Pytanie egzaminacyjne - Pieszy
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pytanie egzaminacyjne - Pieszy
Jako kursant na kategorię A mam pytanie dotyczące poprawności klucza odpowiedzi w jednym z pytań egzaminacyjnych. Podczas wyświetlonego filmiku widać jak pieszy zbliża się do krawędzi drogi. Proszę o stanowisko czy sugerowana przez program odpowiedź jest prawidłowa.

-
Kifasa - Świeżak
Jako kierowca motocykla i samochodu w normalnej sytuacji zatrzymał bym się przed przejściem dla pieszych, pieszy stoi na tyle blisko krawędzi, że można zakładać, że chce przejść 

Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
Możesz ryzykować w takiej sytuacji, ale załóżmy, że pieszy wejdzie jednak na pasy, i go potrącisz
Wina bezsprzecznie będzie po Twojej stronie, a z tego co wiem na drodze zawsze stosuje się zasadę ograniczonego zaufania.

-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
jak pieszy wchodzi po twojej prawej niema twojej winy wiec nie swirujcie , nie raz jak jechałem L to trzeba się zatrzymać jak chcesz zdac egzamin
ograniczone zaufanie jest zawsze , jak jedziesz L to zawsze się pakuja pod kola w normalnym ruchu jak jedziesz swoim samochodem nikt ci nie wskoczy chyba ze chce przytulic maske i do tego jak wchodzi z prawej strony to będzie jego wina
byłem raz przy takim wypadku kierowca dostal mandat tylko dlatego ze piesz wszedł z lewej i przekroczyl os jezdni
a po za tym na egzaminie jest pytanie poki pieszych nie wejdzie noga na pasy nic nie musisz jedynie ograniczyć zaufanie i tyle a możesz jechać bez wniku
ograniczone zaufanie jest zawsze , jak jedziesz L to zawsze się pakuja pod kola w normalnym ruchu jak jedziesz swoim samochodem nikt ci nie wskoczy chyba ze chce przytulic maske i do tego jak wchodzi z prawej strony to będzie jego wina
byłem raz przy takim wypadku kierowca dostal mandat tylko dlatego ze piesz wszedł z lewej i przekroczyl os jezdni
a po za tym na egzaminie jest pytanie poki pieszych nie wejdzie noga na pasy nic nie musisz jedynie ograniczyć zaufanie i tyle a możesz jechać bez wniku
- ero24
- Świeżak
Ja przyznam szczerze, że wydaje mi się to absolutnym błędem w kluczu odpowiedzi. Praktycznie zawsze tego typu pytania mają uczulić na niebezpieczne sytuacje. Tak jak zostało powiedziane, zawsze powinna funkcjonować zasada ograniczonego zaufania.
-
Kifasa - Świeżak
słuchaj bo odbiliśmy trochę od pytania
ja miałem pytanie czy jak pieszy stoi przy pasach to czy musisz mieć zasade ograniczonego zaufania , odpowiedz brzmiała nie , a w innym pytaniu stoi dziecko i odpowiedz brzmi tak , to już trzeba samemu rozkminic
sa tez pytania czy jak jedzie L to musisz prz ywyprzedzaniu ograniczy zaufanie ( musisz) a sa pytania czy jedzie samochodz z naklejka inwalidzi i nie musisz ograniczać
ja miałem pytanie czy jak pieszy stoi przy pasach to czy musisz mieć zasade ograniczonego zaufania , odpowiedz brzmiała nie , a w innym pytaniu stoi dziecko i odpowiedz brzmi tak , to już trzeba samemu rozkminic
sa tez pytania czy jak jedzie L to musisz prz ywyprzedzaniu ograniczy zaufanie ( musisz) a sa pytania czy jedzie samochodz z naklejka inwalidzi i nie musisz ograniczać
- ero24
- Świeżak
Wg mnie odpowiedź błędna w kluczu. Skoro gość stoi przy pasach to trzeba założyć, że na nie wejdzie i tyle... Zresztą mati pisze prawidłowo, wchodzi nowelizacja ustawy regulująca ten przepis.
ero ty sie dobrze czujesz? wskaż przepis, że jeżeli pieszy jest z prawej strony to nie ma twojej winy. Po drugie koloryzujesz, nie ma opcji by gość który wchodził na pasy i został potrącony dostał mandat... albo policjanci bez rozgarnięcia a pieszy tymbardziej albo zmyślasz bajeczki. Także przestań bzdury pisać, albo poprzyj swoje chore teorie. przepisem prawnym.
ero ty sie dobrze czujesz? wskaż przepis, że jeżeli pieszy jest z prawej strony to nie ma twojej winy. Po drugie koloryzujesz, nie ma opcji by gość który wchodził na pasy i został potrącony dostał mandat... albo policjanci bez rozgarnięcia a pieszy tymbardziej albo zmyślasz bajeczki. Także przestań bzdury pisać, albo poprzyj swoje chore teorie. przepisem prawnym.
Zastrzeżenia na PW.
-
Boshi - VIP Åšcigacz.pl
dobrze się czuje patrze ty slabo chyba ogarniasz , robisz za moda a niewiesz co piszesz... ostatnio kolezanka odemnie z pracy pojechala do szpitala i dostala mandat 200 weź się zastanow co piszesz ? nie biore sytuacji z nieba tylko tak jak u na w miescie ludzie dostają
jedziesz L motocyklem każdy wchodzi na pasy , jechałem moto bez L nikt nawet o ty m nie pomyslal , jak widza ludzie L to specjalnie się pakuja przynajmniej w suwalkach tak jest
po pierwsze zmien ton wypowiedzi, po drugie przytocz konkretne przepisy o co zostales poproszony - leff
jedziesz L motocyklem każdy wchodzi na pasy , jechałem moto bez L nikt nawet o ty m nie pomyslal , jak widza ludzie L to specjalnie się pakuja przynajmniej w suwalkach tak jest
po pierwsze zmien ton wypowiedzi, po drugie przytocz konkretne przepisy o co zostales poproszony - leff
- ero24
- Świeżak
a nie przyszlo ci do glowy , ze pakuja sie pod L-ki bo wiedza ,ze maja pierwszenstwo i bedzie to wyegzekwowane przez instruktora? Opowiesc ze stronami to totalna brednia
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
Ja doskonale wiem co pisze, ty stwierdzasz fakty na podstawie jakiś opowiastek, ja na podstawie przepisów PORD...
Widocznie policjanci kompletnie nie wiedzieli co robią, a pieszy był idiotą, że przyjął ten mandat. Oczywiście w sytuacji jeżeli pieszy stoi przy krawędzi i wchodzi na jezdnie... bo coś czuję, że w tej twojej historyjce pieszy wybiegł za jakiegoś pojazdu wprost pod samochód i tutaj prawidłowy przebieg sprawy..
Gdzie jest przepis? proponuję ci przestać wypisywać bzdury bo potem ktoś to łyknie i będzie się wykłócał z policją, że jakiś user na forum powiedział mu, że z lewej strony to wina samochodu.
Skoq nie zawsze, jeżeli sytuacja wygląda tak jak wyżej napisałem to będzie to wina pieszego, bo kierowca jak i pieszy mają zachować szczególną ostrożność w obrębie przejścia.
Widocznie policjanci kompletnie nie wiedzieli co robią, a pieszy był idiotą, że przyjął ten mandat. Oczywiście w sytuacji jeżeli pieszy stoi przy krawędzi i wchodzi na jezdnie... bo coś czuję, że w tej twojej historyjce pieszy wybiegł za jakiegoś pojazdu wprost pod samochód i tutaj prawidłowy przebieg sprawy..
Gdzie jest przepis? proponuję ci przestać wypisywać bzdury bo potem ktoś to łyknie i będzie się wykłócał z policją, że jakiś user na forum powiedział mu, że z lewej strony to wina samochodu.
Skoq nie zawsze, jeżeli sytuacja wygląda tak jak wyżej napisałem to będzie to wina pieszego, bo kierowca jak i pieszy mają zachować szczególną ostrożność w obrębie przejścia.
Zastrzeżenia na PW.
-
Boshi - VIP Åšcigacz.pl
Screamer napisał(a):A wracając do tematu to chyba w tym pytaniu jest pomyłka.
To pytanie jest z jakiegoś programu czy takie samo było na egzaminie ?
Pytanie z programu. Mam nadzieję, że oczywista pomyłka, bo na egzaminie nadal mam zamiar zaznaczyć TAK.
-
Kifasa - Świeżak
Boshi napisał(a):bo coś czuję, że w tej twojej historyjce pieszy wybiegł za jakiegoś pojazdu wprost pod samochód i tutaj prawidłowy przebieg sprawy..
I tu cię Boshi zaskoczę bo zaraz Ci udowodnię, że się zgadzamy

Pfff gadanie. Walnij gościa który wszedł Ci na pasy z którejkolwiek strony i zobaczymy czyja będzie wina
Mówiłem tylko o zwykłej sytuacji kiedy nikt Ci na pasy nagle nie wskakuje, tylko zwyczajnie na nie wchodzi, jako kierowca powinno się patrzeć na to co się dzieje dookoła i jeśli jakiś osobnik do pasów podchodzi, można z granicą pewności stwierdzić, że będzie zamierzał po tych pasach przejść i o takiej sytuacji mówiłem

-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
ero24 napisał(a):no dawno zdawałem , we wtorek
No to widać mało przydatny był kurs..
Kifasa napisał(a):Pytanie z programu. Mam nadzieję, że oczywista pomyłka, bo na egzaminie nadal mam zamiar zaznaczyć TAK.
Spokojnie, w programach często trafiają się różne babole i nie ma się co dziwić bo pewnie większości programów nikt dokładnie nie sprawdza, na egzaminie takie coś na pewno się nie trafi

-
Screamer - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość