Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Nowe egzaminy na prawo jazdy -...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Nowe egzaminy na prawo jazdy -...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 25/10/2012, 16:15

Komentatorzy napisał(a):Ja jestem bardo za! Wyeliminujemy idiotów z dróg oraz słabe ośrodki jazdy, które nie są przygotowane i nie potrafią odpowiednio przygotować młodych motocyklistów.<br><hr>Sprytny<br>
Akurat idiota będzie się tym najbardziej przejmował. Będzie po prostu jeździł bez prawa jazdy (co wielu już teraz robi). Więc nie zostaną oni wyeliminowani, a jedynie ci, którzy będą zdecydowani zrobić prawo jazdy będą musieli więcej razy podchodzić do egzaminu, co spowoduje większe wpływy do ośrodków egzaminacyjnych. I właśnie te, wyciągnięte od obywateli pieniądze, a nie żadne względy bezpieczeństwa, sa prawdziwym powodem zmiany przepisów!<br><hr>Kluk
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/10/2012, 19:13

Dlaczego Autor artykułu nie zadał egzaminatorowi pytania: Czy próbował Pan pokonać nowy plac manewrowy na kat. A?
Bo Pan Egzaminator tego nie zrobi.
Na prezentacji wystąpiło dwóch chłopaków, którzy kilka godzin ćwiczyli ten układ, a ich maszyny skwierczały ze zmęczenia.
Kwestia cięższych motocykli dla wyższej kategorii, to idiotyzm patrząc z punktu widzenia, że decydujący ma być tu wiek zdającego. Przepraszam, ale to że mam 30lat nie znaczy, iż moim marzeniem jest zdawanie egzaminu na 600-ce, 250-ka jest dla mnie wystarczająca, zwłaszcza pod względem ciężaru.
Obawiam się jednego, że zaostrzenie rygorów egzaminu może dać efekt odwrotny od zamierzonego. Jeśli zdawalność kat. A zacznie oscylować w granicach 20-30%, to tylko więcej ludzi będzie jeździć bez prawka, ewentualnie szukać możliwości kupienia na lewo.<br><hr>Krzys
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 26/10/2012, 11:45

Komentatorzy napisał(a):Ja jestem bardo za! Wyeliminujemy idiotów z dróg oraz słabe ośrodki jazdy, które nie są przygotowane i nie potrafią odpowiednio przygotować młodych motocyklistów.<br><hr>Sprytny<br>
Wydaje się też, że solidne ośrodki szkolenia będą miały największe trudności. Nowe motocykle mogą spowodować wzrost cen. Ośrodki od tanich kursów pewnie trafią wielu nowych zainteresowanych jak najmniejszym kosztem kursu.<br><hr>ibanezz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 26/10/2012, 13:23

Komentatorzy napisał(a):Dlaczego Autor artykułu nie zadał egzaminatorowi pytania: Czy próbował Pan pokonać nowy plac manewrowy na kat. A?
Na prezentacji wystąpiło dwóch chłopaków, którzy kilka godzin ćwiczyli ten układ, a ich maszyny skwierczały ze zmęczenia.
Kwestia cięższych motocykli dla wyższej kategorii, to idiotyzm patrząc z punktu widzenia, że decydujący ma być tu wiek zdającego. Przepraszam, ale to że mam 30lat nie znaczy, iż moim marzeniem jest zdawanie egzaminu na 600-ce, 250-ka jest dla mnie wystarczająca, zwłaszcza pod względem ciężaru.
Obawiam się jednego, że zaostrzenie rygorów egzaminu może dać efekt odwrotny od zamierzonego. Jeśli zdawalność kat. A zacznie oscylować w granicach 20-30%, to tylko więcej ludzi będzie jeździć bez prawka, ewentualnie szukać możliwości kupienia na lewo.<br><hr>Krzys<br>
A przepraszam bardzo, kursant to ma nie ćwiczyć tego placu tylko z marszu go zaliczyć? Druga sprawa, kto Ci broni zdawać A2 w wieku 30 lat? Jeśli 250ka jest dla Ciebie wystarczająca to po co chcesz robić prawko na większe pojemności? Najlepiej to hejtować bez zastanowienia, bo coś się zmienia, nie ważne czy na gorsze czy na lepsze, trzeba drzeć mordę "J***Ć RZĄD, SYSTEM I POLITYKÓW". Jak na 30sto latka (o ile faktycznie masz tyle lat) to strasznie ograniczony jesteś a twoje podejście jest żywcem jak z PRLu gdzie liczyło się tylko to, żeby być anty - nie ważne z jakiego powodu.<br><hr>Zeri
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/10/2012, 21:54

Komentatorzy napisał(a):Dlaczego Autor artykułu nie zadał egzaminatorowi pytania: Czy próbował Pan pokonać nowy plac manewrowy na kat. A?
Obawiam się jednego, że zaostrzenie rygorów egzaminu może dać efekt odwrotny od zamierzonego. Jeśli zdawalność kat. A zacznie oscylować w granicach 20-30%, to tylko więcej ludzi będzie jeździć bez prawka, ewentualnie szukać możliwości kupienia na lewo.<br><hr>Krzys<br>
Masz absolutną rację. Nie wyobrażam sobie teraz jako trzydziestolatek zdawania egzaminu na 600tce. Za ciężkie, za mocne, zbyt niebezpieczne z niemożliwym do opanowania dla początkującego adepta sztuki motocyklowej gazem. Poza tym wszystkim zwolennikom nowej ustawy polecam wykonanie 8-mki sportową 600tką w trybie egzaminacyjnym. Skrzynka piwa temu komu to zadanie się uda. Per analogia równie dobrze na prawo jazdy kat B można by zdawać na 500-konnych potworach, tylko ciekawe dlaczego tak się nie dzieje?<br><hr>Dorszrajder
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/10/2012, 09:34

Komentatorzy napisał(a):Tu chodzi o to, żeby nikt już nawet nie marzył o prowadzeniu motocykla:( Puszkarze robią sobie więcej miejsca, bo oni nie muszą trenować żadnych łosiów itp... Można być idiotą w puszce w zgodzie z prawem:( Pozdrowienia z miasta, gdzie jeździ się na czerwonym przez skrzyżowania (stolyca - jakby ktoś nie wiedział).<br><hr>ABC<br>
Niepotrzebnie doszukujesz się jakiejś ideologii. Jedyne, o co w tym chodzi, to o nabicie większej kasy ośrodkom egzaminacyjnym. Trudniejszy egzamin oznacza więcej podejść, a za każde trzeba płacić. I tyle.<br><hr>Kluk
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/10/2012, 10:29

Jeśli ktoś jeździ motorem od 8lat to nie ma co się stresować bo bez problemu sobie poradzi, tym bardziej jeżeli jeździ po polnych drogach gdzie poślizg to podstawa :D Już widzę jak ci nowi będą się rozwalać na tym placu :P<br><hr>Sr-ka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/10/2012, 22:48

Uważam, że nowy egzamin na kat A nie jest trudny :) a raczej konieczny :) Co do zdawalności hmmm... Do puki szkoły jazdy nie zaczną uczyć adeptów jazdy na motocyklach to będzie ciężko. Bo jak na chwilę obecną uczą tylko zdać egzamin, co dla posiadaczy prawa jazdy kat A świeżo po starym egzaminie może oznaczać bardzo krótkie i szybkie życie do pierwszego zakrętu. Przytoczę przykład z kwietnia kiedy zdawałem na kat A " Pytam instruktora co to jest ten przeciwskręt ?" a on mi odpowiada " Nigdy o tym nie słyszałem" To powinno wystarczyć żeby zrozumieć potrzebę wprowadzenia nowego egzaminu.<br><hr>motocyklista
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 29/10/2012, 12:28

Witam, mam 22 lata i egzamin praktyczny 05. 11. 12r. Czy ktoś orientuje się czy WORD z powodu opadów śniegu może zarządzić przełożenie egzaminu?
Pozdrawiam<br><hr>patryk90
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 29/10/2012, 13:01

Komentatorzy napisał(a):Witam, mam 22 lata i egzamin praktyczny 05. 11. 12r. Czy ktoś orientuje się czy WORD z powodu opadów śniegu może zarządzić przełożenie egzaminu?
Pozdrawiam<br><hr>patryk90<br>
bylem dzisiaj sie zapisać na samą teorie w Tychach i jeszcze zdwali praktyczny mimo iż na chodnikch leżał snieg :P ale drogi były czyste :x<br><hr>shakal84
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/10/2012, 14:14

Komentatorzy napisał(a):Hej. 3 sprawy:
Dla mnie dziwne jest to jak ma ten egzamin wyglądać w WORDach... np. w Łodzi jest sobie "słynny" ośrodek na Smutnej (tylko jeden gdzie można zdawać na A). Rozpędzenie Yamahy ybr-250 do 50km/h zajmuje prawie cały teren do tego przeznaczony - do awaryjnego hamowania dla mnie było akurat. Jeśli teraz ktoś PO osiągnięciu 50km/h chce robić jeszcze test łosia... to będzie pewnie jeszcze postrachem innych zdających - zaraz obok są koperty na B, a dalej trasa wyjeżdżających "na górkę". Czyli będzie trzeba pewnie wygospodarować (kosztem innych części placu) większą powierzchnię, będzie ciasno i mało komfortowo dla każdego, co jeszcze dodatkowo będzie stresować.
Druga sprawa - To raczej nie ta ustawa, ale najbardziej jednak NIE podoba mi się to, że nigdzie nie doczytałem o jakichś obostrzeniach dla cwaniaków jeżdżących bez prawka. Osobiście traktował bym to jako przestępstwo, bo jest to dla mnie narażenie życia innych uczestników drogi - zwłaszcza pieszych i zabierał delikwentowi motocykl jako narzędzie służące do czynu zabronionego, jemu dawał karę pieniężną wielkości przynajmniej pięciokrotnej wartości kursu z egzaminem, a do tego prace społeczne - np. w ośrodku dla niepełnosprawnych, jak się da to najlepiej poszkodowanych na drodze. Marzyciel ze mnie, no ale motocykl to odpowiedzialność za innych także.
3 sprawa - kategorie. Po dłuższym zastanowieniu cieszę się, że jest oddzielna kategoria dla 600tek (i więcej) ograniczona wiekowo/doświadczeniem. Teraz mimo że mam A zdawałbym na A2 i sądzę, że będzie to bardzo popularna kategoria. Nie każdemu potrzebny "ścigacz", a i nie każdy mieć go powinien także w ogóle.<br><hr>0oo0<br>
Komentatorzy napisał(a):a na Retkini już nie można? Jeszcze 2 lata temu nie było problemów, można było wybrać gdzie się chce jechać<br><hr>pawulon182<br>
fakt. można już, nie jestem na bierząco.
Tyle że tam plac egzaminacyjny jest mniejszy, co niezbyt poprawi komfort zdawania.<br><hr>0oo0
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/10/2012, 14:51

Czy nie uważacie że jeśli chodzi o nowe kategorie to nie wystarczyło by:
1) zamienić dotychczasowe A na A2 i zostawić fajne do nauki YBR-250 w WORDach
2) wprowadzić kategorię A uprawniającą do jazdy motocyklami od 500cm wzwyż do której zdawania służyłaby jakaś 600cm. Dużo prostsze i tańsze w wykonaniu. Niestety rzadko kto w urzędach zna zasadę brzytwy Ockhama.<br><hr>0oo0
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/11/2012, 16:14

Komentatorzy napisał(a):Witam, mam 22 lata i egzamin praktyczny 05. 11. 12r. Czy ktoś orientuje się czy WORD z powodu opadów śniegu może zarządzić przełożenie egzaminu?
Tak, może.<br><hr>JAROLPH
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/11/2012, 16:24

Komentatorzy napisał(a):A przepraszam bardzo, kursant to ma nie ćwiczyć tego placu tylko z marszu go zaliczyć? Druga sprawa, kto Ci broni zdawać A2 w wieku 30 lat? Jeśli 250ka jest dla Ciebie wystarczająca to po co chcesz robić prawko na większe pojemności? Najlepiej to hejtować bez zastanowienia, bo coś się zmienia, nie ważne czy na gorsze czy na lepsze, trzeba drzeć mordę "J***Ć RZĄD, SYSTEM I POLITYKÓW". Jak na 30sto latka (o ile faktycznie masz tyle lat) to strasznie ograniczony jesteś a twoje podejście jest żywcem jak z PRLu gdzie liczyło się tylko to, żeby być anty - nie ważne z jakiego powodu.<br><hr>Zeri<br>
Gadki szmatki.
Wszyscy zdawaliście na starych zasadach na WSK-ach,potem wskakiwaliście na duże motongi, a teraz mądrzycie się jak najlepsi mistrze hulajnogi, kategoria A to dla tych co 30 lat jeżdżą już na skuterkach, a najlepiej wcale bo w końcu jest ona zarezerwowana dla debeściaków.
Cmentarze są pełne debeściaków.<br><hr>FOX
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Pieraś » 4/11/2012, 22:59

ja tak szybko sie wstrzele na chwile w temat ... nie wiem, czy to bylo tu poruszone ale moj instruktor, ktory mnie uczyl mowil, ze to wymog unijny i Polska miala 3 lata na wdrozenie tego. 2013 to juz ostateczny termin.
Życie ma się tylko jedno ... jak często o tym zapominamy.
Pieraś
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 6/11/2012, 11:01

No i zdane:)<br><hr>patryk90
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/11/2012, 15:25

Komentatorzy napisał(a):Hej. 3 sprawy:
Dla mnie dziwne jest to jak ma ten egzamin wyglądać w WORDach... np. w Łodzi jest sobie "słynny" ośrodek na Smutnej (tylko jeden gdzie można zdawać na A). Rozpędzenie Yamahy ybr-250 do 50km/h zajmuje prawie cały teren do tego przeznaczony - do awaryjnego hamowania dla mnie było akurat. Jeśli teraz ktoś PO osiągnięciu 50km/h chce robić jeszcze test łosia... to będzie pewnie jeszcze postrachem innych zdających - zaraz obok są koperty na B, a dalej trasa wyjeżdżających "na górkę". Czyli będzie trzeba pewnie wygospodarować (kosztem innych części placu) większą powierzchnię, będzie ciasno i mało komfortowo dla każdego, co jeszcze dodatkowo będzie stresować.
Druga sprawa - To raczej nie ta ustawa, ale najbardziej jednak NIE podoba mi się to, że nigdzie nie doczytałem o jakichś obostrzeniach dla cwaniaków jeżdżących bez prawka. Osobiście traktował bym to jako przestępstwo, bo jest to dla mnie narażenie życia innych uczestników drogi - zwłaszcza pieszych i zabierał delikwentowi motocykl jako narzędzie służące do czynu zabronionego, jemu dawał karę pieniężną wielkości przynajmniej pięciokrotnej wartości kursu z egzaminem, a do tego prace społeczne - np. w ośrodku dla niepełnosprawnych, jak się da to najlepiej poszkodowanych na drodze. Marzyciel ze mnie, no ale motocykl to odpowiedzialność za innych także.
3 sprawa - kategorie. Po dłuższym zastanowieniu cieszę się, że jest oddzielna kategoria dla 600tek (i więcej) ograniczona wiekowo/doświadczeniem. Teraz mimo że mam A zdawałbym na A2 i sądzę, że będzie to bardzo popularna kategoria. Nie każdemu potrzebny "ścigacz", a i nie każdy mieć go powinien także w ogóle.<br><hr>0oo0<br>
125cc rozpędziłem się do 50km/godz przy tescie łosia i hamowaniu awaryjnym, więc 250cc też nie powinna mieć problemu, z tym że na a2 to już min. 400cc, a kat. niżej a1 to 125cc, czyli 250cc odejdzie w niebyt:).<br><hr>polish biker
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/11/2012, 20:42

Wszystko dobrze ale jak tak dobrze się nad tym zastanowić to nie chodzi tu wcale ani o bezpieczeństwo przyszłych motocyklistów ani o poprawę umiejętności tylko o wyciągniecie od nich kasy resztę zweryfikuje życie pozdrawiam przyszłych motocyklistów głowa do góry poradzicie sobie ! <br><hr>Moto dziad
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/11/2012, 14:44

a jak jest jesli mam za pare dni egzamin i jesli go obleje to i tak zdaje na wiosne po starych zasadach?<br><hr>dawid
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/11/2012, 22:31

Dobrze że wiedziałem o wcześniej. Od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem kat A za jedyne 1400zł (nauka i egzamin)
a na przyszły sezon będzie motocykl. Gdyby nie te zmiany pewno w ogóle bym nie zrobił prawka<br><hr>Vito 217
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl