R1 - Problem
• Strona 1 z 2 • 1, 2
R1 - Problem
Witam. Mam problem z mojÄ… R1 kÄ… rocznik 1998.
Nie wiem czy skrzynia nie padła, ale objawy są bardzo dziwne. Do wczoraj jeździłem nią bez (w moim mniemaniu) problemu. Jednak wczoraj coś się stało i nie mam pojęcia co jest nie tak. Zanim wybiorę się do mechanika wolę zapytać, bo mam daleko od siebie, a szkoda kasy na robienie km na darmo bo nie wiem ile będzie kosztować naprawa.
Mianowicie, ostatnio nie mogłem wrzucić biegu 1. Czasami jakby się coś 'blokowało' i nie chciało zejść na dół, więc musiałem wrzucić 2 i dopiero zejść do 1. Teraz już kompletnie nie chce wpaść 1, jakby się coś blokowało. Zrzuca na luz i już dalej do dołu nie idzie. Problemów ogólnie nie miałem, bo żaden bieg nie wypadał, jedynie przy wysokich obrotach szarpało TROSZKĘ na 2 ale myślę, że to gaźniki do regulacji. Na początku z tą jedyną myślałem, że jakoś się blokuję dźwignia od wrzucania biegów, bo jest trochę luźna, ale teraz już wiem, że to raczej nie to.
Jeżeli cokolwiek komuś przychodzi do głowy to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
Nie wiem czy skrzynia nie padła, ale objawy są bardzo dziwne. Do wczoraj jeździłem nią bez (w moim mniemaniu) problemu. Jednak wczoraj coś się stało i nie mam pojęcia co jest nie tak. Zanim wybiorę się do mechanika wolę zapytać, bo mam daleko od siebie, a szkoda kasy na robienie km na darmo bo nie wiem ile będzie kosztować naprawa.
Mianowicie, ostatnio nie mogłem wrzucić biegu 1. Czasami jakby się coś 'blokowało' i nie chciało zejść na dół, więc musiałem wrzucić 2 i dopiero zejść do 1. Teraz już kompletnie nie chce wpaść 1, jakby się coś blokowało. Zrzuca na luz i już dalej do dołu nie idzie. Problemów ogólnie nie miałem, bo żaden bieg nie wypadał, jedynie przy wysokich obrotach szarpało TROSZKĘ na 2 ale myślę, że to gaźniki do regulacji. Na początku z tą jedyną myślałem, że jakoś się blokuję dźwignia od wrzucania biegów, bo jest trochę luźna, ale teraz już wiem, że to raczej nie to.
Jeżeli cokolwiek komuś przychodzi do głowy to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
- Kef4r
- Świeżak
Olej zmienia sie na poczatku sezonu i najlepiej tez na koncu. Jak zmieniales w 2010 we wrzesniu to oczywiscie musisz znowu wymienic.
Co do sprzegla to postaw na stojaku moto zeby tylnie kolo moglo swobodnie sie obracac odpal moto i wrzuc 2 i zobacz czy kolo na sprzegle wcisnietym bedzie sie krecilo jak tak to warto bedzie wymienic sprezyny, tarczki i przekladki sprzegla.
Co do sprzegla to postaw na stojaku moto zeby tylnie kolo moglo swobodnie sie obracac odpal moto i wrzuc 2 i zobacz czy kolo na sprzegle wcisnietym bedzie sie krecilo jak tak to warto bedzie wymienic sprezyny, tarczki i przekladki sprzegla.
- Kicaj.
- Świeżak
Kicaj. napisał(a):Olej zmienia sie na poczatku sezonu i najlepiej tez na koncu. Jak zmieniales w 2010 we wrzesniu to oczywiscie musisz znowu wymienic.
bardzo ciekawa opinia, heh to co olej przez zime traci swoje właściwości .... ?

-
maatiaas - Świeżak
Kicaj na poczatku sezonu ok ale po co dodatkowo na koncu?
wez takich rzeczy nie pisz na forum bo ludzie w to uwierza
wez takich rzeczy nie pisz na forum bo ludzie w to uwierza
- xede
- Świeżak
ja bym zaczął od zmiany oleju wraz z filtrem i poprawnego wyregulowania sprzęgła. możesz zmienić też sprężyny w sprzęgle
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Jak go zgasiłem wieczorem to rano też nie chciała wejść ta 1. Jakby ją coś blokowało. A ciężko mi z takim strzelaniem i robieniem wszystkiego po kolei bo w domu jestem tylko w weekendy i fundusze mam ograniczone, więc jak wydam na to co strzelamy, to potem nie będę miał na to co trzeba zrobić i wcale nie pojeżdżę.
- Kef4r
- Świeżak
-
za wyjecie skrzyni 600zl... pewnei plus czesci. Ale sprrawdz wodzik ten do zmiany biegow moze to tylko on. Sprobuij og wylugwac lub wymienic.
-
może tzw. gwiazdka? Przerywa bo wyrobiona?
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
raczej w poblizu. Bez rozbierania skrzyni do niej powinieneś dojść. Najwyżej delkiel jakiś.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości