[skutery] Zipp Quantum
znam sie an tym troche kolego bo sam mam zipka i go tuingowalem radze ci wstawic cylinder od malossi 70sport cc oraz modul zaplownowy i mozna rowniez rolk wariatora lzejsze dla wiekszej predkosci maksymalnej i lzejsze dla lepszego przyspieszenia a co do tlumika to duzy wydatek i moze ci skuter przyspieszyc od 5 do 10 na godzineKomentatorzy napisał(a):mam zamiar stuningowac zipka, i tak, chce kupic cylinder, 70ccm dosyc dobry, chyba kevlarowy od kumpla, nieuzywany oczywiscie. i pytanie, co jeszcze warto wymienic? tlumik? z tego co wiem to drogi jest i nie wiem czy mi sie oplaca..
a moze da sie odblokowac seryjny tlumik jakos?
chyba ze znacie jakis inny tuning zeby go troche rozpedzic, do 80-90 km/h? pozdro<br><hr>mateooo<br>
pozdrawiam

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
no ale chłopie tyle kasy wpakować w "krzaka"?? też mam Zippa (jak wszyscy chyba w tym temacie) i ja osobiście wolał bym kasę z tuningu zostawić, sprzedać krzaka i za wszystko kupić Aeroxa który w serii pojedzie około 90. ewentualnie g z czasem tuningować, bo w krzaka nie ma co inwestować, mam swojego już trzeci rok i wiem co mówię!
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
ja mam zippy już od 4 lat, a w ostatnim roku po podliczeniu wpakowałem w quantuma przeszło2tyś, ale teraz wiem co w nim mam i wiem, że nic mi się nie zepsuje, a na słabym cylindrze 70cc z taiwanu robie ponad 90km/h z każdej strony. A ten cylider ma może 6-7KM max. Jak wpakuję sobie jakiś cylek poliniego albo metrakita to już będzie poezja.<br><hr>omen93Komentatorzy napisał(a):no ale chłopie tyle kasy wpakować w "krzaka"?? też mam Zippa (jak wszyscy chyba w tym temacie) i ja osobiście wolał bym kasę z tuningu zostawić, sprzedać krzaka i za wszystko kupić Aeroxa który w serii pojedzie około 90. ewentualnie g z czasem tuningować, bo w krzaka nie ma co inwestować, mam swojego już trzeci rok i wiem co mówię!<br><hr>pawel503<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zapraszamy na zlot skuterkow w tarnowskich górach. info na zipp-forum, czekamy do 15 sierpnia<br><hr>nikors
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
witam na zdjęciu poniżej są pokazane 2 pierścienie i jeden taki kanciasty cieniutki, pod który pierścień się go zakłada? kupiłem kit i pierwszy raz spotykam się z tym cieniutkim pierścieniem, wiem że to pierścień dociskający ale nie wiem pod który pierścień się go zakłada.

Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
pod pierwszy prawdopodobnieKomentatorzy napisał(a):witam na zdjęciu poniżej są pokazane 2 pierścienie i jeden taki kanciasty cieniutki, pod który pierścień się go zakłada? kupiłem kit i pierwszy raz spotykam się z tym cieniutkim pierścieniem, wiem że to pierścień dociskający ale nie wiem pod który pierścień się go zakłada. <a href='http://www.naraku.pl/img/images/NK100_04_186_499198af0fe7a.jpg'>www.naraku.pl/img/images/NK100_04_186_499198af0fe7a.jpg</a> <br><hr>pawel503<br>
<br><hr>omen93
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
od góry<br><hr>omen93Komentatorzy napisał(a):pierwszy w sensie ten na górze czy ten na dole jak tłok stoi pierścieniami do góry?<br><hr>pawel503<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zipp
Witam
Mój Zipp nie chciał mi dzisiaj zapalić a dokładniej to było tak ze akumlator krecił nie palił od razu a po odczekaniu kilkunastu sekund zapalil i wszystko było ok tzn smigał normalnie a potem to samo nie chciał mi zapalic odczekałem te kilkanascie sekund i znowu było w porzadku jak myslicie co moze byc przyczyna czy radzicie z tym jechac do serwisu ?
Mój Zipp nie chciał mi dzisiaj zapalić a dokładniej to było tak ze akumlator krecił nie palił od razu a po odczekaniu kilkunastu sekund zapalil i wszystko było ok tzn smigał normalnie a potem to samo nie chciał mi zapalic odczekałem te kilkanascie sekund i znowu było w porzadku jak myslicie co moze byc przyczyna czy radzicie z tym jechac do serwisu ?
- piro324
- Świeżak
nie lej do żadnego 2t chłodzonego powietrzem benzyny 98, bo nie zwiększy ona mocy, a tylko podniesie temp spalania benzyny co może w łatwy sposób doprowadzić do zatarcia cylka. szczególnie przy takich upałach.<br><hr>omen93Komentatorzy napisał(a):Dzieki pawel a powiedz mi jeszcze czy lanie paliwa 98 oktanow to dobry pomysł czy nie nie za bardzo bo czytałem sprzeczne opinie i teraz nie wiem i chyba zeby byc pewnym trzeba by zadzwonić do serwisu<br><hr>piro324<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):nie lej do żadnego 2t chłodzonego powietrzem benzyny 98, bo nie zwiększy ona mocy, a tylko podniesie temp spalania benzyny co może w łatwy sposób doprowadzić do zatarcia cylka. szczególnie przy takich upałach.<br><hr>omen93Komentatorzy napisał(a):Dzieki pawel a powiedz mi jeszcze czy lanie paliwa 98 oktanow to dobry pomysł czy nie nie za bardzo bo czytałem sprzeczne opinie i teraz nie wiem i chyba zeby byc pewnym trzeba by zadzwonić do serwisu<br><hr>piro324<br>
ja do swojego leje zawsze przynajmniej Shell V-power (pb95)
albo pb98 i jest o wiele czystszy gaźnik, układ paliwowy, wydechowy itp a w silniku jest o wiele mniej nagaru, te paliwa sportowe charakteryzują się zwiększoną ilością oktanów (tylko w przypadku 98 i 100 oktanów) co powoduje faktycznie większą temperaturę spalania, ale na mocy też coś tam dają a oprócz tego mają jeszcze jedną zaletę! jest w nich o wiele więcej substancji czyszczących oraz uszlachetniaczy dzięki czemu silnik pracuje lepiej, na twoim miejscu wybrał bym kompromis czyli paliwo które jest tylko na shellu czyli sportowe pb95 (V-power) normalna temperatura spalania a lepsze czyszczenie i szlachetniejsze paliwo.
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
test<br><hr>testKomentatorzy napisał(a):Bardzo dobry skuter, silny i szybki osiagam im predkosc prawie 90 km/h. Jest duży i wygodny pod siedzenie wchodzi 15 piw.Polecam<br><hr>Maniak<br>Komentatorzy napisał(a):tez polecam ten skuter ale dlaczego mi sie swieci czerwona dioda przy pelnym baku oleju?jaki olej w niego wlewac?
oraz jak wylaczyc swiatla podczas jazdy ?
tego wlasnie nie wiem
pozatym dobry skuter polecam
prosze o odpowiedz na moje pytania
<br><hr>pihat<br>Komentatorzy napisał(a):najlepiej jedz do serwisu tam gdzie kupiles ten motor i powiedz ze chciałbys zeby przyl wlaczaniu skutera światła były zgaszone. powinni ci zamontowac przelącznik rozdzielajacy kostki. pozdrawiam<br><hr>Maro<br>Komentatorzy napisał(a):a jaki akumulator polecacie bo mam zippka z 06 r i mi ako już sieda ... <br><hr>Fenix GG:8357124<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
zipp
Czytałem gdzies na forum ze warto usunac katalizator ze to podnosi moc i zwieksza predkosc i równoczesnie podnosi głosnosc czy to wszystko prawda a jezeli tak to jak to usunac i jak to wpływa na gwarancje i czy rzeczywiscie głosnosc zwieksza sie zauwazalnie?pozdrawiam
- piro324
- Świeżak
Re: zipp
piro324 napisał(a):Czytałem gdzies na forum ze warto usunac katalizator ze to podnosi moc i zwieksza predkosc i równoczesnie podnosi głosnosc czy to wszystko prawda a jezeli tak to jak to usunac i jak to wpływa na gwarancje i czy rzeczywiscie głosnosc zwieksza sie zauwazalnie?pozdrawiam
da się wybić go śrubokrętem i młotkiem, zależy jaki masz wydech, czarny czy srebrny, czy czarny a'la sport (zawinięty).To dosyć żmudna robota, można go też przeciąć wydłubać katalizator i potem zespawać i pomalować,
zdjęcie go faktycznie odmula silnik i jest więcej przysłowiowego "kopa" oraz sam tłumik się tak szybko nie zużywa, poziom głośności wzrasta nieznacznie aczkolwiek zauważalnie (kilka decybeli) brzmi bardziej sportowo.
Zipp Quantum RuLeZ
-
pawel503 - Świeżak
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości