Zobacz wątek - telewizja cyfrowa + telewizor LCD HD - pomóżcie wybrać
NAS Analytics TAG

telewizja cyfrowa + telewizor LCD HD - pomóżcie wybrać

O wszystkim
_________

Postprzez simonw » 25/12/2009, 19:01

Mowiac szczerze drogo, 322 zlote brutto kosztuje on w normalnym sklepie, jak wczoraj jezdzilem za prezentami dla rodziny zawitalem do sklepu wielkopowierzchniowego Selgros (Cash & Carry) jeden z wielu sieciowych akuratnie za wroclawiem a przed Olesnica. Na dziale sprzetowym MovieCube wazyl 322 brutto ten sam model zreszta - wiec nie wiem czy warto w internecie i w dodatku placic za wysylke.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez gruby19 » 25/12/2009, 20:18

sam bede szukal jeszcze w swojej okolicy. mam do obejscia avans, megaavans, rtveuroagd, mediaexpert, mediamarkt, hipernove, oraz mniejsze sklepy w ktorych szczerze mowiac nie spodziewam sie tego. chociaz jestem juz na to zdecydowany w 90% zobaczymy tylko jak bedzie wygladala cena tego sprzetu w mojej okolicy.
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez Przemo_rene » 28/12/2009, 09:43

Sharp Aquos modele 100HZ full HD , np 42cali- znajdź lepsze (pomijam wielkość matrycy) :)

A co do telewizji to N-ka w pakiecie full i styka ;)
Ostatnio edytowano 28/12/2009, 10:09 przez Przemo_rene, łącznie edytowano 1 raz
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/12/2009, 09:48

Ale przemo mozesz cos napisac czy tak se strzeliles zeby Twoje bylo na koncu ?

Swoja droga wiesz jak smiesznie brzmi 100Hz mowiac o matrycy cieklokrystalicznej gdzie dzialo nie przemiata luminoforu i wyliczenie jest bezmala z kosmosu (taki potworek oksymoronek 100Hz Full HD).

Taka rada, jak doradzasz to napisz jakis konkret - czemu polecasz taki model co ma innego, w jakiej technilogii zrealizowano podswietlenie matrycy w ktorych miejscach sa lampy itp, daje to pewna mozliwosc wyobrazenia sobie danego urzadzenia.
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Przemo_rene » 28/12/2009, 10:25

Model o którym piszę to LC42XL2E
Obrazek
tutaj jest instrukcja jakby ktoś chciał poznać funkcje, kalibracje itp bo w tych modelach jest ich bardzo dużo bez wchodzenia do menu serwisowego:
http://www.sharp.eu/cps/rde/xbcr/docume ... _OM_PL.pdf

użytkuje taki telewizor sprzężony z dekoderem telewizji "N" oraz blu-ray'em Onkio. Całość spinana po HDMI a audio przy filmach przez wzmacniacz też Onkio. Od kupna żadnych awarii - zwieszeń, czy czegokolwiek.

Jeżeli chodzi o porównanie 100hz z matrycą 2ms do samej 2ms nie ma ogromnych różnic - widać je czesem ale to raczej zasługa nowszego procesara obrazu w tym tv ze 100hz (mieliśmy s tarszy model sharpa też LCD fullhd i jest ogoromna różnica. To samo tyczy się sony bravia 32cale (też trochę starszy) w sypialni - oby dwa wymiękają, stąd padło na tego co ipisuje do salonu :)

Na ogromną pochwałę zasługują kąty pod którymi możemy oglądać bez zniekształceń kolorów. Niby każdy producent daje prawie 180 stopni...ehe...tja...tyle, że w tym przypadku faktycznie można z każdego kąta oglądać i jest dokładnie tak jak idealnie na wprost, a to było u mnie jedno z ważniejszych kryteriów.

Co do obrazu w fullhd przy nowych filmach na BD (jak jestem legendą np) to wymiękam :D to samo tyczy się podłączenia PS3 - ogień i zero opóźnień (ba - monitor 22 cale starszej technologii 5ms samsunga który obsługuje ps3 na co dzień nie daje rady tak jak ten tv. )

Grubość samego tv jest także nieznaczna co jest ważne przy wieszaniu na ścianę (wyjścia z tyłu oraz z boku - wiec można bez problemu podłączać kable i nic nie trzeba chować w ścianę)
Obrazek
Pilot lekko kosmiczny i wygląda trochę jak telefon przenośny ;) - wykończony na czarny połysk i płaskimi przyciskami - solidny i starannie wykonany (nie ma jakiś tanich gum czy odlewów jak z ruskich zabawek).

Co do tv N - porównywałem z cyfrą (poprzedni dostawca przez 2 lata TV u mnie w chacie)
Pomijając brak canal + to wszystkie inne stacje są a dodatkowo (przede wszystkim) jest ogorm kanałów sportowych i liga mistrzów w HD.

Kanały HD - super - nie ma się do czego przywalić a jest ich na moje oko (nie liczyłem) między 10-13
w tym chyba wszsystkie po polsku. Możliwość nagrywania filmów które działa super i może nie tyle do archiwizacji długotrwałej ale, np przy wyjściu do sklepu po piwko lub do kibelka - wciskasz "R" i od razu później już możesz wcisnąć "pauza" i zatrzymujesz cokolwiek leci na ekranie - nawet fakty tvn ;)

Wracasz z klopa no i puszczasz play. Jak przełączysz na inny kanał to na tamtym co jest nagrywanie nadal sie nagrywa wiec jak przełączysz to bedziesz na bieżąco :)

Jedyne co może komuś przeszkadzać to delikatny stały szum wentylatora dekodera N. (słyszalny jak pochylić nad nim ucho)

simow - teraz wystarczajÄ…co? :twisted: ;)

ps. nie jestem specem od rtv - stąd napisałem swoje spostrzeżenia odn. użytkowanego sprzętu :)
Ostatnio edytowano 28/12/2009, 10:33 przez Przemo_rene, łącznie edytowano 2 razy
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/12/2009, 10:30

Hihi widzisz umiesz ;D Bardzo ladnie :]
Oduczyć Cie tylko nazwy FullHD i bedzie totalnie pieknie ;>

Funkcja nagrywania w Cyfrze takze jest bo i dekodery sa tych samych firm nie czarujmy sie. A szum wiatraczka to nic w porownaniu do szumu talerzy dyskow twardych jak sie rozkrecaja albo jak wchodzisz do archiwum nagran ;) Takie zycie zanim SSD sie nie pojawia w takiej wielkosci, musi szumiec.
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Przemo_rene » 28/12/2009, 10:36

dodałem 2 foty ;) A przez "fullhd" rozumiem 1920x1080 P - wiadomo, że kanały tak nadające do aktualnie w polsce 0% bo wszystkie HD lecą na 720p lub 1080i

no ale co tam - podpiety komp lub ps3 lub film na bd dopiero pokazuje o co chodzi ;)
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Kris2k » 28/12/2009, 12:17

simonw... ale co Ty ciagle z tym FullHD ?

Ze niby co Ci z tym nie pasuje?
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
Kris2k
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/12/2009, 12:43

Kris bo standard HD (High Definition) to nazwa badz co badz zastrzezona i dokladnie opisana w specjalnym dokumencie zwanym ksiega (podobnie jak cd , dvd, mpeg itp). Nie mozna sobie dodawac do nazwy nie-wiadomo-czego. HD ma 3 tryby wyswietlania obrazu zdefiniowane w booku i takich nazw powinnismy uzywac a nie "fullHD" ktore jest potworem slownym i nic nie znaczy (czysty marketing).

Tak samo jak bede walil w pysk za mowienie o procesorach 64 bitowych tak samo bede walil w pysk za FullHD. :)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Przemo_rene » 28/12/2009, 13:28

no to powiedz mi, że adresowanie 32bitami to samo co 64ma bitami... :twisted: to sam się zbanuje :lol:
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gruby19 » 28/12/2009, 13:36

Obrazek

LC-32/40/46/52LE/LX/LU700E Operation-Manual PL:
Obrazek

... i to jest własnie to o czym caly czas marudze...
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez Przemo_rene » 28/12/2009, 13:42

że ledowe taniej bo mniej prądu pójdzie...policz za ile lat różnica w cenie tv normalnego a LED się zwróci ;) Na moje wyjdzie pewnie, że za 5 lat :D a wcale lepszej matrycy nie dostajesz.
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/12/2009, 13:47

Przemo_rene napisał(a):no to powiedz mi, że adresowanie 32bitami to samo co 64ma bitami... :twisted: to sam się zbanuje :lol:

To jest jak sam slusznie napisales adresowanie a technologia nazywa sie EMT64 i z 64 nie ma nic wspolnego. Jest inna szyna adresowa chociaz to tylko bajer bo i tak i tak na 32 bitach mozna adresowac 64 giga pamieci operacyjnej uzywajac stronicowania albo bufora posredniego. Co do rejestrow to Pentium II mial rejestry 128 bitowe wiec akcja z 64 bitowymi rejestrami takze mnie nie przekona.

Mowiac poprawnie marketing marketing i oglupianie czlowieka. Juz raz microsoft chcial wejsc na rynek 64 i wyszlo im to bokiem (DEC Alpha i militarna wersja 2000 Advanced Server dla lotniskowców). I raczej po tym szybko na rynek 64 nie wroca (o ile wogole ). EMT64 jest fajne bo mozna komus wmowic ze ma procesor fajny i wogole, chociaz stara poczciwa Alpha bedaca 64 RISCOwym procesorem przy zegarze 450 Mhz nadal wygra z dowolna pentiawą.

Wyjatkiem jest AMD Opteron oraz Intel Itanium II ktore sa owszem w pelni 64 bitowymi procesorami serwerowymi / superserwerowymi uzywanymi w bardzo profesjonalnych zastosowaniach pod kontola czesto autorskiego rozwiazania (OpenVMS, MVS itp systemy operacyjne)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Przemo_rene » 28/12/2009, 13:51

już teraz wiem czym się zajmujesz na co dzień :twisted:

robisz w kontrwywiadzie po godzinach ogarniając ściaga? ;P

szacun za wiedzÄ™ ;)
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/12/2009, 13:56

Nie, handluje tez serwerami i pojawiam sie na imprezie znanej jako ICC (spotkanie w kanale dystrybucji Intela) taki sped bydla z dobrym zarciem i nawijanie o technologii przez 8 godzin. A z wyksztalcenia jestem elektronikiem i mialem przyjemnosc byc uczonym przez pania pracujaca swojego czasu w Elwro i Intelu ktora rzeczonego Itanium takze projektowala, z jej ksiazki dotyczacej budowy wewnetrznej itanium`a (z dedykacja nawet mam^^).
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Kris2k » 28/12/2009, 16:05

simonw no to okej, standardy HD standardami, ale w tym wypadku (przynajmniej moim) ja tam spokojnie akceptuje nazwe FullHD pomimo iz nie jest ona technologiczna tylko marketingowa.
A znaczki FullHD i HDReady tez sa przyzanwane produkta przez specjalna organizacje sie tym zajmujaca. Wiec nie ma sytuacji ze TV obslugujace 720p dostanie znaczek FullHD... a wiec mnie, jako szaremu klientowi na koncu calej tez zabawy marketingowej, spokojnie wystarcza informacja ze TV jest FullHD (ma rozdzielczosc 1920x1080) lub jest tylko HDReady (ma rozdzielczosc 1366x768 - notabene zdaje sie ze standard przewiduje 1280x720?) Ale niewazne, mnie taka informacja satyfkacjonuje i wystarcza.
Kris2k
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/12/2009, 16:19

Tya Kris natomiast z tego co wiem to znaczki HD sobie sami kleja :)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Kris2k » 28/12/2009, 16:41

simonw napisał(a):Tya Kris natomiast z tego co wiem to znaczki HD sobie sami kleja :)

A nie powinni:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HD_ready
Problem moze byc wsrod osob ktore nie wiedza co ma isc za tym ze TV jest FullHD a co nie, bo nie maja pojecia gdzie wyczytac to w specyfikacji technicznej danego produktu a kieruja sie tylko tym ze FullHD jest lepsze od HD Ready - bo taki jest marketing.
Dobrze, starczy gdybania, grunt ze my wiemy o co chodzi ;)
Kris2k
VIP Åšcigacz.pl

Poprzednia strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości

na górê