Wycieki w kmx125
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Wycieki w kmx125
Na poczÄ…tek witam oraz wszystkich pozdrawiam (1. post/temat
)
jakoś latem nabyłem KMX w stanie jeżdżącym. Od początku miałem problemy z wyciekami. Ze śruby spustowej, z kopniaka, wałka zdawczego. Wszytko oprócz wałka zrobiłem, trzyma - nie cieknie.
Został wałek którego nie potrafię uszczelnić. Poprzedni właściciel na wałku zdawczym nie miał oringu. Ciekło i ciekło a ja jeździłem. 1l oleju poszedł, kupiłem drugi lecz zakupiłem również simering 25x37x7. Przy rozkładaniu okazało się że tam w tulejce od strony silnika jest zatoczenie na oring. Na składnicy Pan dobrał mi oring do tulejki. Po złożeniu cieknie.
Moje pytanie jak to powinno tam być złożone? Ktoś posiada informacje o wymiarach tego oringu? Szukałem kompletu naprawczego wałka zdawczego do KMX 125 lecz nigdzie niema. Czy od kx będzie pasować?
Komplet naprawczy to koszt 70zł gdzie za uszczelniacz i oring zapłaciłem 4zł.
Ostatnia rzecz to czy zębatka ma być tak ciasno założona żeby dociskała tulejkę?

jakoś latem nabyłem KMX w stanie jeżdżącym. Od początku miałem problemy z wyciekami. Ze śruby spustowej, z kopniaka, wałka zdawczego. Wszytko oprócz wałka zrobiłem, trzyma - nie cieknie.
Został wałek którego nie potrafię uszczelnić. Poprzedni właściciel na wałku zdawczym nie miał oringu. Ciekło i ciekło a ja jeździłem. 1l oleju poszedł, kupiłem drugi lecz zakupiłem również simering 25x37x7. Przy rozkładaniu okazało się że tam w tulejce od strony silnika jest zatoczenie na oring. Na składnicy Pan dobrał mi oring do tulejki. Po złożeniu cieknie.
Moje pytanie jak to powinno tam być złożone? Ktoś posiada informacje o wymiarach tego oringu? Szukałem kompletu naprawczego wałka zdawczego do KMX 125 lecz nigdzie niema. Czy od kx będzie pasować?
Komplet naprawczy to koszt 70zł gdzie za uszczelniacz i oring zapłaciłem 4zł.
Ostatnia rzecz to czy zębatka ma być tak ciasno założona żeby dociskała tulejkę?
- wishtest
- Świeżak
na przyszłosc dział offroad - przenoszę
nie wiem czy są zestawy - moze byc z tym cięzko. jak dasz oring uszczelniacz i tulejka nie jest wyrobiona to powinno trzymac. kup sobie pare oringów i potestuj. grubszy oring daj
im wszystko ciasniej spasowane tym lepiej
nie wiem czy są zestawy - moze byc z tym cięzko. jak dasz oring uszczelniacz i tulejka nie jest wyrobiona to powinno trzymac. kup sobie pare oringów i potestuj. grubszy oring daj
im wszystko ciasniej spasowane tym lepiej
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki że przeniosłeś.
Powiem tak że ten co mi Pan dobrał wydawał się ok ale moim zdaniem po nałożeniu na wałek nie wchodzi oring do końca w tulejkę. Chyba kupię parę cieńszych i grubszych.
to zestaw od kx http://allegro.pl/zestaw-napr-walka-zda ... 87606.html
u mnie nie ma żadnego segera. mam zwykła blasze jak w tym zestawie http://allegro.pl/zestaw-walka-zdawczeg ... 66266.html. czy zębatka powinna doduszać tulejkę?
Powiem tak że ten co mi Pan dobrał wydawał się ok ale moim zdaniem po nałożeniu na wałek nie wchodzi oring do końca w tulejkę. Chyba kupię parę cieńszych i grubszych.
to zestaw od kx http://allegro.pl/zestaw-napr-walka-zda ... 87606.html
u mnie nie ma żadnego segera. mam zwykła blasze jak w tym zestawie http://allegro.pl/zestaw-walka-zdawczeg ... 66266.html. czy zębatka powinna doduszać tulejkę?
- wishtest
- Świeżak
nie wiem jak u ciebie jest. ja w 525 miałem dociskane srubą i tez oring tulejka itp. i to wszystko na wcisk sie dociskało. w 2T teraz mam segera i jest mały luz miedzy segerem a zebatka, a wiec i zebatka a tulejką. dobierz taki oring żeby był dosyc gruby ale wchodzi w te wcięcie w tulejce - moze byc nawet grubszy ale mniejszej srednicy po rozciągnieciu i nałozeniu na wałek bedzie wtedy pasował lepiej.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
co jeszcze ciekawe. po wymianie simeringu i oringu odpaliłem bez zębatki. Było ok ale jak wbiłem bieg i gazowałem tulejka po prostu wysunęła się i olej leciał jak opętany.
KtoÅ› posiada kmx kx czy coÅ› podobnego?
KtoÅ› posiada kmx kx czy coÅ› podobnego?
- wishtest
- Świeżak
moze masz juz tulejke wyrobioną. 2 sprawa taki simmering ze sklepu za 2 zł często jest duzo gorszy od drozszego. kup dobry uszczelniacz chopciazby corteco podobieraj dobre oringi. załóz wszystko i nie bedzie problemu.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Czy tulejka na wałku powinna się obracać z wałkiem czy nie?
Odkręciłem zębatkę, odpaliłem tulejka nie kręciła się. Po włączeniu biegu i dodaniu gazu zaczyna się obracać i leci olej między wałkiem a tulejką.
I jeszcze jedna sprawa. Na pierwszym i drugim biegu wałek ma luz tzn kawałek się obraca. Za to na 3 już nie. Czy tak powinno być?
Odkręciłem zębatkę, odpaliłem tulejka nie kręciła się. Po włączeniu biegu i dodaniu gazu zaczyna się obracać i leci olej między wałkiem a tulejką.
I jeszcze jedna sprawa. Na pierwszym i drugim biegu wałek ma luz tzn kawałek się obraca. Za to na 3 już nie. Czy tak powinno być?
- wishtest
- Świeżak
tak z wałek powinna sie obracać.
nie wiem za bardzo o jaki luz chodzi ;P
nie wiem za bardzo o jaki luz chodzi ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Może być że tulejka jest wyrobiona i sie nie kreci bez gazu?
chodzi mi o ten luz https://www.youtube.com/watch?v=oU2KZIqJPwg mam tak jak ten koleś lecz włączając trójkę wałek stoi sztywno.
chodzi mi o ten luz https://www.youtube.com/watch?v=oU2KZIqJPwg mam tak jak ten koleś lecz włączając trójkę wałek stoi sztywno.
- wishtest
- Świeżak
ale ty masz problemy z tą tulejka..... złóż wszystko i nie patrz cyz sie kreci czy nie. bez zębatki moze byc inaczej,. to ma byc w miare docisniete i juz bedzie działało
takie luzy sÄ… normalne - nie ma sie czym przejmowac
takie luzy sÄ… normalne - nie ma sie czym przejmowac
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
na to wskazuje, zobacz czy po odpaleniu puchną przewody chłodnicze jak tak to na pewno to. sa jeszcze dostepne testety zawartosci spalin w płynie chłodniczym które w 100% okreslaja co i jak
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Nie wiem dlaczego ale jak odkręcam korek od wlewu po jeździe to mam tam ciśnienie. Próbowałem czyścić odmę ale nie wiem jak.
http://i.imgur.com/BkVzO0Y.jpg
Ten otworek próbowałem przepchnąć drutem ale nie dałem rady.
http://i.imgur.com/BkVzO0Y.jpg
Ten otworek próbowałem przepchnąć drutem ale nie dałem rady.
- wishtest
- Świeżak
od wlewu czego ? to niekoniecznie musi byc odma, tam czesto jest taka komora dodatkowa nie połączona ani z komorą korbowa. ani ze skrzynią.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jak odkręcam po jeździe korek o wlewu oleju do skrzyni. jest tam ciśnienie bo syczy i to dość mocno. Czytałem że gdzieś powinna być odma. Dobrze myślę że mogły pójść uszczelniacze na wale?
Więc jestem po próbach oringowych xD. Oryginalny oring to 17,5x1,5. W moim kmx siedziały już 17x2 15x2,5 14x2,5 i nadal leci ;/
znalazłem na stronie kawasaki że są rożne simeringi do kmx. Że najnowsze kmx nie mialy wcale tulejki tylko simering od wałka do gniazda. Jak z tulejką jest 25x37x7 tak najnowsze mają 20x37x7.
Niestety nie dostępne od ręki w okolicy.
Więc jestem po próbach oringowych xD. Oryginalny oring to 17,5x1,5. W moim kmx siedziały już 17x2 15x2,5 14x2,5 i nadal leci ;/
znalazłem na stronie kawasaki że są rożne simeringi do kmx. Że najnowsze kmx nie mialy wcale tulejki tylko simering od wałka do gniazda. Jak z tulejką jest 25x37x7 tak najnowsze mają 20x37x7.
Niestety nie dostępne od ręki w okolicy.
- wishtest
- Świeżak
nbr jest wiekszosc uszczelniaczy. firma - poszukaj np corteco robiÄ… dobre, ina sÄ… ok.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
poszukaj i kup taki jak zaleca producent - bedzie najpewniej
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości