Wrzucanie jedynki na zimno - kopie i gaśnie
• Strona 1 z 1
Wrzucanie jedynki na zimno - kopie i gaśnie
Tak jak w temacie, odpalam motorka (motorhispania supermoto 50), i wrzucam jedynkę na zimno, bez gazu, sprzegło na max. Lekko stuknie (tylko z luzu na jedynkę ), obroty skoczą, i spadają do zera - gaśnie. Na gorąco nie ma tego problemu, gdy trochę pojeżdżę wrzuca się ładnie nawet prawie bez stuknięcia. Co to moze byc?
-
m4rcello0 - Świeżak
hmm moze to że na zimnym silniku nie powinno sie jeździc ? nigdy bieg ci ładnie nie wskoczy na zimnym silniku
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Takie machanie sprzeglem to raczej zadne fachowe rozwiazanie, myslalem wlasnie ze moze linka za lekko naciagnieta czy cos takiego, wie ktos jak sobie z tym poradzic na amen?
edit. moze teraz jest naprawde troche za znimno na palenie bez problemow, ale ten problem mialem juz w minionym sezonie

edit. moze teraz jest naprawde troche za znimno na palenie bez problemow, ale ten problem mialem juz w minionym sezonie
-
m4rcello0 - Świeżak
W każdym moto z mokrym sprzeglem sie tarcze sklejaja i cza wajcha powachlowac
A co do am6-mialem tuono i biegi chodzily perfekcyjnie,skrzynie w am6 trza umiec obslugiwac.

KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
Przed odpaleniem zimnego silnika wrzuć jedynkę, puść sprzęgło i poruszaj trochę motorem, to samo zrób na 2 biegu. Potem odpal i już nie powinno być problemu 

- jacek12212
- Świeżak
po prostu rozgrzej go dobrze. jak kolega napisał nacisnij kilka razy klamke i bedzie lepiejz. no i rzeczywiscie mozesz zalac inny lepszy olej. teraz szczególnie masz gorzej bo jest zimno. co do tego że am6 to padło
kazdy silnik tak ma. wiec wsyzstkie silniki są do duu.. bo nie działa sprzęgło na zimnym xd ? mysl troche
u mnie w kacie tez nie działa na zimnym silniku. w CR tym bardziej nie działało. to normalna rzecz. nie zalezy od budowy danego silnika. tylko od zasady działania sprzęgła ciernego w kąpieli olejowej.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
W końcu kolejne tysięczne już zapytanie o te gówniane am6.- teraz kuma? A to że na zimnym silniku sprzęgło nie działa, to i tak nie jest dobrze, powinien być mocny stuk, obniżenie obrotów( varadero 125, chińczyk z 139fmb), ale gaśnięcie..., mi w am6 jeszcze sprzęgło ciągła na biegu, następnie się do końca zjechało, po tym chłodnica powiedziała DOSYĆ i się w cholerę zatarł + płyn zagotował. 

- melonick
- Świeżak
haha to fajnego trupa kupiłes
ja latałem po torze ile wlazło i topiłem go na bagnach nigdy w zyciu nawet nie podchodziło to gotowania wody. nawet jak raz poluzowała mi sie opaska zaciskowa i płyn uciekał przy głowicy i połowe płynu było a musiałem do domu wrócic. widzisz narzekasz bo miałes trupa
nie oceniaj wszystkiego swojÄ… miarÄ… 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ludzie co za pytania, MAm problem bo na zimnym mi ciągnie na sprzęgle co to może być?,
niekiedy wydaje mi się że mamy doczynienia z idiotami.
przecież zawsze na zimnym słychać stuk jak wbijamy 1ke i ciągnie, rozgrzej go z 3 min na ssaniu, przejedź 2 kilometry leciutko, i już masz dobrze rozgrzanego.
niekiedy wydaje mi się że mamy doczynienia z idiotami.
przecież zawsze na zimnym słychać stuk jak wbijamy 1ke i ciągnie, rozgrzej go z 3 min na ssaniu, przejedź 2 kilometry leciutko, i już masz dobrze rozgrzanego.
- daderga
- Świeżak
znalazł sie fachura
nie każdy sie zna. staraj sie ich zrozumieć. skąd koleżka ma wiedziec czy to normalne czy nie ? od tego jest forum żeby sie pytac. i mu odpowiedzielismy. teraz jest mądrzejszy o jedną kwestie... nie kazdy urodził sie z taką wiedzą jak ty

nie każdy sie zna. staraj sie ich zrozumieć. skąd koleżka ma wiedziec czy to normalne czy nie ? od tego jest forum żeby sie pytac. i mu odpowiedzielismy. teraz jest mądrzejszy o jedną kwestie... nie kazdy urodził sie z taką wiedzą jak ty

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wolałem dać ci możliwość nabicia kilku zbędnych postów, z resztą napisałem, że mam problem nie tylko na zimnym bo w lato bylo to samo i po drugie domyśliłbym się gdyby mi stukało i szarpało z tej jednynki bo tak jest wszędzie tylko problem tkwi w tym, ze motor gaśnie bo ma za niskie obroty. dzieki za pomoc, do zamkniecia 

-
m4rcello0 - Świeżak
Jak się trochę rozgrzeje to dodawaj gazu i naciskaj klamkę ,na wyższych obrotach siła odśrodkowa je trochę rozklei .
Miałem Hipol , Motul transoil i Castrol - na nim najmniej sie sklejały chyba 75W90 . Peugeot i yamaha w motorkach z am6 zaleca 10W40 a Aprilia 75W90 .
W starym Malaguti bardzo mocno sie sklejały jak postał dzień lub dłużej zanim użyłem Castrola klamkę sprzęgła naciskałem i zakładałem pasek na końcówkę kierownicy tak żeby sprzęgło było wciśnięte i tak zostawiałem moto . Sprubuj rewelacja !
Miałem Hipol , Motul transoil i Castrol - na nim najmniej sie sklejały chyba 75W90 . Peugeot i yamaha w motorkach z am6 zaleca 10W40 a Aprilia 75W90 .
W starym Malaguti bardzo mocno sie sklejały jak postał dzień lub dłużej zanim użyłem Castrola klamkę sprzęgła naciskałem i zakładałem pasek na końcówkę kierownicy tak żeby sprzęgło było wciśnięte i tak zostawiałem moto . Sprubuj rewelacja !
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości