Zobacz wątek - bezmyślność na skrzyżowaniu
NAS Analytics TAG

bezmyślność na skrzyżowaniu

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

bezmyślność na skrzyżowaniu

Postprzez mar111cin » 7/6/2006, 21:16

zaczne od tego, że mój motorek miał delikatny szlif, i miał cały prawy bok obrysowany, cała owiewka. Po sporym czasie jak już go mam, postanowiłem oddać owiewke do pomalowania dla wujka lakiernika. Wczoraj ją odebrałem i założyłem na motor, ale że padało to nie pojeździłem.

Dzisiaj wpadł kumpel i zapytał czy go gdzieś nie podrzuce, no to ja ok, wsiadaj. Dojeżdżam do świateł, dwa pasy, na lewym pasie jedno auto. Na pasie w prawo też jedno, ale gość sie rozmyślił cofnał i zanim dojechałem wjechał na lewy pas. Auto to jakaś leciwa polówka, szyby pootwierane i wożenie się po mieście, jakiś małolat za kółkiem (przyznam się że ja też nie jestem stary ;) ) stoi dwoma kołami na pasie, ja podjechałem za niego i stanełem z metr za nim, na wprost jego lusterka od kierowcy (tak na środku wydzielonego pasa stanełem) a tutaj gość raptem wbija wsteczny i na gazie do tyłu :| mi włosy pod kaskiem dęba staneły!!! nie mogłem aż chwycić kierownicy żeby zatrąbić, cudem zatrąbiłem, zatrzymał się 3-5cm od owiewki motoru, tak że z boku widziałem jego tylną szybę, cudem nie zmiażdżył ani mi ani dla kumpla nogi. Gość postanowił jednak że skręci w prawo i zajmie drugi pas. Kto by się spodziewał że mógłby być taki wypadek w takim miejscu i w taki sposób jak ja mówię ?? :| Nie mówię już o owiewce która cudem unikneła zderzenia, a była świeżo wymalowana i obklejona.

Do końca dnia miałem czachy w oczach :shock: to była jedna z groźniejszych akcji jaka mi się przytrafiła, i dość boleśnie mogła się zakończyć, nie widzi mi się gips na wakacje... Uważajcie nawet na skrzyżowaniach, żeby gość przed wami nie zaczął energicznie cofać :shock:
Ostatnio edytowano 7/6/2006, 21:41 przez mar111cin, łącznie edytowano 1 raz
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Terror » 7/6/2006, 21:24

Coś kręcisz. Dwa pasy i masz gdzieś środkowy? Ja wiem, że środkowy to pas dla motocykli, ale polówka ni cholery się tam nie zmieści.
A najlepsza na takich metoda, to albo centralnie z tyłu za autem, żeby Cię w lusterku środkowym zobaczył (ale ja tego nie lubię osobiście) albo z boku, tak, żebyś miał spory odstęp od niego.
No hope. no cure. No problem.
Terror
Administrator

Postprzez mar111cin » 7/6/2006, 21:44

ale głupi błąd napisałem:/ już się poprawiłem :)
a centralnie za nim jakbym stanął, to byłbym prawie na lini rozgraniczającej pasy. A on mnie miał całego w swoim lewym lusterku.
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MAREKSP1 » 8/6/2006, 08:17

Zawsze trzeba uwazac nawet na postoju bo ów ptys w polo mysli ze jest panem i władca.Kiedys trafi na nerwusa i inaczej to sie skonczy.
MAREKSP1
Świeżak

Postprzez Terror » 8/6/2006, 08:36

Też racja. Na to nie ma metody, zawsze trzeba mieć oczy wkoło głowy i myśleć za kierowców w puszkach :/
Terror
Administrator

Postprzez MAREKSP1 » 8/6/2006, 10:53

Gdyby kazdy z nas myslał ze jedzie prawidłowo i nie musi uwazac bo jedzie zgodnie z przepisamy to na tym forum było by tylko kilka osob.Zawsze znajdzie sie jakis niedzielny kierwca w kapeluszu wracajacy z koscioła albo pijany edek wracajacy z dyskoteki ktory ma w dupie czy komus wymusi czy zajedzie droge.Także moim zdaniem najpierw trzeba sie nauczyc hamowac a pozniej jezdzic.
MAREKSP1
Świeżak

Postprzez mar111cin » 8/6/2006, 11:03

Marek, ja już stałem, powiem więcej, za mną już stało kilka aut. Nie miałem już nawet gdzie uciekać. (chyba że chodziło Ci o to że tamten z polówki nie wyhamował przed światłami). A gość ruszył na gazie do tyłu, co mnie całkiem zaskoczyło, w życiu się nie spodziewałem że ktoś może zrobić coś takiego na zatłoczonym skrzyżowaniu :shock: (ps. wogle gość miał szczęście, bo na tym skrzyżowaniu codziennie stoi policja, miał fuksa że akurat ich nie było, bo wątpie żeby niebieskim się to spodobało)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez hefron » 8/6/2006, 11:03

To ja opowiem moją akcję na trasie Augustów-Białystok w poprzedni weekend. Otóż jechałem z domu do Wawy a jestem spod Białegostoku wiec zapierdzielam drogą, która idzie przez las i wybiegła mi sarenka! Ledwo wyhamowalem, moze do 5km/h bo ona jeszcze sie wypierdzielila na środku i zanim wstala to prawie stanałem z jakichs 120 km/h.
Powoli ruszam bo sarenka juz uciekla i wyprzedza mnie jakis kretyn, jedzie obok mnie trąbi,macha i krzyczy ze jestem porąbany i nie umiem jezdzic pozniej wyprzedził, zajechal mi droge i przyhamowal. Normalnie cudowny przyklad kulturalnej jazdy. Jeszcze tak bardzo nikt mni nie zdenerwowal na drodze.
hefron
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MAREKSP1 » 8/6/2006, 12:16

Mar111cin co do hamowania mowie ogolnie bo w razie awaryjnego to u 99% motocyklistów jest panika i zamykanie oczu i czekanie na efekt.A własnie ta reakcja(ułamki sekund)potrafi uratowac dupsko.

Co do kultury kierowców(niewszytskich bo sa normalni) tak jak opisane wyzej to banda skur...Sam wiem bo mieszkam w miescie 30-tysiecznym i codziennie znajdzie sie pizdus(hołek) co proboje sił z motocyklem a jak juz mu nie wyjdzie to czeka kiedy tylko droge zajechac....Efekt:zagiecie tablicy rejestracyjnej i strzał z piachy w lusterko i dzida.Oszołom wiecej nie podskoczy.Troche boli ale w nerwach sie o tym nie mysli.
MAREKSP1
Świeżak

Postprzez Kaja » 8/6/2006, 13:18

Marek ty straszny agresor jesteÅ› :wink:

wszystko co piszecie to niestety prawda, ponad 50% wypadków
z udziałem motocykli dzieją się na skrzyżowaniach
a co do kierowców to warszawa przebija wszystkich i wszystko
nie ma nigdzie indziej takiego buractwa za kółkiem :evil:
tylko nie wiem czemu tak jest?
Kaja
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MAREKSP1 » 8/6/2006, 13:28

Kaju pisze cała prawde.Wezmy przykład z Francji.tam zaden samochodziasz nie odważy sie zajechac drogi albo probowac kogos zepchnac.Tam sie motocykliscie nie pieszcza z nimi.Wala ostro po lusterkach i drzwiach.Jest jedno ale.Tam jest ich dwa razy albo i 3 razy wiecej niz w polsce.I maja jaja.
MAREKSP1
Świeżak

Postprzez Kaja » 8/6/2006, 14:31

sugerujesz, że polscy motórzyści nie mają jaj?

:twisted: :twisted:

a ja wam powiem, że mnie wkurza jak wyraźnie zjeżdżam motocyklom
(jadąc autem of course) a robię to zawsze jak tylko mogę a oni nie dziękują :/ to też jest nie fajne
ja zawsze staram się dziękować. Wiem, że są sytuacje, że się nie da, ale częściej jednak się da
Kaja
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez siekson » 8/6/2006, 17:07

Kaja napisał(a):Wiem, że są sytuacje, że się nie da, ale częściej jednak się da

Jak mam odrywac rece od kierownicy zeby mu pomachac albo jeszcze glowe odwracac zeby mu kiwnac to wole sobie darowac dziekowanie ;)
siekson
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Terror » 8/6/2006, 18:06

Siekson ma rację. JA też ustępuje jadąc w puszce, ale wiem, że to upierdliwe jest tak wszystkim dziękować. Jak jadę na moto to czasem dziękuję, tym, którzy rzeczywiście musieli się wysilić, żeby mnie puścić. Innym - nie mam czasu :twisted:
Terror
Administrator

Postprzez Kaja » 8/6/2006, 18:36

ej przesadzacie
nie trzeba rąk odrywać, machać i się uśmiechać
wystarczy czasami kierunek przesunąć w lewo i w prawo
dużo to nie kosztuje
Ja oczywiście też mówię o wyraźnym ustąpieniu a nie 5 cm
bardzo dużo jeżdżę po wawie i na tyle lat chyba jeden facet mi podziękował, ale może ja mam pecha do burasów (właściwie to czasami myślę, że tak ;) )
poza tym ja jestem kulturalną młodą damą :twisted:
Kaja
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez PajÄ…k » 9/6/2006, 01:23

a mi tam prawie zawsze dziękują no raz mi jeden typ na gixserze nie podziękował ale w sumie mu się nie dziwie w końcu wyprzedzał mnie jadąc na jednym kole więc raczej był zajęty :)
PajÄ…k
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MrJ » 9/6/2006, 07:36

U nas w kraju kierowcy chyba nigdy się nie nauczą, że nie tylko to, co ma cztery koła, jest pełnoprawnym uczestnikiem ruchu :evil:
Wezmy przykład z Francji.tam zaden samochodziasz nie odważy sie zajechac drogi albo probowac kogos zepchnac.Tam sie motocykliscie nie pieszcza z nimi.Wala ostro po lusterkach i drzwiach

I właśnie tak trzeba - czasem zostawić kulturę i dobre maniery w domu, i na chamstwo odpowiadać chamstwem. Hefron - jak na ciebie trąbił, a potem zajechał, to trzeba było przygazować, minąć, zahaczyć przypadkiem ręką o lusterko a potem długa - ani by nie dogonił, ani nie zapamiętał numerów (w takich nerwach jest to fizycznie niemożliwe - jakby po godzinie skojarzył kolor twojego moto, to znaczy, że ma dobrą pamięć).
PS Żeby nie było - jestem spokojnym człowiekiem, ciężko jest mnie wkurzyć, a jeśli tylko można, staram się nie zajeżdżać drogi, jako pieszy nie wskakiwać na pasy na czerwonym i nie robić innych głupich rzeczy - ale taksiarzowi, co mi kiedyś zajechał drogę, mało nie wypłacilem...
PS2 Tak obok tematu - Wie ktoś, czy można wyłączyć tą reklamę z Polandposition co mi ciągle zjeżdża, bo zaczyna mnie to irytować... :shock:
Ostatnio edytowano 9/6/2006, 07:49 przez MrJ, łącznie edytowano 1 raz
goodbye, forum.scigacz...
MrJ
Świeżak

Postprzez Kaja » 9/6/2006, 07:44

właśnie da to się wyłączyć?!
Kaja
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez siekson » 9/6/2006, 10:31

trzeba zainstalowac "Adblock" taki program ktory blokuje reklamy
siekson
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości

na górê