2 pierścienie !!
• Strona 1 z 1
2 pierścienie !!
Witam!! Mam Aprilie sr 50 (94-97). Zrobiłem szlif na 40,75 mm, kupując tłok z pierścieniami Meteor. Zrobiłem na nim ok. 150 km i skuter zrobił się mułowaty. Próbowałem ustawiać dawkę, świece i nic nie pomagało. Rozebrałem silnik i się okazało, że miedzy pierścieniem jest ok, 2 mm przerwa. Na cylindrze sa juz niewielkie progi od docierania. Czy można wstawić nowe pierścienie na ten sam cylek, czy muszę nowy szlif?? Proszę o odpowiedz!!
- malukry122
- Świeżak
hmm dziwne to jest że tak szybko sie zjechaly. moze ktos zrobił za luxny szlif ? pierscienie mozna wymienic. ale to jest doraźna pomoc. na pewno moto zyska. ale nie na dłuzszą mete. jak chcesz tym wiecej przelatac wymien wszystko. tylko to wrecz niemozliwe zeby po 150 km o 1.5 zwiekszył sie prześwit na zamku 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Może szlif był zły bo na cylku w jednym miejscu widać lekkie zarysowania. Może pierścienie były chińskie. Nigdy nie wiadomo co oni dadzą. Mój tata kiedyś do ciągnika dał nowe pierścienie po roku i chodzi już 16 lat.
- malukry122
- Świeżak
szlif nie musiał byc zły. moze po prostu jedna selekcja więcej nie zeszlifowała rys. ale jak taki tłok był to juz nikt sie nie bawił w wymiane tłoka na nieco wiekszy i drugi szlif. to nie zmienia faktu że pierscienie tak by sie zuzyły. bo to nie jest tez własciwie zuzycie pierscieni czy tłoka (choc zuzycie tłoka miało by wpływ na zuzycie tulei ) po prostu wytarł ci sie cylinder
przez 150 km to jest wręcz niemożliwe. musiał by chyba plastikowy być xd widać na cylindrze pionowe rysy ? czy widać tylko ślady jak po honowaniu (rysy pod kątem 45 stopni ) ?

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Sorki!! po lepszym przyjrzeniu się widać takie smugi w górę i w dół, ale to chyba normalne?? Sądzę, że pierścienie były lipne. Jeździłem do 1/3 manetki. Czytałem o docieraniu według MotoMana i teraz chyba sie pod niego pod stosuje. Jakie mam teraz kupić pierścienie lepszej czy gorszej jakości. Na tłoku za pierścieniami widać brązowy nalot i sadzę.
- malukry122
- Świeżak
ale co ci po pierscieniach lipnych ? one wtedy by szły z szerokosci a nie z długosci
jak miałes na zamku 2 mm przestrzeli to nie wina pierscieni tylko spasowania. miałes przedmuchy i to dlatego widac sadze nad pierscieniem. kumpel kupił tłok za 35 zł i lata aż miło
miałeś źle spasowany tłok i juz. a co do motomana z tego co mi wiadomo on opisał sposób docierania silników 4t 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
2t dociera się podobnie bo czytałem też taki artykuł od niego. Czyli jak teraz założę pierścienie to może stać się to samo??
- malukry122
- Świeżak
no to chyba że jakis drugi wyszedł
nie stanie sie to samo bo to musiałeś mieć od razu. miałeś za luźno spasowany zestaw pierscien od razu miał za duzy prześwit. inaczej po 150 nie było by opcji żeby ci o tyle sie tuleja wytarła. jezeli tak to wymien cylinder. kup wiekszy tłok z odpowiednimi pierscieniami zrób szlif o odpowiednim pasowaniu i bedzie ok

nie stanie sie to samo bo to musiałeś mieć od razu. miałeś za luźno spasowany zestaw pierscien od razu miał za duzy prześwit. inaczej po 150 nie było by opcji żeby ci o tyle sie tuleja wytarła. jezeli tak to wymien cylinder. kup wiekszy tłok z odpowiednimi pierscieniami zrób szlif o odpowiednim pasowaniu i bedzie ok

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- malukry122
- Świeżak
pierscienie maja byc normalne pod ten tłok
i juz
Ty chyba nie rozumiesz o co chodzi do konca
masz tłok i cylinder spasowanie musi byc tam do setnej mm. jak wsadzisz pierscien do cylka na głebokosc około 1 cm i wsadzisz szczelinomierz powinno byc tam 0.3 mm. maxymalnie. (chyba nie pamietam dokładnie) skoro ty masz 2 mm to masz za duzy cylinder pod pierscienie. a skoro pod pierscienie to i pod tłok. bo raczej nie sprzedali by ci tłoka z niepasującymi pierscieniami. skoro masz za luxno tłok cylek to w krótkim czasie zrobił by ci sie z cylka owal. więc powinienes wymienić tłok i zrobić odpowiedni szlif do niego.

Ostatnio edytowano 28/5/2011, 17:55 przez henio12323, łącznie edytowano 1 raz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- malukry122
- Świeżak
Henio zrób jeszcze wykład o selekcji ABC, chętnie posłucham jej w Twoim wykonaniu....
Słyszysz co autor mówi czy nie kojarzysz faktów?
po drugie uważasz że się nie da wcisnąć mniejszego pierścienia o jeden szlif na tłok ?
Słyszysz co autor mówi czy nie kojarzysz faktów?
po drugie uważasz że się nie da wcisnąć mniejszego pierścienia o jeden szlif na tłok ?
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości