Zobacz wÄ…tek - Motocykl w Irlandii?
NAS Analytics TAG

Motocykl w Irlandii?

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Ubezpieczenie

Postprzez cmarcins » 9/5/2007, 17:21

Witam !!!! Doszły mnie sluchy (nie sprawdzone co prawda ), o tym iz obywatele Unii Europejskiej maja prawo ubezpieczyc swoj pojazd w dowolnym kraju Unii co znaczy np. moto na blachach UK a ubezpieczenie polkie!!!! Z tym ze nie wiem czy ma to odzwierciedlenie w rzeczywistosci.
YZF - R1
cmarcins
Świeżak

Postprzez Pawcio415 » 9/5/2007, 22:40

Irlandia choć jest w UE to ma inne przepisy dotyczące rejestracji i opłat za pojazdy ze względu na brak przemysłu motorowego więc właśnie dlatego mamy tu takie wysokie opłaty za sprowadzane pojazdy.
Jednym słowem...nie opłaca się tu nic przywozić z myślą o przerejstrowaniu!
Więc albo przywozimy moto i śmigamy na Polskich blachach albo płacimy kupę kasy i przerejstrowujemy...
Pawcio415
Świeżak

Postprzez ethiel0 » 14/5/2007, 18:40

Prawde mowiac jestem lekko zmieszany jedni mowia jezdze 2 lata na motorze i nic. Drudzy mowia ze nie wolno bo przepisy i mozna ladnie zaplacic, koles mi mowil ze w Metro czy Heraldzie przeczytal ze Garda ladnie zarabia na polskich motocyklistach na polskich blachach/Rejesteracji...

Sam nie wiem co mam sadzic o tym...

Zaplacil ktos z was za Polskie blachy/insurance/mial z tym jakies problemy??
ethiel0
Świeżak

Postprzez Pawcio415 » 15/5/2007, 08:13

Właśnie ethieIO....i tu jest problem....
Bo sam mam tu kilku kumpli,którzy śmigają na Polskich numerach ponad rok i mieli już kilka kontroli Gardy.Jednak za każdym razem wychodzili z tego bez żadnych problemów.Ale może być sytuacja,że trafisz na Gardzistę karierowicza i wtedy może być już mniej ciekawie.Choć wydaje mi się,że jeśli nie łamiesz przepisów to raczej nie powinni się dopiepszać ale jeśli śmigasz między autami z dużą prędkością to wtedy...wiadomo...
Pawcio415
Świeżak

Postprzez ethiel0 » 15/5/2007, 16:28

Pawcio415 napisał(a):Właśnie ethieIO....i tu jest problem....
Bo sam mam tu kilku kumpli,którzy śmigają na Polskich numerach ponad rok i mieli już kilka kontroli Gardy.Jednak za każdym razem wychodzili z tego bez żadnych problemów.Ale może być sytuacja,że trafisz na Gardzistę karierowicza i wtedy może być już mniej ciekawie.Choć wydaje mi się,że jeśli nie łamiesz przepisów to raczej nie powinni się dopiepszać ale jeśli śmigasz między autami z dużą prędkością to wtedy...wiadomo...

Ciekawe jak to wyglada w przypadku tfu jakiegos wypadku kraksy szlifu...?

Ktos ma pomysl :P
ethiel0
Świeżak

Postprzez kondzior1410 » 15/5/2007, 20:04

Pawcio415 napisał(a):Irlandia choć jest w UE to ma inne przepisy dotyczące rejestracji i opłat za pojazdy ze względu na brak przemysłu motorowego więc właśnie dlatego mamy tu takie wysokie opłaty za sprowadzane pojazdy.
Jednym słowem...nie opłaca się tu nic przywozić z myślą o przerejstrowaniu!
Więc albo przywozimy moto i śmigamy na Polskich blachach albo płacimy kupę kasy i przerejstrowujemy...

oplaca oplaca, jest tylko VRT ktory mozna sprawdzic na www.revenue.ie duzo ludzi sciaga moto z anglii lub belfastu ronice w cenie dochodza do 2000 jurkow, nawet po oplaceniu VRT
kondzior1410
Świeżak

Postprzez Pawcio415 » 16/5/2007, 08:14

kondzior1410!
Mówimy teraz o nas...Polakach...!!!
I dla nas nie jest opłacalne sprowadzanie moto i przerejstrowywanie go!!!
Irlandzczyk może sobie na to pozwolć ale Polak???!!!
Zapłacisza VRT oraz VAT(500 euro na CBR F4`03)
No i potem dalej...ubezpieczenie i podatek drogowy.
Więc albo masz dużo kasy i tak właśnie robisz i śmigasz bezstresowo albo przywozisz moto zarejstrowane i ubezpiecone w Polsce...no i wozisz się z lekkim strachem o kontrolę.
Ja wybrałem już drugą opcję!
Pozdro!!!
Pawcio415
Świeżak

Postprzez kondzior1410 » 16/5/2007, 19:01

Vat jest tylko na nowe pojazdy do 6 miesiecy. Jelsi mozesz kupic cos zagranica o 2000 kola taniej, w irlandii jak wiadomo jest okropnie drogo, wtedy sie oplaca. NO ale kazdy, jak napisales, wybiera na wlasny sposob.

pozdro
:twisted:
kondzior1410
Świeżak

Postprzez Pawcio415 » 17/5/2007, 08:19

Właśnie...VAT płacisz jeśli sprowadzisz tu moto czy samochód tylko wtedy gdy jesteś jego właścicielem krócej niż pół roku.
Tak czy inaczej....mam nadzieję,żę ten sezon będzie spokojny i udany!!!
Pawcio415
Świeżak

Postprzez sankti » 18/5/2007, 18:06

Dołączę się do tematu. Nie wiem jak na wyspach, ale Niemcy, Holandia i kilka innych państw nie tolerują czegoś takiego jak obcokrajowiec jeżdżący u nich na swoich blachach. Czy to motor, samochód czy ciężarówka to jak jesteś zameldowany normalnie w jakimś państwie to nie możesz jeździć na swoich (w tym przypadku polskich) blachach. Niektórzy się śmieją bo nieraz kontrolowała ich policja i nic, ale znam parę osób, których policjant spytał się tylko czy jest tu zameldowany. I koniec. Zabierają tablice, papiery, auto na parking i albo przegląd tam i rejestracja/sprowadzenie auta spowrotem do Polski albo laweta. Tak czy siak spore koszty. Ale jak napisałem. Na wyspach może być inaczej.

Pozdro.
sankti
Świeżak

Postprzez ethiel0 » 14/7/2007, 07:56

jakies nowosci w tej materi panowie??

pozdro
ethiel0
Świeżak

Postprzez tadekptaku » 27/12/2008, 11:50

TTomas napisał(a):Przechodzi u gardy, kumple mieli tak samochody ubezpieczone i kilka razy ich kontrolowali. Przyczepiali sie do prawka raczej, że jeszcze nie unijne. Ubezpieczenie jest dwujęzyczne a poza tym Alianz działa także w Irlandii i jest chyba w miarę popularny tam wiec przechodzi bez problemu. Jak zadzwonisz do polskich firm ubezpieczeniowych to mówią że sie nie da tak :evil: spowodowane jest to niewiedzą, po prostu trzeba znaleźć kogoś kto to zrobi.
a dysk daja??
tadekptaku
Świeżak

Postprzez Gandalf » 27/12/2008, 16:44

A jakby śmigac na PL blachach, z polskim ubezpieczeniem, a wykupic tylko tax??
Da siÄ™ tak??
Gandalf
Świeżak

Postprzez blackbird1200 » 27/12/2008, 17:42

Ja śmigam na polskich blachach od roku i miałem już trzykrotnie kontrole i za każdym razem wyglądało to inaczej..A dlaczego ??
Gdy Cię GARDA zatrzyma do kontroli to nie wiele ich interesuje to czy masz polskie blachy,a jeśli nawet to jedynie pouczenie dadzą jak w moim przypadku.Inaczej się to ma jeśli Traffic corps się zainteresuje,bardziej już się zaangażują w sytuację.Jeżdżą oni również oznakowanymi radiowozami ,ale w większości przypadków jednak w nieoznakowanych wozach.Mnie dokładnie spisali,wszystkie dane,adres zamieszkania i jak długo przebywam w Irlandii.Konsekwencji żadnych nie poniosłem,ale każda sytuacja jest indywidualna.Teraz bardziej się rozglądam bo już mnie raz spisali,za drugim razem gdy mnie Traffic corps zatrzyma sprawa już może inaczej wyglądać.
Różnią się oni od typowego gardzisty bo ich jedynym obowiązkiem jest obserwowanie tego co się dzieje na drogach,a więc i kwestia pojazdów na nieirlandzkich blachach jest dla nich bardzo istotna.
W ostateczności mogą i nawet skonfiskować pojazd a to już pociągnie masę problemów i koszty koszty koszty...
-Jechałem 90 ...
-A kto jechał 200 ?
-Nie wiem,a to tak szybko można panie władzo ?
blackbird1200
Świeżak

Moto na irlandzkich tablicach, jak ubezpieczyc w polsce???

Postprzez lukasz22o » 21/4/2009, 00:03

Witam!
mam pytanie typu: jak i gdzie ubezpieczyc w polsce
moto na irlandzkich tablicach ???????
Słyszałem, ze jest to możliwe!
prosze o jakie kolwiek informacje i namiary.
lukasz22o
Świeżak

Postprzez adam_89 » 21/4/2009, 11:50

Aby ubezpieczyć motocykl w PL na zagranicznych blachach musisz mieć zrobiony przegląd. Idziesz do ubezpieczalni ( najtaniej w PZU) i ubezpieczasz.
adam_89
Stały bywalec

Postprzez TomoR1 » 22/4/2009, 10:44

Ja smigam w irl na pol blachach i byłem kontrolowany trzy krotnie
1 za prętkość nawet nie dostałem mandatu
2 za jazde na jednym kole nie byli za mili ale też obyło śię na pouczeniu
3 rutynowa kontrola i wsztstko ok

Z tego co ja wiem można jeżdzić 6 miesięcy na pol blachach i trzeba przerejestrowac. Ale wystarczy jeżdzić co 6 miesięcy do PL i zatrzymywać bilet promowy do udowodnienia że motocykl jes nie dłużej niż 6 miesięcy w kraju.
TomoR1
Świeżak

Postprzez Bory83 » 12/4/2011, 20:28

witam a czy orientuje sie ktos czy da sie placic ubezpieczenie na motor w IRL na raty? miesiecznie albo jakos tak ?
Bory83
Świeżak

Postprzez bryk77 » 12/4/2011, 21:51

Możesz płacić miesięcznie.
bryk77
Stały bywalec

Postprzez Bory83 » 13/4/2011, 19:11

A moze polecacie jakas Irlandzka ubezpieczalnie??
wiem ze sa trzy ktore ubezpieczaja motory.
Bory83
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê