Zobacz wątek - Czy moge nalać syntetyka??
NAS Analytics TAG

Czy moge nalać syntetyka??

i inne małe pojemności
_________

Czy moge nalać syntetyka??

Postprzez laufer13 » 6/6/2008, 20:52

Tak jak w tytule... Czy mogę nalać pełnego syntetyka do mojego skutera?? Ma przejechane jakieś 500km i od nowości ma wlany półsyntetyk Motul. Dodam ze to jest dwósuw
laufer13
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 6/6/2008, 20:57

A są jakies przeciwskazania? Musi jeśli się znajdzie do mokrego sprzęgła i przekłądniowy z dobrą gęstościa...
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez laufer13 » 6/6/2008, 21:02

No tak ale wszędzie dookoła słyszę od ludzi ze nie można mieszać syntetyka z półsyntetykiem
laufer13
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 6/6/2008, 22:29

A to ty chcesz mieszać ten stary i dolać troche tego co kupiłeś? :shock:
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez laufer13 » 6/6/2008, 22:45

Nie... mam od nowości wlany półsyntetyk a chcę później lać pełnego syntetyka tylko nie wiem czy mogę tak mieszać oleje
laufer13
Świeżak

Postprzez wiklad » 6/6/2008, 23:03

Jak ma tak mały przebieg to możesz lać spokojnie. Przy większych przebiegach odradzam - olej systetyczny jest rzadszy i może wypłukać osad który zgromadził sie w silniku i przez to rozszczelnić go (ale to w starych silnikach)
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto :D

Obrazek
wiklad
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 7/6/2008, 10:34

Wiklad - OMFG - nie ma roznicy czy w gestosci czy olej jest taki cyz taki, tylko w technologii jego wykonania. To jest zludne przekonanie ze syntetyk jest rzadszy a costam innego nie - jesli by sie uprzec to mozna zrobic dowolnym olejem dowolna klase SAE ktora nie mowi o gestosci tylko lepkosci, cisnieniu i pompowalnosci przy roznych labolatoryjnych temperaturach. Odsylam do tematu pana profesora bodajze z Poznanskiego Uni, odnosnie olejow (cytowalem wieloktorotnie w.w profesora). Wiadomo ze olej syntetyczny ma dluzsza zywotnosc i jest drozszy bo jego produkcja ma taki a nie inny proces technologiczny.

Ten mit odnosi sie do dawnych lat PRLu gdzie autka jezdzily bez zmian oleju - i pozniej takze uzytkownicy lali co bylo w kraju - gromadzila sie masa nagaru - a olej syntetyczny posiada lepsze wlasciwosci czyszczace - i czesto zaniedbane uszczelki czy pierscienie trzymaly sie jedynie na nagarze - tak wiec wlanie syntetyka powodowalo rozszczelnienie. Natomiast - jelsi jest to nowa maszyna - to jest czysta - i wtenczas po okresie docierania na oleju mineralnym (szybsze docieranie) powinnismy bez pytania od razu lac syntetyk i na nim jezdzic. Przebieg nie ma tutaj nic do gadania - jedynie olej nie moze miec zadnych mobil doktorow, ceramiki i teflonu - ma byc olejem a nie zestawem ratowania trupów.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

na górê