Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
No dzieki bardzo grunder
Co do oleju to sam sie przekonalem na poczatku jak zaczynalem jezdzic w sklepie doradzili mi olej do filtra w spreju. 500ml starczylo mi na 3-4 nasaczenia
Jeszzce jedno pytanie
jak nasaczasz filtr ? lejesz na nego olej czy przesaczasz i lejkiem splywa reszta do pojemnika?

Jeszzce jedno pytanie

- kamik555
- Świeżak
kamik555 napisał(a): lejesz na nego olej czy przesaczasz i lejkiem splywa reszta do pojemnika?
Ja mam inna metode. Wlewam trochę płynu do Sprayu (to psikadło po myciu do szyb itp) i psikam na caly filter, aż nie będzie żadnej przerwy. Następnie zakładam jednorazowe rękawiczki biore filter i wkładam go do siatki. Teraz go tak jakby wcieram w siatce od zewnatrz. Czyli wcieram ten płyn do filtra ale przez siatke aby mi się palce nie pokleiły. Następnie sprawdzam czy gdzieś nie ma jakiegoś mijaka. Po sprawdzeniu czy filter jest dobrze nasączony wieszam filter na dworze na 2h. Po tej operacji delikatnie i ostroznie zakładam filter na swoje miejsce.
Henio to ma swoją własna metode, ale każda jest najlepsza, ważne aby filter był dobrze nasączony.
A i przy tym psikaniu tym sprayem to wybierz stumień ten co leje na wprost a nie sie rozbryzguje.
Pozdrawiam
-
grunder - Mieszkaniec forum
co do płynów. tez nie wiem skąd roznice w cenie ja za swój silkolene dałem tez 80 zł. ale na allegro za 70 mozna kupic. są tez chyba belraya po około 50 zł. i tez mówią ze są dobre. co do samego płynu kazdy jest taki ze jest mokry a po jakims czasie robi sie lepki. on jest na bazie alkoholu czy czegostam i jak wyparuje alkohol to sie kazdy robi na maxa lepki
ja jc silkolene tez polecam bo nigdy mnie nie zawiódł. no i oczywiscie czyszczenie to wazna sprawa. ja biore proszek do prania. do miski. wsadzam filtr i zalewam wrzątkiem
po minucie dolewam troche zimnej wody. i rękami juz piore filtr. cały syf i stary płyn schodzi jak marzenie ;D potem biore troche mydłą na filtr i pod bierzącą wodą spłukuje. i filtr jak nowy
co do ponownego nasaczania to ja wsadzam filtr do woreczka foliowego i zalewam płynem i wyciskam. zakładam filtr od razu do moto ale od razu nie jade tylko czekam troche aż wyparuje.

co do ponownego nasaczania to ja wsadzam filtr do woreczka foliowego i zalewam płynem i wyciskam. zakładam filtr od razu do moto ale od razu nie jade tylko czekam troche aż wyparuje.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
generalnie i tak i nie. szczerze mówiąc to troche mnie zagiąłes tym pytaniem. ale to pewnie zalezy od tego co ustawiasz. jezeli moto nie ma mocy na wysokich obrotach czyli sie dusi za duza iloscia powietrza albo za mała iloscią benzyny to podnosisz iglice i nie powinno sie majstrowac z powietrzem jeszcze. ale moze niech ktos sie wypowie jeszcze kto cos wie na ten temat ;D bo sam na 100% pewien nie jestem. wiem ze jak przestawiałem iglice to nie dłubałem nic przy powietrzu i było dobrze 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Mam DT 80 LC II i gdy nie chodzi na ssaniu to zaraz gaśnie, lecz gdy cały czas mam ssanie włączone to wszystko gra i jest super, no ale silnik zalewa. Był wymieniany gaźnik, bo poprzedni był popękany, ale wcześniej ładnie chodziło bez włączonego ssania. To oznacza, że gaźnik do regulacji czy może coś innego, a iglica ma być na środku ustawiona ? Z ciekawości to ile taka DTtka spali, bo w sumie w tym sezonie więcej ją robiłem niż jeździłem i nawet nie wiem
A gaźnik w czym czyścić ? Tata mówił, że najlepiej w myjce ultradźwiękowej czy jakoś tak, tak od kolegi słyszał.

- KIMETEK
- Świeżak
Mam pytanie odnosnie yamahy dt 125 Rn czym sie rozni od 125 R. Dokladnie chodzi mi o ta yamahe... http://allegro.pl/yamaha-dt-125-rn-1998 ... 74949.html czy sadzicie ze jest warta ogladniecia?? Dzieki
Ostatnio edytowano 24/9/2010, 20:28 przez kielbasa96, łącznie edytowano 1 raz
- kielbasa96
- Świeżak
kimetek. hmm jezeli wczesniej było ok. to kwestia regulacji lub czyszczenia. mozna myc w ultradzwiękowej. oddaj do serwisu stihla i temu podobnemu jak sie podejmą to ci super wyczyszcza. ja sam czyszcze benzyna i spręzarką. co do iglicy to zalezy jak gaznik jest czy wyrobiony czy itp. to jest regulacja. serwisowo jest ustawiana na środku. i od tej regulacji trzeba wyjsc.
leszeks - kopaj mocniej to odpali
co ja mam ci doradzic ? zmien silnik to pomoże
nie ma róznic 125 / 124 to tylko nazwa robocza. bo własciwie to nie ma konkretnie 125 ccm tylko 148.5 powiedzmy (zalezy jeszcze jaki szlif) i jedni mówia 125 inni 124
ktos tak po prostu napisał. róznice są tylko w literkach R, RN itp itd.
leszeks - kopaj mocniej to odpali

nie ma róznic 125 / 124 to tylko nazwa robocza. bo własciwie to nie ma konkretnie 125 ccm tylko 148.5 powiedzmy (zalezy jeszcze jaki szlif) i jedni mówia 125 inni 124

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ok, dzięki za pomoc, co do czyszczenia to kolega taty prowadzi taki serwis kosiarek i pilarek, więc się podejmie. Co do regulacji gaźnika to nigdy tego nie robiłem, ale myślę że sobie poradzę, jest w tym coś skomplikowanego ?
- KIMETEK
- Świeżak
Heniu kiedy jedziemy do Chełma? xD , raz dwa wypatrzymy jego wady i zalety
Wiesz przez internet cięzko stwierdzic, najlepiej podjechac.
Opony ma zjechane, to widac.
R to najmocniejsza wersja, ate RN, to nie mam zielonego pojęcia.

Wiesz przez internet cięzko stwierdzic, najlepiej podjechac.
Opony ma zjechane, to widac.
R to najmocniejsza wersja, ate RN, to nie mam zielonego pojęcia.
-
na opony tez nie ma co az tak patrzec. bo sobie potem zmieniasz na takie jakie chcesz )teren/ ulica)
po fotkach raczej duzo nikt ci nie powie.
co do literek to i ja moge powiedziec ze R to sportowa - lekka i mocna i mi sie zdaje że RN to cięższe enduro. jest chyba forum yamahy DT i tam są roztłumaczone literki ale to chyba mozesz kolego sam sie pofatygowac o to
co do regulacji gaznika. nie ma nic trudnego wystarczy kręcic 1 śrubką. ale czy zrobisz to poprawnie
? musisz wiedziec czy to juz jest dobrze czy nie. ja kiedys koledze ustawiałem gaznik i sprawa wygladała tak. dokręcam srubke od powietrza na maxa. potem wykręcam ją o jakies 2.5 obrotów bo to jest mniej wiecej norma. a potem odpalam i gaz na maxa. i kręce w jednąw druga aż moto łapie najwyzsze obroty. potem puszczam gaz i reguluje niski zakres obrotów i tyle D
po fotkach raczej duzo nikt ci nie powie.
co do literek to i ja moge powiedziec ze R to sportowa - lekka i mocna i mi sie zdaje że RN to cięższe enduro. jest chyba forum yamahy DT i tam są roztłumaczone literki ale to chyba mozesz kolego sam sie pofatygowac o to

co do regulacji gaznika. nie ma nic trudnego wystarczy kręcic 1 śrubką. ale czy zrobisz to poprawnie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
To mozecie tez ta obejzec xD tez w chelmie
ja tam pare kilosow mam 250 bo ja z wawy :0 http://allegro.pl/yamaha-dt-125-rn-1998 ... 74949.html

- kielbasa96
- Świeżak
To chyba najlepszym wyjściem, będzie podjechanie gdy dostanę moto od elektryka do znajomego mechanika i wyregulowanie gaźnika z nim, poprawnie wtedy będzie i dowiem się dokładnie co i jak. Mam nadzieję jeszcze trochę pojeździć, bo cały sezon to tylko naprawy 

- KIMETEK
- Świeżak
Również podłączam się do pytanie kolegi z góry. I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ogumienia. Jakiej firmy opony polecacie? Obecnie latam na oponach mitas i są ok. W sumie dla mnie sezon sie wczoraj zakończył gdyż wyciąłem zdrowo w drzewo i chyba w lagu mi uszczelniacz puścił. Czas pomyśleć o remoncie a chcę zrobić kapitalny remont wymieniając nawet szprychy w kołach. Dzięki za odpowiedź.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
Nie wiem jak ci Mitas się sprawuje, ale u mnie kosta po bokach sie pozrywała, może dlatego że za mocna się kłade na zakrętach, Ja ci polecam Michelina S12, YOKOHAMA SUPER DIGGER i wiele innych, masa tego jest popatrz na allegro.
-
co do rozrządu nie trzeba wymieniac zębatek wałków póki nie są zjechane. nie wiem jaka maja zywotnosc w stosunku do łancuszka. ale wiem że nie ma aż takiej potrzeby zeby zmieniac wszystko razem z łancuszkiem
co do gum. to kenda, mitas to sa najtansze oponki. sa dobre na 1 wypad - dla zawodowców to jest akurat bo maja dobre oponki a i tak zmieniaja je co chwila. z kolei ja polecam michelinki dunlopy pirelli te opony crossy i enduraki maja fabrycznie zakładane. fakt są drogie ale i długo służą. kumpel miał DR-Z 400 i po zakupie zmieniał oponki dał z 700 zł na nowe micheliny przód i tył. latał około 3 lat na nich i latał różnie asfalt / teren fakt nie latał często ale jak juz to nie oszczędzał oponek i były w stanie idealnym tylko ze juz kostka troche przy mała. i potem tez kupował to tylko pełen zestaw michelina i zawsze był z nich zadowolony. duzo kasy w to pakował ale nigdy nie miał problemów z urywanymi kostkami czy słaba przyczepnoscia
co do gum. to kenda, mitas to sa najtansze oponki. sa dobre na 1 wypad - dla zawodowców to jest akurat bo maja dobre oponki a i tak zmieniaja je co chwila. z kolei ja polecam michelinki dunlopy pirelli te opony crossy i enduraki maja fabrycznie zakładane. fakt są drogie ale i długo służą. kumpel miał DR-Z 400 i po zakupie zmieniał oponki dał z 700 zł na nowe micheliny przód i tył. latał około 3 lat na nich i latał różnie asfalt / teren fakt nie latał często ale jak juz to nie oszczędzał oponek i były w stanie idealnym tylko ze juz kostka troche przy mała. i potem tez kupował to tylko pełen zestaw michelina i zawsze był z nich zadowolony. duzo kasy w to pakował ale nigdy nie miał problemów z urywanymi kostkami czy słaba przyczepnoscia
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No mitasa dostałem nówkę za darmo i założyłem. Test mi wyszedł tak jak na zdjęciu: http://wstaw.org/w/c5E/
Wcześniej miałem starą i tak nie szarpała, a na tej mnie poniosło jak nie wiem.
Wcześniej miałem starą i tak nie szarpała, a na tej mnie poniosło jak nie wiem.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
bo moze stara była gorsza ? ja miałem stara mitasa i juz sie przyzwyczaiłem w sumie gładko moto smigał. teraz wsadziłem uzywke michelina. z niezłymi kostkami to strach w teren wjechac
tez wszystkie zakręty wyrzuca bo ma lepszą przyczepnosc moto ciezkie i trzeba na nowo uczyc sie opanowywac.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości