Zobacz wątek - Bashan 200cc problem z odpalaniem
NAS Analytics TAG

Bashan 200cc problem z odpalaniem

Dla fanów czterokołowców
_________

Bashan 200cc problem z odpalaniem

Postprzez luqas » 1/12/2009, 16:39

Witam Panowie mam problem z odpaleniem quada. Pewnego dnia poszedłem pojeździć już jakoś gasł odstawiłem go i później znowu chciałem pojeździć albo nie mogę go odpalić co może być przyczyną ?? Z Góry dziękuje .
luqas
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1/12/2009, 16:16


Postprzez Bostorn » 1/12/2009, 19:56

siemanko

wymień świecę, przeczysc f.powietrza i gaźnik

o ile wiesz jak to się robi
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Avatar użytkownika
Bostorn
Moderator
 
Posty: 5511
Dołączył(a): 12/4/2007, 17:45
Lokalizacja: Henrykowo/Białystok/Lublin

Postprzez luqas » 1/12/2009, 20:51

świeca daje iskrę ale jeszcze spróbuje przeczyścić f. powietrza i gaźnik. dzieki
luqas
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1/12/2009, 16:16

Postprzez luqas » 19/12/2009, 09:08

Bostorn dzięki wielkie już odpala ale teraz jest tak ze jak go zapale na ssani to wszytko ok ale jak wyłączę ssanie to szczela z rury no i gaśnie ;/
Może to być wina akumulatora ?! bo jak sprawdzałem wczoraj to nie miał nic płynów ?


A ktoś inny wie jak to ustawić ??
Ostatnio edytowano 20/12/2009, 09:41 przez luqas, łącznie edytowano 1 raz
luqas
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1/12/2009, 16:16

Postprzez Bostorn » 19/12/2009, 17:52

raczej zaworów, ew źle dobrana mieszanka powietrzno paliwowa

jak w tym banszmicie jest to nie wiem


ps: edytuj posty przyciskiem "edytuj"
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Avatar użytkownika
Bostorn
Moderator
 
Posty: 5511
Dołączył(a): 12/4/2007, 17:45
Lokalizacja: Henrykowo/Białystok/Lublin

Postprzez mirek65s » 20/12/2009, 19:49

luqas napisał(a):Bostorn dzięki wielkie już odpala ale teraz jest tak ze jak go zapale na ssani to wszytko ok ale jak wyłączę ssanie to szczela z rury no i gaśnie ;/
Może to być wina akumulatora ?! bo jak sprawdzałem wczoraj to nie miał nic płynów ?
A ktoś inny wie jak to ustawić ??

Jak odpala na ssaniu to nie jest tak źle.
* ssanie zwalniamy stopniowo, aż rozgrzeje się silnik
Regulacja gaźnika: 2 śruby
* Pierwsza śruba na gaźniku od strony cylindra gwintem do góry regulująca składu powietrza z paliwem. Optymalnie odkręcona 1,5 obrotu. Pokręcamy po 2 milimetry w prawo lub w lewo po odpaleniu [lub prób odpalenia 3-4 sek.] zimnego silnika na ssaniu bez dotykania gazu. Zostawiamy, kiedy dobrze odpala i nie gaśnie.
* Druga śruba na sprężynce z boku gaźnika przy dźwigni, do której przymocowana jest linka gazu. Służy do regulacji wolnych obrotów silnika
rozgrzanego docelowo. W przerwie jazdy nie powinien gasnąć ani mieć za wysokich obrotów. Kręcąc w prawo zwiększamy obroty, w lewo odwrotnie.
Akumulator
Jeśli jest napis "no open", to nie otwierać. Nic nie dolewać, ładować prostownikiem, gdy napięcie spadnie do 12,5V [minimum do sprawnego odpalania]. Koszt miernika napięcia ok. 30zł.
Jeśli jest otwierany to dolewać wodę destylowaną do poziomu 1,5 cm ponad płytki. Tutaj ładowanie 10 godz. z otwartymi korkami.
Najlepiej zakupić ładowarkę do motocykli. Inna ładowarka musi mieć regulację z możliwością ustawienia Amper 1/10 pojemności Ah twojego akumulatora.

A najlepiej zarejestruj się na forum Polskiego Stowarzyszenia Czterokołowców. Tam mają takie quady jak ty i ich użytkownicy wszystko Ci powiedzą.
http://www.atvpolska.pl/forum/
http://www.atvpolska.pl/forum/viewforum.php?f=72
mirek65s
Świeżak
 
Posty: 112
Dołączył(a): 14/7/2009, 17:45
Lokalizacja: łódzkie

Postprzez luqas » 22/12/2009, 15:50

ustawiłem wszystko zgodnie z twoja podpowiedzią ale dalej nic. Nadal szczela z rury i gaśnie jak spuszczę z ssani. Mi się wydaje ze to jest wina paliwa tak jak by nie dochodziło ;/
luqas
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1/12/2009, 16:16

Postprzez mirek65s » 22/12/2009, 18:04

Paliwo
Mi raz na stacji wlano złe paliwo i moto chodziło tylko na wolnych obrotach. Po dodaniu gazu prychał i strzelał w tłumiki.
* odłącz wężyk paliwa od gaźnika i zobacz czy swobodnie spływa [ korek baku, kranik, filtr paliwa wymienić - jeśli nie ma to założyć]
* spróbuj pracę silnika przy otwartym korku paliwa,
być może paliwo się zawiesza z powodu braku powietrza - zatkany otwór w korku wlewu
* wylać paliwo z baku wężykiem paliwowym, wlać 1-2 butelki denaturatu [ miesza się z wodą] i znów wypuścić. Wlać nowe paliwo.
**** Może też być problem z filtrem powietrza. Czy jest czysty, czy dobrze w uchwytach. Czy dobrze umocowane połączenie filtra z gaźnikiem.
Może też dostawać lewe powietrze na połączeniu gaźnika z cylindrem.
Na koniec sam gaźnik. Jakiś brud, paproch uniemożliwia właściwą pracę iglicy
odcinającej paliwo.
Ostatnio edytowano 22/12/2009, 18:37 przez mirek65s, łącznie edytowano 1 raz
mirek65s
Świeżak
 
Posty: 112
Dołączył(a): 14/7/2009, 17:45
Lokalizacja: łódzkie

Postprzez luqas » 22/12/2009, 18:35

Wężykiem leci swobodnie paliwo, a mógł się zapłon przestawić i dla tego tak jest ?
luqas
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1/12/2009, 16:16

Postprzez mirek65s » 22/12/2009, 19:41

To raczej nie. Najpierw paliwo wymień i sprawdź ścieżkę począwszy od filtra pow., zwróć uwagę na rurę łączącą filtr pow. z gaźnikiem, czy dobrze zamocowana. Wymienić świecę.
mirek65s
Świeżak
 
Posty: 112
Dołączył(a): 14/7/2009, 17:45
Lokalizacja: łódzkie

Postprzez Rudy125 » 23/12/2009, 13:22

ja sie dołaczam do tematu, tylko ja gdy podleje pod swiece to dopiero na chwile quad mi odpala, a tak to wogole..paliwo sie przelewa gaznikiem nie wiem co siedzieje..
Rudy125
Świeżak
 
Posty: 22
Dołączył(a): 17/4/2009, 21:46



Powrót do Quady



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości




na gr