[biblioteka] Motocykl na miasto - sercem, czy...
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Szkoda, że nie ma w tym zestawieniu - 250, które przecież zaczęły pojawiać się na rynku. 250 Yamahy kosztuje niemal tyle, co ten KTM.<br><hr>pomf
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A jechales chociaz jednym i drugim ? Czy studiujesz tylko cyferki w katalogach ? Jesli moc jest dla Ciebie glownym wyznacznikiem, to jeszcze wiele Cie w zyciu zadziwiKomentatorzy napisał(a):Mam kawasaki z750 ale szkoda mi słów na ten artykuł przecież to nie możliwe żeby w mieście szybciej przejechać trasę yamahą mt-03 niż hornetem. 2 razy większa moc i klops.Chyba emeryta na tym hornecie posadziliście! Najgłupszy artykuł jaki czytałem.<br><hr>czaron87<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tak się składa że mam akurat Yamahę Mt-03 i zgodzę się z tym artykułem. Do 80km/h 600-tki maja co robić żeby dorównać MT-03. Po prostu zbiera się nieźle z dołu. Jedyny minus to wydech poprowadzony pod kanapą i latem grzeje nieźle...<br><hr>BartKomentatorzy napisał(a):Mam kawasaki z750 ale szkoda mi słów na ten artykuł przecież to nie możliwe żeby w mieście szybciej przejechać trasę yamahą mt-03 niż hornetem. 2 razy większa moc i klops.Chyba emeryta na tym hornecie posadziliście! Najgłupszy artykuł jaki czytałem.<br><hr>czaron87<br>Komentatorzy napisał(a):A jechales chociaz jednym i drugim ? Czy studiujesz tylko cyferki w katalogach ? Jesli moc jest dla Ciebie glownym wyznacznikiem, to jeszcze wiele Cie w zyciu zadziwi<br><hr>true_biker<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeżeli KTM kosztuje 16 000 i pali 3/100 a moja XJ 600 kosztowała mnie 6 000 i pali 6/100 w mieście, to z prostych obliczeń w Excelu wynika, że przy obecnych cenach benzyny musiałbym przejechać 65359 km po miescie żeby zakup KTMa mi się zwrócił.Komentatorzy napisał(a):Skoro wygrał KTM 125 za "jedyne" 16.000 zł, to ja proponuję dla niego ponad 3-krotnie tańszą alternatywę, czyli Junaka 123 (też 125 ccm).
Zanim zaczniecie mieszać mnie z błotem, powiem tylko, że ujeżdżam go od pewnego czasu i nie widzę specjalnych różnic z np. Yamahą YBR 125. Mam też Fazera FZS 600, żeby nie było, że nic nie wiem o "porządnych" motocyklach.
Jestem zadowolony z zakupu Junaka 123, jego wykonania i - a to baaardzo ważne - relacji jakość:cena. Osiągi naprawdę dobre, do 80 km/h rozpędza się bez problemu. Dalej nie testowałem, bo jest wciąż na dotarciu. Hamulce po wymianie klocków na Ferodo i płynu hamulcowego na Motula - naprawdę OK.
Tak, wiem, że to propozycja z gatunku "rozumem". Z tym, że jeśli ktoś kupuje KTM-a 125, to raczej nie pyta o pieniądze, mając w tej cenie kilkuletnie Suzuki SV 650, prawda?
Zachęcam do przyjrzenia się Junakowi 123 jako pojazdowi do miasta. Jeszcze jedno - Junak ma bagażnik (stelaż), a Duke nie. Nie znalazłem go nawet w akcesoriach firmowych. Ja nie lubię wozić wszystkiego w plecaku. Zamontowałem kufer GIVI E 30 Tour (30 litrów) i nie tylko wygląda to ładnie, ale jest wystarczające na nawet większe zakupy.
Aha, wyjaśniam: nie mam nic wspólnego z producentem czy dystrybutorem Junaków. Po prostu zadowolony jestem z tego małego stworka
Pozdro!<br><hr>Krzycho <br>
Ciekawe czy jednocylindrowa 125tka wytrzymałaby taki przebieg bez remontu?
Do codziennych dojazdów to najlepszy byłby motocykl pokroju Suzuki GN 250 bo w mieście paliłby jakieś 4,5 litrów a cena zakupu to pewnie ok 4000 zł. Żeby KTM był ekonomiczniejszy trzeba by było nim przejechać 156863 km.<br><hr>Kmieciu
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Taa, triumph jest drogi, za to hornet i mt-03 to taniocha. Ktoś tu chyba zapomniał sprawdzić cenniki!<br><hr>zenek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A od kiedy jeździsz motocyklem, od wczoraj? Co za ludzie, co za różnica ile masz koni, w korku jedzie się tak samo szybko 50 ccm jak lytrem, no tym mniejszym nawet możne lepiej bo zwinniej...<br><hr>marianKomentatorzy napisał(a):Mam kawasaki z750 ale szkoda mi słów na ten artykuł przecież to nie możliwe żeby w mieście szybciej przejechać trasę yamahą mt-03 niż hornetem. 2 razy większa moc i klops.Chyba emeryta na tym hornecie posadziliście! Najgłupszy artykuł jaki czytałem.<br><hr>czaron87<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
triumph a kto to kupuje?w tym roku jak i w poprzednim nie widziałem ani jednego...tak samo jak ducaty ich ulubione zloty to złoty do serwisu:] Honda,Yamaha,Suzuki,Kawasaki jeszcze Ktm w teren a reszta to złom<br><hr>PiotrKomentatorzy napisał(a):Taa, triumph jest drogi, za to hornet i mt-03 to taniocha. Ktoś tu chyba zapomniał sprawdzić cenniki!<br><hr>zenek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Bardzo słabe zestawienie.
Jeżdżę od 3 lat Hornetem w największej metropolii w Polsce często w niewyobrażalnych korkach.
Nie przypominam sobie żeby jakiś zoomer, ktmka czy MT-03 zostawiły mnie w tyle, przypominam sobie natomiast FZ6 i Triumphy, które równie ładnie ruszają spod świateł co Hornet.
Nie liczę supersportów bo to mało wygodne i nie było ich w zestawieniu.
Pomysł żeby przesiąść się w tej stawce z Horneta na cokolwiek innego niż Speed Triple to bardzo kiepski żart. Chyba, że ktoś ma cierpliwość i lubi słabe motocykle, oraz w przypadku Zoomera i KTMki musi to być osoba o mocnych nerwach, która lubi jak na dłuższych prostych mijają go SUVy ciężarówki i inne pojazdy o znacznie większej masie
Proponuję poćwiczyć jazdę w mieście przed pisaniem tego typu artykułów.
A czytelnikom odradzam branie KTMki i Zoomera szczególnie w świetle ostatnich wzrostów śmierci motorowerzystów na polskich drogach. Wg. mnie na tego typu jednośladach można jeździć po bułki do sklepu bo na dłuższych miejskich prostych jest się celem na drodze dla puszek rozwijających na takich odcinkach prędkości powyżej 120km/h.<br><hr>Marcel
Jeżdżę od 3 lat Hornetem w największej metropolii w Polsce często w niewyobrażalnych korkach.
Nie przypominam sobie żeby jakiś zoomer, ktmka czy MT-03 zostawiły mnie w tyle, przypominam sobie natomiast FZ6 i Triumphy, które równie ładnie ruszają spod świateł co Hornet.
Pomysł żeby przesiąść się w tej stawce z Horneta na cokolwiek innego niż Speed Triple to bardzo kiepski żart. Chyba, że ktoś ma cierpliwość i lubi słabe motocykle, oraz w przypadku Zoomera i KTMki musi to być osoba o mocnych nerwach, która lubi jak na dłuższych prostych mijają go SUVy ciężarówki i inne pojazdy o znacznie większej masie

A czytelnikom odradzam branie KTMki i Zoomera szczególnie w świetle ostatnich wzrostów śmierci motorowerzystów na polskich drogach. Wg. mnie na tego typu jednośladach można jeździć po bułki do sklepu bo na dłuższych miejskich prostych jest się celem na drodze dla puszek rozwijających na takich odcinkach prędkości powyżej 120km/h.<br><hr>Marcel
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja posiadam dwa motocykle. Jeden to TDM 900 idealny motor na turystykę, drugi to Yamaha Majesty 125 - idealny skuter do miasta. Nie ma maszyn uniwersalnych i na chwilę obecną uważam że to zestawienie (chociaż nie najtańsze) jest idealne do poruszania się jednośladem. Dodaję iż skuter pali ok. 2,7 l benzyny. <br><hr>Szwajcer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Speed triple jest super, najlepszy wśród litrowych nakedów , ale po co on komu do miasta!? <br><hr>Topgear
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a gdzie BMW?<br><hr>latam seKomentatorzy napisał(a):Taa, triumph jest drogi, za to hornet i mt-03 to taniocha. Ktoś tu chyba zapomniał sprawdzić cenniki!<br><hr>zenek<br>Komentatorzy napisał(a):triumph a kto to kupuje?w tym roku jak i w poprzednim nie widziałem ani jednego...tak samo jak ducaty ich ulubione zloty to złoty do serwisu:] Honda,Yamaha,Suzuki,Kawasaki jeszcze Ktm w teren a reszta to złom<br><hr>Piotr<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zrob to samo zestawienie z cenami jak za nowe motocykle, bo ja szczerze watpie czy za 6k dostaniesz nowa xj 600 ;p<br><hr>mahyfshKomentatorzy napisał(a):Skoro wygrał KTM 125 za "jedyne" 16.000 zł, to ja proponuję dla niego ponad 3-krotnie tańszą alternatywę, czyli Junaka 123 (też 125 ccm).
Zanim zaczniecie mieszać mnie z błotem, powiem tylko, że ujeżdżam go od pewnego czasu i nie widzę specjalnych różnic z np. Yamahą YBR 125. Mam też Fazera FZS 600, żeby nie było, że nic nie wiem o "porządnych" motocyklach.
Jestem zadowolony z zakupu Junaka 123, jego wykonania i - a to baaardzo ważne - relacji jakość:cena. Osiągi naprawdę dobre, do 80 km/h rozpędza się bez problemu. Dalej nie testowałem, bo jest wciąż na dotarciu. Hamulce po wymianie klocków na Ferodo i płynu hamulcowego na Motula - naprawdę OK.
Tak, wiem, że to propozycja z gatunku "rozumem". Z tym, że jeśli ktoś kupuje KTM-a 125, to raczej nie pyta o pieniądze, mając w tej cenie kilkuletnie Suzuki SV 650, prawda?
Zachęcam do przyjrzenia się Junakowi 123 jako pojazdowi do miasta. Jeszcze jedno - Junak ma bagażnik (stelaż), a Duke nie. Nie znalazłem go nawet w akcesoriach firmowych. Ja nie lubię wozić wszystkiego w plecaku. Zamontowałem kufer GIVI E 30 Tour (30 litrów) i nie tylko wygląda to ładnie, ale jest wystarczające na nawet większe zakupy.
Aha, wyjaśniam: nie mam nic wspólnego z producentem czy dystrybutorem Junaków. Po prostu zadowolony jestem z tego małego stworka
Pozdro!<br><hr>Krzycho <br>Komentatorzy napisał(a):Jeżeli KTM kosztuje 16 000 i pali 3/100 a moja XJ 600 kosztowała mnie 6 000 i pali 6/100 w mieście, to z prostych obliczeń w Excelu wynika, że przy obecnych cenach benzyny musiałbym przejechać 65359 km po miescie żeby zakup KTMa mi się zwrócił.
Ciekawe czy jednocylindrowa 125tka wytrzymałaby taki przebieg bez remontu?
Do codziennych dojazdów to najlepszy byłby motocykl pokroju Suzuki GN 250 bo w mieście paliłby jakieś 4,5 litrów a cena zakupu to pewnie ok 4000 zł. Żeby KTM był ekonomiczniejszy trzeba by było nim przejechać 156863 km.<br><hr>Kmieciu<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Na miasto to najlepszy rower jak dla mnie ....nie widzę frajdy w przeciskaniu się między samochodami i męczeniu sprzęta. ps może dlatego że już byłem trafiony i zatopiony przez auto na mieście jadąc w korku 30 km/h nie wspomnę że kierowca uciekł.<br><hr>Tom Tom
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Prawie się zgodzę. Prawie bo akurat 125 i 250tki jako tako dają radę. Za to rzeczywiście jazda 50tką na dłuższych prostych to modlenie się o brak idioty, który nas trafi bo musi na ograniczeniu do 60 zap... 120km/h No i brak dynamiki przy starcie ze świateł - co z tego, że przepychamy się na początek korka jak na światłach wszyscy trąbią, że blokujemy ruch - w czym jest trochę racji. Jak już pisałem - najbardziej uniwersalna na miasto jest jakaś 125 lub 250, ale dla mnie za mały (gabarytowo)<br><hr>Ks. RobakKomentatorzy napisał(a):Bardzo słabe zestawienie.
A czytelnikom odradzam branie KTMki i Zoomera szczególnie w świetle ostatnich wzrostów śmierci motorowerzystów na polskich drogach. Wg. mnie na tego typu jednośladach można jeździć po bułki do sklepu bo na dłuższych miejskich prostych jest się celem na drodze dla puszek rozwijających na takich odcinkach prędkości powyżej 120km/h.<br><hr>Marcel<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
no i jaka decyzja? bo ja mam ten sam dylemat, a wzrost też 190 i 110kg wagi, moto na miasto. Chce kupować w połowie września, tak ze b.ciekawy jestem twoich doświadczeń<br><hr>marekKomentatorzy napisał(a):Zawsze należy zadać sobie pytanie do czego ma służyć motocykl czy skuter. Na pewno głupoto jest kupowanie BMW GS do jazdy po mieście, ale i tak bywa. Co do kosztów - powiem tak w naszym klimacie to raczej każdy motocykl to frajda i kompromis między możliwościami. Oczywiście jest grupa osób która albo zarabia, albo rzeczywiście tłucze swoje moto praktycznie przez cały rok Akurat jest w trakcie kupowania dwóch kołek wiec przetestowałem praktycznie wszystkie marki - jakie były dostępne do testów (oprócz oczywiście brzydali wg mnie). 250 są fajne bo są na tyle łatwe do opanowania że praktycznie można manetkę odkręcić do oporu i to wystarczy. Ja mam ponad 100 kg i 190 więc raczej trudno mi na takim małym bzyku dłużej jeździć ale jak bym był rozmiaru M czy L to bym brał 125 - czy 250. I właśnie był by to KTM. Na miasto super. Na pewno nie brał bym horneta czy innej bajki z tej kategorii, bo ani tam nie ma zabawy, osiągów. Ani też niskich kosztów eksploatacji. Kosztuje prawie tyle co mocne moto. A jeżeli ten test jest reprezentatywny - to ten Hornet pali jak smok. To już wole właśnie Triumpha - przynajmniej wiem za co przychodzi mi płacić - oczywiście za serce <br><hr>miki<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zwykle cenię sobie wasze artykuły, ale niestety ten jest bezsensu... Szczegóły opisali już moi poprzednicy ^^<br><hr>FFojtus
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
hahahahaha hornet nie ma osiagow dobre udalo ci sie:) to rzeczywiscie wez lepiej 125 bo pojecia o tym nie masz<br><hr>kurczak198Komentatorzy napisał(a):Zawsze należy zadać sobie pytanie do czego ma służyć motocykl czy skuter. Na pewno głupoto jest kupowanie BMW GS do jazdy po mieście, ale i tak bywa. Co do kosztów - powiem tak w naszym klimacie to raczej każdy motocykl to frajda i kompromis między możliwościami. Oczywiście jest grupa osób która albo zarabia, albo rzeczywiście tłucze swoje moto praktycznie przez cały rok Akurat jest w trakcie kupowania dwóch kołek wiec przetestowałem praktycznie wszystkie marki - jakie były dostępne do testów (oprócz oczywiście brzydali wg mnie). 250 są fajne bo są na tyle łatwe do opanowania że praktycznie można manetkę odkręcić do oporu i to wystarczy. Ja mam ponad 100 kg i 190 więc raczej trudno mi na takim małym bzyku dłużej jeździć ale jak bym był rozmiaru M czy L to bym brał 125 - czy 250. I właśnie był by to KTM. Na miasto super. Na pewno nie brał bym horneta czy innej bajki z tej kategorii, bo ani tam nie ma zabawy, osiągów. Ani też niskich kosztów eksploatacji. Kosztuje prawie tyle co mocne moto. A jeżeli ten test jest reprezentatywny - to ten Hornet pali jak smok. To już wole właśnie Triumpha - przynajmniej wiem za co przychodzi mi płacić - oczywiście za serce <br><hr>miki<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Artykul fajny i pouczajacy, ale u nas ludzie i tak beda kupowac "prawdziwe" motocykle i za 16k (cena KTMa) wiekszosc kupi ulepiona R1 czy Gixxera. Gdyby te "tanie" sprzety byly tansze, albo nasze portfele zasobniejsze to w niejednym garazu staloby cos malego do miasta i jakas konkretniejsza maszyna do innych celow
. <br><hr>valhalla

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości