Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
ogromna to znaczy ile ? sprawdz powinno byc napisane na zębatce ile ma zębów.
ale nawet jak masz oryginalną najwiekszą ( 53 zęby ) to nie ma zadnego znaczenia. opcje inne są 2 - łysa opona albo uszkodzone sprzęgło.
teoretycznie im wieksza zębatka z tyłu to łatwiej wyrwac na gume ( zobacz w stuncie jakie mają zebatki z tyłu - wielkosci prawie felgi ;P ) tylko że na sliskiej nawierzchni, większą zębatką łatwiej stracic trakcje
ale nawet jak masz oryginalną najwiekszą ( 53 zęby ) to nie ma zadnego znaczenia. opcje inne są 2 - łysa opona albo uszkodzone sprzęgło.
teoretycznie im wieksza zębatka z tyłu to łatwiej wyrwac na gume ( zobacz w stuncie jakie mają zebatki z tyłu - wielkosci prawie felgi ;P ) tylko że na sliskiej nawierzchni, większą zębatką łatwiej stracic trakcje
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
sag poprawnie ustawiony? Amortyzator trzyma? Model opony? Może masz przód wpuszczony w półki?
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
Tylna zębatka 56 zębów, opona jest nówka ale jakaś no name "explorer" czy jakoś tak, sag ustawiany pod moją wagę przez poprzedniego właściciela, amor tylny w b.dobrym stanie, przednia laga jedna strona trochę się zaczyna pocić ale to nie jest wyciek, tylko zwyczajne początki zużycia, lagi rzeczywiście wpuszczone troche w półkę, to chyba nie jest normalne, ale poprzednik stwierdził że skoro tył zmieniamy to przód też trzeba obniżyć (waże 15 kg mniej od niego i jestem niższy, nie sięgałem podłoża, a teraz trzymam się na palcach) w załączeniu podeśle fote. I co wy na to wszystko ? 

- KrzysztofP
- Świeżak
waga nie ma nic do wpuszczania lag w półki.
nic z tych rzeczy ( opona, zębatka, lagi) na pewno nie sprzyja stawianiu na gume, wręcz przeciwnie, ale nawet na takim zestawieniu na pewno się da
nic z tych rzeczy ( opona, zębatka, lagi) na pewno nie sprzyja stawianiu na gume, wręcz przeciwnie, ale nawet na takim zestawieniu na pewno się da
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Waga nic do tego nie ma, ale wzrost już chyba coś ma... Jak myślisz cofnąć te lagi tak jak były do początku ? coś to pomoże?
Pomijając gumowanie, można w ogole wysuwać lagi z półek? nie pierniczy się geometria moto?
Pomijając gumowanie, można w ogole wysuwać lagi z półek? nie pierniczy się geometria moto?
- krzychu_mlody
- Świeżak
też wzrost nie ma. tym sie ustawia kąt motocykla, im bardziej wpuszczone - motocykl lepiej skręca, gorzej sie prowadzi na przelotówkach, łatwiej wtedy złapać shimme.
nie wiem - kombinuj, wpuszczenie lagi w półki to 3 minuty roboty, dłuzej niz pisanie tego posta.
nie wiem - kombinuj, wpuszczenie lagi w półki to 3 minuty roboty, dłuzej niz pisanie tego posta.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wał TOP RACING czy dobry jako zamiennik serii w DT 125 R 97r ?
http://allegro.pl/wal-korbowy-yamaha-dt ... 86120.html
http://allegro.pl/wal-korbowy-yamaha-dt ... 86120.html
DT 125 R 97 r KLR 650 c 2002r
- grzegorz77
- Świeżak
miałem kiedys cylinder głowice tej firmy i była wykonana dosyc przyzwoicie, chociaz to chinszczyzna. wał podejrzewam też bedzie taki średni. zalezy do czego, jak sobie tak o latasz nie ciskasz 110% z motocykla to spoko mozna wsadzac
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
dzięki za info chyba pozostanę przy wersji oryginał plus korba wossnera
mam dobry zakład co przebija korby do crosow z lokalnych szkółek 

- grzegorz77
- Świeżak
2017 wyszło dopiero wczoraj
wiec zapomnij o schematach. 2016 ciezko chyba ze fiszki. są dostępne rozstrzały częsci np na ktm.com w dziale częsci, wpisujesz model i masz rozstrzał. albo kristofsx.com - ksiązki serwisowe

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Trochę głupie pytanie, ile średnio się podniesie moc w 125 2t gdybym założył kompletny wydech fmf ?
Motorynka Pony 50 > Bemi 110 > Mrf 140 > Exc 200> Yz 125
-
matikupiec - Świeżak
kilka % mozna uzyskać. ale sam wydech ogromu nie da, i to tez nie do konca " podnosi moc' a bardziej przesuwa moc i potrafi 'zabrać" tej mocy np z dołu i dać ją na wysokie obroty.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
to 2015/2016 modele są praktycznie bez zmian 2017stka niewielkie róznice.
ale ogólnie te silniki olbrzymich modyfikacji nie przeszły. systemy regulacji te same, duza róznica weszła w 2013 roku zmieniając sprzęgło na DDS
wczesniej była spora róznica zmieniajac cylinder, to rocznik chyba 2008 wprowadził. i tam sie kosmetycznie wszystko rózni, ale generalnie nie ma znaczących zmian konstrukcyjnych
troche tez zmienili kształt zaworu wydechowego.
teraz co roku wprowadzają jakies modyfikacje, ale na 1 rzut oka nawet jak sie cos rozbiera to róznic nie widać. a róznica moze byc np w nieco innym kształcie okien w cylindrze, troszke inne robią głowice. itp itd. czyli kosmetyka mocna
ale ogólnie te silniki olbrzymich modyfikacji nie przeszły. systemy regulacji te same, duza róznica weszła w 2013 roku zmieniając sprzęgło na DDS
wczesniej była spora róznica zmieniajac cylinder, to rocznik chyba 2008 wprowadził. i tam sie kosmetycznie wszystko rózni, ale generalnie nie ma znaczących zmian konstrukcyjnych
troche tez zmienili kształt zaworu wydechowego.
teraz co roku wprowadzają jakies modyfikacje, ale na 1 rzut oka nawet jak sie cos rozbiera to róznic nie widać. a róznica moze byc np w nieco innym kształcie okien w cylindrze, troszke inne robią głowice. itp itd. czyli kosmetyka mocna
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam.
Posiadam Diabolini XB-31 2014r z silnikiem FMM169 250cc na łańcuchu rozrządu, zrobiłem remont silnika (tłok, sworzeń, pierścienie, zawory, uszczelniacze zaworowe, poskręcałem to wszystko w kupę, ustawiłem luzy zaworowe: ssanie 0,05mm : wydech 0.07mm.
Zalałem silnik olejem i odpaliłem.
Niestety z silnika wydobywa się niepokojący metaliczny stukot, który nie jest jednostajny, gdy dodam gazu, stukot przyśpiesza.
Wrzucam parę filmików z pracy silnika.
https://youtu.be/Lovt_TJ0bMc
https://www.sendspace.com/file/5xxrxw
Co koledzy myślicie o tym?
Pozdrawiam.
Posiadam Diabolini XB-31 2014r z silnikiem FMM169 250cc na łańcuchu rozrządu, zrobiłem remont silnika (tłok, sworzeń, pierścienie, zawory, uszczelniacze zaworowe, poskręcałem to wszystko w kupę, ustawiłem luzy zaworowe: ssanie 0,05mm : wydech 0.07mm.
Zalałem silnik olejem i odpaliłem.
Niestety z silnika wydobywa się niepokojący metaliczny stukot, który nie jest jednostajny, gdy dodam gazu, stukot przyśpiesza.
Wrzucam parę filmików z pracy silnika.
https://youtu.be/Lovt_TJ0bMc
https://www.sendspace.com/file/5xxrxw
Co koledzy myślicie o tym?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 18/5/2016, 08:26 przez kapten, łącznie edytowano 1 raz
- kapten
- Świeżak
słychajc jakby rozrząd był przestawiony
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki za odpowiedz.
Rozrząd ustawiłem tak:
magneto na znak T (GMP tłoka)
następnie zębatka ma dwie poziome kreski, które ustawiłem w poziomie do silnika, tak jak na tym zdjęciu
(to zdjęcie sprzed remontu,jeszcze nic nie było rozbierane, te kreski nie są idealnie w poziomie,ale tak juz było)
http://fotowrzut.pl/7EUVZTQM97
Miałem problem z ustawieniem wałka rozrządu, nie wiedziałem czy te popychacze(krzywki) maja być u góry,czy na dole.
Orientujesz się może, jak ma być prawidłowo?
Rozrząd ustawiłem tak:
magneto na znak T (GMP tłoka)
następnie zębatka ma dwie poziome kreski, które ustawiłem w poziomie do silnika, tak jak na tym zdjęciu
(to zdjęcie sprzed remontu,jeszcze nic nie było rozbierane, te kreski nie są idealnie w poziomie,ale tak juz było)
http://fotowrzut.pl/7EUVZTQM97
Miałem problem z ustawieniem wałka rozrządu, nie wiedziałem czy te popychacze(krzywki) maja być u góry,czy na dole.
Orientujesz się może, jak ma być prawidłowo?
- kapten
- Świeżak
obojętne jak, ale zwykle sie daje krzywkami do dołu. ( zeby mozna pokrywe załozyc łatwiej potem ) ale wystarczy że o 1 ząbek przypadkiem przestawiłes i moze byc problem. ustaw gmp jeszcze raz i zobacz jak wychodza znaki, czasami jak sie napnie łancuszek rozrządu ( potem po ustawieniu zaworów) to wychodzi że jednak jest o 1 ząbek przestawione. bo np łancuszek jest juz rozciągniety.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości