Sprzęgło, a biegi...
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Sorki, nie zauważyÅ‚em „”
No i okazuje się, że dyskutujemy o 2 różnych sprawach.
Moto mam jak w podpisie i jeżdżę jak d… wiÄ™c mi starcza. Ostrość lubiÄ™ w przechyÅ‚ach.
Jeżdżę na razie po ulicach, jak z resztÄ… chyba wiÄ™kszość Polaków. Nie robie toru z ulicy jak dzieciak i szanujÄ™ mojÄ… skrzyniÄ™. ABS – czemu nie, chÄ™tnie bym wypróbowaÅ‚.
Jak będę miał więcej kasy to może sobie qpie sporta na drugie moto i będę dzidował na torze. Daleko nie mam.
No i okazuje się, że dyskutujemy o 2 różnych sprawach.
Moto mam jak w podpisie i jeżdżę jak d… wiÄ™c mi starcza. Ostrość lubiÄ™ w przechyÅ‚ach.
Jeżdżę na razie po ulicach, jak z resztÄ… chyba wiÄ™kszość Polaków. Nie robie toru z ulicy jak dzieciak i szanujÄ™ mojÄ… skrzyniÄ™. ABS – czemu nie, chÄ™tnie bym wypróbowaÅ‚.
Jak będę miał więcej kasy to może sobie qpie sporta na drugie moto i będę dzidował na torze. Daleko nie mam.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
-
Grubas - VIP Åšcigacz.pl
Ja zawsze używam sprzęgła, bez tego skrzynia po dupie dostaje. Ale przydaje się to przy np. przy paleniu gumy bo wtedy przy zmianie na wyższe biegi bez sprzęgła koło nie traci napędu i sie to przydaje. Mam małe pytanie do tych, którzy zmieniają bez sprzęgła: czy na tak wysokich obrotach biegi wam wskakują tak jak ktoś tu napisał "jak w masło"??
I mała uwaga, nie lubię jak ktoś mówi o czymś czego nie zna w praktyce tylko z jakiś gazet.
I mała uwaga, nie lubię jak ktoś mówi o czymś czego nie zna w praktyce tylko z jakiś gazet.
-
mario399 - Świeżak
mario399 napisał(a):Ja zawsze używam sprzęgła, bez tego skrzynia po dupie dostaje. Ale przydaje się to przy np. przy paleniu gumy bo wtedy przy zmianie na wyższe biegi bez sprzęgła koło nie traci napędu i sie to przydaje. Mam małe pytanie do tych, którzy zmieniają bez sprzęgła: czy na tak wysokich obrotach biegi wam wskakują tak jak ktoś tu napisał "jak w masło"??
I niech tak zostanie.
Nawet przy spokojnej jezdzie, da sie wciskac bez sprzegla "jak w maslo" oczywiscie w "gore". Lekkie "napiecie" na gear shift (motocykl caly czas powinien przyspieszac) zwolnienie gazu na ulamek sekundy i jak stopa pojdzie do gory (zmieni sie bieg) znowu odkrecamy manetke. To tak w skrocie bo jest na forum obszerny artykol o tym.
Ja prawie nie uzywam sprzegla przy zmienianiu bo wchodza lepiej.
PS. Po co zmieniac biegi przy paleniu ?
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
-
jasql - Bywalec
jasql napisał(a):PS. Po co zmieniac biegi przy paleniu ?
Przypuszczam żeby szybciej sfajczyć kapcia,narobić więcej dymu!!
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
Ja mimo ze jeżdże simkiem i to niema zadużego porównania, ale jak zmienialem biegi bez sprzęgła (w górę) to jazda wydawała mi sie płynniejsza, ale teraz skrzynia mi sie posypała ale nie wiem czy to od tego
:D:D

Yamaha DT 125R [SPRZEDANA] >> Aprilia RS 125 [SPRZEDANA] >> Yamaha YZF 250
22.10.08 ====> Zdałem Prawko
22.10.08 ====> Zdałem Prawko

-
zdzichu123 - Bywalec
używam sprzęgła caly czas a przy bardzo ostrej jexdzie półsprzegło lub bez tylko z 1 na 2 lepiej zawsze ta klameczke wcisnąć zanim sie coś rozpie-li co do zmiany biegów podczas palenia to jest bardziej efektowne gdy wżucisz 2 lub 3 i wolno zaczniesz ruszać i po chwili masz 200km/h a guma się cały czas pali 

- devilR1
- Świeżak
Ja praktycznie zawsze ze sprzęgłem jeżdżę czasami jeśli warunki pozwalają to 1 i 2 ze sprzęgłem a reszta z tylko muśniętą klamką
www.kamikazedriver.prv.pl | !!!Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem!!! | !!!Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy !!! | !!! GSX_R 750 Srad !!!
-
P_R_O_T_E_Z_A - Świeżak
witam, i tak i nie - choć zaznaczyłem że TAK - bo obce mi to nie jest.. tylko rzadko potrzebuję aż takich przyspieszeń... 90% miasto gdzie 1-2 zmieniam zawsze normalnie - YAMAHA ma głośną skrzynię ... i płynniutko wchodzi przy środkowych obrotach - a to juz w mieście o wiele za szybko 

-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
Ja mam superkróciutkie sprzęgło ok 5 cm więc czas wciśnięcia jest minimalny, biegi zawsze zmieniam ze sprzęgłem od początku do końca, silnikiem hamuje naprawde sporadycznie, hantle są na tyle skuteczne że wystarczają w zupełności. Szkoda skrzyni dla szpanu na torze można ale na ulicy bez sensu.
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
po przczytaniu waszych wypwiedzi na temat zmiany biegów skłaniam się jednak do zmiany ze sprzegłem, dopiero zaczynam przygodę z prawdziwymi motocyklami, mam Honde NT 650v Daeville i nie widze potrzeby aby wbijać na niej biegi bez sprzęgła, choć próbowałem udało mi sie nawet zredukować bez większych zgrzytów, kolega jeździ na Kawie KZ1000 rocznik 79 i nie używa prawie wcale sprzęgła, co kraj to obyczaj.
- radziopol4
- Świeżak
Dla wiekszosci japonskich skrzyn zmiana z pelnym wysprzegleniem jest po prostu za wolna, specjalnie na wysokich obrotach i ona wlasnie grozi zgrzytem specjalnie przy "dokladnym" wykonaniu.
Tak jak niezbedne jest robienie przegazowki przy schodzeniu biegami w dol, tak przy wchodzeniu w gore niezbedna jest operacja gazem w celu wyrownania obrotow i wowczas zmiane z minimalnym sprzeglem, lub bez robi sie momentalnie i bez zadnego uszczerbku dla skrzyni.
Ci ktorzy do rozumienia tej dosc podstawowej prawdy jeszcze nie doszli maja sporo nauki przed soba.
Adam M.
Tak jak niezbedne jest robienie przegazowki przy schodzeniu biegami w dol, tak przy wchodzeniu w gore niezbedna jest operacja gazem w celu wyrownania obrotow i wowczas zmiane z minimalnym sprzeglem, lub bez robi sie momentalnie i bez zadnego uszczerbku dla skrzyni.
Ci ktorzy do rozumienia tej dosc podstawowej prawdy jeszcze nie doszli maja sporo nauki przed soba.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
Rozmawialem z kilkoma mechanikami i jedni mowili, ze nie ma zadnego uszczerbku dla skrzyni, a inni ze skrzynia predzej czy pozniej poleci przez bezsprzeglowa zmiane biegow. Mowa oczywiscie o umiejetnej zmianie.
Z poczatku zmienialem ze sprzeglem. Potem probowalem bez, zaczelo mi to wychodzi i mam to w nawyku. Teraz "z automatu" wbijam bez, a zeby uzyc sprzegla to musze sie koncentrowac na tym.
Jednak teraz zmienilem moto i ta niepewnosc co do rozwalenia skrzyni mnie boli.. ale i tak pewnie dalej bede zmienial bez.
Z poczatku zmienialem ze sprzeglem. Potem probowalem bez, zaczelo mi to wychodzi i mam to w nawyku. Teraz "z automatu" wbijam bez, a zeby uzyc sprzegla to musze sie koncentrowac na tym.
Jednak teraz zmienilem moto i ta niepewnosc co do rozwalenia skrzyni mnie boli.. ale i tak pewnie dalej bede zmienial bez.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
No to rozmawiasz z jeszcze jednym, ktory mowi ci ze przy prawidlowych zmianach nie ma prawa nic sie stac.
Poza tym nie uzywam terminu "wbijanie biegow" - biegi sie wklada, a wlasciwie same wchodza przy prawidlowym ustawieniu obrotow. Sprzegla klowe sa tak skonstruowane ze kolo ruchome zostaje przyciagniete do tego z ktorym ma sie zazebic w pierwszym momencie gdy zetkna sie ze soba.
Adam M.
Poza tym nie uzywam terminu "wbijanie biegow" - biegi sie wklada, a wlasciwie same wchodza przy prawidlowym ustawieniu obrotow. Sprzegla klowe sa tak skonstruowane ze kolo ruchome zostaje przyciagniete do tego z ktorym ma sie zazebic w pierwszym momencie gdy zetkna sie ze soba.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości