Zobacz wÄ…tek - <i>[skutery]</i> Zipp Quantum
NAS Analytics TAG

[skutery] Zipp Quantum

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 14/6/2009, 15:27

Komentatorzy napisał(a):Witam zakupiłem moduł odblkowany do Quantuma z 2007r. i gdy pojeżdże jakieś 30 min to skuter gaśnie raz przyspiesza. Czy to może być wina tego modułu?<br><hr>Kamilo<br>
Komentatorzy napisał(a):nie to napewno nie jest wina modulu tylko cos nie tak zippem
<br><hr>wazniak<br>
Komentatorzy napisał(a):Ale gdy wymienie na stary moduł to wszystko jest OK. Jak to jest wina Zippka to dokładnie czego?<br><hr>Kamilo<br>
Komentatorzy napisał(a):trzeba do mechanika i ci wszystko zrobi jak trzeba<br><hr>wazniak<br>
skoro na starym module wszystko chodzi to tylko o moduł chodzi. Wymień moduł<br><hr>elvis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez FlorianZnin » 17/6/2009, 15:19

Więc tak:

1. GÄ…bka jest dobrze wsadzona
2. Nie łapie żadnego lewego powietrza
3 co do tego oleju do filtra... Byłem w serwisie dany zakupić to kazali mi zamiast oleju użyć WD40.
FlorianZnin
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 18/6/2009, 16:10

Mam problem ze skuter prubuje zapalic i nic z tego

Jesli ktos mi pomoze to pisac na gg 1348054

Z góry dziękuje<br><hr>Edw@rd
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 19/6/2009, 01:44

więc zbierając informacje przez poprzednie ponad 60stron, napisze coś od siebie!
mój bzyk to quantum gt5 2008r
pierw od strony usterek:
najpierw po około 400km pokrzywiło się tylne koło-wymienili na gwarancji
potem pękła obudowa napędu (przy kopce) i kopka wpadła do środka-wymienili na gwarancji.
dłuuugo długo nic i...
zerwała się linka gazu (konkretnie rozgałęźnik) na 3500km, teraz mam 3700 na liczniku i zaczyna pukać coś w kole tylnym, jakby coś było luźne, wał to nie jest raczej aluminiowe koło się trochę wyrobiło i luzu w stosunku do wału dostało, tyle o usterkach.
sprostowanie co do cewki zapłonowej-po roku 2007 tzn już w rocznikach 2008 tego problemu nie ma, co do blokad to są tylko trzy zwężka w kolanku wydechowym(przy mocowaniu do tłumika), zawirowywacz spalin (cienka rurka wychodząca z kolanka wydechowego), oraz moduł zapłonowy, NIE MA w roczniku 2008 blokady w postaci tulejki w gażniku, nie ma też żadnego pierścienia na wale między wariatorem a przeciwtalerzem wariatora. tyle o blokadach, rolki na wario mają wymiar 15x12 i ważą chyba 6g, lżejsze dają lepsze przyśpieszenie i wyższe obroty silnika ceną mniejszej prędkości max. cięższe rolki-analogicznie. Silnik w tym skuterze to włoskiej myśli technicznej Chiński odpowiednik Minarelli Horizontal z tłokiem leżącym na podzespołach Yamahy-(taki jak w yamaha Aerox,Yog)-logo yamaha widać pod pokrywą napędu. Większość części pasuje od tych skuterów. Przekładnia znajduję się przy tylnym kole(ta część alunimiowa śilnika, która jest nie pomalowana, olej zmienia się odkręcając najniższą śrubę przy tym elemencie silnika a wlewa przez otwór pod czarnym plastykowym koreczkiem, do przekładni należy lać 120ml oleju (~pół szklanki) o właściwościach 85w-90 a do mieszanki 2t semisyntetic (półsyntetyczny). co do spalania to mój przy średniej prędkości jazdy 65km/h pali około 4,5l/100 (tyle pali i tyle ma palić, ten typ tak już ma)- jest tylko odblokowany i ma założoną twardą sprężynę centralną na sprzęgle. v-max to licznikowe 75km/h, zablokowany jeździł mi max 58km/h z górki i 50km/h po prostej, rozbieżności w podawanych przez innych prędkościach mogą wynikać z wagi kierowcy, ja ważę lekko ponad 100kg. Na skuterze jeżdżę zazwyczaj w dwie osoby (ponad 165kg) i po przebiegu 3700km jak na razie wszystko Ok (po za tym kołem co pisałem wyżej) to chyba tyle, jak macie jakieś pytania to PW.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 19/6/2009, 04:09

Komentatorzy napisał(a):Witam mam pytanie co to może być odpalam skuter ruszam i na początku jak przekręcam manetke to go muli co może być tego przyczyną <br><hr>Marcin179<br>
Sprawdź świecę. Na początek dociśnij ,,fajkę,,.<br><hr>Tomek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/6/2009, 04:13

Komentatorzy napisał(a):Witam mam pytanie co to może być odpalam skuter ruszam i na początku jak przekręcam manetke to go muli co może być tego przyczyną<br><hr>Marcin179<br>
Sprawdź świecę... .<br><hr>Tomek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/6/2009, 10:11

Komentatorzy napisał(a):więc zbierając informacje przez poprzednie ponad 60stron, napisze coś od siebie! mój bzyk to quantum gt5 2008r pierw od strony usterek: najpierw po około 400km pokrzywiło się tylne koło-wymienili na gwarancji potem pękła obudowa napędu (przy kopce) i kopka wpadła do środka-wymienili na gwarancji. dłuuugo długo nic i... zerwała się linka gazu (konkretnie rozgałęźnik) na 3500km, teraz mam 3700 na liczniku i zaczyna pukać coś w kole tylnym, jakby coś było luźne, wał to nie jest raczej aluminiowe koło się trochę wyrobiło i luzu w stosunku do wału dostało, tyle o usterkach. sprostowanie co do cewki zapłonowej-po roku 2007 tzn już w rocznikach 2008 tego problemu nie ma, co do blokad to są tylko trzy zwężka w kolanku wydechowym(przy mocowaniu do tłumika), zawirowywacz spalin (cienka rurka wychodząca z kolanka wydechowego), oraz moduł zapłonowy, NIE MA w roczniku 2008 blokady w postaci tulejki w gażniku, nie ma też żadnego pierścienia na wale między wariatorem a przeciwtalerzem wariatora. tyle o blokadach, rolki na wario mają wymiar 15x12 i ważą chyba 6g, lżejsze dają lepsze przyśpieszenie i wyższe obroty silnika ceną mniejszej prędkości max. cięższe rolki-analogicznie. Silnik w tym skuterze to włoskiej myśli technicznej Chiński odpowiednik Minarelli Horizontal z tłokiem leżącym na podzespołach Yamahy-(taki jak w yamaha Aerox,Yog)-logo yamaha widać pod pokrywą napędu. Większość części pasuje od tych skuterów. Przekładnia znajduję się przy tylnym kole(ta część alunimiowa śilnika, która jest nie pomalowana, olej zmienia się odkręcając najniższą śrubę przy tym elemencie silnika a wlewa przez otwór pod czarnym plastykowym koreczkiem, do przekładni należy lać 120ml oleju (~pół szklanki) o właściwościach 85w-90 a do mieszanki 2t semisyntetic (półsyntetyczny). co do spalania to mój przy średniej prędkości jazdy 65km/h pali około 4,5l/100 (tyle pali i tyle ma palić, ten typ tak już ma)- jest tylko odblokowany i ma założoną twardą sprężynę centralną na sprzęgle. v-max to licznikowe 75km/h, zablokowany jeździł mi max 58km/h z górki i 50km/h po prostej, rozbieżności w podawanych przez innych prędkościach mogą wynikać z wagi kierowcy, ja ważę lekko ponad 100kg. Na skuterze jeżdżę zazwyczaj w dwie osoby (ponad 165kg) i po przebiegu 3700km jak na razie wszystko Ok (po za tym kołem co pisałem wyżej) to chyba tyle, jak macie jakieś pytania to PW.<br><hr>pawel503<br>
sadze ze mozesz miec cos ze spasowaniem bloku silnika, skoro najpierw ta pokrywa a teraz w przekladni, sadze ze mogl ci sie wieloklin na ktorym siedzi kolo wyrobic, ale nie pasuje mi to bo skuter ma dopiero 3,7tys przelotu, predzej mogla sie przekladni zwalic, co rowniez nie jest normalne jak na taki przebieg, a co do spalania, moj quantum 06r, ma teraz przebieg 5120km, kupilem go gdy mial 3600, i pali wcale nie tak duzo bo 3,5-3,8 pamietajcie ze jezeli wskazowka jest na E to znaczy ze w baku zostalo jeszcze 1,5 litra benzyny. Pozdrawiam<br><hr>Omen
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 19/6/2009, 21:41

to jest wyrobione koło w otworze gdzie wchodzi w nie czpień, i to ono jest troszke luźnawe i hałasuje na dziurach, sam czpień (wał) chodzi idealnie. co do bloku silnika to też jest OK i obudowa (czarna) od paska napędu nie ma nic wspólnego z przekładnią, która jest zalana olejem. stawiam na wyrobione ząbki w kole.-muszę się przyzwyczaić do lekkiego pukania albo kupić felgę za 260pln+20pln przekładka opony. Co do spalania to w każdym serwisie mówili mi że spalanie tego skutera w okolicach ponad 4l/100km to norma, z uwagi na jego gabaryty i raczej mało opływowy kształt. pozdrawiam. :)
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 23/6/2009, 21:29

Wiatm was zmieniłem sobie moduł w skuterze i jak dochodzi do 62 km/h to zaczyna mi przerywać/ jak by się dusić o co panowie chodzi?? pomóżcie;)<br><hr>Szyszka;)
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez daniel1994xx » 24/6/2009, 18:43

skuterek ogólnie jest zaaajeeefajny:) Choć mam z nim mały problem- mianowicie... kupiłem go niedawno, w maju tego roku- gośc od którego kupowałem twierdził, ze jest w nim padniety całkowicie akumulator i trzeba kupic nowy, więc ja kupiłem, skuterek pochodizł mi na nim 5 dni i akumulator siadł. Nie wiem czym jest to spowodowane, gdyż podejrzewałem, ze przyczyną jest brak ładowania podczas jazdy, jednak kiedy do przewodów podpiąłem żarówkę i przygazowałem zaczęła ona jasniej świecic, także ładowanie jakieś tam jest, ale w sumie nie mam pewności czy wystarczająco mocne. Co o tym myślicie?
i jeszcze jedno pytanko- bo wła.śnie ten sam gośc od którego kupowałem mówił mi, ze kupił do niego nowy, odblokowany moduł i ze prze dwymianą modułu jechał 45km/h a teraz bedzie jechał szybciej, lecz jeszcze nie tak jak powinien, gdyż są w nim jeszcze jakieś inne 2 blokady. Faktycznie skuter jedzie szybciej, lecz to dla mnie i tak za mało, bo wyciągnie tylko jakieś 55km/h czasem po dobrej drodze wymęczy 60. i moje pytanie brzmi- czy są w nim jakieś blokady, jak tak to gdzie? i jeśli blokad już nie ma to co zrobić, zeby skuterek pomykał tak jak inni tu piszą te 85km/h? Proszę o odpowiedż!:) Z góry dziękuje;)
daniel1994xx
daniel1994xx
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 24/6/2009, 20:34

Witam
Mam maly pronblem odnosnie kierunkowskazow. W ktorym miejscu moge znalezc przerywacz?? Pozdrawiam<br><hr>pablo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 25/6/2009, 00:05

Komentatorzy napisał(a):Wiatm was zmieniłem sobie moduł w skuterze i jak dochodzi do 62 km/h to zaczyna mi przerywać/ jak by się dusić o co panowie chodzi?? pomóżcie;)<br><hr>Szyszka;)

obroty kręcą się wyżej a gaźnik masz ustawiony na niższe i po prostu moto nie dostaje dostatecznie dużo paliwka, regulacja gaźnika się kłania, pozdrawiam.
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 25/6/2009, 00:08

Komentatorzy napisał(a):Witam
Mam maly pronblem odnosnie kierunkowskazow. W ktorym miejscu moge znalezc przerywacz?? Pozdrawiam<br><hr>pablo

jest to czarna okrągła puszeczka pod czaszą z przednimi reflektorami.
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 25/6/2009, 00:11

daniel1994xx napisał(a):skuterek ogólnie jest zaaajeeefajny:) Choć mam z nim mały problem- mianowicie... kupiłem go niedawno, w maju tego roku- gośc od którego kupowałem twierdził, ze jest w nim padniety całkowicie akumulator i trzeba kupic nowy, więc ja kupiłem, skuterek pochodizł mi na nim 5 dni i akumulator siadł. Nie wiem czym jest to spowodowane, gdyż podejrzewałem, ze przyczyną jest brak ładowania podczas jazdy, jednak kiedy do przewodów podpiąłem żarówkę i przygazowałem zaczęła ona jasniej świecic, także ładowanie jakieś tam jest, ale w sumie nie mam pewności czy wystarczająco mocne. Co o tym myślicie?
i jeszcze jedno pytanko- bo wła.śnie ten sam gośc od którego kupowałem mówił mi, ze kupił do niego nowy, odblokowany moduł i ze prze dwymianą modułu jechał 45km/h a teraz bedzie jechał szybciej, lecz jeszcze nie tak jak powinien, gdyż są w nim jeszcze jakieś inne 2 blokady. Faktycznie skuter jedzie szybciej, lecz to dla mnie i tak za mało, bo wyciągnie tylko jakieś 55km/h czasem po dobrej drodze wymęczy 60. i moje pytanie brzmi- czy są w nim jakieś blokady, jak tak to gdzie? i jeśli blokad już nie ma to co zrobić, zeby skuterek pomykał tak jak inni tu piszą te 85km/h? Proszę o odpowiedż!:) Z góry dziękuje;)

Witam poszukaj mojego posta powyżej (taki długi)a dowiesz się o blokadach. pierw poczytaj zanim zadasz pytanie. ps dla lepszych osiągnięć to sportowy wydeszek np tecnigas i sportowy wariator np naraku i rolki 5-6gr
pawel503
Świeżak

Postprzez maly199208 » 27/6/2009, 15:50

Witam.
Mam maly problem ze skuterem Zipp Triad2 jechalem sobie skuterem i po zatankowaniu przejechalem 1km az tu nagle cos strzelilo i przy dodaniu gazu nie jechal tylko wyl tak jak przy ruszaniu i niewiem co sie stalo prosze o odp. na forum badz na gg 9257957
dzieki z gory. ;/;/
maly199208
Świeżak

Postprzez pawel503 » 27/6/2009, 17:48

maly199208 napisał(a):Witam.
Mam maly problem ze skuterem Zipp Triad2 jechalem sobie skuterem i po zatankowaniu przejechalem 1km az tu nagle cos strzelilo i przy dodaniu gazu nie jechal tylko wyl tak jak przy ruszaniu i niewiem co sie stalo prosze o odp. na forum badz na gg 9257957
dzieki z gory. ;/;/

tak w zasadzie to tu piszemy o quantumie ale postaram się pomóc, otóż pewnie pękł Tobie pasek napędu. czas naprawy 15min koszt paska 40-80zł, lepiej już kupić lepszy, ale przed wymianą sprawdź czy na wariatorze, lub sprzęgle nie zrobiły się jakieś zadziory, bo założysz nowy pasek i znowu szlag go trafi.
pawel503
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 30/6/2009, 07:26

a ja jak jade skutertem we dwoch to mi cos obciera caly czas pomózcie<br><hr>marcin
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/6/2009, 19:25

Komentatorzy napisał(a):a ja jak jade skutertem we dwoch to mi cos obciera caly czas pomózcie<br><hr>marcin<br>
blotnik tylnego kola obciera, musisz go lepiej ustawic.<br><hr>Omen
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 1/7/2009, 11:05

No ale błotnik tu nie ma nic do gadania, jest zamontowany sztywno w stosunku do koła, jeśli zawieszenie z kołem się rusza to on też razem z całością, problem raczej leży gdzie indziej, jeździj we dwie osoby w kółko i niech ktoś trzeci nasłuchuje skąd dociera odgłos tarcia, potem poszukaj miejsca gdzie jest coś obtarte.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 1/7/2009, 11:06

Komentatorzy napisał(a):
Komentatorzy napisał(a):a ja jak jade skutertem we dwoch to mi cos obciera caly czas pomózcie<br><hr>marcin<br>
blotnik tylnego kola obciera, musisz go lepiej ustawic.<br><hr>Omen

No ale błotnik tu nie ma nic do gadania, jest zamontowany sztywno w stosunku do koła, jeśli zawieszenie z kołem się rusza to on też razem z całością, problem raczej leży gdzie indziej, jeździj we dwie osoby w kółko i niech ktoś trzeci nasłuchuje skąd dociera odgłos tarcia, potem poszukaj miejsca gdzie jest coś obtarte.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 55 gości

na górê