telewizja cyfrowa + telewizor LCD HD - pomóżcie wybrać
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Mowiac szczerze drogo, 322 zlote brutto kosztuje on w normalnym sklepie, jak wczoraj jezdzilem za prezentami dla rodziny zawitalem do sklepu wielkopowierzchniowego Selgros (Cash & Carry) jeden z wielu sieciowych akuratnie za wroclawiem a przed Olesnica. Na dziale sprzetowym MovieCube wazyl 322 brutto ten sam model zreszta - wiec nie wiem czy warto w internecie i w dodatku placic za wysylke.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
sam bede szukal jeszcze w swojej okolicy. mam do obejscia avans, megaavans, rtveuroagd, mediaexpert, mediamarkt, hipernove, oraz mniejsze sklepy w ktorych szczerze mowiac nie spodziewam sie tego. chociaz jestem juz na to zdecydowany w 90% zobaczymy tylko jak bedzie wygladala cena tego sprzetu w mojej okolicy.
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
-
gruby19 - Stały bywalec
Sharp Aquos modele 100HZ full HD , np 42cali- znajdź lepsze (pomijam wielkość matrycy)
A co do telewizji to N-ka w pakiecie full i styka

A co do telewizji to N-ka w pakiecie full i styka

Ostatnio edytowano 28/12/2009, 10:09 przez Przemo_rene, łącznie edytowano 1 raz
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Ale przemo mozesz cos napisac czy tak se strzeliles zeby Twoje bylo na koncu ?
Swoja droga wiesz jak smiesznie brzmi 100Hz mowiac o matrycy cieklokrystalicznej gdzie dzialo nie przemiata luminoforu i wyliczenie jest bezmala z kosmosu (taki potworek oksymoronek 100Hz Full HD).
Taka rada, jak doradzasz to napisz jakis konkret - czemu polecasz taki model co ma innego, w jakiej technilogii zrealizowano podswietlenie matrycy w ktorych miejscach sa lampy itp, daje to pewna mozliwosc wyobrazenia sobie danego urzadzenia.
Swoja droga wiesz jak smiesznie brzmi 100Hz mowiac o matrycy cieklokrystalicznej gdzie dzialo nie przemiata luminoforu i wyliczenie jest bezmala z kosmosu (taki potworek oksymoronek 100Hz Full HD).
Taka rada, jak doradzasz to napisz jakis konkret - czemu polecasz taki model co ma innego, w jakiej technilogii zrealizowano podswietlenie matrycy w ktorych miejscach sa lampy itp, daje to pewna mozliwosc wyobrazenia sobie danego urzadzenia.
(otwórz link)

-
Model o którym piszę to LC42XL2E
tutaj jest instrukcja jakby ktoś chciał poznać funkcje, kalibracje itp bo w tych modelach jest ich bardzo dużo bez wchodzenia do menu serwisowego:
http://www.sharp.eu/cps/rde/xbcr/docume ... _OM_PL.pdf
użytkuje taki telewizor sprzężony z dekoderem telewizji "N" oraz blu-ray'em Onkio. Całość spinana po HDMI a audio przy filmach przez wzmacniacz też Onkio. Od kupna żadnych awarii - zwieszeń, czy czegokolwiek.
Jeżeli chodzi o porównanie 100hz z matrycą 2ms do samej 2ms nie ma ogromnych różnic - widać je czesem ale to raczej zasługa nowszego procesara obrazu w tym tv ze 100hz (mieliśmy s tarszy model sharpa też LCD fullhd i jest ogoromna różnica. To samo tyczy się sony bravia 32cale (też trochę starszy) w sypialni - oby dwa wymiękają, stąd padło na tego co ipisuje do salonu
Na ogromną pochwałę zasługują kąty pod którymi możemy oglądać bez zniekształceń kolorów. Niby każdy producent daje prawie 180 stopni...ehe...tja...tyle, że w tym przypadku faktycznie można z każdego kąta oglądać i jest dokładnie tak jak idealnie na wprost, a to było u mnie jedno z ważniejszych kryteriów.
Co do obrazu w fullhd przy nowych filmach na BD (jak jestem legendą np) to wymiękam
to samo tyczy się podłączenia PS3 - ogień i zero opóźnień (ba - monitor 22 cale starszej technologii 5ms samsunga który obsługuje ps3 na co dzień nie daje rady tak jak ten tv. )
Grubość samego tv jest także nieznaczna co jest ważne przy wieszaniu na ścianę (wyjścia z tyłu oraz z boku - wiec można bez problemu podłączać kable i nic nie trzeba chować w ścianę)
Pilot lekko kosmiczny i wygląda trochę jak telefon przenośny
- wykończony na czarny połysk i płaskimi przyciskami - solidny i starannie wykonany (nie ma jakiś tanich gum czy odlewów jak z ruskich zabawek).
Co do tv N - porównywałem z cyfrą (poprzedni dostawca przez 2 lata TV u mnie w chacie)
Pomijając brak canal + to wszystkie inne stacje są a dodatkowo (przede wszystkim) jest ogorm kanałów sportowych i liga mistrzów w HD.
Kanały HD - super - nie ma się do czego przywalić a jest ich na moje oko (nie liczyłem) między 10-13
w tym chyba wszsystkie po polsku. Możliwość nagrywania filmów które działa super i może nie tyle do archiwizacji długotrwałej ale, np przy wyjściu do sklepu po piwko lub do kibelka - wciskasz "R" i od razu później już możesz wcisnąć "pauza" i zatrzymujesz cokolwiek leci na ekranie - nawet fakty tvn
Wracasz z klopa no i puszczasz play. Jak przełączysz na inny kanał to na tamtym co jest nagrywanie nadal sie nagrywa wiec jak przełączysz to bedziesz na bieżąco
Jedyne co może komuś przeszkadzać to delikatny stały szum wentylatora dekodera N. (słyszalny jak pochylić nad nim ucho)
simow - teraz wystarczajÄ…co?
ps. nie jestem specem od rtv - stąd napisałem swoje spostrzeżenia odn. użytkowanego sprzętu

tutaj jest instrukcja jakby ktoś chciał poznać funkcje, kalibracje itp bo w tych modelach jest ich bardzo dużo bez wchodzenia do menu serwisowego:
http://www.sharp.eu/cps/rde/xbcr/docume ... _OM_PL.pdf
użytkuje taki telewizor sprzężony z dekoderem telewizji "N" oraz blu-ray'em Onkio. Całość spinana po HDMI a audio przy filmach przez wzmacniacz też Onkio. Od kupna żadnych awarii - zwieszeń, czy czegokolwiek.
Jeżeli chodzi o porównanie 100hz z matrycą 2ms do samej 2ms nie ma ogromnych różnic - widać je czesem ale to raczej zasługa nowszego procesara obrazu w tym tv ze 100hz (mieliśmy s tarszy model sharpa też LCD fullhd i jest ogoromna różnica. To samo tyczy się sony bravia 32cale (też trochę starszy) w sypialni - oby dwa wymiękają, stąd padło na tego co ipisuje do salonu

Na ogromną pochwałę zasługują kąty pod którymi możemy oglądać bez zniekształceń kolorów. Niby każdy producent daje prawie 180 stopni...ehe...tja...tyle, że w tym przypadku faktycznie można z każdego kąta oglądać i jest dokładnie tak jak idealnie na wprost, a to było u mnie jedno z ważniejszych kryteriów.
Co do obrazu w fullhd przy nowych filmach na BD (jak jestem legendą np) to wymiękam

Grubość samego tv jest także nieznaczna co jest ważne przy wieszaniu na ścianę (wyjścia z tyłu oraz z boku - wiec można bez problemu podłączać kable i nic nie trzeba chować w ścianę)

Pilot lekko kosmiczny i wygląda trochę jak telefon przenośny

Co do tv N - porównywałem z cyfrą (poprzedni dostawca przez 2 lata TV u mnie w chacie)
Pomijając brak canal + to wszystkie inne stacje są a dodatkowo (przede wszystkim) jest ogorm kanałów sportowych i liga mistrzów w HD.
Kanały HD - super - nie ma się do czego przywalić a jest ich na moje oko (nie liczyłem) między 10-13
w tym chyba wszsystkie po polsku. Możliwość nagrywania filmów które działa super i może nie tyle do archiwizacji długotrwałej ale, np przy wyjściu do sklepu po piwko lub do kibelka - wciskasz "R" i od razu później już możesz wcisnąć "pauza" i zatrzymujesz cokolwiek leci na ekranie - nawet fakty tvn

Wracasz z klopa no i puszczasz play. Jak przełączysz na inny kanał to na tamtym co jest nagrywanie nadal sie nagrywa wiec jak przełączysz to bedziesz na bieżąco

Jedyne co może komuś przeszkadzać to delikatny stały szum wentylatora dekodera N. (słyszalny jak pochylić nad nim ucho)
simow - teraz wystarczajÄ…co?

ps. nie jestem specem od rtv - stąd napisałem swoje spostrzeżenia odn. użytkowanego sprzętu

Ostatnio edytowano 28/12/2009, 10:33 przez Przemo_rene, łącznie edytowano 2 razy
-
Hihi widzisz umiesz ;D Bardzo ladnie :]
Oduczyć Cie tylko nazwy FullHD i bedzie totalnie pieknie ;>
Funkcja nagrywania w Cyfrze takze jest bo i dekodery sa tych samych firm nie czarujmy sie. A szum wiatraczka to nic w porownaniu do szumu talerzy dyskow twardych jak sie rozkrecaja albo jak wchodzisz do archiwum nagran
Takie zycie zanim SSD sie nie pojawia w takiej wielkosci, musi szumiec.
Oduczyć Cie tylko nazwy FullHD i bedzie totalnie pieknie ;>
Funkcja nagrywania w Cyfrze takze jest bo i dekodery sa tych samych firm nie czarujmy sie. A szum wiatraczka to nic w porownaniu do szumu talerzy dyskow twardych jak sie rozkrecaja albo jak wchodzisz do archiwum nagran

(otwórz link)

-
dodałem 2 foty
A przez "fullhd" rozumiem 1920x1080 P - wiadomo, że kanały tak nadające do aktualnie w polsce 0% bo wszystkie HD lecą na 720p lub 1080i
no ale co tam - podpiety komp lub ps3 lub film na bd dopiero pokazuje o co chodzi

no ale co tam - podpiety komp lub ps3 lub film na bd dopiero pokazuje o co chodzi

-
Kris bo standard HD (High Definition) to nazwa badz co badz zastrzezona i dokladnie opisana w specjalnym dokumencie zwanym ksiega (podobnie jak cd , dvd, mpeg itp). Nie mozna sobie dodawac do nazwy nie-wiadomo-czego. HD ma 3 tryby wyswietlania obrazu zdefiniowane w booku i takich nazw powinnismy uzywac a nie "fullHD" ktore jest potworem slownym i nic nie znaczy (czysty marketing).
Tak samo jak bede walil w pysk za mowienie o procesorach 64 bitowych tak samo bede walil w pysk za FullHD.
Tak samo jak bede walil w pysk za mowienie o procesorach 64 bitowych tak samo bede walil w pysk za FullHD.

(otwórz link)

-
no to powiedz mi, że adresowanie 32bitami to samo co 64ma bitami...
to sam siÄ™ zbanuje 

-
Przemo_rene napisał(a):http://www.sharp.eu/cps/rde/xbcr/docume ... _OM_PL.pdf :

LC-32/40/46/52LE/LX/LU700E Operation-Manual PL:

... i to jest własnie to o czym caly czas marudze...
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
-
gruby19 - Stały bywalec
że ledowe taniej bo mniej prądu pójdzie...policz za ile lat różnica w cenie tv normalnego a LED się zwróci
Na moje wyjdzie pewnie, że za 5 lat
a wcale lepszej matrycy nie dostajesz.

-
Przemo_rene napisał(a):no to powiedz mi, że adresowanie 32bitami to samo co 64ma bitami... :twisted: to sam się zbanuje :lol:
To jest jak sam slusznie napisales adresowanie a technologia nazywa sie EMT64 i z 64 nie ma nic wspolnego. Jest inna szyna adresowa chociaz to tylko bajer bo i tak i tak na 32 bitach mozna adresowac 64 giga pamieci operacyjnej uzywajac stronicowania albo bufora posredniego. Co do rejestrow to Pentium II mial rejestry 128 bitowe wiec akcja z 64 bitowymi rejestrami takze mnie nie przekona.
Mowiac poprawnie marketing marketing i oglupianie czlowieka. Juz raz microsoft chcial wejsc na rynek 64 i wyszlo im to bokiem (DEC Alpha i militarna wersja 2000 Advanced Server dla lotniskowców). I raczej po tym szybko na rynek 64 nie wroca (o ile wogole ). EMT64 jest fajne bo mozna komus wmowic ze ma procesor fajny i wogole, chociaz stara poczciwa Alpha bedaca 64 RISCOwym procesorem przy zegarze 450 Mhz nadal wygra z dowolna pentiawą.
Wyjatkiem jest AMD Opteron oraz Intel Itanium II ktore sa owszem w pelni 64 bitowymi procesorami serwerowymi / superserwerowymi uzywanymi w bardzo profesjonalnych zastosowaniach pod kontola czesto autorskiego rozwiazania (OpenVMS, MVS itp systemy operacyjne)
(otwórz link)

-
już teraz wiem czym się zajmujesz na co dzień
robisz w kontrwywiadzie po godzinach ogarniając ściaga? ;P
szacun za wiedzÄ™

robisz w kontrwywiadzie po godzinach ogarniając ściaga? ;P
szacun za wiedzÄ™

-
Nie, handluje tez serwerami i pojawiam sie na imprezie znanej jako ICC (spotkanie w kanale dystrybucji Intela) taki sped bydla z dobrym zarciem i nawijanie o technologii przez 8 godzin. A z wyksztalcenia jestem elektronikiem i mialem przyjemnosc byc uczonym przez pania pracujaca swojego czasu w Elwro i Intelu ktora rzeczonego Itanium takze projektowala, z jej ksiazki dotyczacej budowy wewnetrznej itanium`a (z dedykacja nawet mam^^).
(otwórz link)

-
simonw no to okej, standardy HD standardami, ale w tym wypadku (przynajmniej moim) ja tam spokojnie akceptuje nazwe FullHD pomimo iz nie jest ona technologiczna tylko marketingowa.
A znaczki FullHD i HDReady tez sa przyzanwane produkta przez specjalna organizacje sie tym zajmujaca. Wiec nie ma sytuacji ze TV obslugujace 720p dostanie znaczek FullHD... a wiec mnie, jako szaremu klientowi na koncu calej tez zabawy marketingowej, spokojnie wystarcza informacja ze TV jest FullHD (ma rozdzielczosc 1920x1080) lub jest tylko HDReady (ma rozdzielczosc 1366x768 - notabene zdaje sie ze standard przewiduje 1280x720?) Ale niewazne, mnie taka informacja satyfkacjonuje i wystarcza.
A znaczki FullHD i HDReady tez sa przyzanwane produkta przez specjalna organizacje sie tym zajmujaca. Wiec nie ma sytuacji ze TV obslugujace 720p dostanie znaczek FullHD... a wiec mnie, jako szaremu klientowi na koncu calej tez zabawy marketingowej, spokojnie wystarcza informacja ze TV jest FullHD (ma rozdzielczosc 1920x1080) lub jest tylko HDReady (ma rozdzielczosc 1366x768 - notabene zdaje sie ze standard przewiduje 1280x720?) Ale niewazne, mnie taka informacja satyfkacjonuje i wystarcza.
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Tya Kris natomiast z tego co wiem to znaczki HD sobie sami kleja 

(otwórz link)

-
simonw napisał(a):Tya Kris natomiast z tego co wiem to znaczki HD sobie sami kleja
A nie powinni:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HD_ready
Problem moze byc wsrod osob ktore nie wiedza co ma isc za tym ze TV jest FullHD a co nie, bo nie maja pojecia gdzie wyczytac to w specyfikacji technicznej danego produktu a kieruja sie tylko tym ze FullHD jest lepsze od HD Ready - bo taki jest marketing.
Dobrze, starczy gdybania, grunt ze my wiemy o co chodzi

GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości