Kolizja- czy może być problem z odszkodowaniem
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kolizja- czy może być problem z odszkodowaniem
Orientuje się ktoś czy mając motocykl na włoskich tablicach (od czerwca na takich jeżdżę) mogą się przyczepić i nie wypłacić odszkodowania? Dzisiaj miałem kolizję z jakimś pajacem, który wyjechał mi na czołówkę (nie uderzyłem w niego, jego wina dostał mandat) i moto się porysowało z prawej strony, tłumik przerysowany, lusterko urwane, kierunek urwany, wygięty ciężarek kierownicy i dźwignia hamulca tylnego, czacha przerysowana i ma małe pęknięcie itp, ale policjant powiedział, że może się ubezpieczalnia przyczepić, że mam nie przerejestrowany motocykl, miał ktoś z czymś takim do czynienia?
Honda to Honda..
-
karolr - Bywalec
Hu.. dadzą . Masz 30 dni na przerejestrowanie . Może to śmieszne ale firma w której sprawca ma wykupione oc nie przepuści takiego faktu . Ustawowo jest 30 dni na przerejestrowanie . A druga sprawa to taka że firmy wypisują OC na umowy ale podobno jest to nielegalne .
Nie żebym ci życzył źle ale wiadomo jak takie instytucje działają zawsze coś się znajdzie , a takie niedopatrzenie z twojej strony to poważny błąd .
Oczywiście firma OC sprawcy może przeoczyć ten fakt jednak nie masz nawet dowodu a to główny dokument pojazdu , który wymagany jest podczas kolizji .
Nie żebym ci życzył źle ale wiadomo jak takie instytucje działają zawsze coś się znajdzie , a takie niedopatrzenie z twojej strony to poważny błąd .
Oczywiście firma OC sprawcy może przeoczyć ten fakt jednak nie masz nawet dowodu a to główny dokument pojazdu , który wymagany jest podczas kolizji .
był suzuki bandit 600n będzie ......
-
dambandit - VIP Åšcigacz.pl
Ja jestem tego samego zdania co dambandit.
Tak więc moim zdaniem wyrwać kasę z ubezpieczenia będzie równie ciężko, jak postawienie na gumę GPZ-ta
Wujek Google napisaÅ‚(a):We wszystkich krajach Unii Europejskiej obowiÄ…zujÄ… ubezpieczenia bÄ™dÄ…ce odpowiednikiem naszego OC. Po 1 maja 2004 r., kiedy staliÅ›my siÄ™ czÅ‚onkami Wspólnoty, ubezpieczenia te sÄ… w naszym kraju respektowane, podobnie jak nasze w UE. Zgodnie jednak z przepisami samochód musi być ubezpieczony w paÅ„stwie, w którym jest zarejestrowany – mówi Mariusz Wichrowski, prezes Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.
Zgodnie z przepisami nabywca auta ma 30 dni od daty podpisania umowy kupna-sprzedaży na zarejestrowanie samochodu w Polsce
Tak więc moim zdaniem wyrwać kasę z ubezpieczenia będzie równie ciężko, jak postawienie na gumę GPZ-ta

Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
dambandit napisał(a): [...] A druga sprawa to taka że firmy wypisują OC na umowy ale podobno jest to nielegalne. [...] jednak nie masz nawet dowodu a to główny dokument pojazdu , który wymagany jest podczas kolizji .
OC (graniczne) mam wypisane na dowód, który też posiadam tyle, że włoski, ale znając moje "szczęście" ch**a dostanę

Honda to Honda..
-
karolr - Bywalec
Ale co ma OC i przerejestrowanie do kolizjii odszkodowanie?
Przecież to idzie z ubezpieczenia sprawcy i kase dostanie właściciel motocykla którym jest karolr.
Temat powinien trafić do działu PRAWO.
Jak nie będą chcieli wypłacic to idziesz do prawnika który sie tym zajmuje i niech on się martwi co zrobić bo na 100% jest jakiś paragraf na to.
Kolizja była, winny jest znany, właścicielem p[ojazdu jesteś Ty, masz na to umowę, miałeś dokumenty pojazdu itp więc jaki tu ma być problem ?
Przerejestruj pojazd na siebie, będziesz miał dodatkowy dowód na to, że jesteś właścicielem i powinieneś otrzymać pieniądza za straty.
Przecież to idzie z ubezpieczenia sprawcy i kase dostanie właściciel motocykla którym jest karolr.
Jak nie będą chcieli wypłacic to idziesz do prawnika który sie tym zajmuje i niech on się martwi co zrobić bo na 100% jest jakiś paragraf na to.
Kolizja była, winny jest znany, właścicielem p[ojazdu jesteś Ty, masz na to umowę, miałeś dokumenty pojazdu itp więc jaki tu ma być problem ?
Przerejestruj pojazd na siebie, będziesz miał dodatkowy dowód na to, że jesteś właścicielem i powinieneś otrzymać pieniądza za straty.
-
patryk83 - Bywalec
patryk83 napisał(a):Ale co ma OC i przerejestrowanie do kolizjii odszkodowanie?
Trzeba by tu wyjaśnić parę kwestii .
Jeśli moto jest sprowadzone do polski musi odbyć tutaj pierwszy przegląd , ten z zagranicy jest nie ważny ( na razie ma sie to podobno zmienić ) .
Jednak rozumiem że ten motocykl nie jest nawet wyrejestrowany z włoch i prawnie nie jesteś jego właścicielem . Masz tylko umowę kupna .
Kolejna sprawa to taka . Jeśli ktoś sprzedał ci moto z ważnym oc i nie wyrejestrował go to jest niepoważny . Nie wiem jak to jest z motocyklem z włoch . Ale np z niemiec kupuje się tablice np na miesiąc i w nich jest OC nie można tak po prostu przenieść zagranicznego oc na innego właściciela z krajów uni .
-
Odnośnie OC to przy zakupie trzeba napisać oświadczenie, że się zbywa prawa do OC na rzecz sprzedającego i wtedy on może OC zakończyć i nadwyżkę dostanie z powrotem, inaczej nie można OC zakończyć przynajmniej tak jest w PL z tego co wiem.
Prawo o pierwszej rejestracji wchodzi w życie chyba jakoś pod koniec wrzesnia ale nie pamiętam dokładnie którego.
Prawo o pierwszej rejestracji wchodzi w życie chyba jakoś pod koniec wrzesnia ale nie pamiętam dokładnie którego.
-
patryk83 - Bywalec
Dalej siÄ™ nie rozumiemy .
Jeśli kupujemy moto z zagranicy . Musi być ono wyrejestrowane i miec to wbite w brifie . Są dwa sposoby przywiezienia moto . Albo kupuje się próbne tablice w ich cenie jest OC tam na miesiąc albo przywozi się motor na lawecie , który jest wyrejestrowany nie ma oc i nie ma prawa poruszania się po drogach publicznych .
A więc ja nie wiem jak to jest z tym motocyklem z włoch . Jeśli masz normalne włoskie tablice nie próbne i masz oc to motocykl nie został wogóle wyrejestrowany i nie jesteś jego prawnym właścicielem .
Jeśli kupujemy moto z zagranicy . Musi być ono wyrejestrowane i miec to wbite w brifie . Są dwa sposoby przywiezienia moto . Albo kupuje się próbne tablice w ich cenie jest OC tam na miesiąc albo przywozi się motor na lawecie , który jest wyrejestrowany nie ma oc i nie ma prawa poruszania się po drogach publicznych .
A więc ja nie wiem jak to jest z tym motocyklem z włoch . Jeśli masz normalne włoskie tablice nie próbne i masz oc to motocykl nie został wogóle wyrejestrowany i nie jesteś jego prawnym właścicielem .
-
Pierwszy przegląd w Polsce jest zrobiony, jest tam wpisany numer ramy i chyba numer dowodu rejestracyjnego i tablic, OC zapłaciłem w Polsce i mam tam wpisany również numer ramy oraz serię i nr dowodu rejestracyjnego jak i numery tablicy rejestracyjnej nie mam żadnego włoskiego OC, byłem już z papierami w wydziale komunikacji i wszystko było ok tylko babka zrobiła błąd w tłumaczeniach (pomyliły jej się literki w numerze ramy) Teraz to już sam nie rozumiem...
Podam inny przykład kumpel przywiózł motocykl z UK, jeździ na angielskich blachach, ma opłacone OC tak jak ja w którym jest podany numer ramy i numer tablic (zagranicznych) a nie na podstawie umowy kupna sprzedaży, przegląd też ma zrobiony w Polsce, drugi kumpel miał tak samo i moto już przerejestrował bez żadnych problemów
Podam inny przykład kumpel przywiózł motocykl z UK, jeździ na angielskich blachach, ma opłacone OC tak jak ja w którym jest podany numer ramy i numer tablic (zagranicznych) a nie na podstawie umowy kupna sprzedaży, przegląd też ma zrobiony w Polsce, drugi kumpel miał tak samo i moto już przerejestrował bez żadnych problemów
Honda to Honda..
-
karolr - Bywalec
No to co innego . Czyli standardowa procedura . coś tam źle zrozumiałem . Więc chodzi tylko oto że nie przerejestrowałeś motocykla w ustawowe 30 dni . Wiec w sumie jak nie zauważa tego w firmie oc sprawcy to wypłacą . Jednak wątpie by im umknęło takie niedopatrzenie . Z reguły robią wszystko by nie wypłacić kasy .
-
Ja mam troszeczkę inną sytuację,kupiłem moto w Polsce na koniec lipca. 1,5 tygodnia temu miałem kolizję nie z mojej winy,a do tej pory nie przerejestrowałem moto. Dzisiaj byłem na oględzinach szkód w ubezpieczalni i za niecały tydzień mam dostać listem odpowiedź na ile wycenili szkody,a niby też miałem 30 dni na przerejestrowanie,a minęły już przeszło 2 miechy i nikt halo o to nie robił.
-
mahomet84 - Świeżak
karolr napisał(a):dużo zniszczeń?
Nie. Troszkę przerysany lewy bok bo na tą stronę upadłem(parkingówka) dobra pasta polerska,polerka moto i powinno być si.Prędkość była minimalna bo już prawie stałem w miejscu jak babka mnie lekko stuknęła w tył a dokładnie w podnóżek pasażera.Ogólnie dla mnie to prawie żadne szkody.
-
mahomet84 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 10 gości