ZWYCZAJE NA DROGACH
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
ZWYCZAJE NA DROGACH
Mam skuter 50cc jadac droga i mijajac sie z motocyklistami podnosze reke zeby ich "pozdrowic" niektorzy odpowiedza inni nie, a niektorzy wystawiaja noge. a jesli pozdrawiam kogos jadac chopperkim tez 50cc inaczej sie zachowuja. o co w tym chodzi?? czy skuter jest gorszy?? przecierz to tez motocykl poniekad.
- grzesik84
- Świeżak
Pomijając fakt, że jedni w ogóle nie podnoszą ręki, bo nie uważają się za członka jakiejś grupy zwanej motocyklistami, to skuterami jeżdżą głównie młodzi ludzie, którzy nie wiedzą, że jest coś takiego jak pozdrowienie, albo też starsi, którzy po prostu używają skutera jako środka transportu. Ja osobiście jeśli ktoś na skuterze mnie pozdrawia odpowiadam (ale zdarzyło się to z 1 czy 2 razy), sam skuterzystom łapy nie podnosze, bo wiem, że prawie na pewno nie zczai o co mi chodzi i będzie myślał skąd mnie zna.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
wychodzę z założenia, że to skuterzysta pozdrawia pierwszy
jeśli podniesie to podnoszę i ja
jeśli oczywiście jest możliwość
jeśli podniesie to podnoszę i ja
jeśli oczywiście jest możliwość
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Zwyczaje zanikają, bo ilość motocykli, jak i skuterów rośnie w zastraszającym tempie. Czasem pozdrowienie staje się upierdliwe, jak witanie się przez uścisk dłoni z 30 osobami po kolei...
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
Gest nogą to zwyczaj z Włoch (tam motocykliści przeważnie dziękują za ustąpienie miejsca lub pomoc w wyprzedzeniu wystawiając lewą nogę).
Niestety jak mam wciśnięte sprzęgło lub dość szybko się poruszam nie zawsze mam możliwość pozdrowienia.
Przeważnie Ci uważający się za lepszych nie pozdrawiają, H-D rider itp...
Zwyczaje nie zanikają wśród prawdziwych motocyklistów.
Tylko niestety coraz więcej buraków dosiada o2o, myślą że są nie wiadomo kim i nie będą pozdrawiać innych motocyklistów.
Niestety jak mam wciśnięte sprzęgło lub dość szybko się poruszam nie zawsze mam możliwość pozdrowienia.
Zwyczaje nie zanikają wśród prawdziwych motocyklistów.
Tylko niestety coraz więcej buraków dosiada o2o, myślą że są nie wiadomo kim i nie będą pozdrawiać innych motocyklistów.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
O geście nogą słyszałem chyba we Francji kilka lat temu. Tak jak napisał Raczek jest to głównie forma podziękowania za ustąpienie pierwszeństwa itp. Niewtajemniczeni mogą to nawet traktować jako obrazę.
Motocyklistów pozdrawiam zawsze gdy tylko mogę - wiadomo, że jadąc po łuku nikt nie będzię odrywał ręki o kierownicy.
Co do tych, którzy poruszają się na skuterach jestem sceptyczny. Teraz skuter ma już prawie każdy. Ci ludzie pojęcia nie mają o zasadach i dobrych manierach. Oni po prostu zastąpili rowery skuterami. Tani i szybki środek transportu.
Motocyklistów pozdrawiam zawsze gdy tylko mogę - wiadomo, że jadąc po łuku nikt nie będzię odrywał ręki o kierownicy.
Co do tych, którzy poruszają się na skuterach jestem sceptyczny. Teraz skuter ma już prawie każdy. Ci ludzie pojęcia nie mają o zasadach i dobrych manierach. Oni po prostu zastąpili rowery skuterami. Tani i szybki środek transportu.
-
bryk77 - Stały bywalec
[quote="Raczek_6"]
quote]
H-D siÄ™ nie pozdrawiajÄ…, bo i tak iÄ™ wieczorem spotkajÄ… na warsztacie
,po 200km połowa śrubek odkręcona
jak ktoś skuterkiem mnie pozdrowi, to zawsze odpowiem gestem ręki, robi to 1 na 100 urzytkowników skuterów, jednak jak jadę szybko jeszcze w łuku unoszę tylko palce do góry, a kciukiem trzyam kiere.
quote]
H-D siÄ™ nie pozdrawiajÄ…, bo i tak iÄ™ wieczorem spotkajÄ… na warsztacie

jak ktoś skuterkiem mnie pozdrowi, to zawsze odpowiem gestem ręki, robi to 1 na 100 urzytkowników skuterów, jednak jak jadę szybko jeszcze w łuku unoszę tylko palce do góry, a kciukiem trzyam kiere.
- Shogun80
- Świeżak
No ja tam macham... na początku machałem więcej, ale mi skuterowcy nie odpowiadali. Tak jak mówicie jak ktoś machnie i nikt mu na skuterach parę razy nie odpowie, to można się zrazić do machania skuterom. Jak mi machają zawsze odmachuje. TO bardzo fajny miły gest IMHO. Raz machnąłem gościowi co pizze rozwoził na skuterze. O dziwo odmachał
Nie uważam się za lepszego ani nikogo kto jeździ skuterem za gorszego. Teraz niestety mniej macham z tych powodów z których mówicie. Odmachuje ZAWSZE!:p no chyba, że akurat mam ręce zajęte klamkami ;P
ps. Dziękuje zawsze też kierowcom, którzy mi zjechali
to też miły gest i też warto to robić:)
POZDR!

ps. Dziękuje zawsze też kierowcom, którzy mi zjechali

POZDR!
- warmplace
- Świeżak
jak ktos macha odmachuje, jesli ja macham zadarza sie ze nie odmachuja ew. skinienie kaskiem jak mam rece zawalone, skuterom nie macham chyba ze sie pomyle ale odmachac moge bez problemu wkoncu wie ocb z gestem to czemu nie
- xede
- Świeżak
nie ma co przeżywać, nie odmacha to nie. a po drugie był już taki temat...
XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
dzieki za wyjasnienie gestu noga:)
meczylo mnie to bo kilka razy mialem tako odp.
i niewiedzialem o co chodzi:(
ja sadze ze i motocyklisci i skuterowcy i samochodziarze sa urzytkownikami drog i powinni miec dla siebie jakis szacunek. i troche tez myslec o innych a nie tylko o sobie bo bez tego zginiemy w chaosie:(
pozdrawiam wszystkich:)
meczylo mnie to bo kilka razy mialem tako odp.
i niewiedzialem o co chodzi:(
ja sadze ze i motocyklisci i skuterowcy i samochodziarze sa urzytkownikami drog i powinni miec dla siebie jakis szacunek. i troche tez myslec o innych a nie tylko o sobie bo bez tego zginiemy w chaosie:(
pozdrawiam wszystkich:)
- grzesik84
- Świeżak
Po pierwsze skuter to nie motocykl (mówimy o 50cc), kultura jazdy większości użytkowników takich motorowerków jest żałosna (powinni dla dzieciaków robić normalny egzamin jak na A, tylko na skuterze, a nie 2 ósemki na boisku w szkole i na miasto), więc sam nie macham. Ale jak ktoś pierwszy zamacha to na pewno odmacham. Raz chyba w życiu mi się zdarzyło, że pierdzipęd pierwszy zamachał. Użytkownicy maxiskuterów są chyba bardziej świadomi (w sumie to motocykle) i tu jest to częste zjawisko.
1952 SHL M-04
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
- michael
- Bywalec
jak juz pisalem ja mam skutra 50cc, jezdze dosc czesto szczegulnie okolice swidnica, walbrzych, jedlina. i mosze przyznac, ze tu dosc zadko mi sie zdarzy zeby ktos mi odpowiedzial, a zawsze pierwszy podnosze reko. a co do zachowania na drodze, to juz wiem ile moge wycisnac z tego malucha i niebawi mnie juz gaz do oporu. jednak kiedy mijam motocykliste a ten mnie nie ignoruje jest, to bardzo mile, bo nikt nielubi byc ignorowany. szkoda tylko ze dzieciuch kupuja skutry poto by szpanowac i szalec, a nie uczyc sie nornalnego zachowania na drogach:( a ci ktorych jeszcze niestac na normalny motocykl i musza sie meczyc na 50cc cierpia przeznich
- grzesik84
- Świeżak
widze, ze nastala cisza w temacie. a zwyszaje na drogach nie ograniczaja sie tylko do pozdrawainia sie przez motycyklistow i skuterowcow.
sa moze jeszcze jakies inne zwyczaje wsrod motocyklistow?? chetnie sie dowiem o takich:)
sa moze jeszcze jakies inne zwyczaje wsrod motocyklistow?? chetnie sie dowiem o takich:)
- grzesik84
- Świeżak
zasada nr1,jak stoi motor na poboczu (awaria) to musisz się zatrzymać i w miare możliwości pomóc, bez znaczenia jak bardzo się spieszysz.
Sam ostatnio jechałem z Międzyzdrojów do Poznania i w połowie drogi między Pniewami,a Poznaniem stał Blady 900, no to po heblach i pytanko co jest , jaki problem. Okazało się że złapał pane, podwiozłem Ridera do wulkanizacji. Ile mogłem tyle pomogłem
, kolo był chyba z okolic Wronek, jak to czyta to pozdrowionka, mam nadzieje że szybko się z tym uporali.
Sam ostatnio jechałem z Międzyzdrojów do Poznania i w połowie drogi między Pniewami,a Poznaniem stał Blady 900, no to po heblach i pytanko co jest , jaki problem. Okazało się że złapał pane, podwiozłem Ridera do wulkanizacji. Ile mogłem tyle pomogłem

- Shogun80
- Świeżak
A co bys chcial jeszcze wyprawiac na drodze poza reka i noga?
Pozdrowienie reka, podziekowanie noga, pomoc dla innych.
Jesli chodzi o droge, to jeszcze bym dorzucil do listy przyjemny zwyczaj 'zjezdzania' na swiatlach, tak aby sie zmiescic kolo siebie w linii; no chyba, ze stoi przed Toba sierota na 300kg chromu, z czarna chusta, ogniami z d*** i wezami ze lba

Jesli chodzi o droge, to jeszcze bym dorzucil do listy przyjemny zwyczaj 'zjezdzania' na swiatlach, tak aby sie zmiescic kolo siebie w linii; no chyba, ze stoi przed Toba sierota na 300kg chromu, z czarna chusta, ogniami z d*** i wezami ze lba

V rulez.
-
Kohelet - Świeżak
300 kg chromu przeważnie grzecznie stoi w koreczku, za szerokie gmole i kierownica.
Wg zasad - 1-pas = 1-motocykl, inaczej przy starcie czasami może być mało bezpiecznie.
Oczywiście stojąc na światłach, jak obok jest motocyklista, skinienie głową.
Wg zasad - 1-pas = 1-motocykl, inaczej przy starcie czasami może być mało bezpiecznie.
Oczywiście stojąc na światłach, jak obok jest motocyklista, skinienie głową.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Shogun80 napisał(a):zasada nr1,jak stoi motor na poboczu (awaria) to musisz się zatrzymać i w miare możliwości pomóc, bez znaczenia jak bardzo się spieszysz.
Sam ostatnio jechałem z Międzyzdrojów do Poznania i w połowie drogi między Pniewami,a Poznaniem stał Blady 900, no to po heblach i pytanko co jest , jaki problem. Okazało się że złapał pane, podwiozłem Ridera do wulkanizacji. Ile mogłem tyle pomogłem, kolo był chyba z okolic Wronek, jak to czyta to pozdrowionka, mam nadzieje że szybko się z tym uporali.
no tu akurat musze powiedziec, ze z tym to juz sie zapoznalem. w niedziele 6 czerwca jak wracalem ze swidnicy do jedliny minelem na poboczu stojacego motocykliste. zawrucilem i wlasnie spytalem co jest. gosciu sie wysypal na zakrecie:( szczescie w tym ze nic mu sie niestalo tylko jego yamaha troche ucierpiala:(
pozdro dla niego jestli tu bywa i czyta:)
- grzesik84
- Świeżak
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości