[Kawasaki ZR-7S] Probelm przy odpalaniu na zimnym silniku
• Strona 1 z 1
[Kawasaki ZR-7S] Probelm przy odpalaniu na zimnym silniku
Witam.
Tak jak w temacie: mam problem z odpalaniem moto przy zimnym silniku. Daję ssanie oczywiście na maksa, wciskam dodatkowo sprzęgło, naciskam rozrusznik, a moja Kawa nie chce zapalić
Kiedy wydaje mi się, że silnik ruszył, puszczam rozrusznik i dupa. Głucho. Zapali jakoś za 2, 3 razem, czasem nawet nie...
Dodam, że moto mam od niedawna i nie wiem, kiedy ostatni raz były robione gaźniki i zawory (ma 35k przebiegu, ostatni wpis w książce przy 24k, dodatkowo wszystko po włosku
). Wydaje mi się jeszcze, że jedną świecę zalewa. Jak się w tygodniu zrobi pogoda w miarę, to jadę na wymianę świec na pewno i teraz mam pytanie. Czy robić oprócz tego jeszcze gaźniki i zawory? Czy to one mogą być przyczyną mojego problemu?
Pozdrawiam i dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi
Tak jak w temacie: mam problem z odpalaniem moto przy zimnym silniku. Daję ssanie oczywiście na maksa, wciskam dodatkowo sprzęgło, naciskam rozrusznik, a moja Kawa nie chce zapalić

Dodam, że moto mam od niedawna i nie wiem, kiedy ostatni raz były robione gaźniki i zawory (ma 35k przebiegu, ostatni wpis w książce przy 24k, dodatkowo wszystko po włosku

Pozdrawiam i dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
kowal_71 jesli chcesz posmiga moto spokojnie 2-3 sezony (w zaleznosci ile km-ów robisz rocznie) to zmien na poczatek swiece potem zrob regulacje zaworow a na koniec czeszczenie regulacje i synchronizacje gaznikow!!! Wiem ze troche to bedzie kosztowalo ale po tych zabiegach zapomnisz co to motocykl z niespodzienkami typu zalewanie swiecy niepalenie na gar czy odmowa posluszenstwa...
pozdr
pozdr
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Pisząc "potem" i "a na koniec" masz na myśli, żeby robić to w odstępach czasowych, czy źle zrozumiałem?
Bo wolałbym wszystko za jednym zamachem zrobić (w serwisie Motoracer jest teraz promocja -30%, więc z tego co policzyłem, to wyjdzie jakoś 400zł za wszystko - jak mam mieć dzięki temu spokój na jakiś czas, to da się taką cenę przeżyć
).

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
na poczatek czyli od tego zaczac... bo jak zrobisz np najpierw gazniki a a potem ustawisz zawory i wymienisz swiece to gazniki beda kwalifikowaly sie zniw do regulacji pod nowe ustawienie zaworow .. owszem mozesz zrobic wszystko razem za jednym razem tylko w tej kolejnosci co napisalem ... Świece->zawory(+ewentualnie łancuszek rozrzadu) ->czyszczenie regulacja i synchronizacja gaznikow...
ale jesli oddasz so servisu to tam powinni wiedziec o kolejnosci tych czynnosci...
Pozdro
ale jesli oddasz so servisu to tam powinni wiedziec o kolejnosci tych czynnosci...
Pozdro
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
Wszystkie filtry i olej wymieniłem zaraz po kupnie. Co do kolejności wykonywanych prac, to wydaje mi się, że oddaję moto w dobre ręce i tam już będą wiedzieć, jak się nim zająć.
A tak w ogóle, to dzisiaj odpaliłem motor w garażu i zagadał za pierwszym razem... Może to przez wilgotność powietrza są te problemy z zapalaniem.
A tak w ogóle, to dzisiaj odpaliłem motor w garażu i zagadał za pierwszym razem... Może to przez wilgotność powietrza są te problemy z zapalaniem.
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
jesli masz "nie szczelny" uklad zasilania (jakies przebicia) to moze tak byc chodz w japonskich sprzetach tego byc NIE POWINNO!!! Ale regulacje nie zaszkodza motocyklowi a jesli je zrobisz to takie ustrki rozwiazesz sam lub ulatwi zdiagnoowanie ...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości