[Aktualności] Lekcja nie-hamowania w zakręcie
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Ta zasade stosuje sie w wyscigach samochodowych i ogolnie jak chcesz dynamicznie posmigac. Lepiej w zakret wolniej wejsc a szybciej wyjsc - tak jest efektywniej, nie odwrotnie. Taka sama zasada obowiazuje na motocyklu.<br><hr>R@FKomentatorzy napisał(a):Pamietam jak bylem jeszcze malolatem i stary uczyl kumpla jazdy autem. Najbardziej utkwilo mi w pamieci to zeby zwalniac przed zakretem a w zakrecie czasem nawet dac wiecej gazu. Pomimo ze priwadze auto od 7 lat nadal nie jestem pewien czy regula ma zastosowanie w autacih osobowych. Moze kumpla stary to byly motocyklista? Tez hamujemy przed dziurami a nie wjezdzajac w nie (w tym wypadku wiem dlaczego, hamujac silnik opada na przednim zawieszenu i wpadajac w dziure jest wieksza szansa na uderzenie misa olejowa) mam nadzieje ze komus sie przyda.<br><hr>lex<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czyli uważasz, że w crossie i enduro np. używa się tylko tylnego?? Zawsze przedni będzie bardziej efektywny, tak jak w samochodzie, tylko dozować go umiejętnie trzeba.<br><hr>RugbyKomentatorzy napisał(a):Ilu kierowców tyle technik jazdy i teorii wyjscia z takiej sytuacji. Natomiast najleprze są od tych którzy już takie coś zaliczyli i z tego wyszli. fakt , faktem że po wjechaniu na szuter to tylko hamulec z tylu !!!<br><hr>nino<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a oglądajcie dokładnie ten filmik ??? gość za szybko wjeżdża w zakręt ,owszem stosuje zasadę przeciwskrętu ale nie jest w stanie zacieśnić zakrętu . Dokładnie widać jak nagle odbija kierownicą w lewo w skutek czego odprostowuje motocykl ,który zjeżdża ku zewnęcznej zakrętu , w ostatecznosci ostro hamuje . <br><hr>fredo
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
oczywista sprawa-hamujemy albo przednim,albo tylnym;nawet sam Casey Stoner hamuje też tylnym<br><hr>ozKomentatorzy napisał(a):i tutaj powstaje pytanie dlaczego koles hamowal przednim? juz tyle razy w zyciu slyszalem ze tylnego hamulca w motocyklu nie powinno sie uzywac, tylko przedni, gowno prawda... jezdze juz 13 lat, pare maszyn mialem, tylnego hamulca uzywac tez trzeba, a jak ktos nie umie zachowywac sie w zakretach, to niech nie swiruje, naraza tylko innych..<br><hr>Bartek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mi sie wydaje ze zly tor jazdy, zobaczcie jak daleko jedzie od pasow rozdzielajacych jezdnie, nie trafil w szyt zakretu, latwo oceniac innych:)<br><hr>sv
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości