[biblioteka] Stary DOT opony - fakty i mity
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Dokłądnie jest tak jak pisz autor: nie chodzi o to kiedy były wyprodukawane ale jak były magazynowane!!! W naszym kraju przechowywanie opon to wielka pomyłka!!!<br><hr>pajo
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
BEZ KOMENTARZA <a href="http://automotiveblog.pl/wp-content/uploads/2010/03/opony_bezobreczy.jpg" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://automotiveblog.pl/wp-content/uploads/2010/03/opony_bezobreczy.jpg</a><br><hr>WALEKKomentatorzy napisał(a):Tak wyglądają profesjonalne warunki przechowywania u nas:
<a href="http://www.oponeo.pl/gfx/contact/foto/kosze.jpg" target="blank" class="link">http://www.oponeo.pl/gfx/contact/foto/kosze.jpg</a><br><hr>PE<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Prawidłowe przechowywanie opon wg ADAC <a href="http://blog.netcar.pl/2012/01/16/prawidlowe-przechowywanie-opon-wg-adac" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://blog.netcar.pl/2012/01/16/prawidlowe-przechowywanie-opon-wg-adac</a>/<br><hr>WalekKomentatorzy napisał(a):Skoro jest tak super to może wskażecie miejsce takiego magazynu w Polsce gdzie opony nie maja dostępu do światła i sa co jakiś czas przekładane ? <br><hr>B<br>Komentatorzy napisał(a):<a href="http://www.oponeo.pl/gfx/contact/foto/kosze.jpg" target="blank" class="link">http://www.oponeo.pl/gfx/contact/foto/kosze.jpg</a>
tutaj np. taki magazyn- ,,pełna profeska'' hahahaah<br><hr>http://www.oponeo.pl/gfx/contact/foto/kosze.jpg<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Juz to widze jak przekładaja te tysiace opon ......I jest oczywista oczywistosc ze wpierw patrze na rozmiar opony,predkosc ,wzmocnienia i dopiero wybieram rocznik ,wiec po co takie pisanie autora od tyłu ze jest na odwrót , a opony za 500 ,600 zł 3 letnie to niech sobie sami kupuja ci co je sprzedaja .Banda złodzieji ..jakimis posranymi przepisami sie zaslaniaja ze opona 36 miesieczna jest jak nowa .Nowa to jest nowa... z bieżacego roku .!Ostatnio gosciu chcial mi wcisnac z serwisu sklepopon staruchy 36 miesieczne ....dalem sobie spokoj i kupilem gdzie indziej w znanym sewisie z roku 2012.....Jeleni szukaja !<br><hr>mam nowe opony
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja tam mam zawsze nowe opony. Jeżdżę dynamicznie po nowym odcinku S8 aż do budowanych bramek na A2. Nie schodzę poniżej 290 km/h i opony starczają tylko na nicały sezon. Szkoda:( Możecie mnie "posłuchać" he he w nocy na Bemowie. jak jadę to słychać mnie już od Poznania.Komentatorzy napisał(a):Juz to widze jak przekładaja te tysiace opon ......I jest oczywista oczywistosc ze wpierw patrze na rozmiar opony,predkosc ,wzmocnienia i dopiero wybieram rocznik ,wiec po co takie pisanie autora od tyłu ze jest na odwrót , a opony za 500 ,600 zł 3 letnie to niech sobie sami kupuja ci co je sprzedaja .Banda złodzieji ..jakimis posranymi przepisami sie zaslaniaja ze opona 36 miesieczna jest jak nowa .Nowa to jest nowa... z bieżacego roku .!Ostatnio gosciu chcial mi wcisnac z serwisu sklepopon staruchy 36 miesieczne ....dalem sobie spokoj i kupilem gdzie indziej w znanym sewisie z roku 2012.....Jeleni szukaja !<br><hr>mam nowe opony <br>
Pozamykania opon! Papa!<br><hr>szybki kolo
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Oczywista oczywistość że dobrze przechowywana opona wolniej się starzeje niż trzymana w warunkach "atmosferycznych".
Jednak się starzeje, szczególnie szybko opona zimowa. Jak ktoś jeździ 100 tys km rocznie, to przeceniona o 20% opona z ubiegłego roku może być traktowana jak okazja. Jak ktoś zimą robi 2 tys km to kupno "nowej" dwuletniej opony z 5% upustem to duży błąd. Taka opona będzie prawidłowo zachowywać się przez 4-6 lat i utrata 2 lat na leżakowanie to strata 25% czasu życia opony, nie mówiąc o tym że na "dzień dobry" mamy oponę wyraźnie gorszą od nowej. Więc realna przecena powinna wynieś 50%.
No ale każdy robi jak uważa ...<br><hr>caesar
Jednak się starzeje, szczególnie szybko opona zimowa. Jak ktoś jeździ 100 tys km rocznie, to przeceniona o 20% opona z ubiegłego roku może być traktowana jak okazja. Jak ktoś zimą robi 2 tys km to kupno "nowej" dwuletniej opony z 5% upustem to duży błąd. Taka opona będzie prawidłowo zachowywać się przez 4-6 lat i utrata 2 lat na leżakowanie to strata 25% czasu życia opony, nie mówiąc o tym że na "dzień dobry" mamy oponę wyraźnie gorszą od nowej. Więc realna przecena powinna wynieś 50%.
No ale każdy robi jak uważa ...<br><hr>caesar
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
1. nie mamy mozliwosci sprawdzenia w jakich warunkach przechowywane sÄ… opony wiec mlodszy DOT = krotszy czas przechowywania w zlych warunkach
2. co prawda nie do motocykla lecz do samochodu serwis VW (nie wiem czy mozna podciagnac to pod siec dilerska) w Zabrzu sprzedal mi 7 letnie opony Michelin - sprawdzilem DOT po tym jak rozerwalo mi jedna na autostradzie przy przebiegu 500km, od tej pory sprawdzam zawsze<br><hr>meku
2. co prawda nie do motocykla lecz do samochodu serwis VW (nie wiem czy mozna podciagnac to pod siec dilerska) w Zabrzu sprzedal mi 7 letnie opony Michelin - sprawdzilem DOT po tym jak rozerwalo mi jedna na autostradzie przy przebiegu 500km, od tej pory sprawdzam zawsze<br><hr>meku
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jakaÅ› kiszka z tym DOT'em
kupiłem opony 2 tyg.temu (koniec kwietnia 2014) i DOT na nich kończy się cyframi 0914 ....
to znaczy że dopiero będa wyprodukowanę ??????
<br><hr>ypsylon
kupiłem opony 2 tyg.temu (koniec kwietnia 2014) i DOT na nich kończy się cyframi 0914 ....
to znaczy że dopiero będa wyprodukowanę ??????

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
to znaczy teoretycznie patrząc jest niemożliwe żeby opony były wyprodukowane w pierwszym tyg. marca a w kwietniu już leżaly w sklepie detalicznym......<br><hr>ypsylonKomentatorzy napisał(a):jakaś kiszka z tym DOT'em
to znaczy że dopiero będa wyprodukowanę ??????<br><hr>ypsylon<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
....9 tydzień 2014 ..?<br><hr>ffKomentatorzy napisał(a):jakaś kiszka z tym DOT'em
Komentatorzy napisał(a):to znaczy teoretycznie patrząc jest niemożliwe żeby opony były wyprodukowane w pierwszym tyg. marca a w kwietniu już leżaly w sklepie detalicznym......<br><hr>ypsylon<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
albo powinienem się cieszyć że mam takie swieżynki...Komentatorzy napisał(a):jakaś kiszka z tym DOT'em
Komentatorzy napisał(a):to znaczy teoretycznie patrząc jest niemożliwe żeby opony były wyprodukowane w pierwszym tyg. marca a w kwietniu już leżaly w sklepie detalicznym......<br><hr>ypsylon<br>Komentatorzy napisał(a):....9 tydzień 2014 ..?<br><hr>ff<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
opon po wyzej 2 lat nie radze kupowac
dalem sie raz skusic na 4 letnia power pure nowa opone magazynowana
i nigdy wiecej w porownaniu do opony kumpla nowej pp3 czyli bardzo podobnej
moja to byl stary kartofel.<br><hr>gothan
moja to byl stary kartofel.<br><hr>gothan
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Szkoda, że pewnie już cie nie ma wsród żywych, ale chociaż inni są bezpieczniejsi...<br><hr>maroKomentatorzy napisał(a):Juz to widze jak przekładaja te tysiace opon ......I jest oczywista oczywistosc ze wpierw patrze na rozmiar opony,predkosc ,wzmocnienia i dopiero wybieram rocznik ,wiec po co takie pisanie autora od tyłu ze jest na odwrót , a opony za 500 ,600 zł 3 letnie to niech sobie sami kupuja ci co je sprzedaja .Banda złodzieji ..jakimis posranymi przepisami sie zaslaniaja ze opona 36 miesieczna jest jak nowa .Nowa to jest nowa... z bieżacego roku .!Ostatnio gosciu chcial mi wcisnac z serwisu sklepopon staruchy 36 miesieczne ....dalem sobie spokoj i kupilem gdzie indziej w znanym sewisie z roku 2012.....Jeleni szukaja !<br><hr>mam nowe opony <br>Komentatorzy napisał(a):Ja tam mam zawsze nowe opony. Jeżdżę dynamicznie po nowym odcinku S8 aż do budowanych bramek na A2. Nie schodzę poniżej 290 km/h i opony starczają tylko na nicały sezon. Szkoda:( Możecie mnie "posłuchać" he he w nocy na Bemowie. jak jadę to słychać mnie już od Poznania.
Pozamykania opon! Papa!<br><hr>szybki kolo<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Siema opony które porównujesz nie są podobne do siebie w żaden sposóbKomentatorzy napisał(a):opon po wyzej 2 lat nie radze kupowac
moja to byl stary kartofel.<br><hr>gothan<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Pierwsze dwie cyfry oznaczają kolejny tydzień roku czyli, w tym przypadku, przełom lutego i marca.<br><hr>MikoKomentatorzy napisał(a):jakaś kiszka z tym DOT'em
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości