Zobacz wątek - Panowie doradźcie proszę - SUZUKI GSR i dobór tylnej opony ?
NAS Analytics TAG

Panowie doradźcie proszę - SUZUKI GSR i dobór tylnej opony ?

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Panowie doradźcie proszę - SUZUKI GSR i dobór tylnej opony ?

Postprzez POGO » 27/2/2008, 13:17

Witam wszystkich. Mam do was ogromną prośbę, otóż zakupiłem ostatnio Suzuki GSR 600 i czeka mnie wymiana tylnej opony. Standardowo zamontowana jest w nim 180/55/ZR17 a mam okazję do kupienia oponkę 190/50/ZR17 - i o to pytanie Czy uważacie, że wymiana na taką spowoduje jakiś mankament w postaci prowadzenia motocykla, w znaczny sposób zmienią się parametry jezdne Bardzo proszę o podpowiedzi w tym temacie.
Z góry dziękuję. Maciek
POGO
Świeżak

Postprzez maatiaas » 27/2/2008, 13:23

już chyba dziesiętny temat o rozmiarze opony. otóż odpowiem Ci tak....sam kiedyś chciałem założyć szersza oponę i razem z moim pomysłem zostałem zlinczowany, że zmienią się trajektorie jezdne...a więc radze ci lepiej poszukać i znaleźć oponę taką jak zalecają japońce
maatiaas
Świeżak

Postprzez motoman » 27/2/2008, 13:23

trudno mi sie wypowiadac jednoznacznie... ale ja zalozylem 190 i motocykl wogole inaczej jest prowadzi... ma tendencje do shimmy dodatkowo licznik przekłamuje bo jak policzylem dokladnie promien z opona 190 jest wiekszy o 2,5 cm:P moje obliczenia byly na tyle dokladne ze pozniej kolega jechal kolo mnie i ja mialem 216 a on 200 :D... nieopłaca sie:)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grzybu » 27/2/2008, 13:58

Jak to się nie opłaca... jechałeś 16 km/h więcej ;)

Nie wiem czy się nie mylę, ale tendencje do shimmy mogą być spowodowane właśnie większym promieniem - co za tym idzie podniesieniem tyłu i zmianą kąta pochylenia główki ramy.
Jeśli się da spróbuj podnieść o tą wartość przód na lagach. Może się poprawi.

A ja Wam powiem, że w cebrze miałem 190, teraz mam 180 i bardziej sobie chwaliłem szerszą. (w serwisówce 180) Miała lepsze trzymanie w winklu i klejenie przy starcie. Ale to są subiektywne odczucia zależne od sprzętu i wymagań użytkownika.
Grzybu
Bywalec

Postprzez motoman » 27/2/2008, 14:19

Grzybu napisał(a):Jak to się nie opłaca... jechałeś 16 km/h więcej ;)

Znajomy pozmieniał zębatki i gdy jedzie 230km/h pokazuje mu 299km/h i mu wtedy odcina zapłon:D:P takze wcale sobie szybciej o 70km/h nie jedzie:D

Grzybu napisał(a):Nie wiem czy się nie mylę, ale tendencje do shimmy mogą być spowodowane właśnie większym promieniem - co za tym idzie podniesieniem tyłu i zmianą kąta pochylenia główki ramy.
Jeśli się da spróbuj podnieść o tą wartość przód na lagach. Może się poprawi.

No właśnie próbowałem ... podnioslem na lagach całe 3mm...:D i zmiekczylem nawet tył;) zeby bardziej dupa siadła ale nie pomogło;) a shimmy mnie spotyka okolo 170km/h:D takze jedyny plus to taki ze nie boje sie juz shimmy przy 200km/h:D hehehe... zastanawialem sie tez czy to nie felerna opona... szlag wie... musze ją zmienić:)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grzybu » 27/2/2008, 14:31

motoman napisał(a): Znajomy pozmieniał zębatki i gdy jedzie 230km/h pokazuje mu 299km/h i mu wtedy odcina zapłon:D:P takze wcale sobie szybciej o 70km/h nie jedzie:D

He, he... Ale za to może się chwalić, że prawie na każdej prostej zamyka budzik ;)

A co do shimmy - przyczyna może być inna a tylko zbieg okoliczności sprawił, że wyszła razem ze zmianą laćka. Jak zmienisz na inną to będziesz wiedział, czy to była jej wina.
Grzybu
Bywalec

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê