Zobacz wÄ…tek - dylmat... pewnie nie jeden go ma/mial :)
NAS Analytics TAG

dylmat... pewnie nie jeden go ma/mial :)

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Postprzez M. » 6/5/2007, 21:26

najmniej 14tys...:/
a co do lekkiego szlifu to nie ma problemu:) moze byc taki jak dla mnie:)
YAMAHA YZ 125
Poszukiwania znowu rozpoczete...
M.
Świeżak

Postprzez M. » 6/5/2007, 21:27

to co bys polecil za rozsadne pieniadze i zeby to nie byl stary sprzet?
YAMAHA YZ 125
M.
Świeżak

Postprzez crashyn » 6/5/2007, 21:33

zbieraj kasę, przemęcz się do października i kup posezonowo FZ6 :)
crashyn
Świeżak

Postprzez M. » 6/5/2007, 21:47

a za ile daloby rade po sezonie kupic fz6?
problem z tym ze moto to nie jedyny wydatek:/ niestety:(
YAMAHA YZ 125
M.
Świeżak

Postprzez crashyn » 6/5/2007, 22:20

zajrzałem na allegro i teraz nie ma z czego wybierać bo jest sezon i są same szroty za kupę kasy :(
ja kupowałem motor w październiku i po ostatecznej selekcji zostały mi 4 motory i miałem problem żeby się zdecydować - każdy miał jakieś fajne dodatki - szybki, wydechy, kufry (jak ktoś lubi - ja nie), crash pady, kierunkowskazy diodowe, itd

w październiku można bardziej powybrzydzać bo już się człowiekowi tak nie śpieszy a sprzedającym zależy żeby się pozbyć starej maszyny przed zimą bo już się nią najeździli i na nowy sezon chcą mieć nową. wtedy też jest bardzo dużo motorów z zachodu. generalnie jest z czego wybierać.

myślę, że po sezonie za te 12 tysięcy kupisz FZ6 z 2004 roku, bezszlifowe i bezwypadkowe w takim kolorze jak będziesz chciał i jeszcze po jakimś ładnym tuningu :)

szlif niby nic strasznego ale każdy plastik i każdy aluminiowy elemencik kosztuje majątek gdybyś chciał to kiedyś zrobić

dla mnie było bardzo ważne żeby motor był prosty i bezwypadkowy bo to szybki motor a ja nie miałem doświadczenia i nie chciałem na jakimś zakręcie wyjechać w krzaki - trzeba umieć czytać ogłoszenia bo oglądałem dużo motorów i generalnie jeżeli ktoś pisze w ogłoszeniu, że motor jest bezwypadkowy to pewno miał 200-metrowy szlif a jeżeli ktoś pisze, że jest po szlifie to najprawdopodobniej wbił się w betonową ścianę i musieli coś złożyć z 3 :) w ogłoszeniu musi być napisane, że absolutnie bezwypadkowy i stan idealny to wtedy jest szansa, że tak jest ...
crashyn
Świeżak

Postprzez GregorMoto » 6/5/2007, 22:52

Yamaha R1 RN19 :)
GregorMoto
Bywalec

Postprzez M. » 6/5/2007, 23:11

GregorMoto napisał(a):http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M412415
zobacz na tego horneta

nie znam sie za bardzo na motorach ale jakos strasznie tani jak na 2002 rok...
M.
Świeżak

Postprzez M. » 6/5/2007, 23:17

tylko wtedy trzeba by bylo czekac z kupnem az do konca sezonu... jeden sezon w plecy:/
ehh i nie wiem co zrobic... do konca sezonu jeszcze z 6 miesiecy:(
YAMAHA YZ 125
M.
Świeżak

Postprzez M. » 7/5/2007, 00:12

crashyn napisał(a):albo musisz czekać do października/listopada - wtedy jest wysyp posezonowy i na następny sezon już od marca jeździsz nowym sprzętem.

ja tak zrobiłem - musiałem trzymać moto w moim garażu przez zimę ale kupiłem go taniej niż kupiłbym teraz w sezonie!

a ile dales za swoejego jesli moge wiedziec?
M.
Świeżak

Postprzez crashyn » 7/5/2007, 19:10

nie udzielam takich informacji na forum :)

ale sama cena i tak Ci nic nie powie - nawet w tym samym roczniku można kupić motory w zupełnie różnej cenie i w zupełnie różnym stanie - różnice sięgają kilku tysięcy w zależności od stany!
crashyn
Świeżak

Postprzez neptyk » 8/5/2007, 17:31

cidman przyjacielu powiedz mi czy twoja cebra też jest tak miękka jak moja?? i przód i tył...no może z tyłem troche lepiej ale przód masakra-przy szybkiej jeździe i ostrym składaniu sie w winkle buja przodem że aż strach...
jawa50>>>jawa175>>>3xjawa350ts>>>cbr1000>>>zzr1100...wreszcie upragniona hayabusa :))
neptyk
Świeżak

Re: dylmat... pewnie nie jeden go ma/mial :)

Postprzez fv » 8/5/2007, 21:24

M. napisał(a):ktory motocykl waszym zdaniem jest leszpya na poczatek... suzuki gs 500 czy kawasaki er-5?

kolejne pytanie jest takie czy nie lepiej kupic sobie od razu cos wiekszego... cos o mocy okolo 90KM np hornet?bandit?fazer? bo czuje ze pojezdze motocyklem o mocy 50KM i szybko zamienie go na cos wiekszego...

aa i jeszcze jedna rzecz:) zalezy mi na tym zeby motorek byl w miare zrywny... ale zeby ta moc mnie nie przerazala:) glownie bede jezdzil nim po miescie ale fajnie by bylo jakbym mogl nim pojechac tez gdzies dalej... jednak wypady powyzej 100km beda rzadkoscia...

Skoro to nie jest zupełny początek to GS 500 i ER-5 absolutnie odpadają. Raczej coś w stylu Hondy CB 500 lub Kawasaki GPZ500.

Hornet w tym zestawieniu to maszyna o dwie klasy szybsza niż pozostałe - ja bym uważał. Poza tym chore ceny. I w dodatku lansiarska honda.

Fazer - w cenie o której piszesz, jest to niewykonalne. Poza tym, jak chcesz ścigacza to kup sobie ścigacza. A jak turystyka to turystyka. Fazer w nowej wersji poza swoją urodą ma wiele mankamentów do których należy
a) ścigaczowa charakterystyka silnika, czyli słaby dół i gwałtowna góra
b) bardzo wysoka pozycja jeźdzca (wysoki środek cieżkości + nieprzewidywalnie oddawana moc = gleby manewrowe)
c) cena
Natomiast wersje FZS600 (starsze) są brzydkie jak noc. No chyba, że ci się podobają - wtedy umywam ręce.

Co zostaje? Król klasy uniwersalnej, jeden z najlepszych i najważniejszych motocykli ostatniego dziesięciolecia, wygodny, szybki, bajerancki Bandit. Motocykl z którego przesiądziesz się równie łatwo na XJR 1300 co na CBR600F. W tej cenie dostaniesz zadbany egzemplarz z owiewką.

Nie sądzę, aby do 12tys PLN można było kupić lepszy motocykl uniwersalny.
fv
Świeżak

Postprzez crashyn » 8/5/2007, 21:52

ale róznica w cenie fazera i bandita to nie jest przypadek - bandit ma mniejszą moc i ramę z rur stalowych a fazer ma ramę aluminiową - bandit jest nieco archaiczny przy fazerze!
crashyn
Świeżak

Postprzez fv » 8/5/2007, 22:09

crashyn napisał(a):ale róznica w cenie fazera i bandita to nie jest przypadek - bandit ma mniejszą moc i ramę z rur stalowych a fazer ma ramę aluminiową - bandit jest nieco archaiczny przy fazerze!

Tą samą ramę posiada o 40kg cięższy Bandit 1200 - i jakoś mu wystarcza. To prawda że bandit jest już nieco podstarzały - ale czy to koniecznie wada? Dużo części, świetne możliwości tuningu, tanie naprawy...

A jeśli wejdziemy na pułap cenowy w jakim można kupić FZ6 Fazer, to należałoby brać pod uwagę również motocykle takie jak Kawasaki ER-6f, przy którym to z kolei Yamaha blado wypada jeśli chodzi o nowoczesność :P
fv
Świeżak

Postprzez M. » 8/5/2007, 22:33

a ja dochodze powoli do wniosku czy nie lepiej kupic sobie narazie jakiejs tanszej starszej 600(ine bedzie mi az tak zal jak cos zniszcze a abede mogl sie pouczyc czegos wiecej..jakis sztuczek itd) zrobic ja ladnie na nakeda pojezdzic na niej jakis czas i potem kupic cos lepszego... tylko czy to ma sens:)
i czy jest jakas tania stara w miare mocna maszynka ktora mozna by ladnie zrobic lub juz jest ladna:)
YAMAHA YZ 125
M.
Świeżak

Postprzez crashyn » 8/5/2007, 22:51

fv napisał(a):A jeśli wejdziemy na pułap cenowy w jakim można kupić FZ6 Fazer, to należałoby brać pod uwagę również motocykle takie jak Kawasaki ER-6f, przy którym to z kolei Yamaha blado wypada jeśli chodzi o nowoczesność :P

er-6f też ma ramę stalową i 72KM i jest to raczej odpowiednik bandita niż fazera
crashyn
Świeżak

Postprzez crashyn » 8/5/2007, 22:55

i jeszcze er-6f jest 2-cylindrowy a fazer 4-cylindrowy
crashyn
Świeżak

Postprzez Cidman » 9/5/2007, 19:41

neptyk przyjacielu moja cebra też jest troche miękka chociaż nie na tyle żeby było niebezpiecznie w zakrętach, moja jak narazie prowadzi sie dość dobrze. A tylne zawieszenie przecież można troche podkręcić tudzież usztywnić. Ale biorąc pod uwage wyboje na drodze to ten motor i tak za twardy jest hehe.. :wink:
cbr 1000f dual
Cidman
Świeżak

Re: dylmat... pewnie nie jeden go ma/mial :)

Postprzez M5rk » 13/5/2007, 18:52

[quote="M."]witam
na codzien jezdze yahama dt125 i chcialbym zmienic to na jakis motorek turystuczno-sportowy... jednak nie wiem za bardzo co wybrac... zastanawiam sie pomiedzy suzuki gs 500 a kawasaki er-5 ze wzgledu na moc okolo 50KM wydaje mi sie ze beda odpowiednie... jednak... mam pare pytan:)

ktory motocykl waszym zdaniem jest leszpya na poczatek... suzuki gs 500 czy kawasaki er-5?

kolejne pytanie jest takie czy nie lepiej kupic sobie od razu cos wiekszego... cos o mocy okolo 90KM np hornet?bandit?fazer? bo czuje ze pojezdze motocyklem o mocy 50KM i szybko zamienie go na cos wiekszego...

dodam ze jezdzilem najpierw suzuki rmx 80ccm przez 2 lata a potem yamaha dt125 kolejny rok do dzisiaj:)

aa i jeszcze jedna rzecz:) zalezy mi na tym zeby motorek byl w miare zrywny... ale zeby ta moc mnie nie przerazala:) glownie bede jezdzil nim po miescie ale fajnie by bylo jakbym mogl nim pojechac tez gdzies dalej... jednak wypady powyzej 100km beda rzadkoscia...

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc:)[/quote

Kiedyś w gazecie motocyklowej było porównanie tych dwóch motocykli i GS 500 sprawuje się lepiej :)
Yamaha DT 125
M5rk
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 9 gości

na górê