez prawka to moze zakup sie jakiegoś torowego sprzęta... są czasami tańsze niz drogowe a po co Ci dowód rejestracyjny i OC dla niego jak nie masz prawka;>
Jednak zx6r 2000r modej J 

-
lucasboss - Świeżak
Dokładnie nie ma co na dłuższą mete smigać bez prawka,sam jeździłem bez ale 2miesiace... jaqk ktoś jeździ na co dzień to zda od I razu na 110%. Więc polecem,bo sam tak zdałem...właśnie dzieki temu że na co dzień jeździłem 

- adrianCB
- Świeżak
Mam 2 pytania:
1. Za 6 miesięcy mam 16 lat i moge iść na A1. Moge zrobić wcześniej?
2. Złapali(tzn. pokazał ze mam stanąć i stanołem) mnie na Nsr 125 bez dowodu,oc lamp i owiewek i bez prawka A1. Moto zostało odholowane na P.P. ale już mam je w garażu. Sprawa w sądzie będzie. Co moge dostać?? Mam 15 lat.
2. Złapali(tzn. pokazał ze mam stanąć i stanołem) mnie na Nsr 125 bez dowodu,oc lamp i owiewek i bez prawka A1. Moto zostało odholowane na P.P. ale już mam je w garażu. Sprawa w sądzie będzie. Co moge dostać?? Mam 15 lat.
-
Valentino-Rossi-46 - Bywalec
witam
Najprawdopodobniej będziesz skazany na 10 lat więzienia i trafisz do celi z trzema pedofilami
Najprawdopodobniej będziesz skazany na 10 lat więzienia i trafisz do celi z trzema pedofilami
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
Valentino-Rossi-46 napisał(a):Mam 2 pytania:
dziwne ze się nie dowiedziałeś od tych policjantów co ciebie zatrzymali, ponoć z jednym ci się fajnie gadało...
- Sorbinian
- Świeżak
-
Valentino-Rossi-46 - Bywalec
wydaje mi sie czy juz pytales o to w dziale PRAWO i jestem pewien na 100, ze na 2 pytanie ci odpowiedzieli. Wiec po co znow? Zeby zaszpanowac czy cos?
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Ścigacz.pl
- pawlak200192
- VIP Ścigacz.pl
Dzisiaj złapali mojego kumpla na quadzie ( wiem ze to nie dział quady
) na normalnej drodze asfaltowej, nie na jakimś bagnie. Nie mial kasku, prawka, OC, blachy i dostał TYLKO 100 zł mandatu. Jak to jest, ze raz wpierdzielą 500 stów i odcholowują na parking, a raz tylko taki mandat i pozwola jechac do domu. Może traktują inaczej motocyklistów i ludzi na quadach, a może nie maja dokładnie ustalonego taryfikatora? ( co wydaje sie dziwne ). Czy u was tez zdazały sie takie smieszne mandaty?

-
Dominik_YZF - Bywalec
dominiku, a mial jakiekolwiek uprawnienia do prowadzenia pojazdami?
zx12r-sprzedane.w dalekich planach zx14. | www.fight-club.pl | Don Bolo | Masz coś do mnie?Z bani?
-
bolokolo - Bywalec
-
Dominik_YZF - Bywalec
to musi miec dobra bajere hehe.
zx12r-sprzedane.w dalekich planach zx14. | www.fight-club.pl | Don Bolo | Masz coś do mnie?Z bani?
-
bolokolo - Bywalec
Nawet gdyby miał te prawko, to nie zmienia faktu, ze nie było blach, ubezpieczenia i hełmu. Gdybym wiedział, że są takie tanie mandaty, to nie spieszyłbym sie moze z prawkiem 

-
Dominik_YZF - Bywalec
chociaz pewnie jakby trafil na jakas mende, inaczej by to wygladalo.
-
bolokolo - Bywalec
Mandaty sa tanie tylko wtedy, jak masz rzeczywiscie dobra bajere i trafisz na niebieskiego, ktoremu podoba sie twoj sprzet lub nie ma syndromu nadgorliwosci sluzbowej.
Never let your FEAR decide your FUTURE.
-
CalibraHunter - VIP Ścigacz.pl
witam wszystkich! moja sytuacja wyglada nastepujaco; mam ponad 10 lat prawo jazdy kat B, .....nie mam czasu robic prawka kat A i juz zadecydowałem ze ten sezon przejezdze bez uprawnien. Skoro jedyna kara to 200pln mandatu i ewentualnie odholowanie motorka na parking to czy warto isc na kurs trwajacy miesiac a potem czekac na egzamin 3miesiace? zaczynam juz teraz jezdzic bo mi sezon ucieknie.
ps-aha i nie zamierzam uciekac przed policja tylko jakos umiejetnie wybrnac z sytuacji:) jakby co;)
ps i nie mam 18 lat tylko trooooche wiecej;)
pozdrawiam.
ps-aha i nie zamierzam uciekac przed policja tylko jakos umiejetnie wybrnac z sytuacji:) jakby co;)
ps i nie mam 18 lat tylko trooooche wiecej;)
pozdrawiam.
-
samelikeyou - Świeżak
300zł mandatu za brak uprawnienia a nie 200...
Nie wiem czy parking policyjny i laweta to takie dobre rozwiązanie - jak się trafi jakiś służbista to myślę że kurs byłby jednak lepszym (no i tańszym) wyjściem...
ps.ale ja tylko myślę... czasami mi zdarza...
jak nie masz ziomka z prawkiem po którego zadzwonisz i moto odjedzie, to nie ewentualnie tylko na pewno
Nie wiem czy parking policyjny i laweta to takie dobre rozwiązanie - jak się trafi jakiś służbista to myślę że kurs byłby jednak lepszym (no i tańszym) wyjściem...
ps.ale ja tylko myślę... czasami mi zdarza...

samelikeyou napisał(a): ewentualnie odholowanie motorka na parking
jak nie masz ziomka z prawkiem po którego zadzwonisz i moto odjedzie, to nie ewentualnie tylko na pewno
Szczęśliwy posiadacz kat.ABC prawa jazdy. Obecnie w trakcie C+E...
-
mr_neox - Świeżak
A pomyślcie co będzie jak np. spowodujecie kolizję i nie będziecie mieli prawka. to np. warunki ubezpieczenia PZU (podejrzewam że i w innych jest tak samo):
Więc polecam zrobić prawko bo może się tak niesmacznie zdarzyć, że będziemy musieli ubezpieczycielowi oddać równowartość nowego motocykla...
Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego
pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem
środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych
w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym,
z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia
albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią
przestępstwa;
4) zbiegł z miejsca zdarzenia.
Więc polecam zrobić prawko bo może się tak niesmacznie zdarzyć, że będziemy musieli ubezpieczycielowi oddać równowartość nowego motocykla...
- msebek
- Świeżak
ja powiem krotko - jesli jazda bez papierow to tylko jakims crossem po lesie albo swiezo zaoranym polu.
Jazda po drogach publicznych to glupota.
Skoro bylo kogos stac na motonoga to bedzie i stac na papier
Zrobic prawko kat. A to naprawde nie jest filozofia...
Jazda po drogach publicznych to glupota.
Skoro bylo kogos stac na motonoga to bedzie i stac na papier

Pozdrawiam,
4est
4est
-
4est - Świeżak
msebek napisał(a):A pomyślcie co będzie jak np. spowodujecie kolizję i nie będziecie mieli prawka. to np. warunki ubezpieczenia PZU (podejrzewam że i w innych jest tak samo):Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego
pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem
środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych
w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym,
z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia
albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią
przestępstwa;
4) zbiegł z miejsca zdarzenia.
ok - z tym się zgodzę - wiedziałem .
ale co w momencie kiedy jedziesz BEZ prawka - i jakiś pajac wyrządzi TOBIE krzywdę ? to mnie interesuje...
case1 : wymuszenie pierszeństwa
case2 : stoisz na światłach i obrywasz w tyłek ( ktoś nie zdązy się zatrzymać )
co w przypadkach kiedy nie ma Twojej winy .
kiedy ewidentnie jesteś ofiarą.
?
nie wydaje mi sie zeby było społeczne przyzwolenie na "zabijanie" motocyklistów bez papierów - mogłoby dojść do nadużyć;). Generalnie Ci którzy A nie mają - zachwoują się grzecznie - żeby nie wpaść w OKO. Ale rozważam przypadek - kiedy prawomocny posiadacz prawa jazdy kat B robi krzywdę uszestnikowi ruchu bez kat A.
co się wtedy dzieje ? ( nie chodzi mi o to że dostanę 300pln mandatu - bo to wiem ) czy zrobią mi sprzęta ?
-
cezare - VIP Ścigacz.pl