włącznik zapłonu. pozornie dziwne pytanie.
• Strona 1 z 1
włącznik zapłonu. pozornie dziwne pytanie.
może ktoś powie ze mam głupe pytanie mimo to jednak prosze aby ktoś spróbowal mi odpowiedziec. Do rzeczy. Dlaczego jest tak, ze motocykle mają włącznik zapłonu ( chodzi o ten przełącznk kołyskowy) a w mniejszych maszynach np w skuterach aby włączyć zapłon wystarczy przekręcić kluczyk? Dlaczego w motocyklach nie możnabyłoby włączać zapłonu przekręceniem kluczyka? czy to ma jakies znaczenie dla bezpieczeństwa czy jak? I dlaczego nikt nie wpadł na to zeby rozrusznik kręcił po przekreceniu kluczyka tak jak w samochodzie tylko jest pod osobnym przyciskiem?
- qwee
- Świeżak
Zapytaj konstruktorów motocykli
Jak sobie wyobrażasz szybkie uruchamianie lub wyłączanie silnika w motocyklu ?
Stacyjka przeważnie jest o kilka sekund ruchu ręką od manetki, a przełączniki są pod kciukiem.
I wyobraź Sobie że na środku skrzyżowania zgasł silnik, a w oddali widzisz zbliżający się samochód ... albo zatrzymujesz się i musisz szybko wyłączyć silnik ... pstryk kciukiem i wyłączony.

Jak sobie wyobrażasz szybkie uruchamianie lub wyłączanie silnika w motocyklu ?
Stacyjka przeważnie jest o kilka sekund ruchu ręką od manetki, a przełączniki są pod kciukiem.
I wyobraź Sobie że na środku skrzyżowania zgasł silnik, a w oddali widzisz zbliżający się samochód ... albo zatrzymujesz się i musisz szybko wyłączyć silnik ... pstryk kciukiem i wyłączony.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
Może wzgledy bezpieczenstwa
Odpalajac motocykl na przycisku masz reke na (w poblizu) hamulcu i jestes wstanie opanowac maszyne odrazu obiema rękoma. A jeśli chodzi o sam przycisk on/off ... pewnie skutek tego, że łatwiej wyłączyc maszyne na przycisku (w razie gleby parkingowej chocby) aniżeli dopiero szukac stacyjki. Ponadto kluczyk może sie ułamać, a przycisk raczej nie, a w kazdym razie nie tak łatwo. To sa tylko moje domysły , wiec nie traktój tego jak wyroczni 

- froger
- Świeżak
- Umbar
- Świeżak
Wydaje mi się, że przycisk odcięcia zapłonu jest celowo w pozycji w której jest ze względów bezpieczeństwa. Sam niedawno miałem się okazję o tym przekonać kiedy jeżdżąc na gumie przesadziłem i motor uciekł mi spod tyłka. Gdy go podnosiłem, zauważyłem że kciukiem automatycznie przełączyłem owy przycisk kiedy motor wymykał mi się spod kontroli.
- Pushek
- Świeżak
• Strona 1 z 1