Zobacz wątek - jak zostać "mordercą"
NAS Analytics TAG

jak zostać "mordercą"

O wszystkim
_________

Postprzez Drifte » 11/4/2010, 20:08

Już napisałem, że składki i wpisowe sa zalezne od koła. Koło, które ja obsługuję ma wpisowe 5000, co nie znaczy że każde koło ma takie wpisowe. Mogą mieć mniejsze bądź większe. Tak samo składki.

A całą reszte kosztów znajdziesz w internecie.
Drifte
Świeżak

Postprzez michalsz21 » 11/4/2010, 20:17

No tak powiedzmy 5 tys. Wg mnie to dużo i to baaardzo no ale niech będzie. Praktyka to jakieś wielkie koszty? Stawianie ambon zawiera się w ramach stażu czyli praktyki. Wpisowe to już napisałeś, składki to też zależnie od koła, sejf (myślę że wystarczy jeden), broń (ogromne rozpiętości cenowe), pozwolenie i akcesoria. 10tys powinno wystarczyć, na dodatek rozłożone w czasie. Później można wszystko "rozbudować". Takie moje zdanie.
michalsz21
Świeżak

Postprzez Drifte » 11/4/2010, 20:25

Praktyka to koszty uczęszczania do koła strzeleckiego, czyli koszty składki, amunicji, wyjazdów, wynajęcia strzelnic. Ale ten koszt nie musi być brany pod uwage, gdyż nie wszystkie KOŁA ŁOWIECKIE wymagają stażu w KOLE STRZELECKIM. Ambona wcale nie jest takie hop siup, bo po to koszt materiału ( a drewno tanie nie jest ), dodaj jeszcze koszt transportu dośc sporych beli i desek. A ile czasu to zajmuje to ło ho ho ... Sejf wg prawa wystarczy jeden, jednak wtedy musisz się liczyć, ze kontrolujący będzie sprawdzał Ci z psem CAŁE mieszkanie, piwnice, garaż i wszystko co pies wyniucha plus Twoje posiadłosci jeśli jakieś posiadasz. A ha, kontrola bodajże raz w roku lub raz na 6 miesięcy, teraz już dokładnie nie pamiętam. W tak zwanym międzyczasie musisz jescze wyrobić sobie patent strzelecki, brać udział w konkursach.

Naprawde tego jest masa, wydasz gotówkę a przy egzaminie na pozwolenie zadadza Ci takie pytania, że nie zdasz. Bo z pozwoleniem jest tak, ze zdają Ci, którzy mają zdać. A reszta ...
Drifte
Świeżak

Postprzez michalsz21 » 11/4/2010, 20:33

No właśnie strzelectwo nieobowiązkowe, z tymi ambonami to tez różnie. Jedni mają dostęp inni nie i z tego mogą wynikać różnice. Pozwolenie też problem i to duży. A jak się chce mieć na kilka sztuk broni to kapota. Ale o tych kontrolach to pierwsze słyszę.
michalsz21
Świeżak

Postprzez Drifte » 11/4/2010, 20:40

Jak o kontrolach pierwsze słyszysz to NIE MOM PYTAŃ ! To wszystko jest widzisz tak zbudowane, żebyś wydał kupe kasy, a na końcu odpowiednie osoby Cie uwalą i nie mozesz nic z tym zrobić. Gra nie warta świeczki.
Drifte
Świeżak

Postprzez michalsz21 » 11/4/2010, 20:49

No to u mnie w domu jest sejf z bronią (i to nawet legalną :) ) a kontroli nie widziałem ze 3 lata. Widać jakieś nowe przepisy. Pozdrawiam
michalsz21
Świeżak

Postprzez Drifte » 11/4/2010, 20:55

Nie nowe, kontrole powinieneś przechodzić w określonym czasie, który określa ustawa bądź rozporządzenie. Może u Was sie tego nie pilnuje, u mnie nawet do garażu do kanału z latarkami weszli.
Drifte
Świeżak

Postprzez michalsz21 » 11/4/2010, 20:58

Niby te same przepisy a jaka różnica.
michalsz21
Świeżak

Postprzez browarek » 13/4/2010, 18:15

Mój kuzyn poluje. Ostatnio kupił nową zabawkę a koszty wyglądały tak: sztucer - 12tys (nie pamiętam marki ani modelu ale sprzęt z wyższej półki), luneta ok 8tys, montaż lunety 2 tys. Czyli zabawa nie tania. Do tego doliczyć ciuchy, dobra lornetka i inne pierdoły. A i jeszcze jakieś auto 4x4 by sie przydało.
browarek
Świeżak

Postprzez cycu_rsko » 13/4/2010, 18:27

No to ceny przerazaja ;/
929
cycu_rsko
Moderator

Postprzez Bystry » 13/4/2010, 19:44

każde ciekawe hobby kosztuje, motocykle, samochody, myślistwo, pirotechnictwo i wszystko z lekką nutką adrenaliny ; )
indor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować
| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." | Obrazek | Wole odpychać się piętami, niż hamować zębami :D | | www.motoautostrada.pl
Bystry
Stały bywalec

Postprzez cycu_rsko » 13/4/2010, 20:42

Zlota mysl Bystrego :D
929
cycu_rsko
Moderator

Postprzez Leg1oN » 13/4/2010, 22:56

zeby zostac morderca trzeba kogos zabic..
Leg1oN
VIP Ścigacz.pl

Postprzez madcap » 14/4/2010, 07:34

czy muchy na szybie też się liczą? ;)

drifte do kanału w garażu to jedynie ppoż-ka modła wejść
a kontrole jakości przechowywania broni to fakt
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez carma » 15/4/2010, 13:34

Cześć mój tata jest myśliwym w kole w ćmielowie.
Proponuje ci kopic kilka numerów braci łowieckiej bądz łoca polskiego tam poczytasz o etykiecie . A w skrócie to wygląda tak zgłaszasz sie na staż do kola albo akceptują cię albo i nie. Jeśli tak dostajesz osobę która będzie twoim opiekunem i wykonujecie razem dokarmianie czy idziesz w nagonkę. Potem robisz ambonę bądź paśnik. następnie na walnym zostaje przyjęty twój staz bądz nie jeśli tak to zostajesz skierowany na kurs łowiecki. pozwolenie itd itp. dalej zostajesz myśliwym a po pierwszym polowaniu stawiasz wszystkim ;) po 3 latach zostajesz selekcjonerem (oczywiście jeśli zdasz egzamin)

ps. moja porada lepiej znajdź sobie normalną osobę wprowadzającą bo albo się nic nie nauczysz albo zamęczysz. Mam nadzieje ze pomogłem
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 ;)
carma
Świeżak

Postprzez carma » 15/4/2010, 13:38

browarek napisał(a):Mój kuzyn poluje. Ostatnio kupił nową zabawkę a koszty wyglądały tak: sztucer - 12tys (nie pamiętam marki ani modelu ale sprzęt z wyższej półki), luneta ok 8tys, montaż lunety 2 tys. Czyli zabawa nie tania. Do tego doliczyć ciuchy, dobra lornetka i inne pierdoły. A i jeszcze jakieś auto 4x4 by sie przydało.

Kolego ale pamiętaj ze nim kupisz mausera czy sako (sztucery) możesz szczelać z mosina.

Najlepiej kupować bron używana od starych myśliwych którzy juz rezygnują i od nich można kupić bron za grosze.

Polecam :
z dubeltówek cz , iż , czy simson.
a i warto pamiętać stare przysłowie. Nie pomogą lufy krypa jeśli strzelec jest dupa ;)

i ze strzelanie na polu to zupełnie coś innego niz na strzelnicy.
Jesli macie jakieś pytanie piszczę zapytam się taty myśliwego z 20 letnim stażem.
carma
Świeżak

Postprzez browarek » 15/4/2010, 17:39

carma napisał(a):
browarek napisał(a):Mój kuzyn poluje. Ostatnio kupił nową zabawkę a koszty wyglądały tak: sztucer - 12tys (nie pamiętam marki ani modelu ale sprzęt z wyższej półki), luneta ok 8tys, montaż lunety 2 tys. Czyli zabawa nie tania. Do tego doliczyć ciuchy, dobra lornetka i inne pierdoły. A i jeszcze jakieś auto 4x4 by sie przydało.

Kolego ale pamiętaj ze nim kupisz mausera czy sako (sztucery) możesz szczelać z mosina.

Najlepiej kupować bron używana od starych myśliwych którzy juz rezygnują i od nich można kupić bron za grosze.

Polecam :
z dubeltówek cz , iż , czy simson.
a i warto pamiętać stare przysłowie. Nie pomogą lufy krypa jeśli strzelec jest **** ;)

i ze strzelanie na polu to zupełnie coś innego niz na strzelnicy.
Jesli macie jakieś pytanie piszczę zapytam się taty myśliwego z 20 letnim stażem.

Masz racje cama ale pamiętaj, że z czasem apetyt i wymagania rosną więc stary sprzęt trzeba będzie w końcu wymienić na lepszy (zresztą motocykliści wiedzą o co chodzi, jak brakuje już mocy).
browarek
Świeżak

Postprzez carma » 15/4/2010, 17:54

Wiesz tutaj mocy raczej niezabranie heheheh
carma
Świeżak

Postprzez Leg1oN » 16/4/2010, 18:44

pan_wiewiorka napisał(a):
Leg1oN napisał(a):zeby zostac morderca trzeba kogos zabic..

Żeby zostać mordercą, to trzeba kogoś zamordować. Jak kogoś zabijesz, to jesteś zabójcą ;)

Wiem, czepiam się 8)

ta.. jak to na pisalem dokladnie to samo pomysalem.. ale slowo sie rzeklo.. dopiero ty dostrzegles blad..
Leg1oN
VIP Ścigacz.pl

Postprzez rossavu » 18/4/2010, 23:02

Znajomy mysliwy posiada bron "kulowa" ( czy cos takiego) - zasieg... 5 km!

Jak dobrze poszukasz na necie to znajdziesz plany przerobki pistoletu gazowego na ostre naboje :D
Potrzebna Ci bedzie tokarka - wrazenia... BEZCENNE ! :D
rossavu
Stały bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hydepark