Romet Z150 - pamietnik uzytkownika
Jak napisał Kedar ten cały william od rometa to jakiś dziwny typ
Ja nie wybrał bym się tym rometem nigdzie dalej niż do miejsca z którego mógłbym go przypchać spowrotem
Dla mnie typ to samobójca.

-
icid - VIP Åšcigacz.pl
Proszę bardzo, alternatywa MZ 251, zrobiłem nią 15 tys kilometrów nie dotykając niczego poza świecą klockami hamulcowymi, części są śmiesznie tanie, zakup ładnie utrzymanej to połowa ceny najtańszego rometa, nie wspominając o osiągach. Naprawdę ryzyko niewspółmiernie mniejsze niż przy zakupie chinola, u chinoli jedynym prawem rynku jest to że moto ma odpalić przy zakupie i wytrzymać jazdę próbną reszta to rosyjska ruletka.
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
Ja mialem MZ.
Zrobilem na niej przez 3 miesiace m.in. w czasie z zimy 2500km.
W tym czzsie zatarlem silnik po remoncie.
Zrobilem go. Wymienilem wal na nowy. Wszystko co bylo do wymiany bylo wymieniane na nowe oryginalne czescie. Smigala jak wsciekla. W chwili sprzedarzy byla w super stanie. Gosc pewnie do tej pory sie z niej cieszy ;]
Zrobilem na niej przez 3 miesiace m.in. w czasie z zimy 2500km.
W tym czzsie zatarlem silnik po remoncie.
Zrobilem go. Wymienilem wal na nowy. Wszystko co bylo do wymiany bylo wymieniane na nowe oryginalne czescie. Smigala jak wsciekla. W chwili sprzedarzy byla w super stanie. Gosc pewnie do tej pory sie z niej cieszy ;]
929
-
cycu_rsko - Moderator
Ja kupiłem z silnikiem do remontu, zadałem sobie trochę trudu żeby znaleźć orginalne części. Z remontem kapitalnym polerowaniem kanałów i kilkoma drobnymi poprawkami kosztowała mnie 2700 zł. Dotarłem ją dobrze, kupowałem porządny olej castrola do 2T i latała jak wściekła 15 tys km, jak sprzedawałem odpalała od pierwszego kopa. Na trasie leciałem nią spokojnie 110 i nigdy nie zawiodła. Więc tym co chcą kupić rometa polecam ze spokojnym sumieniem. Lepsza jakość tańsze utrzymanie i pewny sprzęt nawet na dalszą wyprawę. Aha senku jak nalejesz mixolu to nawet honda będzie pluła chmurami, na castrolu leci bez dymka.
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
Mz-ki do sprzęty jakby nie było z duchem czasu i PIERWSZE motocykle które mogły sie pochwalić niezawodnością...oczywiście mowa o krajach bloku komunistycznego tam gdzie japońce nie dochodziły.
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
Fajna dyskusja na temat MZ – potem dorzucÄ™ coÅ› od siebie, bo też mam pewne doÅ›wiadczenie. Teraz o Romecie. W sobotÄ™ postanowiÅ‚em trochÄ™ mu wygarnąć i rozpÄ™dzić siÄ™ do prÄ™dkoÅ›ci maksymalnej z instrukcji obsÅ‚ugi, czyli 90 km/h. UdaÅ‚o siÄ™ przy +/- 7000 obr/min. Z tego widać, że zostaje jeszcze jakaÅ› rezerwa mocy (moc maksymalna przy 8500 obr/min), wiÄ™c rzeczywista prÄ™dkość maksymalna może siÄ™ zakrÄ™cić w okolicy 110 km/h. Przy 90 km/h jechaÅ‚o siÄ™ caÅ‚kiem caÅ‚kiem najgorsze jest przekroczenie 6500 obr/min, bo wtedy strasznie trzÄ™sie powyżej wibracje ustajÄ…. ZauważyÅ‚em, że przy wyższych obrotach jest chyba jakiÅ› problem z odprowadzaniem ciepÅ‚a i pewnie dÅ‚ugo tych 90 km/h silnik by nie wytrzymaÅ‚. Może po dotarciu i wymianie oleju na jakiÅ› dobry syntetyk silnik bÄ™dzie siÄ™ lepiej chÅ‚odziÅ‚.
Dzisiaj pokazaÅ‚em swoje pierdzikółko najstarszemu i najbardziej doÅ›wiadczonemu motocykliÅ›cie, jakiego znam – swemu ojcu. Ojciec ma 78 lat i jeździÅ‚ na motorach w czasach, kiedy JapoÅ„czycy nie umieli zrobić nawet dobrego roweru, a z ich konstrukcji wszyscy Å›miali siÄ™ tak, jak dziÅ› z ChiÅ„czyków. Wtedy japoÅ„skie maszyny byÅ‚y uznawane za nieudolne podróbki europejskich i amerykaÅ„skich konstrukcji – informacje od mojego ojca. Ojciec zaczynaÅ‚ swojÄ… przygodÄ™ z motocyklami w latach 50, a w swojej karierze jeździÅ‚ na takich maszynach jak TRIUMPH, MATCHLESS, NORTON, niestety mnie wtedy nie byÅ‚o jeszcze na Å›wiecie
Jak siÄ™ urodziÅ‚em (1972) stary musiaÅ‚ sprzedać – jak mówi - swój ostatni motor. SprzedaÅ‚ Nortona i kupiÅ‚ za niego nowÄ… MZ 250 i używanÄ… SyrenkÄ™ (żeby wozić mnie, bo we trójkÄ™ ma motorze nie szÅ‚o). Stary mówiÅ‚, że zastanawiaÅ‚ siÄ™ nad BMW z koszem, ale matka mu odradziÅ‚a ze wzglÄ™du na mnie
Tak czy inaczej wg mojego ojca jego ostatnim motorem byÅ‚ Norton, a MZ to najgorsze gówno, na jakim jeździÅ‚, a jeździÅ‚ niÄ… dÅ‚ugo i jak też niÄ… jeździÅ‚em). MZ sprzedaliÅ›my w latach 90, po dwóch remontach silnika ja sam zrobiÅ‚em na niej jakieÅ› 10000 km i faktycznie szÅ‚a lepiej od pierdzikółka, ale to 250 cm i dwusuw, czyli zupeÅ‚nie inna bajka. Z tego, co pamiÄ™tam MZ też byÅ‚a awaryjna i mocno siÄ™ sypaÅ‚a – może ze wzglÄ™du na wiek – byÅ‚a już wtedy wiÄ™cej niż peÅ‚noletnia.
WracajÄ…c do tematu, ojciec powiedziaÅ‚ po pierwszym rzucie oka – rasowa maszyna. Jak siÄ™ przyjrzaÅ‚ z bliska i po tym jak mu powiedziaÅ‚em, że to maszyna z Chin to mu entuzjazm przeszedÅ‚ (stary byÅ‚ przekonany, że to polska konstrukcja). Po oglÄ™dzinach pokazaÅ‚ mi kilka Å›rubek, które jego zdaniem sÄ… z bardzo podÅ‚ej stali i zardzewiejÄ… po pierwszym kontakcie z wodÄ… (a wie, co mówi, bo jest materiaÅ‚oznawcÄ… i caÅ‚e życie pracowaÅ‚ nad tym żeby maszyny siÄ™ nie psuÅ‚y). PowiedziaÅ‚ żeby je posmarować towotem i tak zrobiÅ‚em (może siÄ™ zaklejÄ… kurzem, ale przynajmniej nie zardzewiejÄ…). Stary powiedziaÅ‚, że jak go dotrÄ™ to siÄ™ przejedzie i powie swoje zdanie. Jak zobaczyÅ‚ przedniÄ… oponÄ™ i sprawdziÅ‚ lagi to zażartowaÅ‚ sobie pytaniami czy wykupiÅ‚em już wysokÄ… polisÄ™ na życie. PowiedziaÅ‚, że jak nie chcÄ™ żeby mój syn byÅ‚ sierotÄ…, żebym szybko zmieniÅ‚ oponÄ™ i zalaÅ‚ inny olej do lag. PowiedziaÅ‚ też, że jego zdaniem zÄ™batki i Å‚aÅ„cuch dÅ‚ugo nie pożyjÄ… i żeby czÄ™sto je czyÅ›ci i smarować. UÅ›miaÅ‚ siÄ™ z popÄ™kanych szybek na zegarach, spytaÅ‚ czy to przedni hamulec mam taki dobry, że przy próbie hamowania zadzwoniÅ‚em zÄ™bami i zegary (stary zgrywus). Przy okazji ojciec odkryÅ‚ usterkÄ™ – otóż chciaÅ‚ kopnąć moje pierdzikółko i okazaÅ‚o siÄ™, że drążek kopniaka jest zablokowany (jeszcze parÄ™ dni wczeÅ›niej chodziÅ‚) i w żaden sposób nie można go otworzyć (mÅ‚otkiem nie próbowaÅ‚em). Po dzwoniÄ…cym klocku i popÄ™kanych plastikach na zegarach to już trzecia usterka (przebieg 350 km). Już nie mogÄ™ siÄ™ doczeka przeglÄ…du
Dzisiaj pokazaÅ‚em swoje pierdzikółko najstarszemu i najbardziej doÅ›wiadczonemu motocykliÅ›cie, jakiego znam – swemu ojcu. Ojciec ma 78 lat i jeździÅ‚ na motorach w czasach, kiedy JapoÅ„czycy nie umieli zrobić nawet dobrego roweru, a z ich konstrukcji wszyscy Å›miali siÄ™ tak, jak dziÅ› z ChiÅ„czyków. Wtedy japoÅ„skie maszyny byÅ‚y uznawane za nieudolne podróbki europejskich i amerykaÅ„skich konstrukcji – informacje od mojego ojca. Ojciec zaczynaÅ‚ swojÄ… przygodÄ™ z motocyklami w latach 50, a w swojej karierze jeździÅ‚ na takich maszynach jak TRIUMPH, MATCHLESS, NORTON, niestety mnie wtedy nie byÅ‚o jeszcze na Å›wiecie

WracajÄ…c do tematu, ojciec powiedziaÅ‚ po pierwszym rzucie oka – rasowa maszyna. Jak siÄ™ przyjrzaÅ‚ z bliska i po tym jak mu powiedziaÅ‚em, że to maszyna z Chin to mu entuzjazm przeszedÅ‚ (stary byÅ‚ przekonany, że to polska konstrukcja). Po oglÄ™dzinach pokazaÅ‚ mi kilka Å›rubek, które jego zdaniem sÄ… z bardzo podÅ‚ej stali i zardzewiejÄ… po pierwszym kontakcie z wodÄ… (a wie, co mówi, bo jest materiaÅ‚oznawcÄ… i caÅ‚e życie pracowaÅ‚ nad tym żeby maszyny siÄ™ nie psuÅ‚y). PowiedziaÅ‚ żeby je posmarować towotem i tak zrobiÅ‚em (może siÄ™ zaklejÄ… kurzem, ale przynajmniej nie zardzewiejÄ…). Stary powiedziaÅ‚, że jak go dotrÄ™ to siÄ™ przejedzie i powie swoje zdanie. Jak zobaczyÅ‚ przedniÄ… oponÄ™ i sprawdziÅ‚ lagi to zażartowaÅ‚ sobie pytaniami czy wykupiÅ‚em już wysokÄ… polisÄ™ na życie. PowiedziaÅ‚, że jak nie chcÄ™ żeby mój syn byÅ‚ sierotÄ…, żebym szybko zmieniÅ‚ oponÄ™ i zalaÅ‚ inny olej do lag. PowiedziaÅ‚ też, że jego zdaniem zÄ™batki i Å‚aÅ„cuch dÅ‚ugo nie pożyjÄ… i żeby czÄ™sto je czyÅ›ci i smarować. UÅ›miaÅ‚ siÄ™ z popÄ™kanych szybek na zegarach, spytaÅ‚ czy to przedni hamulec mam taki dobry, że przy próbie hamowania zadzwoniÅ‚em zÄ™bami i zegary (stary zgrywus). Przy okazji ojciec odkryÅ‚ usterkÄ™ – otóż chciaÅ‚ kopnąć moje pierdzikółko i okazaÅ‚o siÄ™, że drążek kopniaka jest zablokowany (jeszcze parÄ™ dni wczeÅ›niej chodziÅ‚) i w żaden sposób nie można go otworzyć (mÅ‚otkiem nie próbowaÅ‚em). Po dzwoniÄ…cym klocku i popÄ™kanych plastikach na zegarach to już trzecia usterka (przebieg 350 km). Już nie mogÄ™ siÄ™ doczeka przeglÄ…du

Każdy jeździ tym, na co go stać, a najważniejsze jest to, co wozisz pod kaskiem
- kitoslaw
- Świeżak
-
Piankowy Marynarzyk - VIP Åšcigacz.pl
Panowie, oczywiÅ›cie nasza stara MZ-ka to byÅ‚ „tropik” z 1972 roku.
Piankowy marynarzyk, ojca szanujÄ™ jak nikogo na Å›wiecie. On sam mówi, że tato to jest dla dzieci w podstawówce i zawsze chciaÅ‚ żebym go nazywaÅ‚ „ojciec” – to taki trochÄ™ dziwny typ, zawsze pod prÄ…d, zupeÅ‚nie tak jak ja. PiszÄ™ stary - dlatego, że to prawda i on sam tak o sobie mówi. Tak czy inaczej życzÄ™ sobie i każdemu z was dożyć wieku mego ojca w jego kondycji fizycznej, umysÅ‚owej i z jego pogodÄ… ducha. Ten facet jest wielki i budzi u ludzi szacunek. ChciaÅ‚bym, żeby mój syn kiedyÅ› miaÅ‚ takie podejÅ›cie do mnie jak ja do swego ojca i niech NIKT mi nie mówi, że go nie szanujÄ™.
Cicid, pisaÅ‚eÅ› coÅ› o „leżeniu z kluczami” otóż jak dzisiaj wrócÄ™ z pracy to też poleżę. Postaram siÄ™ naprawić ten zaciÄ™ty kopniak, a jutro napiszÄ™ czy operacja siÄ™ udaÅ‚a.
Podpowiedzcie mi jak można wklejać zdjęcia na forum to nie będę gołosłowny.
Piankowy marynarzyk, ojca szanujÄ™ jak nikogo na Å›wiecie. On sam mówi, że tato to jest dla dzieci w podstawówce i zawsze chciaÅ‚ żebym go nazywaÅ‚ „ojciec” – to taki trochÄ™ dziwny typ, zawsze pod prÄ…d, zupeÅ‚nie tak jak ja. PiszÄ™ stary - dlatego, że to prawda i on sam tak o sobie mówi. Tak czy inaczej życzÄ™ sobie i każdemu z was dożyć wieku mego ojca w jego kondycji fizycznej, umysÅ‚owej i z jego pogodÄ… ducha. Ten facet jest wielki i budzi u ludzi szacunek. ChciaÅ‚bym, żeby mój syn kiedyÅ› miaÅ‚ takie podejÅ›cie do mnie jak ja do swego ojca i niech NIKT mi nie mówi, że go nie szanujÄ™.
Cicid, pisaÅ‚eÅ› coÅ› o „leżeniu z kluczami” otóż jak dzisiaj wrócÄ™ z pracy to też poleżę. Postaram siÄ™ naprawić ten zaciÄ™ty kopniak, a jutro napiszÄ™ czy operacja siÄ™ udaÅ‚a.
- kitoslaw
- Świeżak
Zdjecie mozesz dac tez poprzez http://imageshack.us (otwórz link) ,klikasz "przegladaj" ,wybierasz zdjecie ,pozniej klikasz "host" ,czekasz
i dajesz caly adres z "direct link" 

-
Piankowy Marynarzyk - VIP Åšcigacz.pl
kitoslaw napisaÅ‚(a):Cicid, pisaÅ‚eÅ› coÅ› o „leżeniu z kluczami” otóż jak dzisiaj wrócÄ™ z pracy to też poleżę. Postaram siÄ™ naprawić ten zaciÄ™ty kopniak, a jutro napiszÄ™ czy operacja siÄ™ udaÅ‚a.
Widzisz? wszyscy tobie to przepowiadali, chociaż ja się okropnie zdziwiłem że po 300 km? czy ile tam zrobiłes już wszystko pada.. myśle że jeżeli zdasz sobie sprawe w niedalekim czasie jaką głupoty popełniłes kupując go

Ja życze tobie dużo szczęscia i żebys przez tego rometa nie stracił zdrowia..
-
gba4 - Bywalec
Dzięki za życzenia, mam nadzieję, że nie stracę zdrowia przez moje pierdzikółko. A tak oto ono wygląda:
P1080997
Jak chodzi o zacięty kopniak, którego nie można było otworzyć to: jeden kluczyk, śrubokręt (lub jak mówi mój ojciec - wkrętak) imadełko, młoteczek, trochę smaru i 20 minut roboty. Efekt - kopniak działa, ale jestem z siebie dumny
Przy okazji odnalazłem jeszcze jedną usterkę (tym razem poważniejszą). Wyobraźcie sobie moje zdziwienie kiedy zobaczyłem, że w kloszu przedniego światła nie ma żarówki od postojówki. Zajrzałem pod lampę i się zdziwiłem bo zobaczyłem to:
P1090017
Żarówka jest wtopiona w plastik obudowy lampy. Odłączyłem zasilanie przedniej postojówki i dzisiaj po pracy zajrzę do serwisu mimo, że do 500 km jeszcze trochę brakuje. Po wizycie zdam relację.
Teraz zdjęcia wcześniej stwierdzonych usterek. Popękane plastiki na zegarach:
P1080995
I ogniska rdzy na tylnym wahaczu:
P1080999
P1090001
Usterki zaznaczyłem na czerwono żeby zwrócić uwagę, a numery zdjęć znajdziecie w komentarzach. Niestety nie mogę sfotografować brzęczącego klocka hamulcowego
To na razie tyle. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tematem.
P1080997
Jak chodzi o zacięty kopniak, którego nie można było otworzyć to: jeden kluczyk, śrubokręt (lub jak mówi mój ojciec - wkrętak) imadełko, młoteczek, trochę smaru i 20 minut roboty. Efekt - kopniak działa, ale jestem z siebie dumny

P1090017
Żarówka jest wtopiona w plastik obudowy lampy. Odłączyłem zasilanie przedniej postojówki i dzisiaj po pracy zajrzę do serwisu mimo, że do 500 km jeszcze trochę brakuje. Po wizycie zdam relację.
Teraz zdjęcia wcześniej stwierdzonych usterek. Popękane plastiki na zegarach:
P1080995
I ogniska rdzy na tylnym wahaczu:
P1080999
P1090001
Usterki zaznaczyłem na czerwono żeby zwrócić uwagę, a numery zdjęć znajdziecie w komentarzach. Niestety nie mogę sfotografować brzęczącego klocka hamulcowego

- Załączniki
-
- P1080997
- P1080997.JPG (169.29 KiB) PrzeglÄ…dane 8352 razy
-
- P1080995
- P1080995.JPG (127.73 KiB) PrzeglÄ…dane 8352 razy
-
- P1080999
- P1080999.JPG (97.1 KiB) PrzeglÄ…dane 8352 razy
-
- P1090001
- P1090001.JPG (121.14 KiB) PrzeglÄ…dane 8352 razy
-
- P1090017
- P1090017.JPG (122.02 KiB) PrzeglÄ…dane 8352 razy
- kitoslaw
- Świeżak
Z zainteresowaniem sledze ten temat i trzymam kciuki zeby sluzyl Ci jak najdluzej ale samopekajace plastiki i obudowa lampy z takiego plastiku ze zaroweczka sie w niego wtapia nie napawaja mnie zbytnim optymizmem :/
- ivan161
- Świeżak
Wygląda przyjemnie, mam nadzieje że po usunięciu niedoróbek będzie śmigał. Ale po to mamy ten temat, że się wszystko okaże 

-
icid - VIP Åšcigacz.pl
DziÄ™ki wszystkim za dobre sÅ‚owo. Jak chodzi o moje pierdzikółko to wÅ‚aÅ›nie dzisiaj przekroczyÅ‚em magicznÄ… granicÄ™ 500 km przebiegu. Wydaje mi siÄ™, że silnik siÄ™ poprawia – uzyskuje wiÄ™ksze prÄ™dkoÅ›ci przy niższych obrotach. Na poczÄ…tku żeby jechać 50 km/h musiaÅ‚em mieć ok 5000 obr/min na piÄ…tym biegu teraz wystarczy niewiele ponad 4000 obr/min. Jak chodzi o serwis to jeszcze tam nie byÅ‚em, ale dzwoniÅ‚em i po rozmowie z panem serwisantem doszliÅ›my do wniosku, że lepiej bÄ™dzie przejechać 500 km i potem stawić siÄ™ w serwisie, bo oni oczywiÅ›cie na miejscu nic nie majÄ… i najpierw bÄ™dÄ… musieli zdemontować lampÄ™ i zegary, potem wysÅ‚ać to do Rometa, potem specjaliÅ›ci w Romecie orzeknÄ… czy wady podlegajÄ… gwarancji czy nie i dopiero wtedy z Rometa zostanÄ… wysÅ‚ane części zamienne (pod warunkiem, że je majÄ…), jak części dotrÄ… do serwisu mechanicy je zamontujÄ… i bÄ™dÄ™ mógÅ‚ odebrać motocykl. Nie wyglÄ…da to różowo i pewnie trochÄ™ potrwa. Ciekawe czy w tym sezonie jeszcze pojeżdżę. Tak czy inaczej jutro rano przed pracÄ… jadÄ™ do serwisu. BÄ™dÄ™ informowaÅ‚ na bieżąco o postÄ™pach w pracy serwisantów. Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie tych, którym maszyny odmówiÅ‚y posÅ‚uszeÅ„stwa.
- kitoslaw
- Świeżak
senek czy ty pracujesz w Romecie? 

SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości