telewizja cyfrowa + telewizor LCD HD - pomóżcie wybrać
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
chwila... moglbys opisac szegolowo tego MovieCube? i jakie sa jego funkcje?
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
-
gruby19 - Stały bywalec
Tak wiec
Opis MovieCube (tagi: odtwarzacz MovieCube emtec) (otwórz link)
Dodatkowo konkurentem silnym jest WD
Odtwarzacz WD Live! (tagi: odtwarzacz WD Western Digital Live z dostepem do sieci) (otwórz link)
Jednak WD ma taki se firmware i koles w sumie sam przepisal czesc fukncji na nim bo po miesiacu byl zdenerwowany jego powolnoscia, natomiast smieje sie ze jako linuxowy serwer jest super
Co do MovieCube bylem zaskoczony prostota i szybkoscia (majac porownanie z WDkiem). Dodam ze bawilem sie modelem ktorego nie ma na stronie, z blekitnym wyswietlaczem pojemnosiciowym i kosztowal cos w granicach 500,00
Opis MovieCube (tagi: odtwarzacz MovieCube emtec) (otwórz link)
Dodatkowo konkurentem silnym jest WD
Odtwarzacz WD Live! (tagi: odtwarzacz WD Western Digital Live z dostepem do sieci) (otwórz link)
Jednak WD ma taki se firmware i koles w sumie sam przepisal czesc fukncji na nim bo po miesiacu byl zdenerwowany jego powolnoscia, natomiast smieje sie ze jako linuxowy serwer jest super

Co do MovieCube bylem zaskoczony prostota i szybkoscia (majac porownanie z WDkiem). Dodam ze bawilem sie modelem ktorego nie ma na stronie, z blekitnym wyswietlaczem pojemnosiciowym i kosztowal cos w granicach 500,00
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
ale jesli kupie 100hz telewizor z podswietleniem led to i tak wyjdzie to drozej...
-
gruby19 - Stały bywalec
Jesli chodzi o telewizory to ja polece marke LG.
Maja w ofercie LCD z podswietleniem LED'owym, 200Hz i innymi wodotryskami.
W domu mam zwyklego LG o symbolu 32LG5700 i jest swietny.
Maja w ofercie LCD z podswietleniem LED'owym, 200Hz i innymi wodotryskami.
W domu mam zwyklego LG o symbolu 32LG5700 i jest swietny.
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Jasne i zobaczysz te 100Hz jak tyl wlasnej glowy
Fizyki nie przeskoczysz ludzkie oko jest w stanie zarejestrowac skonczona liczbe zmian obrazu w jednostce czasu i powyzej 85Hz nie ma juz zadnej roznicy bo jest to _ponad_ mozliwosciami percepcji czlowieka. Rozumiem 100Hz daja zapas nawet ludziom z dziwnymi wadami wzroku ale 200Hz, moze 500Hz jak z dupy to na calego nie?
Zreszta odswiezanie to jedna sprawa a czas polaryzacji to inna sprawa. Podaje sie czasy srednie zmiany koloru, natomiast wiadomo jest od conajmniej 10 lat ze wygaszenie krysztalu jest o wiele szybsze niz zapalenie go, tak wiec sredni czas nie mowi nam _NIC_ a poszczegolne czasy np przejscia z bialego do czarnego takze niewiele, bo mowia o czasie zmiany koloru a nie czasie zapalenia sie pojedynczej komorki krysztalu. M.in dla tego ja wciaz na 100 , 200 , 500 i ch-wie-ile hertzowych monitorach widze smużenie, po prostu krysztal jest za wolny i to widac masakrycznie
Kwestia wzroku.
Raz jeszcze mowie psychofizyczny model oka nijak sie ma do Ciebie, jest on dobry "ogolnie" zakladajac "wszystkich" ludzi na ziemi czy np ludzi bialych ale dla Ciebie i konkretnie Ciebie i tak jedynym wyjsciem jest wizyta w salonie gdzie bedziesz mogl porownac wyswietlacze i poprosic np a 2-3 takie same modele zeby zobaczyc ktory z nich Ci najbardziej spasuje.

Zreszta odswiezanie to jedna sprawa a czas polaryzacji to inna sprawa. Podaje sie czasy srednie zmiany koloru, natomiast wiadomo jest od conajmniej 10 lat ze wygaszenie krysztalu jest o wiele szybsze niz zapalenie go, tak wiec sredni czas nie mowi nam _NIC_ a poszczegolne czasy np przejscia z bialego do czarnego takze niewiele, bo mowia o czasie zmiany koloru a nie czasie zapalenia sie pojedynczej komorki krysztalu. M.in dla tego ja wciaz na 100 , 200 , 500 i ch-wie-ile hertzowych monitorach widze smużenie, po prostu krysztal jest za wolny i to widac masakrycznie

Raz jeszcze mowie psychofizyczny model oka nijak sie ma do Ciebie, jest on dobry "ogolnie" zakladajac "wszystkich" ludzi na ziemi czy np ludzi bialych ale dla Ciebie i konkretnie Ciebie i tak jedynym wyjsciem jest wizyta w salonie gdzie bedziesz mogl porownac wyswietlacze i poprosic np a 2-3 takie same modele zeby zobaczyc ktory z nich Ci najbardziej spasuje.
(otwórz link)

-
znajomy ma LCD bodajze samsung lub lg 50hz... i meczu na C+ HD nie da sie tam ogladac... poprostu chce tego uniknac, przy okazji zabezpieczajac sie bo telewizor nie kupuje sie na rok lecz na kilka lat... a skoro wydaje 3 czy 4 tys to juz wole miec chociaz te 100hz... a jesli chodzi o >200hz to faktycznie to jest tylko licytacja kto da wiecej....
-
gruby19 - Stały bywalec
To kup plazmę. Moim zdaniem lepsza niż LCD a też tańsza.
Z tym 100Hz jest jak z Full HD i HD Ready. Różnicy nie idzie zauważyć siedząc na kanapie w odległości kilku metrów.
Podstawą jakości obrazu jest oczywiście dobry kabel. A nie byle jaki HDMI za 20zł.
Z tym 100Hz jest jak z Full HD i HD Ready. Różnicy nie idzie zauważyć siedząc na kanapie w odległości kilku metrów.
Podstawą jakości obrazu jest oczywiście dobry kabel. A nie byle jaki HDMI za 20zł.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Landrys przywaliles teraz ;DDDDD Idz posmarowac sobie tranzystory w wiezy pasta i podloz granitowe podkladki pod kable a najlepiej sfrezuj plyty CD ... dowaliles paramagia
Sygnal HD jest cyfrowy nie wazne czy puscisz go po rurze od kibla czy po drucie ogrodzeniowym laczonym ze smycza psa i wpuszczonym do TV drutem kolczastym - jakos bedzie T A K A S A M A
Polecam Ci w tym momencie audiovoodu stary
(leze..... zabiles simiego draniu)
http://audiovoodoo.glt.pl/
A faktycznie nie ma czegos takiego jak HD Ready, HD Semi, Full HD, Kupa HD itp, albo jest HD albo nie, o tym mowi odpowiednia specyfikacja zwana ksiazka (color book) i odpowiedni kolor ksiazki mowi co znaczy HD a co nie, koniec kropka. Inne deifinicje sa tak samo naciagane jak to ze mamy procesory 64 bitowe i ze baaa windows na nich chodzi (nie chodzi i nie bedzie a procka 64 nikt na oczy nie widzial bo takowe nie istnieja dla LUDZI i w cenie ponizej 10 tys dolarow).
A jakosc plazmy - polemizowal bym, pracowalem dosc dlugo na plazmie bo robilismy projekt dla stolowki gdzie wszystko mialo byc wizualizowane na parunastu plazmach na suficie - mialem plazemke podlaczona pod komputer, pod dvd, xboxa i playstationa dluga ja smigalem az sie przepalila na wylot (RE4 napis LEON i ASHLEY jest juz wbudowany w ta plazme). Obraz cienki cena z kosmosu, matyrcÄ™ spailem po 3 dniach ostrego grania a pozniej bylo juz tylko gorzej.

Sygnal HD jest cyfrowy nie wazne czy puscisz go po rurze od kibla czy po drucie ogrodzeniowym laczonym ze smycza psa i wpuszczonym do TV drutem kolczastym - jakos bedzie T A K A S A M A

Polecam Ci w tym momencie audiovoodu stary

http://audiovoodoo.glt.pl/
A faktycznie nie ma czegos takiego jak HD Ready, HD Semi, Full HD, Kupa HD itp, albo jest HD albo nie, o tym mowi odpowiednia specyfikacja zwana ksiazka (color book) i odpowiedni kolor ksiazki mowi co znaczy HD a co nie, koniec kropka. Inne deifinicje sa tak samo naciagane jak to ze mamy procesory 64 bitowe i ze baaa windows na nich chodzi (nie chodzi i nie bedzie a procka 64 nikt na oczy nie widzial bo takowe nie istnieja dla LUDZI i w cenie ponizej 10 tys dolarow).
A jakosc plazmy - polemizowal bym, pracowalem dosc dlugo na plazmie bo robilismy projekt dla stolowki gdzie wszystko mialo byc wizualizowane na parunastu plazmach na suficie - mialem plazemke podlaczona pod komputer, pod dvd, xboxa i playstationa dluga ja smigalem az sie przepalila na wylot (RE4 napis LEON i ASHLEY jest juz wbudowany w ta plazme). Obraz cienki cena z kosmosu, matyrcÄ™ spailem po 3 dniach ostrego grania a pozniej bylo juz tylko gorzej.
(otwórz link)

-
Nie chce sie Szymon klocic bo wiem ze wiedze teoretyczna na ten temat masz ,,troszke'' wieksza niz ja. Z tego co mowisz to pomiedzy dobrym a slabym HDMI nie powinno byc roznicy w jakosci obrazu. A jednak w praktyce jak dobieralem kabel do BluRay to roznica byla i to spora na roznych kablach. Nie wiem cos Ty z ta plazma robil , ja mam szajsunga ktory od ponad roku praktycznie nie stygnie a obraz jest inealny. Moim zdaniem w plazmie czern jest glebsza a kolory bardziej zywe niz w LCD. A cena jest nizsza bo dobra plazme mozna kupic za 2,5 kola a LCD nie bardzo. Sory ze tak chaotycznie ale z kom pisane.
-
jakosc, ostrosc obrazu, czas reakcji, glebia czetrni, katy wiedzenia.. beda lepsze w plazmie.. dobra plazma bedzie drozsza od lcd.. jest drozsza technologia dlatego ze sam wyswietlacz jest drogi nie wspominajac o eletronice ktora nim zarzadza.. cena jest wada o ktorej wpomni kazdy glupitki test plazmy.. i to o czym mowil simi wypalaja sie pixele.. pojawiaja sie przypadlosci pozostawionych sladow.. haha
nie chce mi sie rozpisywac.. simi jest w tym dobry
nie chce mi sie rozpisywac.. simi jest w tym dobry
-
Leg1oN - VIP Åšcigacz.pl
Dobra bylo to w 2004 moze 2005 roku plazma kosztowala jakies 30 tysiecy netto, wiem ze teraz sa lepsze - chociaz niewiele.
Plazma ma owszem lepszy obraz - robilismy testy i mi najbardziej i najlepiej w residenta gralo sie na plazmie, na LCD smuzylo za mocno na plazmie plywalo ale dalo rade grac
Tak czy inaczej klient kupil plazmy. Co do wypalania sie ekranow to nawet teraz nowoczesne plazmy nowe ktore rok temu instalowalismy w parku handlowym sa wysmigane tak ze ekran jest wypalony na sztywno (logo parku handlowego w tym samym miejscu). Uszkodzenie nieodwracalne.
Przypadlosc plazmy jest taka ze sie wypala - tak szacuje ze po roku bedzie do wywalenia przy ostrym ogladaniu czegos w TV (znaczek stacji) albo przy graniu (jak "moja" padla byla). Wlaczenie gamin-mode niewiele pomaga chociaz chodzi toto pare miesiecy dluzej zanim sie spali.
Ale owszem ma o NIEBO lepszy obraz.
Co do kabla i Landrysa, MASA man
Sygnaly cyfrowe sa wrazliwe na zaklocenia i mase i nie wazne ze producent daje Ci kabel ze zloconymi koncowkami za 250 zloty - to nie ma znaczenia! Czy zloto czy miedz czy aluminium styk bedzie dobry (to nie audio). Wazny jest ekran, ferryt i przede wszystkim dobra masa w kablu. Jesli masz na tej samej fazie odkurzacz czy kuchenke to _zaden_ kabel nie sprawi ze obraz nie bedzie siekal.
Musisz miec na jednej fazie elektrycznej (wydzielonej i osobnej) odbiorniki audio i video najlepiej z toroidalnymi transformatorami (ktore daja mniejsze zaklocenia zamykajac w sobie promieniowanie elektromagnetyczne). Niedopuszczalne jest podlaczanie odbiornikow do roznych faz i laczenie ich kablami cyfrowymi jak HDMI poniewaz roznica potencjalów bedzie plynac w zyle masowej indukujac w plaszczu sile ktora z kolei indukuje zmienne pole magnetyczne ktore zakloca odbior cyfrowy. M.in dla tego kable drukarkowe LPT mialy ograniczenie dlugosci (sygnal rownolegly) a kable szeregowe (interfejs pradowy) powyzej 10 metrow w pelnym plaszczu nie ciagna.
Dla tego "wieszaja" sie switche w domach dla tego net nie dziala, bo nie ma porzadnego ekranu. W sieci domowej uzywacie kabli UTP zamiast SFTP (nieekranowana linka kontra ekranowany foliowany kabel). Podobnie jest z HDMI kabel musi byc gruby, ekranowany najlepiej zrobic go samemu z drutu poniewaz linka powyzej 2-3 metrow (jako ze sklada sie z wielu drucikow) pozwala na indukcje sily elektromotorycznej.
Dobry kabel za 10-20 zloty , gruby z oplotem z siatka na wierzchu i dokupic do niego dwa ferryty po 4,50 sztuka i bedzie bomba ! Sam mam kabel za 9,90 w grubym oplocie dolozone ferryty ktore ostaly mi sie po jakis innych przewodach i blueray smigal bez zadnych szram na ekranie, bez sniegu itp. A u klienta stykalo ze kostkarka sie zalaczyla (maszyna do robienia kostek lodu - zasilanie 3 fazowe) a juz wszystkie plazmy szlag trafial i bylo jak za komuny na TVP1 snieg i nic wiecej, po dolozeniu solidnego ekranu przepieciu faz i zalozeniu rdzeni problemu takze nie ma.
Plazma ma owszem lepszy obraz - robilismy testy i mi najbardziej i najlepiej w residenta gralo sie na plazmie, na LCD smuzylo za mocno na plazmie plywalo ale dalo rade grac

Przypadlosc plazmy jest taka ze sie wypala - tak szacuje ze po roku bedzie do wywalenia przy ostrym ogladaniu czegos w TV (znaczek stacji) albo przy graniu (jak "moja" padla byla). Wlaczenie gamin-mode niewiele pomaga chociaz chodzi toto pare miesiecy dluzej zanim sie spali.
Ale owszem ma o NIEBO lepszy obraz.
Co do kabla i Landrysa, MASA man

Musisz miec na jednej fazie elektrycznej (wydzielonej i osobnej) odbiorniki audio i video najlepiej z toroidalnymi transformatorami (ktore daja mniejsze zaklocenia zamykajac w sobie promieniowanie elektromagnetyczne). Niedopuszczalne jest podlaczanie odbiornikow do roznych faz i laczenie ich kablami cyfrowymi jak HDMI poniewaz roznica potencjalów bedzie plynac w zyle masowej indukujac w plaszczu sile ktora z kolei indukuje zmienne pole magnetyczne ktore zakloca odbior cyfrowy. M.in dla tego kable drukarkowe LPT mialy ograniczenie dlugosci (sygnal rownolegly) a kable szeregowe (interfejs pradowy) powyzej 10 metrow w pelnym plaszczu nie ciagna.
Dla tego "wieszaja" sie switche w domach dla tego net nie dziala, bo nie ma porzadnego ekranu. W sieci domowej uzywacie kabli UTP zamiast SFTP (nieekranowana linka kontra ekranowany foliowany kabel). Podobnie jest z HDMI kabel musi byc gruby, ekranowany najlepiej zrobic go samemu z drutu poniewaz linka powyzej 2-3 metrow (jako ze sklada sie z wielu drucikow) pozwala na indukcje sily elektromotorycznej.
Dobry kabel za 10-20 zloty , gruby z oplotem z siatka na wierzchu i dokupic do niego dwa ferryty po 4,50 sztuka i bedzie bomba ! Sam mam kabel za 9,90 w grubym oplocie dolozone ferryty ktore ostaly mi sie po jakis innych przewodach i blueray smigal bez zadnych szram na ekranie, bez sniegu itp. A u klienta stykalo ze kostkarka sie zalaczyla (maszyna do robienia kostek lodu - zasilanie 3 fazowe) a juz wszystkie plazmy szlag trafial i bylo jak za komuny na TVP1 snieg i nic wiecej, po dolozeniu solidnego ekranu przepieciu faz i zalozeniu rdzeni problemu takze nie ma.
(otwórz link)

-
Ze sniegiem problemu nie mam. Na roznych kablach byla po prostu roznica w ostrosci obrazu. Nie wiem nie znam sie, wybralem tak jak wygladalo lepiej. Ja za swojego szajsunga dalem 2,4k rok temu. Chodzi glownie pod x360, przejde jedna gre potem wrzucam druga czyli powinno sie wypalac. Raz po GTA mialem wypalony zarys mapy ale byl slabo widoczny i po kilku dniach po zmianie gry znikl. Wydaje mi sie ze jesli plazma bedzie uzwyana glownie do filmow to wypalanie nie bedzie mialo miejsca. Ale tak jak mowisz w centrum handlowym gdzie obraz jest staly, tam sie wypali.
-
tyaaaa i znaczek TVN w rogu 

(otwórz link)

-
-
A ja wcale ... bo mi pekl kabel od anteny
A sam osobiscie mam zewnetrzny tuner podczepiony pod laptopa pomiedzy lapsa a monitor. I tam na nim mam playstationa / tv albo monitor komputera (rozszerzony pulpit). Fajne urzadzenie oszczedza miejsce i nie tzeba nic w PCMCIA wkladac (gdzie siedzi esata albo port szeregowy). Jak dla mnie nie ma lepszego rozwiazania :> Dzwiek idzie na zestaw stereo chociaz ... i tak uzywam sluchawek bo zadne glosniki nie oddadza tego co profesjonalne estradowe sluchawki DJskie (a jak w CSa sie loi, mozna na sluch grac) :>

(otwórz link)

-
teraz pytanie troche z innej beczki.
jesli do tej pory mialem cyfre+ a teraz przejde na N ktora nadaje sygnal w HD czy bede musial zmieniac antene ktora jest przykrecona na dachu? moge podpiac dekoder pod dotychczasowa antene cyfry czy musze zmieniac antene na jakas odbierajaca sygnal HD ?
jesli do tej pory mialem cyfre+ a teraz przejde na N ktora nadaje sygnal w HD czy bede musial zmieniac antene ktora jest przykrecona na dachu? moge podpiac dekoder pod dotychczasowa antene cyfry czy musze zmieniac antene na jakas odbierajaca sygnal HD ?
-
gruby19 - Stały bywalec
pic na wode, nawet na misce blaszanej do salatki pojdzie, przeciez konwerter jest jeden i nie zmienil sie od 20-30 lat.
Odpowiadajac krotko - mozesz miec antene stara, mozesz miec nowa, mozesz miec transciever przyczepiony do miski, byle by ogniskowa sygnalu wypadala w miejscu instalacji konwertera (to cos na koncu pałki). Antena nie ma zadnego znaczenia bo sygnal HD czy nie HD jest taki sam.
Odpowiadajac krotko - mozesz miec antene stara, mozesz miec nowa, mozesz miec transciever przyczepiony do miski, byle by ogniskowa sygnalu wypadala w miejscu instalacji konwertera (to cos na koncu pałki). Antena nie ma zadnego znaczenia bo sygnal HD czy nie HD jest taki sam.
(otwórz link)

-
a co myslicie o tym?
http://allegro.pl/item853381257_szok_dy ... _hdmi.html
http://allegro.pl/item853381257_szok_dy ... _hdmi.html
-
gruby19 - Stały bywalec
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości