pytania o przeciwskręt
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
maciejka69 napisał(a):mam wrażenie, że sam nie do końca wiesz co to jest przeciwskręt. Działa on bez względu na to czy jedziesz 10 czy 100kmh. Polega na tym, że jeśli chcesz skręcić w prawo, popychasz kierownicę prawą ręką do przodu. Moto początkowo robi ruch w lewo i pochyla się w prawo ułatwiając ci jazdę w prawo właśnie. Chcesz skręcić w lewo, popychasz kierownicę lewą ręką do przodu, moto robi ruch w prawo, pochyla się w lewo i skręca w lewo. Działa to tak samo przy 10kmh czy w slalomie między butelkami, pachołkami itd. Tworzysz bajkopisanie i mącisz chłopu w głowie. Albo skręcasz używając przeciwskrętu albo udaje Ci się on mimochodem.

-
jareth - Świeżak
byzf napisał(a):Jareth ma jednak racje.Przy 10 km/h jakbyś popchnął kiere w lewo, żeby skręcić w prawo to mógłbyś dopiero zauważyć swój błąd w przydrożnych krzaczkach.
Jeżeli jeździsz rowerem to możesz mieć rację. Winien temu brak techniki
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
A słyszałeś, że niejaki Chuck Norris stosuje przeciwskręt nawet w autach?;) Sorry za offtopa ale uważam, że przeciwskręt na motocyklu poniżej tych ok.25 km/h poprostu nie występuje. Zależy też od rodzaju motocykla. Chyba wszystko w temacie.
Yamaha FZ1 Black 

-
byzf - Świeżak
byzf napisał(a):A słyszałeś, że niejaki Chuck Norris stosuje przeciwskręt nawet w autach?;) Sorry za offtopa ale uważam, że przeciwskręt na motocyklu poniżej tych ok.25 km/h poprostu nie występuje. Zależy też od rodzaju motocykla. Chyba wszystko w temacie.
ok. A wiesz co to jest gymkhana? Jak myślisz jakie oni rozwijają prędkości w slalomie? Uważasz, że ciągną czy pchają? Byłeś kiedyś na kursie doszkalającym? Uczą tam m.in. uników. W ruchu ulicznym, w nagłym wymijaniu przy małych prędkościach używają przeciwskrętu. Dlaczego? Bo łatwiej skręcić NAGLE. Wszystko w temacie. Jeśli poniżej 10km go nie stosujesz, to jest to Twoja sprawa, ale nie mów, że wszyscy tak powinni robić, bo się z Tobą nie zgadzam.
GSX1400
-
Zauważ, że na Gymkhanie zawodnik kładzie motocykl a on Sam swoim ciałem jest pionowo. Ty też tak robisz? W ruchu ulicznym? Jaki masz motocykl, coś podobnego jak w miniaturce? To chciałbym to widzieć.
Yamaha FZ1 Black 

-
byzf - Świeżak
Spoko widziałem ten film. Nie spinam się ale 10 km/h z przeciwskrętem to jest nie możliwe, może maciejka69 ma na myśli tzw. zadanie się w zakręt bo typowy przeciwskręt przy tej prędkości nie ma prawa bytu.
Yamaha FZ1 Black 

-
byzf - Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):byzf napisał(a):Spoko widziałem ten film. Nie spinam się ale 10 km/h z przeciwskrętem to jest nie możliwe, może maciejka69 ma na myśli tzw. zadanie się w zakręt bo typowy przeciwskręt przy tej prędkości nie ma prawa bytu.
Przy niskich prędkościach nie ma opcji. Jak skręcasz tak jedziesz
no dobra, mój sprzęt waży 270kg, może dlatego u mnie to działa nawet przy małych prędkościach.
GSX1400
-
pan_wiewiorka napisał(a):byzf napisał(a):Spoko widziałem ten film. Nie spinam się ale 10 km/h z przeciwskrętem to jest nie możliwe, może maciejka69 ma na myśli tzw. zadanie się w zakręt bo typowy przeciwskręt przy tej prędkości nie ma prawa bytu.
Przy niskich prędkościach nie ma opcji. Jak skręcasz tak jedziesz
No i właśnie do tego zmierzam. W końcu jest porozumienie Panowie. Chyba już wszystko się wyjaśniło w tej kwesti nie??;)
Yamaha FZ1 Black 

-
byzf - Świeżak
Jestem zielony, jak liście na wiosnę (http://forum.scigacz.pl/viewtopic.php?p=721650#721650 (otwórz link)) i chyba nie powinienem jeszcze zabierać głosu, ale i tak zabiorę, bo temat mnie gryzie.
Ponieważ boję się wysypać na krawężnikach, to staram się je pokonywać maksymalnie prostopadle. Zatem, jeśli muszę wjechać na taki, np. z prawej strony, to zwalniam maksymalnie do m/w 10 km/h i w momencie, kiedy prawie zrównuje się przednie koło z punktem, w którym postanowiłem krawężnik najechać, lekko, bardzo lekko popycham kierownicę prawą ręką . I tu dzieje się magia, bo moto przechyla się na prawo i nagle kierownica skręca się również na prawo, a ja wskakuję na przeszkodę prostopadle do niej. Zawsze mnie to zaskakuje i nie wiem czy robię to dobrze, ale to działa.
Już kolejny raz wertuję księge Hough David'a, może coś znajdę na ten temat.
Ponieważ boję się wysypać na krawężnikach, to staram się je pokonywać maksymalnie prostopadle. Zatem, jeśli muszę wjechać na taki, np. z prawej strony, to zwalniam maksymalnie do m/w 10 km/h i w momencie, kiedy prawie zrównuje się przednie koło z punktem, w którym postanowiłem krawężnik najechać, lekko, bardzo lekko popycham kierownicę prawą ręką . I tu dzieje się magia, bo moto przechyla się na prawo i nagle kierownica skręca się również na prawo, a ja wskakuję na przeszkodę prostopadle do niej. Zawsze mnie to zaskakuje i nie wiem czy robię to dobrze, ale to działa.
Już kolejny raz wertuję księge Hough David'a, może coś znajdę na ten temat.
- bizonx
- Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):ilość sytuacji jest wprost proporcjonalna do ilości nawiniętych kilometrów
ilość sytuacji tak. Ale czy nie jest to też tak, że po dużej ilości nawiniętych kilometrów umiesz zauważyć 95% tych sytuacji, zanim zaczną być dla Ciebie groźne i ich uniknąć? Ja sytuacji nie zliczę, moja żona czasem kuli się w samochodzie bo ktoś odwinął właśnie głupi numer i np. skręcił bez kierunkowskazu. A ja już nawet tym się nie stresuję bo widziałem dziesiątki sytuacji kiedy ktoś nagle i bez powodu zwalnia.
Przy okazji, gleba z tirem i nic? Jak to się stało?
GSX1400
-
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości