Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
zbyho222 - hmm kata mam pierwszy sezon i to mój pierwszy cross
i od razu taka pojemnościówka. Kupiłem go hmm w średnim stanie. Mało obecnie jeźdzę bo nie chcę go rozwalić do końca, poprzedni właściciel jak kupował od jeszcze poprzedniego i mi pokazywał fotki tego moto po kupnie to masakra, na prawde był zakatowany. Koleś od którego go kupowałem mieszka ode mnie 100km więc od tamtej pory się kumplujemy, pyta jak tam stan i w ogóle. Ja uwielbiam kiedy wszystko bez różnicy czy to moto, auto, komp czy coś innego jest w super stanie. Bardzo dbam o ten motocykl i srednio 500zł na miesiąc wydaje na dodatki do niego. Bo mu sie mnie zadowalać stanem wizualnym jak i technicznym Dolatam nim do końca sezonu choć wiem ze sprzęgło juz nie jest w najlepszym stanie. W terenie sprawuje sie super, w błocie idzie jak burza, z tyłu mam oponkę nówkę sztukę, raptem może z 50km na niej zrobiłem także aby górny rant jest delikatnie starty. Paliwa nie pali dużo na godzine jazdy może ze 3 litry paliwa ale to głównie jak na prostą wyskoczę to przycisnę bo w terenie też coś koło tego. Ja dłużej niż godzinę nie latam, bo juz mam dość. Olej wymieniam co 3 baki paliwa czyli co jakieś 40 litrów benzyny. Poprzedni właściciel mówił mi ze na luzie można co 5 baków wymieniać olej. Ale ja wole częściej. Do baku leję 98 oktan. I średnio godzinę latam a 3-4 godziny czyszczę i smaruję na następny wyjazd. Fakt mało jeżdżę średnio raz na 10 dni.

-
mentorsct - Bywalec
Witam, mam pytanie co do oleju do mieszanki. Jaki jest najlepszy olej motula dla crossow, do teraz uzywalem takiego MOTUL 800 ESTER 2T SYNTETYCZNY, poradzcie czy np zmienic go bo jest syf lub czy go dalej uzywac bo jest dobry itd a i lepiej kupic tego za 60 czy nie uwidze roznicy i kupic za 25zl?XD
dzieki z gory

- Apollo11
- Świeżak
ja mam 525 i tez super sprzet. 300 mth i zmiana tłoka przy srednio ostrej jezdzie
wiec kilka lat bez problemów. jak dbasz to masz tu ta zasada bardzo obowiazuje.
apollo to jest chyba najlepszy olej. ale za drogi
wszyscy leja castrol power 2T tez jest bardzo dobry. ale motul chyba lepszy.

apollo to jest chyba najlepszy olej. ale za drogi

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
mentorsct
dzieki za taka odpowiedz... naprawde... z tego wynika ze ktmy sa eleganckie motorki... a tłok to jaki uzywasz ja tylko kutych... a co do ojelu to uzywam castrol jakis tam z dodatkiem na sprzęgło... cena co około 75zł.. sprawdza sie na extremalnych warunkach i wymieniał nie patrze na mth tylko co jakies 3 miesiace ...
- zbyho222
- Świeżak
Ja leje olej MOTUL 5100 10W40 4T taki mi doradzono w sklepie motoryzacyjnym ze będzie najlepszy. Obecnie wiem ze coś mi sie sypie sprzęgło i będzie do wymianki. Mało latam ze względu na pracę i teraz mam kolejne 3,5 roku studiowania. Praca w koreańskiej firmie wiąże sie z małą ilością czasu dla siebie, ale kaska jest na moto zeby o niego zadbać i na studia wyłożyć hajs.
-
mentorsct - Bywalec
ktmy maja to dobrego ze sa od dawna produkowane i maja fajna pojemnosc o niezlej mocy i wytrzymałosci. 450 juz sa inne. dla porównania dam ze kumpel ma 450 i ma osiagi mojego 525 mój moze z dołu troche ale na v max nawet jego idzie kilka km h lepiej. co za tym idzie jego sporo szybciej sie sypie
a mój ktm kilka lat bez remontów spoko
konkurentem ktma jest husaberg albo huska ale oni maja od nie dawna dobre sprzety które wciaz kosztuja majątek. wiec ktm jest jak narazie liderem. ale w przyszłosci husaby podbija serca miłosników MXu
co do 450 yamaszka ktm sa podobne np ja bym wział ktma ze wzgledu na wyglad. ale pod wzgledem mocy wytrzymałosci to bym sie zastanawiał.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Prawda jest taka ze jak od małego dbasz o duperel to w przyszłości będziesz dbał o moto, auto, dom, rodzinę itp. Dla mnie motocykl to rekreacja i czas w którym odrywam się codziennych spraw takich jak praca. Jeśli moto daje mi niezapomniane chwile i przezycia dlaczego mam o niego nie dbać. Nie wiem ja jestem nauczony dbaćo co kolwiek, wszystko co mam zawdzięczam temu ze studiowałem a teraz mam pracę i kupuje za swoje pieniądze a nie rodziców. Wiem jak ciężko jest uzbierać pare tyś zeby kupić sprzęt. A co do wytrzymałości to daj moto jakiemuś paralicie gwarantuje ze po dniu byś musiał robić remont. Nie ma sprzętów niezawodnych, bo nawet niezniszczalną hondę cbr (mowa o scigaczu) byś zajeździł. A prawda jest taka w polsce ze większość ludzi kupuje moto bo kolega no to on nie chce być gorszy i tez kupuje a jak zacznie się sypać to sprzedaje.
-
mentorsct - Bywalec
to jest prawda niestety sporo polaków kupuje i jak wyczuwaja ze sie sypie póki jezdzi sprzedaja. za granica takie zachowanie nie ma miejsca. ja tez dbam jak najbardziej potrafie. 2 miesiace tyrania w UK plus biznesy w pl i sie nazbierało na wymarzonego exc
teraz chucham i dmucham zeby mu sie nic nie stało. ale chyba dla pewnosci na zime zmieniam tłok korbe łozyska uszczelki rozrzad - jednym słowem generalka i potem 3-4 lata bez zagladania 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 - ja mam to samo w planach. Generalka po sezonie. Wiem ze sprzęgło mi sie sypie i nie wiem jak długo polatam, bo czasem jak chce sie przejechać tak jak ostatnio odpaliłem odczekałem z jakieś 1-2 min zeby sie rozgrzał ja wciskam sprzęgło i wrzucam jedynkę a mnie szarpnęło jak by mnie ktoś kopnął i mi moto zgasło, ale drugim razem odpaliłem i pojechał normalnie. Potem juz w terenie szedł dobrze. Ale wiem ze czeka mnie remont i ok 3 tys nie moje.
BTW
henio12323 wrzuć fotkę gdzieś chętnie oblukam te twoje 525.
BTW
henio12323 wrzuć fotkę gdzieś chętnie oblukam te twoje 525.
-
mentorsct - Bywalec
-
henio12323 - Moderator
Yamaha WR250f licznik
Witam forumowiczów. nie wiem gdzie szukać więc pytam Was fachowców
mam WR-kę 250f z 2004r i chciałbym zamontowac elektroniczny licznik od nowszego modelu czyli z roku 2008 licznik już udało mi sie kupić tylko że niewiem skąd zdobyć ten ślimak z kablem który jest przy przednim kole.
Czy może ktoś z Was ma jakieś namiary na części do Yamahy z 2008r w serwisie ustaliłem nr tego elementu 5TJ-83755-C0-00 proszę i pomoc
Pozdrawiam
Jacek
mam WR-kę 250f z 2004r i chciałbym zamontowac elektroniczny licznik od nowszego modelu czyli z roku 2008 licznik już udało mi sie kupić tylko że niewiem skąd zdobyć ten ślimak z kablem który jest przy przednim kole.
Czy może ktoś z Was ma jakieś namiary na części do Yamahy z 2008r w serwisie ustaliłem nr tego elementu 5TJ-83755-C0-00 proszę i pomoc
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- Jacek_d
- Świeżak
co do licznika tam nie ma zadnego slimaka. tam liczniki sa na zasadzie licznika rowerowego. zakłada sie magnesik na szpryche albo tarcze hamulcowa plus czujnik i wszystko idzie do licznika. niektórzy kupuja dobre liczniki rowerowe i to sie sprawdza ale mozna tez zamówic specjalny do crossa
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
zalozylem ostatnio licznik rowerowy
ustawilem go pod kolo itp
ale sie okazalo ze pokazywal 75km/h a ja jechalem 100km/h tak jak by sie zacinal przy tej predkosci <licznik za ok.50 zl>takzemysle ze trzeba wydac wiejcej na dobry licznik aby dzialal poprawnie
ustawilem go pod kolo itp
ale sie okazalo ze pokazywal 75km/h a ja jechalem 100km/h tak jak by sie zacinal przy tej predkosci <licznik za ok.50 zl>takzemysle ze trzeba wydac wiejcej na dobry licznik aby dzialal poprawnie
- barek253
- Mieszkaniec forum
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości