Zobacz wątek - Chcę być instruktorem nauki jazdy
NAS Analytics TAG

Chcę być instruktorem nauki jazdy

Przepisy, prawo
_________

Postprzez cman » 8/5/2010, 19:35

Więc jeżeli to jest na poważnie, to jaka jest podstawa prawna stwierdzenia, że najniższa dopuszczalna prędkość na drodze ekspresowej wynosi więcej niż 25 km/h?
cman
Świeżak

Postprzez madcap » 8/5/2010, 19:41

podstawa prawnÄ… jest sama ustawa prawo o ruchu drogowym
z całym szacunkiem cman, jako były instruktor chyba jeszcze pamiętasz definicje?
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez cman » 8/5/2010, 19:46

Oczywiście, że pamiętam i dlatego też właśnie poruszyłem temat, bo niestety, ale znane mi definicje nijak nie potwierdzają Twojej tezy.
Nadal czekam na przedstawienie jakichś konkretnych przepisów.

PS Nie były, bo uprawnienia mam cały czas aktualne.
cman
Świeżak

Postprzez madcap » 8/5/2010, 20:12

a jak roziązujesz równania z wieloma niewiadomymi? najprostszy sposób to podstawienie więc proponuję dokanaj podstawienia pamiętając o liczbie mnogiej

pisząc były miałem na myśli to, że nie pracujesz już jako instruktor, co kiedyś tam sam napisałeś
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez cman » 8/5/2010, 20:15

madcap_72 napisał(a):a jak roziązujesz równania z wieloma niewiadomymi? najprostszy sposób to podstawienie więc proponuję dokanaj podstawienia pamiętając o liczbie mnogiej

Co Ty do mnie piszesz?

Zadałem Ci proste pytanie, zacytuj mi przepis, który nakazuje jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h na drodze ekspresowej.
cman
Świeżak

Postprzez madcap » 8/5/2010, 20:21

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

4. droga ekspresowa - drogę dwu- lub jednojezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi, na której skrzyżowania występują wyjątkowo, przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych;

33. pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

cy nadal uważasz, że ludzie nie potrafią czytać i wyciągać wniosków?
czy może tylko udajesz takiego upartego?
madcap
Administrator

Postprzez cman » 8/5/2010, 20:35

Więc wiem już czym jest droga ekspresowa, jak wygląda, jak jest oznakowana i dla kogo jest przeznaczona.
Wiem już także czym jest pojazd samochodowy i rozwijanie jakiej prędkości jego konstrukcja ma zapewniać.

A teraz chciałbym się dowiedzieć jaki przepis określa prędkość minimalną na drodze ekspresowej.

Może spróbuję zapytać w inny sposób. Jeżeli będę na pustej drodze ekspresowej jechał z prędkością 20 km/h to czy popełniam wykroczenie i jeżeli tak, to na podstawie którego artykułu PRD mogę być ukarany mandatem?
cman
Świeżak

Postprzez madcap » 8/5/2010, 20:41

jeżeli będziesz jechał sam, nie wiem jaka by była reakcja
jeśli będzie więcej pojazdów to odsyłam do art 19 ust. 2 pkt 1

edit
ps gdybyś miał wątpliwości jest ten przepis obwaranowany mandatem od 50 do 200 zł i 2 pkt karne
madcap
Administrator

Postprzez cman » 8/5/2010, 20:51

Napisałem chyba wystarczająco wyraźnie, że jadę na pustej drodze ekspresowej.
Zapytałem też, niemniej wyraźnie, czy popełniam wykroczenie i na podstawie którego artykułu PRD mogę być za nie ukarany, a nie "jaka by była reakcja".
cman
Świeżak

Postprzez madcap » 8/5/2010, 20:55

potrafię czytać i wiem, że napisałeś świadomie na pustej by nie powoływać się na art. 19
dlatego też napisałem, że nie wiem jaka byłaby reakcja dotycząca tego czy popełniłeś wykroczenie, czy też nie - na dodatek miałem na myśli zdjęcie z fotoradaru stacjonarnego
madcap
Administrator

Postprzez cman » 8/5/2010, 20:59

madcap_72 napisał(a):dlatego też napisałem, że nie wiem jaka byłaby reakcja dotycząca tego czy popełniłeś wykroczenie...

Więc teraz jeszcze mniej rozumiem z tego co piszesz.

Najpierw twierdzisz, że prędkość minimalna na drodze ekspresowej wynosi (przekracza) 25 km/h, czyli mówiąc inaczej, istnieje jakiś przepis regulujący to, a co za tym idzie, jazda z mniejszą prędkością będzie naruszeniem tego przepisu, czyli wykroczeniem.

Teraz piszesz, że nie wiesz czy byłoby to wykroczeniem.

Więc jak w końcu jest?
cman
Świeżak

Postprzez Materialmord » 8/5/2010, 21:53

cman chyba wiem o co Ci chodzi.

Czy jest jakiś paragraf na temat prędkości minimalnej, w przypadku gdy np Murcielago będzie jechało 17 km/h na drodze ekspresowej. Jest pojazdem samochodowym, ale jedzie 17 kmph.
Materialmord
Świeżak

Postprzez madcap » 9/5/2010, 06:03

sorki, że musiałem wczoraj oderwać się od tej polemiki.
hm.... wiem, że nie jest grzecznym odpowiadać pytaniem na pytanie....
w takim razie odpowiedz dlaczego ustawodawca zawęził typy pojazdów mogących korzystać z tej drogi przeznaczając ją tylko dla pojazdów samochodowych? (pomijając sytuacje szczególne)

ps
napisałem, że nie wiem, jaka byłaby reakcja, a nie czy nie wiem czy wiem czy złamałeś zapis pord skutkujący wykroczeniem
madcap
Administrator

Postprzez cman » 9/5/2010, 13:34

Widzę, że się mocno upierasz, a mnie znowuż nie chce się długo ciągnąć tej dyskusji, więc spróbuję ją zakończyć.

1. Czy Twoim zdaniem prędkość minimalna na autostradzie wynosi 40 km/h? Pytam poprzez analogię, ponieważ sformułowania są bardzo podobne do drogi ekspresowej, a dodatkowo jest ona dokładnie określona już w samej definicji autostrady.

2. Czy zdanie Zbigniewa Drexlera (chyba nie muszę przedstawiać) i Marka Dworaka (dyrektora małopolskiego MORD'u i sekretarza WRB RD) w tym temacie będzie dla Ciebie wystarczająco przekonujące?
cman
Świeżak

Postprzez cman » 9/5/2010, 18:29

pan_wiewiorka napisał(a):...o ile sytuacja z ekspresówką jest jasna (chociaż muszę to jeszcze przemyśleć) i 25,00001 km/ jest minimalne...

Może więc Ty podasz mi jakąś podstawę prawną tego?

pan_wiewiorka napisał(a):Wg mnie z zapisu o 40 km/h wynika, że pojazd musi spełnić wymóg 40 km/h aby zostać wpuszczonym na autoban ale chodzi tu o spełnienie wymogu i nic ponad to.

A co ponad to wynika Ci z definicji drogi ekspresowej?

Identycznie, tak samo w przypadku drogi ekspresowej jak i autostrady jest napisane, że są one przeznaczone do ruchu pojazdów samochodowych. Dodatkowo w przypadku autostrady pojazdy te muszą być w stanie osiągnąć prędkość 40 km/h. Więc jeśli już bawić by się w ustalanie jakichś prędkości minimalnych, to prędzej można by taką ustalić dla autostrady.
Więc tym bardziej nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że jest prędkość minimalna dla drogi ekspresowej, a nie ma dla autostrady...
cman
Świeżak

Postprzez madcap » 9/5/2010, 19:20

1. Cman, o ile publikacje i wiedza Zbigniewa Drexlera jest wymagająca szacunku i bardzo sobie jego publikacje cenię, jak i również Wojciecha Kotowskiego, o tyle jakichkolwiek publikacji Marka Dworaka nie miałem okazji spotkać, więc nie wiem i w następstwie jego zdania nie znam.
2. Cman, odnoszę wrażenie, że patrzymy na ten sam sprawę odmiennie
Ty zwracasz uwagę na jak sam zaznaczyłeś kostrukcję i słowa może lub też umożliwia, stąd wyrażasz pogląd, że możesz poruszać się jeśli będziesz miał ochotę z pędkością poniżej 25 km na pustej drodze ekspresowej lub poniżej 40 km na autostradzie byleby tylko był spełniony warunek dotyczący konstrukcji pojazdu samochodowego mogącego osiągnąć którąś z tych prędkości, adwekwatnie do drogi na której się porusza - przynajmniej tak to odbieram i stąd nie neguję twojego punktu widzenia, ponieważ masz do niego prawo.
Teraz spróbuję przedstawić mój punkt widzenia.
patrzę na parametr prędkości z jaką mogę poruszać po drodze ekspresowej (oczywiście nie przekraczając wartości maksymalnej), dostosowaną do znaków, warunków drogowych i atmosferycznych, oraz nieutrudniającą ruch innym kierującym.
dlaczego: prawodawca wykluczył możliwość poruszania się innych uczestników ruchu drogowego tymi że drogami, ponieważ nie spełniają parametru prędkości ze względów konstrukcyjnych bądź poprzez niemożność zapewnienia im dostatecznego stopnia bezpieczeństwa, zaś dzisiejsze natężenie ruchu drogowego jest inne niż w latach 60, 70 czy 80-tych, kiedy to konstruowano podwaliny prawne tego co mamy dzisiaj (pamiętam również o implementacji przepisów unijnych).
3. co do autostrady można drążyć problem przez analogię, pamiętając o obostrzeniu.
4. dowcip polega na tym, że tworząc prawo oraz wielokrotnie je aktualizując sformułowano definicje na tyle pojemnie, że przyjmują zarówno Twój jak i mój punkt widzenia.
5. Jeśli masz jakieś wątpliwości, bądź wyraziłem się jeszcze nie dość precyzyjnie formułując mój pogląd podczas przelewania tego w wersję pisaną to proponuję przenieść tąże dyskusję do jakiegokolwiek innego tematu założonego w tym celu, nie zaśmiecać zaś naszą dyskusją topicu w którym teraz polemizujemy.
z wyrazami szacunku
madcap
Administrator

Postprzez cman » 9/5/2010, 19:41

madcap_72 napisał(a):1. Cman, o ile publikacje i wiedza Zbigniewa Drexlera jest wymagająca szacunku i bardzo sobie jego publikacje cenię...

Więc może już tak zakończeniowo: http://books.google.pl/books?id=nzt-eZa ... &q&f=false - na dole strony: "Z autostrady mogą korzystać tylko pojazdy samochodowe (-> pkt 33 tego artykułu), jednak pod warunkiem spełnienia wymienionego w przepisie warunku rozwijania określonej prędkości. Prędkości tej nie należy traktować jako minimalnej obowiązującej na autostradzie."
cman
Świeżak

Postprzez madcap » 9/5/2010, 20:06

znam tą publikację, wersję jej na 2009 r nawet posiadam, ale nie z każdym komentarzem się zgadzam, co nadal nie podważa tego co wcześniej napisałem,
imho często komentarze nie dotyczą spraw watpliwych, bądź bazują na nie ma co ukrywać dawnych warunkach natężenia ruchu drogowego
dla przykładu mogę podać zwykłą sytuację, którą zapewne często spotykasz w Krakowie a która dotyczy egzaminowania
czy jest błędem zatrymanie się na przejeździe tramwajowym na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym wynikające z warunków ruchu drogowego na skrzyżowaniu, wiedząc, że zdążę je opuścić nim nadjedzie tramwaj (mam na myśli wykonywanie lewo lub prawoskrętu)?
egzaminatorzy nazwijmy to umownie "starej daty" traktują to jako błąd, egzaminatorzy młodsi wiekiem i przyzwyczajeni do dzisiejszego natężenia ruchu drogowego nie traktują tego jako błąd....
madcap
Administrator

Postprzez adam_tomasz » 24/5/2010, 22:56

albo mi sie wydaje albo lekko zboczyliscie z tematu swiezaka instruktora... :D

swoja droga odradzam ten fach... chyba ze chcesz to potraktowac jako hobby

czyli musisz to lubic, lubic jezdzic, lubic uczyc, lubic przebywac z innymi ludzmi, poza tym powinienes byc osoba otwarta, baaaardzo spokojna, o duzej wiedzy i duzych umiejetnosciach kierowania pojazdem oraz obdarowana umiejetnoscia przekazywania tej wiedzy i umiejetnosci innym

bo jezeli chcesz to robic tylko dla pieniedzy to sobie daruj... lipa kasa... a instruktorow od groma i ciut ciut...

aczkolwiek dobrych instruktorow jak na lekarstwo

jakbys mial jakies pytania pisz do mnie na pw
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
adam_tomasz
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê