Aprilia RS 50, 70, 80 - Temat ogólny
Dandi93 napisał(a):A co się z lekcji ucieka kiecu123 że matematyki nie znamy?
A co do zębatek to tak
przednia 12
Tylna 47
Ale nie jestem pewien na 100%
z matymy mam 4

a jest ktos pewny jakie sa te zebatki???
- kiecu123
- Świeżak
no az tak bardzo zielony nie jestem bo juz rozkladalem silnik od Hondy MB8 bo z 2 silnikow był robiony jeden. Olej mialem nawet koło koła zamochowego a jak juz i tak rozłoze silnik to wymienie wszystkie uszczelki. No jeszce mam ojca mechanika samochodowego to chyba dam rade heh
Dokladnie leci olej z dzwigni od sprzegla co jest kolo kola zamochowego. ale tylko gdy postawie moto na stopke.
(otwórz link)
Dokladnie leci olej z dzwigni od sprzegla co jest kolo kola zamochowego. ale tylko gdy postawie moto na stopke.

- Hubert17
- Świeżak
pomóżcie co moze byc z tymi przeciekami teraz przejechalem sie około 5km i i silnik z lewej strony caly w oleju. Co moglo sie stac?
(otwórz link)
Pomocy...

Pomocy...
- Hubert17
- Świeżak
Któryś uszczelniacz padł. Przy zębatce? Zobacz skąd cieknie i będziesz wiedział.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
no ale jak by przy zębatce padł to by góra silnika była sucha a jest cała zalana.
http://moto.allegro.pl/item589653088_us ... aguti.html
czy te uszczelki by byly dobre?? ile by mógł mechanik zgarnac za wymine uszcelek? oczywiscie moje uszczelki
http://moto.allegro.pl/item589653088_us ... aguti.html
czy te uszczelki by byly dobre?? ile by mógł mechanik zgarnac za wymine uszcelek? oczywiscie moje uszczelki
- Hubert17
- Świeżak
Wytrzyj silnik, odpal niech pochodzi trochę i się przejedź kawałek. Zobaczysz skąd cieknie. Może być przy zębatce bo podczas jazdy ma ona spore obroty i jeśli znajduje się na niej olej to go rozchlapuje. Nie ma sensu rozbieranie silnika bez potrzeby jak nie wiadomo do końca skąd cieknie. Zobacz tak jak Ci mówię a potem już będziesz wiedział co trzeba zrobić.
-
ok no juz silnik chodzi dobre 10min jest umyty na glanc i czekam na wyciek
juz nalazlem to leci z tej wjchy od sprzęgła
(otwórz link)
A co mam kupic za czesci? jak sie nazywa to??
juz nalazlem to leci z tej wjchy od sprzęgła

A co mam kupic za czesci? jak sie nazywa to??
- Hubert17
- Świeżak
- Hubert17
- Świeżak
Orientuje się ktoś może ile powinien mniej więcej kosztować nowy błotnik tylni do Aprili Rs 50? Facet proponuje mi 165zł i nie wiem czy to dobra cena.
-
Łukasz_15* - Świeżak
Hubert edytuj posty.
Do naprawy potrzebny Ci jest nowy uszczelniacz. Na starym masz numery, spisz wszystkie i idź do sklepu z częściami do traktorów/ciężarówek, tam na pewno dostaniesz. Koszt takiego uszczelniacza to 2-5zł.
Do naprawy potrzebny Ci jest nowy uszczelniacz. Na starym masz numery, spisz wszystkie i idź do sklepu z częściami do traktorów/ciężarówek, tam na pewno dostaniesz. Koszt takiego uszczelniacza to 2-5zł.
-
Senior napisał(a):Witam
Kupilem synowi Rs 50 z 1996 roku.
Motorek poszedl do mechanika zostaly w nim wymienione tarczki sprzegla olej plyn chlodzacy olej w przzekladni. Zostal tez zrobiony remont silnika czyli tlok cylinder i reszta ktora byla w komplecie. Problem jest taki ze motor tera jak i przed remontem pluje z wydechu olejem. Problem jest tez ze sprzeglem tak jak by zle trzymalo bo zeby ruszyc trzeba dac mu ok 5 tys obrotow. Czy ktos mie pomoze??????
Pisaliscie mi ze to wszystko to norma. Ok mozliwe, nie jestem specjalista.
Dzis odpalilismy moto w garazu i tak kopcil ze trzeba bylo wyjsc i wietrzyc. Moto nawet jak sie rozgrzalo i tak strasznie strasznie mocno kopci. Co moze byc powodem
pozdro
- Senior
- Świeżak
Wiesz, ja się do końca nie orientuję w 50cm3 2T, ale zapytam..
Jeździ normalnie? Tzn. nie przerywa , nie muli?
Dziwne zjawisko, reklamuj najlepiej u mechanika.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to dozownik oleju - może podaje go zbyt dużo do paliwa?
Jeździ normalnie? Tzn. nie przerywa , nie muli?
Dziwne zjawisko, reklamuj najlepiej u mechanika.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to dozownik oleju - może podaje go zbyt dużo do paliwa?
-
Hellrider - Świeżak
Kopcenie może być spowodowane za dużą dawką oleju podawaną przez dozownik. Ale również może być to wina uszczelniacza od strony sprzęgła. Niech syn tak pojeździ a Ty skontroluj stan oleju w skrzyni czy nie ubywa.
-
Powiedz ile spala oleju - czyli co ile km dolewasz i ile tego oleju dolewasz - wtedy wyliczymy spalanie i ocenimy, czy pali za dużo, czy w normie.
A jeśli chodzi o hipotezę Landryssa25 to odpowiedź masz w jego poście:
A jeśli chodzi o hipotezę Landryssa25 to odpowiedź masz w jego poście:
Landryss25 napisał(a): Niech syn tak pojeździ a Ty skontroluj stan oleju w skrzyni czy nie ubywa.
-
Hellrider - Świeżak
Powrót do Motorowery do 50 ccm