Propozycja na pierwszy motocykl dla niskiej Pani...
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Propozycja na pierwszy motocykl dla niskiej Pani...
Witam wszystkich.
Poszukuje motocykla dla swojej Pani która ma 160 cm wzrostu, waga 46 kg.
Będzie to jej pierwszy motocykl, trochę jeździła na Z750 ale jest dla niej zbyt ciężki.
Myślałem o ER-6N lub F ale podpowiedzcie coś ciekawego...
Będzie to jej pierwszy motocykl, trochę jeździła na Z750 ale jest dla niej zbyt ciężki.
- amws
- Świeżak
Najlepiej coś z duuużą szybą, żeby jej nie zwiało przypadkiem ;D
ER6 to nie taki zły pomysł, ale gs500f byłby chyba lepszy. Mniejsza moc i ciut lżejszy. Kobitce na początek powinien wystarczyć
zachowaj sobie złośliwości na spotkania prywatne przy piwie
senekkorzenna
ER6 to nie taki zły pomysł, ale gs500f byłby chyba lepszy. Mniejsza moc i ciut lżejszy. Kobitce na początek powinien wystarczyć
zachowaj sobie złośliwości na spotkania prywatne przy piwie

senekkorzenna
-
Szuma_ - Świeżak
Re: Propozycja na pierwszy motocykl dla niskiej Pani...
amws napisał(a):Witam wszystkich.
Z całym szacunkiem, nie chcę być złośliwy, ale to raczej Z750 wiózł Panią, niż Pani prowadziła jego.
Jak dla mnie jakaś 250'tka, przecież to ma ambsolutnie wystarczająco dużo mocy na kogoś kto waży 46 kg.
-
Atlantis - Świeżak
GS500, najniższy, najłatwiejszy w opanowaniu, wąski, lekki, zwinny, co mam powiedzieć więcej
Może powiem, że moja dziewczyna ma jakieś 164 wzrostu i na CB500 było jej ciężko się utrzymać za to na gsie było jej dużo łatwiej.
A ten pomysł z zetem
trochę mnie rozbawił ale bez obrazy, czemu nie ale na pewno nie teraz...

Może powiem, że moja dziewczyna ma jakieś 164 wzrostu i na CB500 było jej ciężko się utrzymać za to na gsie było jej dużo łatwiej.
A ten pomysł z zetem

Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-
motoftw - Stały bywalec
Jako technik Kawasaki polecam Kawasaki 250 ninja super sprzęt dla niskiej osoby i stosunkowo nie drogi i nie awaryjny
- MVAgustaFan
- Świeżak
Witam,
Ja kupiłem swojej żonie właśnie hondę cb 400 , ma 166 cm wzrostu i dosięga całymi stopami do ziemi, co daje bardzo dobry komfort i bezpieczeństwo.Fakt jest taki że bardzo ciężko jest znaleźć dobrą sztukę.
Ja kupiłem swojej żonie właśnie hondę cb 400 , ma 166 cm wzrostu i dosięga całymi stopami do ziemi, co daje bardzo dobry komfort i bezpieczeństwo.Fakt jest taki że bardzo ciężko jest znaleźć dobrą sztukę.
-
Szuwarek - Świeżak
co do ( technik kawasaki ) nie widzę nic złego chciałem aby osoba pytająca wiedziała kto udziela jej porady. A jeśli chodzi o motocykl to chyba nigdy na nim nie siedziałeś i nie jeździłeś widzę że jesteś teoretykiem czytającym czasopisma . A poza tym osoba nie pytała się o zużycie paliwa motocykla tylko o coś innego więc nie widzę związku.
- MVAgustaFan
- Świeżak
amws, Kawasaki er6-n to bardzo dobra propozycja!
Zazwyczaj dla poczÄ…tkujÄ…cego mamy do wyboru
- zmulone 250-ki ,
- przestarzałe 400-ki,
- słabe 500-ki
- za ciężkie 4-cylindrowe 600-ki i 750-ki
Czym odstaje kawasaki na tym tle?
ER6-n z paliwem to JEDYNE - 204kg.
Dwa cylindry to krótki wał, a to co sprzyja PORĘCZNOŚCI!
650-ka ma w sam raz 70 koni mechanicznych i niezły moment obrotowy.
A co za tym idzie długo się nie znudzi i nie łatwo będzie o "lepszy" następny motocykl.
PAMIĘTAJ Nie ma motocykla ultra lekkiego, ultra poręcznego, ultra przyjaznego.
Każdy motocykl ma więcej niż 170kg i NIGDY z nim nie wygramy jeśli nie będziemy myśleć!
Jeśli panna będzie potrafiła na początku pokręcić się nim po parkingu, dalej już będzie tylko lepiej.
Głowa do góry i nie myśl za długo bo nic nie kupisz.
Podeprę się małym przykładem:
http://www.scigacz.pl/Kawasaki,ER,6,N,j ... ,2354.html
Zazwyczaj dla poczÄ…tkujÄ…cego mamy do wyboru
- zmulone 250-ki ,
- przestarzałe 400-ki,
- słabe 500-ki
- za ciężkie 4-cylindrowe 600-ki i 750-ki
Czym odstaje kawasaki na tym tle?
ER6-n z paliwem to JEDYNE - 204kg.
Dwa cylindry to krótki wał, a to co sprzyja PORĘCZNOŚCI!
650-ka ma w sam raz 70 koni mechanicznych i niezły moment obrotowy.
A co za tym idzie długo się nie znudzi i nie łatwo będzie o "lepszy" następny motocykl.
PAMIĘTAJ Nie ma motocykla ultra lekkiego, ultra poręcznego, ultra przyjaznego.
Każdy motocykl ma więcej niż 170kg i NIGDY z nim nie wygramy jeśli nie będziemy myśleć!
Jeśli panna będzie potrafiła na początku pokręcić się nim po parkingu, dalej już będzie tylko lepiej.
Głowa do góry i nie myśl za długo bo nic nie kupisz.
Podeprę się małym przykładem:
http://www.scigacz.pl/Kawasaki,ER,6,N,j ... ,2354.html
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
ProponujÄ™ YamahÄ™ SZR 660. Lekki, niski, nie za mocny i w sportowym opakowaniu.
Dobre zawieszenie.
Tylko nie ma zbyt wielkiej oferty, ale coś da radę znaleźć.
EDIT: Tak BTW widziałem z pół roku temu w serwisie DRZ 400 obniżoną względem mojej o jakieś 20-30 cm. Zapytałem mechanika i powiedział, że pomyka nim laska tak 1.50 m. Moto miało wymienione sprężyny itd. Morał jest taki: do wzrostu można sprzęta dostosować.
Dobre zawieszenie.
Tylko nie ma zbyt wielkiej oferty, ale coś da radę znaleźć.
EDIT: Tak BTW widziałem z pół roku temu w serwisie DRZ 400 obniżoną względem mojej o jakieś 20-30 cm. Zapytałem mechanika i powiedział, że pomyka nim laska tak 1.50 m. Moto miało wymienione sprężyny itd. Morał jest taki: do wzrostu można sprzęta dostosować.
- Haemophilus
- Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):Falco, Er6 jest siii, ale nie dla niskiej osoby.160 cm, to stanowczo za mało aby czuć się komfortowo.
Każda osoba poniżej 170cm będzie miała problemy na każdym motocyklu.
Wszystkie nakedy, sportowo-turystyczne, sportowe sÄ… stosunkowo wysokie.
I nie należy biadolić tylko wziąć się w garść.
er6-n wysokość siedzenia: 805 mm
obniżenie o 25mm wyjdzie 780mm
http://www.technika-motocyklowa.pl/obni ... -4419.html
http://www.ebay.com/itm/160496105080?it ... 78&vxp=mtr
http://motowerk.com/ER6loweringkit.aspx
Ja rozumiem że zmienia się lekko geometria motocykla, ale nie wpadajmy w paranoję.
Z innego forum:
mam kumpla który ma około 160 cm wzrostu i właśnie lata na ER6 . Kanapy samej tam nie obniżysz jedynie można obniżyć zawieszenie (kumpel ma tył ustawiony najbardziej miękko i jakoś daje rade )
Ostatnio edytowano 3/11/2011, 10:24 przez falconiforme, łącznie edytowano 1 raz
Ongoing Success
-
regis440 napisał(a):ls 650, virago 250 albo 500, nieduze , waskie, siedzi sie prawie na ziemi, elastyczny silnik, wygodna kanapa, jest na liscie motocykli proponowanych jako pierwszy wiec spokojnie sie nada dla kazdego
LS 650 Savage - za stary, prawdopodobnie za częsty serwis.
A poza tym to nie jest forum CHOPPER.PL.
Stąd z założenia nie "prezentujemy" motocykli tylko jeździmy tak jak na kradzionym sprzęcie.
Wszystko co ma poniżej 5s do setki generuje odpowiednie zachowania.
Ongoing Success
-
Dzięki Panowie za wszystkie propozycje.
Przemyślę, popatrzę, spróbuje przemówić do rozsądku.
Trochę jestem w kropce bo wzrost jest tak niewielki że ciężko będzie znaleźć cokolwiek sensownego ale i tak bardzo wam dziękuję.
Nie widzę innego rozwiązania jak obniżenie jakiegokolwiek motocykla...
PS. I tak już jej wyperswadowałem kilka pomysłów bo pojawiały się głosy o najnowszej R6 (bo lekka
- nie ma o czym mówić, ale będę próbował na to wpłynąć...
Pozdrawiam
Przemyślę, popatrzę, spróbuje przemówić do rozsądku.
Trochę jestem w kropce bo wzrost jest tak niewielki że ciężko będzie znaleźć cokolwiek sensownego ale i tak bardzo wam dziękuję.
Nie widzę innego rozwiązania jak obniżenie jakiegokolwiek motocykla...
PS. I tak już jej wyperswadowałem kilka pomysłów bo pojawiały się głosy o najnowszej R6 (bo lekka

Pozdrawiam
- amws
- Świeżak
Ja dla swojej niewiasty(160cm wzrostu) zakupiłem GPZ500 z '98 roku. Bez obniżania sięgała całymi palcami do ziemi. Żeby czuła się pewniej postanowiłem obniżyć zawieszenie. Jako że zestawy do obniżania są drogie zacząłem szukać tańszego rozwiązania. Sprawę załatwiły "dog bones" z gsf 600. Obniżyły motocykl o jakieś 3 cm. Wystarczyło to aby dziewczyna sięgała pewnie, całą stopą do ziemi. Poza tym GPZ to fajny motocykl dla początkujących. Ma spokojny "dół" i długi gaz. Dobrze też się prowadzi, mało pali, jest do tego sporo części.
- sibert-rally
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości