Zobacz wątek - Prędkosciomierz na jakiej zasadzie??
NAS Analytics TAG

Prędkosciomierz na jakiej zasadzie??

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Prędkosciomierz na jakiej zasadzie??

Postprzez AlpenGold » 6/12/2008, 20:23

Witam wszystkich forumowiczów jestem nowy na forum . I mam takie jedno pytanko . Na jakiej podstawie motocykl oblicza prędkość podawaną na wyswietlaczu (chodzi o dość nowy motocykl elektroniczny wyswietlacz Yamaha FZ1)
Czy jest jakis czujnik przy kole czy w skrzyni biegów?
Bo jeżeli w skrzyni to po zmianie zębatki tylniej na większą będzie podawał błędną prędkość? Dodam że motocykl ma ABS także może być czujnik w kole ale nie wiem na pewno, Pytam bo mam zmienioną zębatkę i wydaje mi się że mi oszukuje na prędkosci (pokazuje wiecej niż jest) Co Wy o tym myslicie??
AlpenGold
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 7/12/2008, 00:00

Jeśli ma ABS to czujnik prędkości napewno jest przy kole. Co do wskazania prędkości to normalne że może trochę przekłamywać ale sądzę że nie więcej niż 5km/h.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez motoman » 7/12/2008, 11:35

a co ma czujnik prędkości do ABS? w ABS przy kole jest czujnik który mierzy to czy koło się obraca czy nie, a nie prędkość... prędkość mierzona jest oczywiści na skrzyni.

gdzieś tu na forum jest wzór do przeliczenia sobie przekłamania licznika czy jakoś tak... sam go pisałem tu wiec mozna jakos to znalezc;)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Landryss25 » 7/12/2008, 11:53

No nie byłem pewien jak to jest w przypadku motocykli. W samochodzie czujnik od ABS mierzy prędkość obrotową koła podając jednocześnie wskazanie na licznik i do sterownika systemu. Sory za wprowadzenie w błąd w takim razie.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości

na górê