czy opłaca się robić prawko na moto czy jeżdzic bez dalej
• Strona 1 z 2 • 1, 2
czy opłaca się robić prawko na moto czy jeżdzic bez dalej
mam dylemat, śmigam czasem motorem ale nie posiadam prawka na motor, chciałbym w tym roku zrobić tylko mam problem bo mało czasu rzadko przebywam w kraju, czy można jakoś przyspieszyć kurs albo rozzłożyć go na cały rok ?. Posiadam prawo jazdy tylko kategorii B
Ostatnio edytowano 1/8/2012, 19:37 przez grzegorz55, łącznie edytowano 1 raz
- grzegorz55
- Świeżak
- YamaszowiecGucio
- Świeżak
- provit
Opłaca sie jeśli będziesz miał jaki kolwiek wypadek nawet nie z twojej winny to i tak ty jeseś winny. Ubezpieczyciel nie wypłaci ci odszkowania. Pomyśl czy chcesz do końca życia płacić komu hajski.
Da się rozłozyć prawko na czas tylko trzeba się dogadac w szkole jazdy
piszesz głupoty
nie mając wiedzy w tym zakresie nie pisz
lub nim napiszesz zweryfikuj swą wiedzę
m.
Da się rozłozyć prawko na czas tylko trzeba się dogadac w szkole jazdy
piszesz głupoty
nie mając wiedzy w tym zakresie nie pisz
lub nim napiszesz zweryfikuj swą wiedzę
m.
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 

- carma
- Świeżak
Jak robilem A1, koles robil A. Przyjechal z francji na 2 tyg. W ciagu tych 2 tyg zdal prawko. Oczywiscie wybral je pewnie dopiero jak drugi raz do pl przyjechal. Gosc ustalil mu egzamin zanim jeszcze rozpoczal jazdy, po bodajze 10 dniach mial egzamin i zdał. Da sie
A lepiej prawko miec, nie bd sie ciagle bal i nie bd placil mandatow za brak kat.

A lepiej prawko miec, nie bd sie ciagle bal i nie bd placil mandatow za brak kat.

-
Krmtzzz - VIP Ścigacz.pl
poruszasz bardzo ciekawy problem, zastanowmy sie, po co nam wogole to prawojazdy i dlaczego wiekszosc je ma? Nie wiem ile masz lat ale chyba nie ma osoby ktora troszke juz jezdzi i nie miala kontroli wiec na dziendobry wywal te iles stowek za mandat do kibla, spusc wode i zadaj sobie jeszcze raz pytanie bo taka bedziesz mial wlasnie sytuacje po pierwszej kontroli.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
U mnie ostatnio typa bez prawka złapali i 500zł dostał. Jeszcze raz i miałby pełne A. Żartowałem
Ma 17 lat i pewnie do 24r.ż. będzie sie tłukł bez prawka.
Sam jestem w jego wieku i też mam problem, bo na stare kategorie sie juz nie załapię, a A2 mnie zbytnio nie urządza. Ale chyba tylko to mi zostanie.
A ciekawe jakby rozpatrzyli sprawę gdy ktos ma A2 i jego moto nie łapie sie pod kategorię. Nie mówie tu o dwukrotnym przekroczeniu limitu, ale gdyby mnie złapali np. na takiej SV 650 która ma 70 koni chyba.

Sam jestem w jego wieku i też mam problem, bo na stare kategorie sie juz nie załapię, a A2 mnie zbytnio nie urządza. Ale chyba tylko to mi zostanie.
A ciekawe jakby rozpatrzyli sprawę gdy ktos ma A2 i jego moto nie łapie sie pod kategorię. Nie mówie tu o dwukrotnym przekroczeniu limitu, ale gdyby mnie złapali np. na takiej SV 650 która ma 70 koni chyba.
-
Arturo925 - Stały bywalec
Arturo925 napisał(a):U mnie ostatnio typa bez prawka złapali i 500zł dostał. Jeszcze raz i miałby pełne A. ŻartowałemMa 17 lat i pewnie do 24r.ż. będzie sie tłukł bez prawka.
Limit to chyba 48 km, a można mieć zdławione moto, o ile fabrycznie nie miało więcej niż 2x48 km, czyli 96. Ograniczy się przynajmniej liczba osób, które na pierwsze moto biorą sportowe 600.
- provit
miki1406 napisał(a):provit napisał(a):Ograniczy się przynajmniej liczba osób, które na pierwsze moto biorą sportowe 600.
bardzo BARDZO popieram600 na pierwszy moto to dość idiotyczny pomysł
A ja boję się, że jeszcze więcej idiotów będzie jeździło bez prawka...
-
motoluka - VIP Ścigacz.pl
Wiem, ze latwo mi mowic bo mam prawko ale nie rozumiem, nikt w gacie nie narobi ani nie umrze jak poczeka te 2 czy 3 lata. To tak jak by 14 latek sie tlumaczyl, ze jezdzi calibra turbo bez prawka bo nie oplaca sie czekac do 17 roku zycia.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
U mnie sprawa przedstawia się tak że musiałbym 7 lat czekać na A. Ale jak tak sobie pomyśle, to po pizdziku GS wcale nie byłby taki zły. Raz że tylko na dwa lata a dwa, to 6s do 100km/h wcale nie jest złe. Mało które auto seryjne tyle ma. A prawda jest taka że sprzedaje 50tke i w tej samej cenie mam leciwego GSa. Później jak się uzupełnia kat. A2 na A to już się chyba tylkp za sam egzmin płaci, no nie? Czy teoria i praktyka od nowa?
-
Arturo925 - Stały bywalec
-
k9aro3l - Stały bywalec
motoluka napisał(a):miki1406 napisał(a):provit napisał(a):Ograniczy się przynajmniej liczba osób, które na pierwsze moto biorą sportowe 600.
bardzo BARDZO popieram600 na pierwszy moto to dość idiotyczny pomysł
A ja boję się, że jeszcze więcej idiotów będzie jeździło bez prawka...
Dokładnie... Większość wyjdzie z założenia, że nie warto tłuc się przez A1, A2, A17... i wcale nie będą robić prawa jazdy. I jestem też przeciwny uogólnianiu "600 na początek to idiotyzm"
They won't get me. they won't get me, they will never cease to try!
-
ASR1927 - Moderator
Jakiś czas temu oceniałem plusy i minusy jazdy bez prawa jazdy kat A i to wygląda różnie w zależności od sytuacji i tak
1 Nie masz kat A ani żadnej innej przechlapane:
- jak wspomieli koledzy w razie wypadku odpowiadasz finansowo pokrywając szkody i to jest najgorsze wyobraź sobie że masz komuś płacić przez bardzo długi czas pięniądze i to nie małe za trwałe kalectwo
- druga sprawa w przypadku kontroli mandat 500 PLN i na motocykl teoretycznie już nie wsiadasz tylko laweta więc 500PLN plus koszty ściagnięcia motocykla
2 Masz kategorię inną niż A ale jakąś tam masz to wtedy też przechlapane:
- podobnie jak poprzednio w razie wypadku odpowiadasz finansowo pokrywając szkody i to jest najgorsze wyobraź sobie że masz komuś płacić przez bardzo długi czas pięniądze i to nie małe za trwałe kalectwo
- w przypadku kontroli płacisz mandat 300 PLN i cholowanie jak poprzednio
3 Masz kat A ale nie masz przy sobie prawka - tu już znacznie lepiej jest w przypadku kontroli mandat za brak trzymania uprawnień przy sobie 50PLN
No i chyba tylę jak coś się nie zgadza proszę kolegów o poprawkę
1 Nie masz kat A ani żadnej innej przechlapane:
- jak wspomieli koledzy w razie wypadku odpowiadasz finansowo pokrywając szkody i to jest najgorsze wyobraź sobie że masz komuś płacić przez bardzo długi czas pięniądze i to nie małe za trwałe kalectwo
- druga sprawa w przypadku kontroli mandat 500 PLN i na motocykl teoretycznie już nie wsiadasz tylko laweta więc 500PLN plus koszty ściagnięcia motocykla
2 Masz kategorię inną niż A ale jakąś tam masz to wtedy też przechlapane:
- podobnie jak poprzednio w razie wypadku odpowiadasz finansowo pokrywając szkody i to jest najgorsze wyobraź sobie że masz komuś płacić przez bardzo długi czas pięniądze i to nie małe za trwałe kalectwo
- w przypadku kontroli płacisz mandat 300 PLN i cholowanie jak poprzednio
3 Masz kat A ale nie masz przy sobie prawka - tu już znacznie lepiej jest w przypadku kontroli mandat za brak trzymania uprawnień przy sobie 50PLN
No i chyba tylę jak coś się nie zgadza proszę kolegów o poprawkę

- Dexter_Morgan
- Świeżak
co to w ogóle za pytanie "czy się opłaca robić prawo jazdy" ?? Za sam taki tekst powinien być ban z automatu
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2