Jaki kupić motocykl/skuter ?? Zapytaj tutaj.
siema wszystkim mam maly dylemat nad wybarniem motoru enduro mam 2 opcje Husqvarna Wre 125 lub Yamaha Dt 125 R ktory z nich byscie polecili i jeszcze jakbym mogl was prosic zebyscie napisali plusy i minusy tych motorow.Jeszce jedno pytanie co ile tlok sie wymienia w tych motorkach.Prosze o odpowiedz.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
- Siwy312
- Świeżak
Hej wszystkim mam pytanie do jakiegos znawcy:
Rozchodzi mi sie o Honde NSR 125 z 2000r
na co zwracac uwage?? facet mowi ze jest drugim wlascicielem wczesniej mial ja jakis kolo z niemiec.
Cena 5200zł
Czekam na jakies rady
pozdro
Rozchodzi mi sie o Honde NSR 125 z 2000r
na co zwracac uwage?? facet mowi ze jest drugim wlascicielem wczesniej mial ja jakis kolo z niemiec.
Cena 5200zł
Czekam na jakies rady
pozdro
- mer1lyn
- Świeżak
Siwy312 WRE jest mocniejsza i ma lepsze zawieszenie. DT słabsza ale więcej ich jest na rynku i łatwiej o części więc prawdopodobnie tańsza w utrzymaniu. Tłok się wymienia co jakieś 20-30tyś km.
mer1lyn poszukaj bo jest na ścigaczu kilka artykułów z poradami jak sprawdzać moto przy zakupie.
marex666 z tÄ… mocÄ… RS to bez przesady...
mer1lyn poszukaj bo jest na ścigaczu kilka artykułów z poradami jak sprawdzać moto przy zakupie.
marex666 z tÄ… mocÄ… RS to bez przesady...
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Witam wszystkich.
Chciałbym kupić pierwszy moto w przyszłym roku. Niestety tylko 50, ew. 125/80 zarejestrowane na 50, bo posiadam jedynie kartę motorowerową.
(Za 2 miechy skończę 15 lat. Wiem, że od 16stki można zrobić prawko A1, jednak chciałbym kupić moto jakoś na początku przyszłego roku, a jak możecie policzyć- 16 lat skończę w październiku, więc po sezonie. ;/ )
Czego szukam:
Pojemność: 50/80/125 zarejestrowane na 50.
Sportowy/Szosowo-Turystyczny.
W miarę ładne przyspieszenie i v-max, bo nie bawi mnie jazda 40-50km/h.
Cena: maksymalnie 3500zł.
NIE SKUTER!
Moje wymiary:
175cm wzrostu
60kg wagi.
Rozglądałem się na allegro za motorkami, jednak w tej cenie były jedynie moto ze starych roczników (suzuki rg, yamaha tzr, aprilia rs itd) za wyjątkiem Gilerki DNA, ale to automat. ; /
Jestem zielony w tym, więc proszę o w miarę dokładne tłumaczenie co jak i dlaczego. ; )
Z góry dziękuję. ; P
Chciałbym kupić pierwszy moto w przyszłym roku. Niestety tylko 50, ew. 125/80 zarejestrowane na 50, bo posiadam jedynie kartę motorowerową.
(Za 2 miechy skończę 15 lat. Wiem, że od 16stki można zrobić prawko A1, jednak chciałbym kupić moto jakoś na początku przyszłego roku, a jak możecie policzyć- 16 lat skończę w październiku, więc po sezonie. ;/ )
Czego szukam:
Pojemność: 50/80/125 zarejestrowane na 50.
Sportowy/Szosowo-Turystyczny.
W miarę ładne przyspieszenie i v-max, bo nie bawi mnie jazda 40-50km/h.
Cena: maksymalnie 3500zł.
NIE SKUTER!
Moje wymiary:
175cm wzrostu
60kg wagi.
Rozglądałem się na allegro za motorkami, jednak w tej cenie były jedynie moto ze starych roczników (suzuki rg, yamaha tzr, aprilia rs itd) za wyjątkiem Gilerki DNA, ale to automat. ; /
Jestem zielony w tym, więc proszę o w miarę dokładne tłumaczenie co jak i dlaczego. ; )
Z góry dziękuję. ; P
- Byczarz
- Świeżak
kazdy jest inny(w sesie moto)
jesli chcesz którys z tych motorków to musisz oblookac czy wygodnie ci sie bedzie na nim siedziec
wszystkie które wymieniles sa dobre ale tak jak mówisz stare jest jeszcze honda nsr i aprilia af1
rozgladales sie za gilera sp 01 lub 02 125 na 50
sam mam sp 01 tylko ze bez papierów i nie jeden golf sie zdziwił ( oczywiscie 1 i 2 generacji)
jesli chcesz którys z tych motorków to musisz oblookac czy wygodnie ci sie bedzie na nim siedziec
wszystkie które wymieniles sa dobre ale tak jak mówisz stare jest jeszcze honda nsr i aprilia af1
rozgladales sie za gilera sp 01 lub 02 125 na 50
sam mam sp 01 tylko ze bez papierów i nie jeden golf sie zdziwił ( oczywiscie 1 i 2 generacji)
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
Cześć
Mam zamiar w najbliszym czasie kupić sobie używany skuter do 3000zł. I od razu na wstępie powiem że nie mam zamiaru kupywać jakiegoś chińskiego śmiecia tylko pożądny skuter renomowanej marki. I chciałbym wam zadać pare pytań odnośnie wyboru skutera. Mam nadzieje że coś mi doradzicie
1. Jakie silniki są lepsze, wytrzymalsze 2-sów czy 4-sów (jeżeli 4-sów to prosze o podanie jakichś skuterków z takim silnikiem)?
2. Jakie przebiegi wytrzymujÄ… silniki w skuterach?
3. Jaki powinien być maksymalny przebieg przy kupnie skutera?
4. Jakie firmy robiÄ… najlepsze skutery?
5. Jakie skuterki byście polecali, bo mi osobiście podoba sie suzuki katana. Czy moglibyście napisać coś więcej o tym skuterku, jego spalaniu, czy części są drogie czy jest awaryjny itp.?
6. Czym jeszcze kierować się przy wyborze skutera?
LiczÄ™ na waszÄ… pomoc!
Mam zamiar w najbliszym czasie kupić sobie używany skuter do 3000zł. I od razu na wstępie powiem że nie mam zamiaru kupywać jakiegoś chińskiego śmiecia tylko pożądny skuter renomowanej marki. I chciałbym wam zadać pare pytań odnośnie wyboru skutera. Mam nadzieje że coś mi doradzicie
1. Jakie silniki są lepsze, wytrzymalsze 2-sów czy 4-sów (jeżeli 4-sów to prosze o podanie jakichś skuterków z takim silnikiem)?
5. Jakie skuterki byście polecali, bo mi osobiście podoba sie suzuki katana. Czy moglibyście napisać coś więcej o tym skuterku, jego spalaniu, czy części są drogie czy jest awaryjny itp.?
LiczÄ™ na waszÄ… pomoc!
- qbix
- Świeżak
1. 2 sów bo taki głównie tylko sa (4 sów miedzyinnymi w hinolach bo nie umia zrobic pozadnego 2 sówa)
2. duze (zalezy na jakich olejach jezdzisz)
3.podobno moze mic do 100 km (jazdy testowe itd i wkoncu go nie przenosili do salonu)
4.Yamaha, honda, gilery tez nawet dobrze sie sprawuja
5. nie wiem jak wyglada wiec nie wiem jaki polecic (ale jesli to jakis scigacz ot gilere dna)
6. jak jest nowy z salonu to wygladem i cena
a jak nie to stanem silnika paska itd.
2. duze (zalezy na jakich olejach jezdzisz)
3.podobno moze mic do 100 km (jazdy testowe itd i wkoncu go nie przenosili do salonu)
4.Yamaha, honda, gilery tez nawet dobrze sie sprawuja
5. nie wiem jak wyglada wiec nie wiem jaki polecic (ale jesli to jakis scigacz ot gilere dna)
6. jak jest nowy z salonu to wygladem i cena
a jak nie to stanem silnika paska itd.
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
Do 3000 zł? A czego wymagasz? Osiągi 2T, ale dźwięk mają jak kosiarka, więcej spalają i wymagają oleju, który teżtani nie jest. Tutaj polecam np. Aprilię SR, może Gilere Runner. Najlepiej dozbieraj z 500 zł, kupisz o wiele lepszy stan. A 4T to ładny, płynny, cichy dźwięk, mniejsze spalanie, i nie wymaga oleju. Tutaj to tylko przychodzi mi na myśl Kymco Agility.
Ale z jak dobry 2T i dobry 4T to 4T jest bardziej wytrzymały.
Zależy od skutera i użytkowania
Ale znam przypadek chińskiego 2T z przebiegiem 30 tys. km
Nieraz kupisz złom z przebiegiem 5 tys. km, a nieraz dobry z przebiegiem 20 tys. Przykład? Kolega kupił Yamahę Aerox z przebiegiem coś koło 25 tys. km i już 5 tys. przejechał, drugi kupił też Aeroxa, szczerze, wyglądał na o wiele bardziej zadbanego, przebieg tylko 9000 km, i teraz tak, poszedł pasek napędowy, potem dzwon ze sprzęgłem, i Aerox stoi w garażu więcej niż jeździ.
Yamaha, Gilera, Aprilia, Peugeot. Za nimi Suzuki, Honda, Kymco itd. Te 4 pierwsze wymienione robią z reguły skutery sportowe, przynajmniej te są najczęściej kupowane. Ale np. Piaggio też robi dobre skutery
Powiem tyle, wraz z paroma innymi Katana to mój ulubiony skuter, dlaczego? Znakomite przyśpieszenie, znaczek Suzuki i oryginalny wygląd. Wady? Do 55 km/h rozpędza się bardzo dobrze, a potem okropnie traci na mocy. Ale za taką cenę Katana to chyba najlepszy wybór
LiczÄ™ na waszÄ… pomoc!
Tym, czego od skutera oczekujesz i tym, który bardziej Ci się podoba. Panuje taka zasada, bierz co Ci się podoba, nie to co inni mówią. Ale załóżmy, podoba Ci się jakiś skuter, ale też chcesz aby był szybki. I przemyśl, na czym bardziej Ci zależy, na wyglądzie czy na osiągach. To jest bardzo ważne. Najlepiej napisz czego od skutera oczekujesz.
A teraz ja mam pytanie. Które moto byście wybrali, Yamaha TZR 50 czy Aprilia RS 50 (w nowej budzie). Która ma lepsze osiągi? Dwóch kumpli ma TZRki, a gdybym kupił RS nie chciałbym zostać w tyle
Do 3000 zł? A czego wymagasz? Osiągi 2T, ale dźwięk mają jak kosiarka, więcej spalają i wymagają oleju, który teżtani nie jest. Tutaj polecam np. Aprilię SR, może Gilere Runner. Najlepiej dozbieraj z 500 zł, kupisz o wiele lepszy stan. A 4T to ładny, płynny, cichy dźwięk, mniejsze spalanie, i nie wymaga oleju. Tutaj to tylko przychodzi mi na myśl Kymco Agility.
Ale z jak dobry 2T i dobry 4T to 4T jest bardziej wytrzymały.
Zależy od skutera i użytkowania

Nieraz kupisz złom z przebiegiem 5 tys. km, a nieraz dobry z przebiegiem 20 tys. Przykład? Kolega kupił Yamahę Aerox z przebiegiem coś koło 25 tys. km i już 5 tys. przejechał, drugi kupił też Aeroxa, szczerze, wyglądał na o wiele bardziej zadbanego, przebieg tylko 9000 km, i teraz tak, poszedł pasek napędowy, potem dzwon ze sprzęgłem, i Aerox stoi w garażu więcej niż jeździ.
Yamaha, Gilera, Aprilia, Peugeot. Za nimi Suzuki, Honda, Kymco itd. Te 4 pierwsze wymienione robią z reguły skutery sportowe, przynajmniej te są najczęściej kupowane. Ale np. Piaggio też robi dobre skutery

Powiem tyle, wraz z paroma innymi Katana to mój ulubiony skuter, dlaczego? Znakomite przyśpieszenie, znaczek Suzuki i oryginalny wygląd. Wady? Do 55 km/h rozpędza się bardzo dobrze, a potem okropnie traci na mocy. Ale za taką cenę Katana to chyba najlepszy wybór

LiczÄ™ na waszÄ… pomoc!
Tym, czego od skutera oczekujesz i tym, który bardziej Ci się podoba. Panuje taka zasada, bierz co Ci się podoba, nie to co inni mówią. Ale załóżmy, podoba Ci się jakiś skuter, ale też chcesz aby był szybki. I przemyśl, na czym bardziej Ci zależy, na wyglądzie czy na osiągach. To jest bardzo ważne. Najlepiej napisz czego od skutera oczekujesz.
A teraz ja mam pytanie. Które moto byście wybrali, Yamaha TZR 50 czy Aprilia RS 50 (w nowej budzie). Która ma lepsze osiągi? Dwóch kumpli ma TZRki, a gdybym kupił RS nie chciałbym zostać w tyle

- Killaz
- Świeżak
Nowa ma silnik taki co Derbi GPR. Ja osobiście wybrałbym starszą RS albo TZR bo były lepiej wykonane niż nowe robione przez Piaggio.
-
Co byście poradzili na pierwsze Moto niedługo motorowerowa i chce sobi cos kupic
-wyglÄ…d:rasowego scigacza
-50ccm
-v-max nie musi byc kosmiczny
-waga :58kg
-Wzrost: 163cm
-fundusze MAX 3500PLN
myślałem o rs-ce tzr-ce i derbi ale nie wiem czy je utrzymam i czy nie są za dorgie.
Oczywiscie nie musi byc to.
Bardzo prosze o pomoc
-wyglÄ…d:rasowego scigacza

-50ccm
-v-max nie musi byc kosmiczny
-waga :58kg
-Wzrost: 163cm
-fundusze MAX 3500PLN
myślałem o rs-ce tzr-ce i derbi ale nie wiem czy je utrzymam i czy nie są za dorgie.
Oczywiscie nie musi byc to.
Bardzo prosze o pomoc
- k!r3X
- Świeżak
jak lubbisz cos skutery a chcesz scigacza to gilera DNA ma silnik od skuterka
fajnie sie na niej lata
fajnie sie na niej lata
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
Co prawda jestem sporo wyższy, ale mam znacznie miej masy od Ciebie, a TZR utrzymywałem bez problemu. Może pomyśl nad starszą TZRką? Wiem, że wygląd już niemodny, ale zawsze można na streetfightera przerobić, a przyjemność z jazdy jest
Gilera DNA, ech, na mój gust nieudane połączenie ścigacza i skutera, o wiele bardziej wolę sportowe skutery jak Derbi GP1. Ale myślę że starsza TZR będzie dobra.

- Error404
- Świeżak
Erroe404 w sumie to masz racje
TZR'ka bedzie dobra
TZR'ka bedzie dobra
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
Witam. Czy Honda CBR 125 będzie dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto ma ok. 170 cm wzrostu, waży 48 kg, ma A1 a jego ostatnim motocyklem był chiński skuter? Zastanawiałem się np. nad NSR, Mito lub RS, może i są szybkie, ale prędkości przez nie osiągane i tak rzadko ujrzę na liczniku przez te nasze, polskie drogi, a taka CBR co to 120-140 km/h wyciągnie jest w pełni wystarczająca. No i + za małe spalanie, niskie koszty eksploatacji i dźwięk silnika. Tak właśnie się zastanawiam, bo zauważyłem, że więcej ludzi zwraca uwagę na CBR niż na NSR (dwóch kolegów jechało, większości CBR się spodobała, m.in z powodu pięknego dźwięku
).
PS. I czy jest możliwe wstawienie szerszej felgi? Bo jedynym "ble i fuj" w CBR 125 jest ta tylna opona... A widziałem że niektóre motocykle mają wstawiane o wiele szersze felgi. Czy taki zabieg byłby drogi u mechanika który również zajmuje się tuningiem?

PS. I czy jest możliwe wstawienie szerszej felgi? Bo jedynym "ble i fuj" w CBR 125 jest ta tylna opona... A widziałem że niektóre motocykle mają wstawiane o wiele szersze felgi. Czy taki zabieg byłby drogi u mechanika który również zajmuje się tuningiem?
- Killaz
- Świeżak
CBR będzie dobra.
A wstawienie szerszej felgi czy samej opony może odbić się znacznie na bezpieczeństwie jazdy więc nie warto ryzykować.
A wstawienie szerszej felgi czy samej opony może odbić się znacznie na bezpieczeństwie jazdy więc nie warto ryzykować.
-
Killaz napisał(a):Tak właśnie się zastanawiam, bo zauważyłem, że więcej ludzi zwraca uwagę na CBR niż na NSR
Kupujesz motocykl dla szpanu czy do jazdy?
Twój wzrost dobrze pasowałby do CBR'ki, więc ja bym bardziej ją polecał. Osiągi spokojnie starczą, a jest znacznie tańsza w eksploatacji od NSR'ki co jest ważne.
Co do felg to ja bym nie zmieniał nic na coś innego niż to co przewiduje producent, bo tam jest wszystko idealnie dobierane i nic nie jest na pewno przypadkowe. Do tego zmienienie felgi na większą pogorszyło by osiągi i bezpieczeństwo.
-
Frugos - Bywalec
Frugos napisał(a):Kupujesz motocykl dla szpanu czy do jazdy?
I do tego, i do tego, taka prawda. Jednak myślę że i tak CBR nie jest tak szpanerska jak jakaś nowa RS 125, która ma kosmiczne osiągi, ale chla sporo i wymaga oleju. Tu mam tanią w eksploatacji CBR która wygląd ma również bardzo ładny, tylko te opony echhh... Ale skoro mówicie, że lepiej nic nie wymieniać, to ok, może jakoś ujdzie

- Killaz
- Świeżak
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości