Sprzęgło, a biegi...
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Sprzęgło, a biegi...
Od niedawna zacząłem zmieniać biegi bez sprzęgła, ciekaw jestem ilu forumowiczów korzysta z tego samego sposobu zmiany biegów.
Suzuki GSX1100F 1995
-
silver - VIP Åšcigacz.pl
-
AREK_GDYNIA - Świeżak
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Wiesz, w moim przypadku bez sprzęgła opłaca się przy biegach od 3 wzwyż. Przy 1,2 sprzęgło, ponieważ tak jak kolega wyżej pisał "nieprzyjemnie szarpie" i lekko przydławia, tak więc przydaje się
. A czemu bez? Ponieważ widać różnicę, być może jest ona niewielka ale jest.
Pozdrawiam.
P.S. A co racja to racja, jak pisze Spazz, w jeździe codziennej to bardziej "gadżet" niż potrzeba. Z drugiej strony jak już jeździć to się uczyć
.

Pozdrawiam.
P.S. A co racja to racja, jak pisze Spazz, w jeździe codziennej to bardziej "gadżet" niż potrzeba. Z drugiej strony jak już jeździć to się uczyć

Suzuki GSX1100F 1995
-
silver - VIP Åšcigacz.pl
kravec napisał(a):nie wiem moze ja glupi jestem ale skoro robia sprzego to do czegos ono jest... az tyle wysilku i czasu to nie kosztuje zeby je wcisnac.... zawsze uzywam sprzegla
ja tez tak mysle, w koncu po cos ono jest jak byloby calkiem zbedne to by bo nie bylo wcale, oczywiscie czasem mozna sobie przyszpanowac i rzucic bez

Romet Ogar 49 -> WSK 125 -> MZ TS 150 -> MZ 250 -> HONDA HORNET 600 

-
paq - Świeżak
inzynier napisał(a):bez sprzegla...a to na tryby zle nie działa?? nie zuzywaja sie bardziej??
Ano zle dziala na cala skrzynie, oczywiscie mozna zmieniac bez sprzega (raczej w gore)ale skrzynia dostaje w dupe co nie znaczy ze sie zaraz rozsypie , ale moze. Przyklad:slynna juz 2-ka w R1 ktora lubi wyskakiwac po takim uzytkowaniu
- torowiec
- Świeżak
Z 1 na 2 nie polecam zmiany biegów... dlatego istnieje cos takiego jak słynna 2-ka
... przez neutral jak przechodzi to jest pozniej lipa... ale reszta? jak sie umiejetnie robi... to raczej gucio jest... szybko, pewnie, nie na chama... jak sie pcha dzwignie to w pewnym momencie sama wskakuje... wiec duzych sił szkodzacych skrzyni tam nie ma... no chyba ze ktos wpier**la za przeproszeniem na sile biegi to tak jest 

lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
Przekręcamy kluczyk
Wciskamy sprzęgło
wrzucamy 1
puszczamy sprzeglo
i jedziemy wkrecamy na wysokie obroty i odpuszczamy na chwile gaz i szybko i wbijamy bieg bez sprzegla.
wyzej tak samo .
Na niskich obrotach powinno sie uzywac sprzegla i przy redukcji tez
Ja jezdze bez sprzęgła
w sytuacjach opisanych wyzej 
Wciskamy sprzęgło
wrzucamy 1
puszczamy sprzeglo
i jedziemy wkrecamy na wysokie obroty i odpuszczamy na chwile gaz i szybko i wbijamy bieg bez sprzegla.
wyzej tak samo .
Na niskich obrotach powinno sie uzywac sprzegla i przy redukcji tez

Ja jezdze bez sprzęgła

Life begins at 200 km/h
| | | http://bikepics.com/members/bmroczyk | | Fz1N 08` / Ktm 525 XC SS 08` Atv

-
bmroczyk - Bywalec
Ja z reguły zmieniam ze sprzęgłem,żadko robie to bez sprzęgła... ale zdarza sie 

ADHD Squad | | http://www.bikepics.com/members/pisiu/
- Pisiu
- VIP Åšcigacz.pl
jeżdże skuterem buahaha
czasami ze sprzęgłem , czasami bez, ale 1 - 2 obowiązkowo ze sprzegiełkiem
czasami ze sprzęgłem , czasami bez, ale 1 - 2 obowiązkowo ze sprzegiełkiem
Yamaha R1 RN19 

-
GregorMoto - Bywalec
Ja tez wale bez sprzegła, gdy się scigam z litrem ktory ma kumpel (140koni przy moich 100) to go troszkę biorę ale ogólnie przyjemniej mi się zmienia a właśnie o przyjemność w tym chodzi.
-
Meciek - VIP Åšcigacz.pl
Jezeli zadne puszki nie ograniczaja mi drogi to bez sprzegla. Wchodza bardzo gladko jak sie wyczuje odpowiednie obroty i umiejetnie posluguje nadgarstkiem. Wchodza lekko i szybko.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości