Świeżak a motocykl z ABS
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Świeżak a motocykl z ABS
Witam
Na początek wybaczcie nowy top, ale nie mogłem dokopać się do info w gąszczu 1, 2, 3 ... 241, 242, 243 stron
Co sądzicie o motocyklu dla Świeżaka jeżeli chodzi o ABS ?
Przymierzam siÄ™ do zakupu Hondy CBF 500A ew. CBF 600NA
Czy ABS w tym przypadku to dobra rzecz dla Świeżaka ?
Czy nie lepiej uczyć się hamowania bez ABS ?
Reasumując którą wersję hamowania kupić ?
Dzięki za info.
Pozdrawiam
sh
Na początek wybaczcie nowy top, ale nie mogłem dokopać się do info w gąszczu 1, 2, 3 ... 241, 242, 243 stron

Co sądzicie o motocyklu dla Świeżaka jeżeli chodzi o ABS ?
Przymierzam siÄ™ do zakupu Hondy CBF 500A ew. CBF 600NA
Czy ABS w tym przypadku to dobra rzecz dla Świeżaka ?
Czy nie lepiej uczyć się hamowania bez ABS ?
Reasumując którą wersję hamowania kupić ?
Dzięki za info.
Pozdrawiam
sh
-
Shaft - Świeżak
A co ABS to jest automat hamowania i na nim się nie nauczysz hamowac tak jak na skuterze zmieniać biegów?
Dobry ABS ratuje nas od ślizgów i załącza się przy konretnych hamowaniach a nie przy każdym. Jedyne co możesz się nauczyć kupując normalny system, że jak nerwy zacisną Ci ręke na klamce to zaliczysz szlifa i bedziesz jeździł przez jakiś czas dośc ostroznie, az się otrzesiesz z tego...
Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać, jeśli chcesz jeździć z ABS to kup sobie motocykl wyposażony w niego.
Pozdrawiam
Dobry ABS ratuje nas od ślizgów i załącza się przy konretnych hamowaniach a nie przy każdym. Jedyne co możesz się nauczyć kupując normalny system, że jak nerwy zacisną Ci ręke na klamce to zaliczysz szlifa i bedziesz jeździł przez jakiś czas dośc ostroznie, az się otrzesiesz z tego...
Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać, jeśli chcesz jeździć z ABS to kup sobie motocykl wyposażony w niego.
Pozdrawiam
CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Åšcigacz.pl
Ja posiadam Honde CBF 500 z wersja bez ABSu (dowiedziałem sie o tym dopiero po zakupie motocykla który przywiózł mi kolega z Anglii. Jak dla mnie to żadna różnica ze nie posiada ABSu, hamulce ta wystarczające, a są bez stalowego oplotu. Słyszałem komentarz, że ABS w CBFie 600 jest do dupy. No ale nie jechałem sam więc nie wiem. A co do mojej Hondy, posiadam ją od nie dawna to narazie jestem zadowolony.
-
adam_89 - Stały bywalec
Ja bym sie nie zastanawial i bral moto z ABS.
Jezdzilem Adama CBF'em i hamulce sa dobre, mimo iz jest jedna tarcza z przodu. Na suchym kola tak latwo nie zablokujesz chyba ze docisniesz do konca klamke hamulca. Zablokowanie kola + brak doswiadczenia = gleba. A ABS zapobiegnie temu.
Nie mowie co jest na sliskim, ostre hamowanie i jedziesz jak na sankach
Uwazam ze ABS dla Swierzaka jak najbardziej
Jezdzilem Adama CBF'em i hamulce sa dobre, mimo iz jest jedna tarcza z przodu. Na suchym kola tak latwo nie zablokujesz chyba ze docisniesz do konca klamke hamulca. Zablokowanie kola + brak doswiadczenia = gleba. A ABS zapobiegnie temu.
Nie mowie co jest na sliskim, ostre hamowanie i jedziesz jak na sankach

Uwazam ze ABS dla Swierzaka jak najbardziej

929
-
cycu_rsko - Moderator
ABS
Dzięki za informacje.
Oglądałem już sprzęcik i będzie z ABS. Faktycznie lepiej mieć z ABS. Zwłaszcza, że zamierzam jeździć na jesieni i zimą w cieplejsze suche dni.
Jeżeli ktoś z was ma negatywne doświadczenia z CBF600N + ABS dajcie znać. Zanim kupię minie ok 2 tygodnie.
Pozdrawiam
sh
Oglądałem już sprzęcik i będzie z ABS. Faktycznie lepiej mieć z ABS. Zwłaszcza, że zamierzam jeździć na jesieni i zimą w cieplejsze suche dni.
Jeżeli ktoś z was ma negatywne doświadczenia z CBF600N + ABS dajcie znać. Zanim kupię minie ok 2 tygodnie.
Pozdrawiam
sh
-
Shaft - Świeżak
Fajnie, ze zdecydowales sie na ABS, i zycze abys nigdy nei byl zmuszony go uzywac. Mimo tego pocwicz troche na suchym i na niezbyt uczeszczanym parkingu, bo trzeba sie do tego lekko przyzwyczaic.
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
no to uważaj na ten ABS, trzeba nauczyć się z nim jeździć. Wjedziesz w najmniejsą nierównośc na drodze i już ABS "odpuszcza" - najgorsze jest to, że jak przejedziesz przez tę nierówność ABS nadal zmiejsza ciśnienie w zaciskach - mimo, że asfalt jest już idealny. Trzeba wtedy odpuścić klamkę i jeszcze raz zacząć hamować - bardzo nieprzyjemne, jak droga hamowania 2x się wydłuża. ABS w CBFce jest bardzo daleki od ideału - ogólnie, ja osobiście nie polecam i teraz z perspektywy 2 sezonów na sprzecie nie brałbym motocykla z ABSem (nie wiem jak inne marki). Zastanawiam się którzy z tych, którzy polecają maja CBF z ABSem, pewnie żaden......
-
Norbi - Świeżak
To moze teraz powiesz jak bedzie wygladala opisana droga hamowania bez ABS'u ? Tym modelem, z ABS 'em jezdzilo dwoch moich znajomych i jakos przy hamowaniu nie mieli tych problemow. Opisales tak jakby sensor mierzyl raz na sekunde, lub jeszcze wolniej.
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
ABS w aucie lubie, chociaz w swoim nie mam ale testowalem takie ktory ow posiadaja. W moto tez pewnie dla swiezaka sie przyda. Tylko jak dla mnie jedno "ale". Ktos taki nauczy sie wciskac heble w opor i ABS wszystko zrobi za niego. A co sie stanie jak po ilus latach nagle dostanie moto bez ABSu i bedzie musial ostro hamowac?
no i drugi szczegol... z ABSem nie zrobisz stoppie chyba
no i drugi szczegol... z ABSem nie zrobisz stoppie chyba
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
Nie wiem jak w moto ale w samochodzie to mnie wnerwia strasznie ABS, jak ktoś lubi hebel do końca wciskać to może taki ABS mu pomoże a dość często ABS tak wydłuża drogę hamowania że i tak się nie unika zderzenia.
Takie moje zdanie a na moto to pewnie przydatne dla poczÄ…tkujÄ…cego motocyklisty.
Takie moje zdanie a na moto to pewnie przydatne dla poczÄ…tkujÄ…cego motocyklisty.
-
patryk83 - Bywalec
ABS nie wydluza drogi hamowania.
Nie wprowadzaj ludzi w blad.
ABS zapobiega blokowaniu kol, co skraca droge hamowania.
ABS moze jedynie nie dzialac prawidlowo, gdy jest duzo zanieczyszczen na asfaldzie typu liscie itp. Wtedy moze zmniejszyc sile hamowania i wydluzyc droge hamowania. Ale w normalnych warunkach, skraca i to wyraznie. Do tego istnieje mozliwosc manewru.
Nie wprowadzaj ludzi w blad.
ABS zapobiega blokowaniu kol, co skraca droge hamowania.
ABS moze jedynie nie dzialac prawidlowo, gdy jest duzo zanieczyszczen na asfaldzie typu liscie itp. Wtedy moze zmniejszyc sile hamowania i wydluzyc droge hamowania. Ale w normalnych warunkach, skraca i to wyraznie. Do tego istnieje mozliwosc manewru.
929
-
cycu_rsko - Moderator
Świeżak to był ale w filmie "Symetria"
ABS jest rewelacyjną sprawą jeśli tylko masz kasę żeby dołożyć do ABS-u to się nie zastanawiaj, oczywiście w motocyklu.
Natomiast co do auta to sam nie wiem jeśli chodzi o bardzo małe prędkości, ostatnio jadąc w korku max 25km/h zahamował przede mną gwałtownie Citroen i nie zdążyłem wyhamować, brakło mi dosłownie 15cm nie wiem czy bez abs-u dałbym rade czy nie...
...a teraz właśnie jestem w trakcie matowania mojego zderzaka do malowania
ABS jest rewelacyjną sprawą jeśli tylko masz kasę żeby dołożyć do ABS-u to się nie zastanawiaj, oczywiście w motocyklu.
Natomiast co do auta to sam nie wiem jeśli chodzi o bardzo małe prędkości, ostatnio jadąc w korku max 25km/h zahamował przede mną gwałtownie Citroen i nie zdążyłem wyhamować, brakło mi dosłownie 15cm nie wiem czy bez abs-u dałbym rade czy nie...
...a teraz właśnie jestem w trakcie matowania mojego zderzaka do malowania

Ostatnio edytowano 24/9/2008, 13:54 przez Kedar-88, łącznie edytowano 2 razy
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
Robiłem kiedyś test 2 podobnych samochodów z ABS i bez ABS a konkretnie z wyłączonym czy niedziałającym już nie pamiętam i wiem, że szybciej się zatrzymałem sam hamując pulsacyjne niż z ABSem.
Możliwe, że w większości przypadków hamowania ABS pomaga ale jakoś ja nie lubię ABSu.
Sam ABS wiadomo, że nie służy do wydłużania długości hamowania bo to by nie miało sensu.
Możliwe, że w większości przypadków hamowania ABS pomaga ale jakoś ja nie lubię ABSu.
Sam ABS wiadomo, że nie służy do wydłużania długości hamowania bo to by nie miało sensu.
-
patryk83 - Bywalec
tylko, ze w sytuacji awaryjnej 99% osob nie mysli, zeby hamowac tak aby kola sie nie zablokowaly, tzn. pulsacyjnie tylko wciska hebel do oporu a potem sie dziwia, ze traca panowanie nad kierownica i leca w drzewa. ABS wlasnie zapobiega blokowaniu sie kol a heble wtedy wciskasz do oporu i czujesz pod pedalem takie drgania to znaczy, ze ABS dziala i w zadnym wypadku wtedy nie zwalnia sie nacisku.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
- fandzoilisz
- Bywalec
Hamowanie pulsacyjne to tez glupota.
Najwieksza skutecznosc hamowania jest na granicy poslizgu kol. Hamujac pulsacyjnie wydluzamy droge hamowania. A w razie naglego hamowania wciskamy hebel do spodu nie myslac o jakims pulsacyjnym naciskaniu pedalu.
Najwieksza skutecznosc hamowania jest na granicy poslizgu kol. Hamujac pulsacyjnie wydluzamy droge hamowania. A w razie naglego hamowania wciskamy hebel do spodu nie myslac o jakims pulsacyjnym naciskaniu pedalu.
929
-
cycu_rsko - Moderator
MadboY napisał(a): A co sie stanie jak po ilus latach nagle dostanie moto bez ABSu i bedzie musial ostro hamowac?
1. myslisz, ze gdy pozna walory ABS'u bedzei jeszcze chcial jezdzic maszyna ktora nie jest w niego wyposazona, szczerze mowiac watpie
2. za kilka lat nei bedzie juz maszyn ktore nie beda seryjnie wyposazone w ABS. ( w piekszym procecie )

- andy7
- Moderator
andy7 - ad1. osobiscie bym tak nie watpil.
ad2. tego tez nie bylbym taki pewien. Dlaczego motocykle stricte wyscigowe nie maja ABSu? Gdyby bylo tak jak piszesz to w motoGP juz dawno by je tam montowali.
ad2. tego tez nie bylbym taki pewien. Dlaczego motocykle stricte wyscigowe nie maja ABSu? Gdyby bylo tak jak piszesz to w motoGP juz dawno by je tam montowali.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości