Motocykl, motor, moto.. Jak wkońcu?
• Strona 1 z 1
Motocykl, motor, moto.. Jak wkońcu?
Czemu niektorzy sie czepiaja, jak ktos powie inaczej na motocykl niz motocykl.. Wiem, wiem przykładowo motor, to jednostka napedowa - silnik, moto to skrot, ale niektorym tez sie nie podoba :
zobaczmy jak to jest ogólnie! Pozdrowienia!

-
Traperoso - Mieszkaniec forum
Hmmm.....pewnego razu z pewnym silnie zaawansowanym polonistą prowadziliśmy dyskusje i rozwarzania na ten temat. Do czego doszliśmy?
Patrząc na historię powstania słowa motocykl-czyli połaczenie 2 słów-moto (od silnika vel motor) i cykl (od bicykla, popularnie dziś zwanego rowerem) i faktu, ze w naszym kraju zdecydowanie popularniejszym określeniem motoru, czyli silnika jest właśnie słowo silnik, bo jest typowo polskie, zaś MOTOR to juz słowo pochodzenia obcego ale własciwie wszedzie na swiecie wystepujace jako człon nazwy motocykla (motorbike, motorrad, motorcycle), gdzie np. w UK silnik to już engine choć i motor uznaliśmy, ze nazywanie motocykla motorem bedzie również forma dopuszczalną ale tylko w polsce i w rozmowie polaka z polakiem, bo tylko wtedy obaj wiedzą o co chodzi....i kolega polonista zaszeregował to jako kolokwializm a raczej uproszczona forma jezykowa wpisujaca sie we wszechobecny slang
Dlatego nie boli mnie kiedy ktoś pisze motor...i proponuje niektórym tez lekko odpuścić temat....jesteśmy polakami, jak ktoś mówi/pisze motor to chyba nikomu do głowy wbijac nie trzeba o co chodzi no nie?? 
Patrząc na historię powstania słowa motocykl-czyli połaczenie 2 słów-moto (od silnika vel motor) i cykl (od bicykla, popularnie dziś zwanego rowerem) i faktu, ze w naszym kraju zdecydowanie popularniejszym określeniem motoru, czyli silnika jest właśnie słowo silnik, bo jest typowo polskie, zaś MOTOR to juz słowo pochodzenia obcego ale własciwie wszedzie na swiecie wystepujace jako człon nazwy motocykla (motorbike, motorrad, motorcycle), gdzie np. w UK silnik to już engine choć i motor uznaliśmy, ze nazywanie motocykla motorem bedzie również forma dopuszczalną ale tylko w polsce i w rozmowie polaka z polakiem, bo tylko wtedy obaj wiedzą o co chodzi....i kolega polonista zaszeregował to jako kolokwializm a raczej uproszczona forma jezykowa wpisujaca sie we wszechobecny slang

brak opisu...
-
Thrillco - Mieszkaniec forum
Thrillco napisał(a):w rozmowie polaka z polakiem, bo tylko wtedy obaj wiedzą o co chodzi....
bla bla bla

moim skromnym zdaniem "motor" brzmi zwyczajnie wiejsko

nie ukrywam, ze za mlodu sam uzywalem tej formy, ale to akurat w tym wieku normalne...
zreszta, w podobnym duchu wypowiadaja sie specjalisci ktorzy tworzyli slownik jezyka polskiego do ktorego nie omieszkalem, zainspirowany tym wątkiem, zajrzec

tyle w temacie

-
harry89 - Bywalec
harry89 napisał(a):w drugiej zaś kolejnosci, potocznie - motocykl. a wiec "motor" w znaczeniu mechanicznego jednosladu nie istnieje.
tyle w temacie
w tym ostatnim zdaniu polegles panie "wszystko sprawdze w slowniku", bo zdanie jest sprzeczne....
czytac, pisac i rozumiec to wszystko to za wiele...
pozdrawiam
GSF 600N | | http://uk.youtube.com/watch?v=-lPBgtRLmIE
-
johnmichael - VIP Ścigacz.pl
motor, motocykl, szlifierka, przecinka, scigacz, scig, odkurzacz, plastik....co za roznica wsyzscy wiedza o co cho ! ja uzywam wymiennie wszystkich tych nazw i jeszcze nikt nigdy sie nie wkur.... jak uzywalem tych slow rozmowie
....
szacun dla wsyztskich an dwóch kółkach !

szacun dla wsyztskich an dwóch kółkach !
<<< Całkowity Brak Rozumu 929 '01 >>>
-
warjatron - Świeżak
johnmichael napisał(a):harry89 napisał(a):w drugiej zaś kolejnosci, potocznie - motocykl. a wiec "motor" w znaczeniu mechanicznego jednosladu nie istnieje.
tyle w temacie
w tym ostatnim zdaniu polegles panie "wszystko sprawdze w slowniku", bo zdanie jest sprzeczne....
czytac, pisac i rozumiec to wszystko to za wiele...
pozdrawiam
to juz kwestia tego, jak podejdziemy do znaczenia potocznego. wg mnie, jesli cos jest potoczne, to nie mozna tego traktowac tak, jakby to bylo oficjalne, a przeciez tak naprawde to wesja "oficjalna" jest wiążaca...
"potoczne" tzn. "miedzy ludzmi sie tak utarlo". my jestesmy nad tym, co sie utarlo. dyskutujemy o poprawnej wersji.
-
harry89 - Bywalec
motor, motocykl, motong - wszystko jedno
a samo słowo motor bardziej pasuje do motocykla niz do silnika(wg mnie)
np. u mechanika nie mowi sie zepsuł mi sie motor w samochodzie/motocyklu(motorze)
tylko:
zepsuł mi sie silnik w samochodzie/motocyklu(motorze)
a samo słowo motor bardziej pasuje do motocykla niz do silnika(wg mnie)
np. u mechanika nie mowi sie zepsuł mi sie motor w samochodzie/motocyklu(motorze)
tylko:
zepsuł mi sie silnik w samochodzie/motocyklu(motorze)
- pawlak200192
- VIP Ścigacz.pl
motur
hmmm ja sam dość często mówię motor, ale według mnie najpoprawniej byłoby powiedzieć motocykl. W końcu jak mówimy, moturzysta, czy motocyklista?

hmmm ja sam dość często mówię motor, ale według mnie najpoprawniej byłoby powiedzieć motocykl. W końcu jak mówimy, moturzysta, czy motocyklista?
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
joj, problemy robicie, jak się jest w tym miejscu ( czyt. największy serwis motocyklowy
) to chyba z góry wiadomo o czym się tu mówi... A jak ktoś tak lubi łapać za słówka, to niech nazywa rzeczy po imieniu, np. Ścigacz, Cross, Enduro, Chopper, Cruiser, Motorower, Skuter itp. grunt że chodzi o jednoślada
Pozdr

Pozdr
-
R1 - Bywalec
1) Słownik dopuszcza stosowanie słowa motor
2) Powiedz postronnej osobie „motor” to pomyśli o motocyklu a nie o silniku
3) Język się zmienia, podobno już dopuszczono słowa: „rękami”, odmianę słowa radio, studio. Niedługo pewnie będzie można włanczać.
2) Powiedz postronnej osobie „motor” to pomyśli o motocyklu a nie o silniku
3) Język się zmienia, podobno już dopuszczono słowa: „rękami”, odmianę słowa radio, studio. Niedługo pewnie będzie można włanczać.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
-
Grubas - VIP Ścigacz.pl
Grubas napisał(a):Słownik dopuszcza stosowanie słowa motor
juz o tym pisalem - zalezy jak podejsc do znaczenia "potocznego".
Grubas napisał(a):Powiedz postronnej osobie „motor” to pomyśli o motocyklu a nie o silniku
i co z tego? rozmawiamy o formie poprawnej a nie spopularyzowanej.
Grubas napisał(a):Niedługo pewnie będzie można włanczać.
ooo, co to to na pewno nie. juz chocby dlatego, ze tego slowa nie da sie przeliterowac: W-Ł-AU(???, nie ma takiej litery)-C-Z-A-Ć.
-
harry89 - Bywalec
harry89 napisał(a):Grubas napisał(a):poprawnej a nie spopularyzowanej.Grubas napisał(a):Niedługo pewnie będzie można włanczać.
ooo, co to to na pewno nie. juz chocby dlatego, ze tego slowa nie da sie przeliterowac: W-Ł-AU(???, nie ma takiej litery)-C-Z-A-Ć.
tak jak pojawiły sie słowa ziomal... narta... spoko i inne neologizmy tak samo przyjmie sie i to... i nikt nie bedzie pytał czy da sie to literować....

Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
-
Wombat - VIP Ścigacz.pl
kiedy ktos przy mnie cos właucza, mowie mu, ze mam kolezanke z Nowego SauczaWombat napisał(a):harry89 napisał(a):ooo, co to to na pewno nie. juz chocby dlatego, ze tego slowa nie da sie przeliterowac: W-Ł-AU(???, nie ma takiej litery)-C-Z-A-Ć.
tak jak pojawiły sie słowa ziomal... narta... spoko i inne neologizmy tak samo przyjmie sie i to... i nikt nie bedzie pytał czy da sie to literować....

-
harry89 - Bywalec
• Strona 1 z 1