Masz przelot? Dostaniesz trzysta i lawetę.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jak powinien być przeprowadzony pomiar głośności na drodze ?
mikrofon miernika tez nie może być włozony do środka rury, tylko jest chyba w pewnej odleglosci i lekko z boku ? tylko jaka to odległość, orientuje sie ktoś ?
takie pomiary na drodze tez nie musza być prawdziwe, bo halas z tlumika + halas otoczenia sie sumuja,
mikrofon miernika tez nie może być włozony do środka rury, tylko jest chyba w pewnej odleglosci i lekko z boku ? tylko jaka to odległość, orientuje sie ktoś ?
takie pomiary na drodze tez nie musza być prawdziwe, bo halas z tlumika + halas otoczenia sie sumuja,
- regis440
- Świeżak
i ja jestem bardzo zainteresowany tematem bo u mnie w powiecie nie mają maszynki do pomiaru głośności i jestem ciekawy jak na podstawie jego "widzimisie" może mnie wysłać na badanie techniczne i kto za to zapłaci jeśli wszystko jest okej.
Kawa zx6r, 1998
-
Kaniuszy - Świeżak
ja jak mam tylko gdzie, zawsze mam ze soba db killera tak na wszelki wypadek
choc czesto policja przymyka na to oko

- xede
- Świeżak
sorry za OT
tak po prawdzie to często o2o są dużo cichsze niż domorosły wieś tjuning beemek, swetrów, itp.
tak po prawdzie to często o2o są dużo cichsze niż domorosły wieś tjuning beemek, swetrów, itp.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
pan_wiewiorka napisał(a):Pomiaru dokunuje się z odległości pół metra z sonda sonometra ustawioną pod kątem 45*.
C-bool, masz kominy od Adama z Barlinka z tego co pamiętam. Dorabia db Killera chyba za 50 zł. Warto zainwestować, tak na wszelki wypadek.
PW, jest to zawarte w jakiejś ustawie czy rozporządzeniu? Dobrze byłoby mieć jakąś prawną podstawę, kiedy będą pakować mi w tłumik sonometr i każą walić do odciny...

Sprzedam haykę!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
Dodatkowo misiek, ktory wyciagnie sonometr MUSI byc przeszkolony do jego obslugi i posiadac przy sobie zaswiadczenie o tym ze ukonczyl takie szkolenie i jest uprawniony do obslugi takiego urzadzenia. Musi je okazac na wezwnie. Tak samo sonometrz musi miec wazna legalizacje, ktorej okazania tez mozemy zarzadac.
- marcinpsk
- Świeżak
Proszę:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0091551232
Załącznik nr 1 dział III. Co prawda tyczy się to warunków przeprowadzania okresowych oraz dodatkowych badań technicznych ale szczegółowe informacje na temat prawidłowego przeprowadzenia badania poziomu hałasu są tam zawarte.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0091551232
Załącznik nr 1 dział III. Co prawda tyczy się to warunków przeprowadzania okresowych oraz dodatkowych badań technicznych ale szczegółowe informacje na temat prawidłowego przeprowadzenia badania poziomu hałasu są tam zawarte.
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Dobrze że mnie nie zamknęli rok temu. Może teraz będzie lepiej...
Panie władzo postaram się ściszyć 

CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
-
Robson1903 - VIP Ścigacz.pl
Kupiłem ostatnio dominatora mimo, że to 125cc to wydaje mi sie że sporo sporo przekracza
. Co gdy policja zatrzyma mnie do kontroli i będą chcieli zrobić pomiar a będę miał w bagażniczku db killera? Jak go założe i będzie ok? pokoloruje, że zazwyczaj z nim jeżdze tylko teraz jakoś wyszło, to mnie puszczą bez niczego czy mandat? jak to jest jak mam przy sobie killera?

Yamaha YZF-125R '10
-
Yestic - Świeżak
Yestic
Każą Ci założyć i puszczą. Możesz dostac jeszcze spory ochrzan
A jak będą mieć zły dzień to mandat.
Każą Ci założyć i puszczą. Możesz dostac jeszcze spory ochrzan

A jak będą mieć zły dzień to mandat.
- piotreksz3
- Świeżak
Mi wczoraj zabrali
Fakt za głośno...106 db wypluło. Generalnie trzeba grzecznie i nie mieć pretensji bo w świetle ustawy o ruchu drogowym w zwiazku z naruszeniem ochrony srodowiska, pojazd nie ma prawa kontynuować jazdy. Natomiast mi przymknąl na to oko, choć w pokwitowaniu mam napisane - zakaz dalszej jazdy.

ZXR 400 '91
- nianio
- Świeżak
przyjrzyj się
z reguły patrzą na wlepkę homologacyjną
nadto jeśli masz wiedzę o tym, możesz poinformować i zarządać wpisania tego do notatki
z reguły patrzą na wlepkę homologacyjną
nadto jeśli masz wiedzę o tym, możesz poinformować i zarządać wpisania tego do notatki
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Re: Masz przelot? Dostaniesz trzysta i lawetę.
pan_wiewiorka napisał(a):Odnośnie zatrzymania, to nasuwa mi się pytanie odnośnie sytuacji, w której misiek nie ma sonometru ale skieruje mnie na badanie ponieważ była uzasadnione podejrzenie (czyt.: wydawało się), że jest za głośno? O ile w przypadku stwierdzenia, że pierd jest za głośny jest lipa o tyle co w przypadku, kiedy będzie w normie? Jakieś odszkodowanie? Zwrot kasy za stracony czas i paliwo? Mogę się domagać jakiejś rekompensaty? A może jakaś sprawa w sądzie przeciwko komĘdzie czy tam MO jako takiemu?
Przede wszystkim do takiej sytuacji nigdy nie dojdzie bo gliniarz by się skompromitował w całym wydziale w którym pracuje. Równie dobrze mogliby łapać za przekroczenie prędkości, "bo na oko było widać, że jedzie dwa razy szybciej" niż dozwolona prędkość. Albo, bo ja jechałem 50km/h i on mnie wyprzedził. Po prostu dla sądu takie coś nie może stanowić dowodu.
Hominum causa omne ius constitutum sit
- Hunti
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2