Zobacz wÄ…tek - ...i po sesji...
NAS Analytics TAG

...i po sesji...

O wszystkim
_________

Postprzez gelo007 » 11/2/2009, 22:39

W Polsce dobrej pracy dla inżyniera nie ma. Większość to zadania odtwórcze. Praca nie przy projektowaniu i wdrażaniu, a w utrzymaniu ruchu... Chcecie dobrze zarabiać jako inżynierowie to jedźcie do Niemiec albo UK.
gelo007
Administrator

Postprzez Leitho » 11/2/2009, 22:43

i tu sie gelo mylisz bo za 2-3 lata w Polsce bedzie brakowac w cholere inzynierow
co do stopni to nie zapominajcie o licencjacie jeszcze
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gelo007 » 11/2/2009, 22:53

Leitho :) poczytaj sobie fora internetowe dla inżynierów. Zobaczysz jak to jest łatwo znaleźć pracę za dobre pieniądze w tym kraju. Owszem są kierunki po których praca jest i zapotrzebowanie na rynku też jest np. informatyka, automatyka (programowanie). Ale większość z tych kierunków to niestety porażka, po których ludzie zarabiają grosze bo nie mają uprawnień. A pracują za grosze bo chcą je zdobyć co też nie zawsze się udaje.

Edit: No i nie opłaca sie studiować na polibudzie bo harujesz na studiach jak wół, a po nich zarabiasz tyle co ludzie po marketingach etc. (ja to studiuje :D).

W Polsce opłaca się być przedsiębiorcą, który zatrudnia takich inżynierów.
gelo007
Administrator

Postprzez turboponczek » 11/2/2009, 22:58

Gelosław ma rację.
Ojciec jest inż. budownictwa, ostatnio przeglądał oferty pracy z ciekawości i stwierdził że ten kraj jest srogo popie*dolony. Pie*doli robić za 2-3 koła netto, nie po to sie tak katował na politechnice i ma tyle lat doświadczenia w zawodzie, tyle chat zbudowanych itp zeby teraz tyrać za pensje kominiarza. I w sumie nie dziwie się. :lol: Woli kręcić swój niezależny bizness.
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez gelo007 » 11/2/2009, 23:02

Też chciałem iść na polibude, ale stwierdziłem, że wole być prezesem. Poza tym bycie inżynierem ani w Polsce ani za granicą nie jest prestiżowe. Owszem za granicą można zarobić kasę, ale prestiżu to nie przynosi. Sytuacja jest identyczna jak w Polsce. Największym prestiżem cieszą się lekarze, adwokaci, bankierzy etc. czyli tam gdzie łoi się prawdziwą kasę. No cóż taki ten świat stworzony. Niemniej jednak praca inżyniera może dawać sporo satysfakcji o ile pracuje się w zawodzie.
gelo007
Administrator

Postprzez turboponczek » 11/2/2009, 23:08

No dobrze w ch*j - tak jak mówisz. Można sobie przykozaczyć co nie co. Np jade ze starym w Poznaniu i mówi : "Ooo, tutaj w tej szkole zaprojektowałem gruntowny remont poddasza użytkowego, zrobiliśmy z niego salę kinową" albo "ej widze że to rondo jeszcze się trzyma po moim pomyśle remontu".

Zresztą Micheal w "Prison Breaku" też się ostro lansował tym że zaprojektował więzienie w Fox River. Taka cicha woda ale było widac że podnieca go gadka szmatka o tym. :lol:

Chciałbym pójsc w ślady ojca, ale nie oszukujmy się - kompletnie się nie nadaje.
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez gelo007 » 11/2/2009, 23:14

Mój ojciec zajmuje się dekarstwem. Czyli "kładzie dachy" - z tego jest hajs, a inżynierem wcale nie jest, ale zna się na robocie.
gelo007
Administrator

Postprzez turboponczek » 11/2/2009, 23:16

No właśnie. Teraz dobre siano zarabiają dobrzy fachowcy.
Mechanicy, Blacharze, Lakiernicy itp. Jeżeli jesteś dobry to bijesz naprawde konkret siano.

U mnie w firmie przeciętny mechanik bije 3-4 koła, najlepsi 5-6 netto i wcale się nie przepracowują. Lakiernicy, blacharze tak samo. A ile jeszcze lewizny mają. Toną w tym.
Ostatnio edytowano 11/2/2009, 23:19 przez turboponczek, łącznie edytowano 1 raz
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez mar111cin » 11/2/2009, 23:19

Gelo ; ) tylko pamiętaj że teraz specem od marketingu może być każdy kto tylko zapłaci odpowiednią sumke na prywatnej uczelni(o których opinie były już wcześniej), a inżynierem jednak nie tak łatwo zostać :lol:
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gelo007 » 11/2/2009, 23:19

Hehe, to się poodwracało. Teraz mamy jak za komuny, że człowiek po studiach zarabia mniej od dobrego fachowca :).
gelo007
Administrator

Postprzez turboponczek » 11/2/2009, 23:21

No własnie. Dlatego żałuje że nie poszedłem do technikum albo chociaż szkoły zawodowej.
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez House MD » 11/2/2009, 23:22

Zapotrzebowanie na inżynierów różnych specjalności jest i będzie , rynek jest przesycony absolwentami kierunków humanistycznych ,btw na niektórych kierunkach czytałem ,że jeszcze Ci dopłacają za naukę ,ale pod warunkiem ,że ukończysz te studia ,jeśli nie musisz zwrócić całą sumę. Pisze o politechnikach 8)
House MD
Świeżak

Postprzez SzpiceR » 11/2/2009, 23:24

ja poszedlem i gowno sie nauczylem... zaprogramowalem sygabnlizacje swietlna skyrzowania i wogole nawet rysowlame w cadzie i programowlame obrabiarke CNC a chvja sie znam na tym a na chacie kontaktru nie umiem zamonotwac...

btw. jestme w tehc mech. profil mechatronik :lol:
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez turboponczek » 11/2/2009, 23:28

No własnie Szpicer.
Jakbym poszedł do technikum to wybrałbym coś ciekawego i przyjemnego i próbował się jak najlepiej wyszkolić w danym fachu.
Napewno nie zmarnowałbym tych 4 lat.
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez Szafa » 11/2/2009, 23:28

Przez Was zawalił mi się mój światopogląd.... nie wiem gdzie iść na studia.
pier***, nie czytam już tego forum xD
Śmierć, kutazzz i zniszczenie. Jakie życie taki rap.
Szafa
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez wiklad » 11/2/2009, 23:34

Ja chciałem iść najpierw na filologię angielską, ale stwierdziłem że wolę potem robić to co lubię, czyli grzebać i majstrować. Dlatego polazłem na mechanikę i budowę maszyn. A co do stypendium za studiowanie, to u nas jest taka opcja na specjalizacji "komputerowe wspomaganie maszyn" czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnej nazwy.
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto :D

Obrazek
wiklad
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gelo007 » 11/2/2009, 23:40

mar111cin napisał(a):Gelo ; ) tylko pamiętaj że teraz specem od marketingu może być każdy kto tylko zapłaci odpowiednią sumke na prywatnej uczelni(o których opinie były już wcześniej), a inżynierem jednak nie tak łatwo zostać :lol:

Marcin :) tak owszem, specem od marketingu może być każdy, a i tak będzie zarabiał więcej niż Ty po inżynierskich studiach. Bo na wstępie każdy Ci powie, że jeszcze nie jesteś inżynierem bo nie masz doświadczenia.

Może kiedyś też zrozumiesz, że w życiu liczą się pieniądze :lol:. A jak ich nie będziesz miał to Ci nawet własna żona nie da xDDDD, a później odejdzie bo stwierdzi, że nie ma poczucia bezpieczeństwa! LOL

http://www.youtube.com/watch?v=Jv7eJYWSAsg
gelo007
Administrator

Postprzez House MD » 11/2/2009, 23:44

Gelo i tak musisz mieć jakieś doświadczenie ,od razu nie posadzą Cię na stanowisku głównego menadżera czy też zarządcy. Poczytałem sobie trochę o tych rzeczach ,znalazłem ofertę pracy ,gdzie miesięczne zarobki wynosiły 10 koła ,ale lista wymagań była długa ,już teraz dwa języki to mało. :shock:
House MD
Świeżak

Postprzez gelo007 » 11/2/2009, 23:46

House - trzeba mieć znajomości :lol:.

BTW. Trzeba biznesy zakładać, albo kraść, albo i jedno i drugie naraz :lol:. Wtedy kasa jest.
gelo007
Administrator

Postprzez elco » 11/2/2009, 23:57

Gelo wlasne przedsiebiorstwo to nie jest taka latwa sprawa. Do tego potrzeba calkiem sporo funduszy i wiedzy. Studiuje na kierunku Zarzadzanie i Inzynieria Produkcji. Na dzien dzisiejszy w duzych firmach Ci ludzie nie zarabiaja kokosow ale nie zarabiaja tez malo. Ten kierunek otwiera droge do zalozenia wlasnej firmy. Niestety od czegos trzeba zaczac...
Jezeli chodzi o prestiz. No coz... To jest jak aktorstwo. Ludzi zatrudniajacych sie w cudzych firmach jest cala masa. Ludzi, ktorzy osiagaja cos znacznie wiecej jest garstka. Talenty i szczesciarze. Dlatego tez mysle, ze stawianie na jedna karte w Polsce i liczenie na cud to tylko pogon za niespelnionymi marzeniami.Jednemu na stu sie uda. Jezeli ktos zatrudniajac sie w jakiejs firmie zaczyna narzekac, ze zarabia tyle co niewolnik a skonczyl porzadne techniczne studia i wie ile krwi za to przelal jest po prostu glupcem. Trzeba szukac innych rozwiazan. Wyjechac na kilka lat za granice, zarobic tyle by moc otworzyc wlasna firme albo zdobyc staz, ktory pozwoli siegnac wyzej ale na pewno nie mozna siedziec na dupie i nie robic z tym nic.
Nie zapominajcie, ze inzynierom zawdzieczacie te piekne maszyny zwane motocyklami i 80% dobrodziejstw tego swiata :wink:
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê