jak zostać "mordercą"
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Już napisałem, że składki i wpisowe sa zalezne od koła. Koło, które ja obsługuję ma wpisowe 5000, co nie znaczy że każde koło ma takie wpisowe. Mogą mieć mniejsze bądź większe. Tak samo składki.
A całą reszte kosztów znajdziesz w internecie.
A całą reszte kosztów znajdziesz w internecie.
- Drifte
- Świeżak
No tak powiedzmy 5 tys. Wg mnie to dużo i to baaardzo no ale niech będzie. Praktyka to jakieś wielkie koszty? Stawianie ambon zawiera się w ramach stażu czyli praktyki. Wpisowe to już napisałeś, składki to też zależnie od koła, sejf (myślę że wystarczy jeden), broń (ogromne rozpiętości cenowe), pozwolenie i akcesoria. 10tys powinno wystarczyć, na dodatek rozłożone w czasie. Później można wszystko "rozbudować". Takie moje zdanie.
- michalsz21
- Świeżak
Praktyka to koszty uczęszczania do koła strzeleckiego, czyli koszty składki, amunicji, wyjazdów, wynajęcia strzelnic. Ale ten koszt nie musi być brany pod uwage, gdyż nie wszystkie KOŁA ŁOWIECKIE wymagają stażu w KOLE STRZELECKIM. Ambona wcale nie jest takie hop siup, bo po to koszt materiału ( a drewno tanie nie jest ), dodaj jeszcze koszt transportu dośc sporych beli i desek. A ile czasu to zajmuje to ło ho ho ... Sejf wg prawa wystarczy jeden, jednak wtedy musisz się liczyć, ze kontrolujący będzie sprawdzał Ci z psem CAŁE mieszkanie, piwnice, garaż i wszystko co pies wyniucha plus Twoje posiadłosci jeśli jakieś posiadasz. A ha, kontrola bodajże raz w roku lub raz na 6 miesięcy, teraz już dokładnie nie pamiętam. W tak zwanym międzyczasie musisz jescze wyrobić sobie patent strzelecki, brać udział w konkursach.
Naprawde tego jest masa, wydasz gotówkę a przy egzaminie na pozwolenie zadadza Ci takie pytania, że nie zdasz. Bo z pozwoleniem jest tak, ze zdają Ci, którzy mają zdać. A reszta ...
Naprawde tego jest masa, wydasz gotówkę a przy egzaminie na pozwolenie zadadza Ci takie pytania, że nie zdasz. Bo z pozwoleniem jest tak, ze zdają Ci, którzy mają zdać. A reszta ...
- Drifte
- Świeżak
No właśnie strzelectwo nieobowiązkowe, z tymi ambonami to tez różnie. Jedni mają dostęp inni nie i z tego mogą wynikać różnice. Pozwolenie też problem i to duży. A jak się chce mieć na kilka sztuk broni to kapota. Ale o tych kontrolach to pierwsze słyszę.
- michalsz21
- Świeżak
No to u mnie w domu jest sejf z bronią (i to nawet legalną
) a kontroli nie widziałem ze 3 lata. Widać jakieś nowe przepisy. Pozdrawiam

- michalsz21
- Świeżak
- michalsz21
- Świeżak
Mój kuzyn poluje. Ostatnio kupił nową zabawkę a koszty wyglądały tak: sztucer - 12tys (nie pamiętam marki ani modelu ale sprzęt z wyższej półki), luneta ok 8tys, montaż lunety 2 tys. Czyli zabawa nie tania. Do tego doliczyć ciuchy, dobra lornetka i inne pierdoły. A i jeszcze jakieś auto 4x4 by sie przydało.
- browarek
- Świeżak
każde ciekawe hobby kosztuje, motocykle, samochody, myślistwo, pirotechnictwo i wszystko z lekką nutką adrenaliny ; )
| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." |indor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować

-
Bystry - Stały bywalec
czy muchy na szybie też się liczą?
drifte do kanału w garażu to jedynie ppoż-ka modła wejść
a kontrole jakości przechowywania broni to fakt

drifte do kanału w garażu to jedynie ppoż-ka modła wejść
a kontrole jakości przechowywania broni to fakt
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Cześć mój tata jest myśliwym w kole w ćmielowie.
Proponuje ci kopic kilka numerów braci łowieckiej bądz łoca polskiego tam poczytasz o etykiecie . A w skrócie to wygląda tak zgłaszasz sie na staż do kola albo akceptują cię albo i nie. Jeśli tak dostajesz osobę która będzie twoim opiekunem i wykonujecie razem dokarmianie czy idziesz w nagonkę. Potem robisz ambonę bądź paśnik. następnie na walnym zostaje przyjęty twój staz bądz nie jeśli tak to zostajesz skierowany na kurs łowiecki. pozwolenie itd itp. dalej zostajesz myśliwym a po pierwszym polowaniu stawiasz wszystkim
po 3 latach zostajesz selekcjonerem (oczywiście jeśli zdasz egzamin)
ps. moja porada lepiej znajdź sobie normalną osobę wprowadzającą bo albo się nic nie nauczysz albo zamęczysz. Mam nadzieje ze pomogłem
Proponuje ci kopic kilka numerów braci łowieckiej bądz łoca polskiego tam poczytasz o etykiecie . A w skrócie to wygląda tak zgłaszasz sie na staż do kola albo akceptują cię albo i nie. Jeśli tak dostajesz osobę która będzie twoim opiekunem i wykonujecie razem dokarmianie czy idziesz w nagonkę. Potem robisz ambonę bądź paśnik. następnie na walnym zostaje przyjęty twój staz bądz nie jeśli tak to zostajesz skierowany na kurs łowiecki. pozwolenie itd itp. dalej zostajesz myśliwym a po pierwszym polowaniu stawiasz wszystkim

ps. moja porada lepiej znajdź sobie normalną osobę wprowadzającą bo albo się nic nie nauczysz albo zamęczysz. Mam nadzieje ze pomogłem
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 

- carma
- Świeżak
browarek napisał(a):Mój kuzyn poluje. Ostatnio kupił nową zabawkę a koszty wyglądały tak: sztucer - 12tys (nie pamiętam marki ani modelu ale sprzęt z wyższej półki), luneta ok 8tys, montaż lunety 2 tys. Czyli zabawa nie tania. Do tego doliczyć ciuchy, dobra lornetka i inne pierdoły. A i jeszcze jakieś auto 4x4 by sie przydało.
Kolego ale pamiętaj ze nim kupisz mausera czy sako (sztucery) możesz szczelać z mosina.
Najlepiej kupować bron używana od starych myśliwych którzy juz rezygnują i od nich można kupić bron za grosze.
Polecam :
z dubeltówek cz , iż , czy simson.
a i warto pamiętać stare przysłowie. Nie pomogą lufy krypa jeśli strzelec jest dupa

i ze strzelanie na polu to zupełnie coś innego niz na strzelnicy.
Jesli macie jakieś pytanie piszczę zapytam się taty myśliwego z 20 letnim stażem.
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 

- carma
- Świeżak
carma napisał(a):browarek napisał(a):Mój kuzyn poluje. Ostatnio kupił nową zabawkę a koszty wyglądały tak: sztucer - 12tys (nie pamiętam marki ani modelu ale sprzęt z wyższej półki), luneta ok 8tys, montaż lunety 2 tys. Czyli zabawa nie tania. Do tego doliczyć ciuchy, dobra lornetka i inne pierdoły. A i jeszcze jakieś auto 4x4 by sie przydało.
Kolego ale pamiętaj ze nim kupisz mausera czy sako (sztucery) możesz szczelać z mosina.
Najlepiej kupować bron używana od starych myśliwych którzy juz rezygnują i od nich można kupić bron za grosze.
Polecam :
z dubeltówek cz , iż , czy simson.
a i warto pamiętać stare przysłowie. Nie pomogą lufy krypa jeśli strzelec jest ****
i ze strzelanie na polu to zupełnie coś innego niz na strzelnicy.
Jesli macie jakieś pytanie piszczę zapytam się taty myśliwego z 20 letnim stażem.
Masz racje cama ale pamiętaj, że z czasem apetyt i wymagania rosną więc stary sprzęt trzeba będzie w końcu wymienić na lepszy (zresztą motocykliści wiedzą o co chodzi, jak brakuje już mocy).
- browarek
- Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):Leg1oN napisał(a):zeby zostac morderca trzeba kogos zabic..
Żeby zostać mordercą, to trzeba kogoś zamordować. Jak kogoś zabijesz, to jesteś zabójcą
Wiem, czepiam się
ta.. jak to na pisalem dokladnie to samo pomysalem.. ale slowo sie rzeklo.. dopiero ty dostrzegles blad..
-
Leg1oN - VIP Ścigacz.pl
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4