Motorem za granice bez prawka
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Motorem za granice bez prawka
Witam,
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są konsekwencje podróżowania motorem za granicą bez prawa jazdy. Chodzi o osobę, która ma prawko na samochód, motor zarejestrowany i ubezpieczony. Brakuje tylko tej kat.A . Wiem, że w Polsce jest 300 zł i odholowanie na parking policyjny. A jak sytuacja wygląda za granicą ?
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są konsekwencje podróżowania motorem za granicą bez prawa jazdy. Chodzi o osobę, która ma prawko na samochód, motor zarejestrowany i ubezpieczony. Brakuje tylko tej kat.A . Wiem, że w Polsce jest 300 zł i odholowanie na parking policyjny. A jak sytuacja wygląda za granicą ?
-
chachurka - Świeżak
Ja latam bez prawka ale szczerze powiedziawszy na zagraniczne wojaże raczej bym się nie zdecydował. U nas dostaniesz te 3 stówy a co do lawety to zawsze idzie jakoś się dogadać ale za granica nie ma zmiłuj, wywiozą Ci moto nie wiadomo gdzie na parking i będziesz bulił Eurasy za lawetę i za postój, że o mandacie nie wspomnę.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Przy kontroli może się okazać, że odholują ci moto na parking policyny dajmy na to 800km z czego za 10km będą chcieć 100 ojro a za dobę na parkingu będą wołać 50 ojro... Zanim odbierzesz moto minie 6 dni oraz do tego dostaniesz mandat 500 ojro... Ale co tam zawsze można zaryzykować 

Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
hehe, "podziwiam" ludzi, którzy mają takie chore pomysły...nie dość, że po Polsce bez prawka to jeszcze mu się zachciewa zagranicę wyjeżdżać, ehh
Czemu Wy nie robicie prawka kat.A, tj. chachurka i CzesterTX
Zakładam, że kasy Wam nie brakuje na kurs kat.A...więc jaki jest powód nie zdawania na kat.A?
A co w razie wypadku?
Akurat w temacie jazdy bez prawka jestem bezwzględny: Proponowałbym kontrolę WSZYSTKICH motocyklistów jakich policja spotka na drodze kontrolując ich uprawnienia do jazdy motocyklem - jak nie ma to bezwzględnie motocykl na parking policyjny na jakiś czas (powiedzmy 2 tyg.). Szybko by się odechciało jeździć bez prawka jakby groziła "utrata"maszyny na jakiś okres
Czemu Wy nie robicie prawka kat.A, tj. chachurka i CzesterTX
Zakładam, że kasy Wam nie brakuje na kurs kat.A...więc jaki jest powód nie zdawania na kat.A?
A co w razie wypadku?
Akurat w temacie jazdy bez prawka jestem bezwzględny: Proponowałbym kontrolę WSZYSTKICH motocyklistów jakich policja spotka na drodze kontrolując ich uprawnienia do jazdy motocyklem - jak nie ma to bezwzględnie motocykl na parking policyjny na jakiś czas (powiedzmy 2 tyg.). Szybko by się odechciało jeździć bez prawka jakby groziła "utrata"maszyny na jakiś okres
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
mianps, no widzisz taka polska mentalność. Kary nikomu nie straszne.
Ale jakby kurs na kat. A był coś wart może by poszli.
Z tego co obiło mi się o uszy w Niemczech brak uprawnień to przestępstwo.
Ale jakby kurs na kat. A był coś wart może by poszli.
Z tego co obiło mi się o uszy w Niemczech brak uprawnień to przestępstwo.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
Tak jak napisał zadzior, Niemcy, Holandia, Belgia holowanie moto na parking policyjny min 300 euro. Mandat 500 euro i od 25 euro za dobę postoju na tym parkingu. Licz ok 1000 euro i powrót na piechotę jak cię zatrzymają 

-
icid - VIP Åšcigacz.pl
falconiforme napisał(a):Ale jakby kurs na kat. A był coś wart może by poszli
Z tego co wiem kurs jest wart tyle, że daje nam możliwość zdawania egzaminu na prawo jazdy. Zresztą można znaleźć taką szkołę, że tylko się płaci za kurs i nie trzeba na niego chodzić - a później tylko na egzamin się zapisać
icid napisał(a):Tak jak napisał zadzior, Niemcy, Holandia, Belgia holowanie moto na parking policyjny min 300 euro. Mandat 500 euro i od 25 euro za dobę postoju na tym parkingu. Licz ok 1000 euro i powrót na piechotę jak cię zatrzymają
No i mamy niejako wartość posiadania prawa jazdy zagranicą a raczej jego nie posiadania
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
Na szczęście tak się składa, że prawko posiadam. Poruszyłem ten temat na forum, bo kumpel ostatnio zadał mi takie pytanie a ja nie potrafiłem mu odpowiedzieć. Więc chciałem, żeby ktoś mi przedstawił jak sytuacja wygląda za granicą
A co do braku prawa jazdy też jestem nietolerancyjny!!!

A co do braku prawa jazdy też jestem nietolerancyjny!!!
-
chachurka - Świeżak
Zauważyliście, że najczęściej jest tak: A mój kolega to jest w takiej sytuacji... A mój znajomy wpadł w takie rapaty- co ma zrobić? Niestety tymi znajomymi zwykle są sami piszący
ps.Chachurka, nie nawiÄ…zuje do ciebie.

ps.Chachurka, nie nawiÄ…zuje do ciebie.
Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
Prawko to podstawa, jeśli nie chcemy płacić komuś renty do końca życia.
Na kursie uczą jak jeździć i jak zdać, lecz są też szkoły które przykładają się do nauki szerzej, przynajmniej mówiąc o zagadnieniu przeciwskrętu.
Ogólnie założenie jest takie, że na kurs idzie się zielonym żeby złapać podstawy a nie doszkalać w jeździe na kolanie, więc mówienie, że kurs nic nie daje jest bez sensu.
Znam osoby, które jeżdżą długo i z pewnością lepiej niż niejeden kursant po egaminie. A jednak dlaczego idąc na egzamin bez kursu (bo przecież latam już tyle) oblewają na zwykłej ósemce? Zawracać też trzeba umieć a skoro nie potrafią tego na placu na małym motorku to jak to robią na drodze? Hę?
Śmigać bez prawka to sobie można było kiedyś jak policja miała polonezy i passaty. Teraz uciekanie przed Vectrą i innymi to samobójstwo i głupota. Nawet jak popełnisz wykroczenie to gdy się zatrzymasz, dasz papiery z kategorią i pogadasz niejednokrotnie ujdzie to na sucho albo da się dogadać o ile potem ktoś nie "śpiewa" za dużo o tym.
Lewa w górę...
Na kursie uczą jak jeździć i jak zdać, lecz są też szkoły które przykładają się do nauki szerzej, przynajmniej mówiąc o zagadnieniu przeciwskrętu.
Ogólnie założenie jest takie, że na kurs idzie się zielonym żeby złapać podstawy a nie doszkalać w jeździe na kolanie, więc mówienie, że kurs nic nie daje jest bez sensu.
Znam osoby, które jeżdżą długo i z pewnością lepiej niż niejeden kursant po egaminie. A jednak dlaczego idąc na egzamin bez kursu (bo przecież latam już tyle) oblewają na zwykłej ósemce? Zawracać też trzeba umieć a skoro nie potrafią tego na placu na małym motorku to jak to robią na drodze? Hę?
Śmigać bez prawka to sobie można było kiedyś jak policja miała polonezy i passaty. Teraz uciekanie przed Vectrą i innymi to samobójstwo i głupota. Nawet jak popełnisz wykroczenie to gdy się zatrzymasz, dasz papiery z kategorią i pogadasz niejednokrotnie ujdzie to na sucho albo da się dogadać o ile potem ktoś nie "śpiewa" za dużo o tym.
Lewa w górę...

- bastek00
- Świeżak
mianps napisał(a): Proponowałbym kontrolę WSZYSTKICH motocyklistów jakich policja spotka na drodze kontrolując ich uprawnienia do jazdy motocyklem
Ja bym proponował jeszcze kontrolowanie wszystkich fur, babci wracajacych z kościoła, dzieci idących do szkoły itd
-
Dominik_YZF - Bywalec
mianps, jeśli nie ma nagonki - zorganizowanej akcji, jeśli jedziesz zgodnie zprzepisami i nie popełniasz dzięki temu wykroczenia, to na jakiej podstawie policjant ma dokonać sprawdzenia?
swojego widzimisie?
chyba, że ktoś ma życzliwych sąsiadów, co składać lubią donosy, że taki i taki jeździ bez prawka, lub, że wczoraj podpiął się do kroplówki a dzisiaj wsiadł (szczególnie to drugie - sam się przekonałem, z tym, że akurat składający donos nie trafił z terminem, piszę o tym, gdyż policjant, który mnie kontrolował, pokazał mi notatkę z jego notatnika - miał dokładne wytyczne, żal, że nie było tylko numeru, kto zadzwonił)...
swojego widzimisie?
chyba, że ktoś ma życzliwych sąsiadów, co składać lubią donosy, że taki i taki jeździ bez prawka, lub, że wczoraj podpiął się do kroplówki a dzisiaj wsiadł (szczególnie to drugie - sam się przekonałem, z tym, że akurat składający donos nie trafił z terminem, piszę o tym, gdyż policjant, który mnie kontrolował, pokazał mi notatkę z jego notatnika - miał dokładne wytyczne, żal, że nie było tylko numeru, kto zadzwonił)...
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
gdzie ty jeżdisz, że jeszcze na zorganizowaną akcję nie trafiłeś? 

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
mianps napisał(a):jeżdżę od zeszłego roku dopiero
to wiele tłumaczy... kryzys..... również dotknął policję...

-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość