Zobacz wątek - prawo jazdy kategoria A - ANGLIA
NAS Analytics TAG

prawo jazdy kategoria A - ANGLIA

Wywalac wszystko jak leci

prawo jazdy kategoria A - ANGLIA

Postprzez Sopel3241 » 13/2/2008, 19:44

ktos robil prawo jazdy w angli ? na moto .. jak sie ksztaltuja ceny - testow ... praktycznego ...i teorii .. i sam egzmanim i wszystko co niezbedne do tego i ile jest pytan w teorii? ;] pozdrawiam
Fz6 2005> Gsx-r 1000 K4 LIMITED EDITION

Postprzez smyk » 14/2/2008, 01:46

Bede robil w przyszlym miesiacu. Ceny sa naprawde zroznicowane, zalezy od szkoly. Jezeli masz ukonczone 21 lat to rob DAS (Direct acces course) po ktorym nie masz ograniczenia ani na moc ani na pojemnosc. Kurs trwa od 2 do 5 dni w zaleznosci od twoich umiejetnosci. Cena zalezy m.in. od tego czy robisz kurs i egzamin na wlasnym sprzecie czy na wypozyczonym i oczywiscie od tego ile dni bedziesz potrzebowal aby przygotowac sie do standardu testowego. Oczywiscie jezeli nie masz jeszcze CBT to najpierw musisz zrobic je zrobic.
Pozdro i zycze powodzenia :)
Obrazek
smyk
Świeżak

??

Postprzez Sopel3241 » 14/2/2008, 18:49

co to jest CBT ? a motor mam wlasny i chcialbym na nim zdawac ... pojemnsc 600 cm czy to mozliwe mam 19 lat;] pozdro

Postprzez smyk » 14/2/2008, 23:46

CBT (compulsory basic training) to pierwszy krok jaki musisz wykonac. Koszt 75-100 fuli. To taki trening na placu manewrowym gdzie robisz rozne rzeczy typu zakret U, osemki i rozne typy zachowan na motorze jak dojazd do skrzyzowania i wlaczanie sie do ruchu itp. Ogolnie banal, trwa to ok 6h a pozniej 2h na miescie i koniec. Jezeli sie nie myle to nie pozwola ci tego zrobic na tym moto, musisz to zdac na 125cc ale wiekszosc szkol ma wlasne motory. Po samym cbt mozesz jezdzic czymkolwiek do poj. 125cc i mocy 15km.
Obrazek
smyk
Świeżak

Postprzez smyk » 15/2/2008, 14:22

Po 2 latach. Ale mozna zalozyc restryktor na 33km
Obrazek
smyk
Świeżak

Postprzez Sopel3241 » 16/2/2008, 07:57

dzieki wszystko w temacie musze poprostu zrobic w pl;] a i taniej bedzie pozdrawiam i dziekuje za liczne odpowiedzi

Postprzez Mynemo » 17/2/2008, 11:23

Ja prwako zrobilem we wrzesniu.Wzialem 5 dni wolnego z roboty,a kosztowalo mnie to 680 funtow.Warto bylo.Niezla zabawa,na motorze od 9 rano do 16 kazdego dnia.
Mynemo
Świeżak

Postprzez smyk » 17/2/2008, 14:32

Hej Mynemo moze napisz cos wiecej o DAS tez sie wkrotce wybieram i czy trudno zdac ?
Obrazek
smyk
Świeżak

Postprzez Mynemo » 18/2/2008, 19:05

No wiec tak.Najpierw oczywiscie wybierasz do jakiej szkoly jazdy chcesz isc.Idziesz tam lub dzwonisz a oni ci ustalaja terminy.Najpierw zdajesz egzamin pisemny.Sklada sie on z 35 normalnych pytan(z wyborem odpowiedzi a,b,c itp.),a po rozwiazaniu tych pytan pokazywane sa krotkie filmiki z jazdy po miescie(w sumie chyba 14) i trzeba klikac myszka kiedy uwazasz ze powinienes zareagowac na to co sie dzieje na drodze.Mozna zdawac to po Polsku.
Jak juz to zdasz to mozesz zaczynac jazde.Terminy ustalasz sobie z nimi jak ci pasuje.ile dni potrzebujesz to w zasadzie zalezy od twojego doswiadczenia.Pogadasz z nimi to ustalicie to razem.Pierwszy dzien to zawsze CBT,czyli podstawowy trening po ktorym mozesz jezdzic na motorach do 125cc.A nastepne dni to juz tylko jazda przerywana pogawedkami z instruktorem na temat bezpieczenstwa na drodze i innych tym podobnych rzeczy.Ostatniego dnia jezdzisz tylko pol dnia a potem jedziesz na test.ten trwa okolo 30-40 minut.Najpierw egzaminator zadaje dwa pytania na temat budowy lub obslugi motoru,a potem juz jazda po miescie.W czasie jazdy trzeba bedzie zrobic U-Turn,start pod gorke i tym podobne pierdy.Proscizna zdalem za pierwszy razem.
Mynemo
Świeżak

Postprzez asu06 » 4/3/2008, 23:04

Niby proscizna a ja nie zdalam :(
asu06
Świeżak

Postprzez asu06 » 5/3/2008, 19:25

moze i bylo 20 niewiem. Faktem jest ze plakac mi sie chcialo bo wywrocilam sie ot tak stracilam balans.
Tylko nie piszcie ze ot babie zachcialo sie prawa jazdy kat A. Anglia to nie Polska i tu nie uwalaja za byle co. Trzeba sobie zasluzyc.
Tydzien po pierwszym (i jedynym) podejsciu do egzaminu zaczela mi leciec krew z ucha, bol okropny szpital lekarze i diagnoza (zanik sluchu i trwale uszkodzenie ucha wewnetrznego)

:(
Nie bede w stanie jezdzic motorem, pozostalo mi byc "plecakiem" ....

Ale ze ja sie tak latwo nie poddaje, wizyta kontrolna za tydzien !!!
asu06
Świeżak

Postprzez asu06 » 8/3/2008, 20:50

problem z blednikiem byl przyczyna wywrotki...
asu06
Świeżak

Postprzez savage80 » 21/3/2008, 22:35

Przepisy na prawko ostatnio sie zmienily ja zdawalem 3 tyg temu, a wiec tak najpierw musisz zdac teorie mozna po polsku testy mozesz kupic na stronie emano. com pytan masz 50 na ok 800 dostepnych ale nie ma strachu sa one naprawde proste i jest zaznaczone ile powinno byc poprawnych odpowiedzi np jedna lub trzy nastepnie po testach masz pokaz kilkunastu filmikow gdzie sprawdzaja twoja reakcje na potencjalne zagrozenia na drodze, brzmi troche trudno ale jest naprawde proste. Po zdaniu teori idziesz do jakiejs szkoly wykupic sobie jazde, instruktorzy pokazuja mniej wiecej trasy gdzie bedziesz jezdzil na egzaminie, koszt nauki ok 600 fula ale do egzaminu dostajesz motor na ktorym sie uczyles jezdzic wiec jest latwiej pozatym egzaminator to nie wredniak z polski ktory specjalnie chce usadzic jezeli masz pojecie o jezdzie zdasz dla nich jest wazne czy nie rozwalisz siebie albo innych na drodze, egzamin trwa ok 45 min. poczatek to zawracanie na drodze i awaryjne zatrzymanie czyli np dziecko wybiega na droge potem jazda ..... no i zdajesz i czekasz na prawko ale do reki dostajesz certyfikat i juz mozesz smigac :D Tylko nie zapomnij pierwsze jest CBT czyli jazda na 125cc koszt ok100 Ł, no i polecam sie pospieszyc bo od pazdziernika zmieniaja sie przepisy co do jazdy nie wiem co i jak ale moze byc troszke trudniej, mimo to jezeli juz zdasz to zycze prostch zakretow i gomowych drzew, a przedewszystkim jazdy z glowa bez niepotrzebnego narazania siebie i innych na niebezpieczenstwo. Pozdrawiam wszystkich motocyklistow na calym globie!! JA i moje cbr600 8)
savage80
Świeżak

Postprzez andrzej zzr » 24/4/2008, 20:20

witam wszystkich.
Jestem mieszkancem Anglii. Posadam prawo jazdy kat b,c a do tego chcialm bardzo dolozyc a.
W tym moje pytanie: co musze zrobic aby dostac je?
Mam brytyjskie prawko i zostalo juz ono wyslane do wydzialu ruchu DVLA o dopisanie PROVISIONAL by nastepnie kontunuowac dorabianie sie pelnej kategorii A. Odeslami mi papiery ze juz moge prowadzic pojazd nie przekraczajacy 125ccm tylko ze nie wim jak postepowac dalej. Czy moze ktos sie wypowiedziec?
andrzej zzr GSXR750srad
andrzej zzr
Świeżak

Postprzez Ukaszzz » 26/4/2008, 15:53

savage, to znaczy że oni poprostu dają Tobie motor i Ty na nim sobie jeździsz ?? Wlasnie jak to konkretnie wygląda?? Wiem że trzeba zrobic CBT , to jest 1 dzien i kosztu ok. 100Ł , pozniej jak to jest ? idziesz i zapisaujesz sie na kurs, ale jak ten kurs przebiega dokladnie ?

Bo wlasnie chcem sobie zrobić prawo jazdy tutaj w Anglii . Koszty znam, lecz jak to jest juz z egzaminem i tym kursem.

P.S. eneasz moglbyś powiedzieć gdzie te zdjęcie robiłeś ? Bo bardzo mi się podoba okolica:)

P.S 2 aa i jeszcze żeby nie zakladać oddzielnego tematu chciałbym się zapytać o ubezpieczenie na moto o pojemnosci 600cc .Gdzie najlepiej i najtaniej ?

aa i jeszcze ile kosztuje Road Tax ?

Pozdrawiam.
Ukaszzz
Świeżak

Postprzez Ukaszzz » 27/4/2008, 00:14

Hellloooo :)
Ukaszzz
Świeżak

Postprzez MeeHau » 27/4/2008, 19:02

andrzej cos pomyliles o provisional licence ubiegasz sie jak nie masz prawka, to jest 1wszy etap dzieki temu mozesz zaczac jezdzic z doswiadczonym kierowca jego samochodem, badz podejsc do CBT, jesli nie robiles CBT nie mozesz wsiasc nawet na skuter :P

Ukaszzz tu masz na temat road taxu http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/Ow ... G_10012524 na 600 jest to 48Ł na caly rok, a co do ubezpieczenia, jak jestes malolat, masz krotko prawko i 0 znizek to mozesz byc niemile zaskoczony
MeeHau
Świeżak

Postprzez Ukaszzz » 28/4/2008, 02:02

Więc tak, mam 22 lata, prawo jazdy jak napisałem chcę własnie zrobic... zniżek nie mam ... ale mam prawo jazdy na samochód ponad rok, to też się liczy ?

eneasz te zdjęcia z Twojego podpisu.. To Twoje zdjęcie ? :)
Ukaszzz
Świeżak

Postprzez MeeHau » 28/4/2008, 21:47

Ukaszzz napisał(a):Więc tak, mam 22 lata, prawo jazdy jak napisałem chcę własnie zrobic... zniżek nie mam ... ale mam prawo jazdy na samochód ponad rok, to też się liczy ?

to, ze masz prawko na samochod nie bedzie miec wplywu na wysokosc skladki, a pomysl jesli chcesz kupic motor sportowy, to jak ze sportowym samochodem, takie ubezpieczenie dla osoby takiej jak ty na 90% bedzie wynosic ok 1000Ł

PS ja dzisiaj zrobilem CBT, a najprawdopodobniej w sobote jade odeberac aprilke rs 125 :) narazie mi styknie, nie spieszy mi sie na wiekszy moto ;)
MeeHau
Świeżak

Postprzez savage80 » 30/4/2008, 11:18

A wiec jezeli chodzi o prawko na 2oo najpierw robisz tzw. CBT jest to dokument uprawniajacy cie do poruszania sie motocyklem do 125 cc i jest wazny przez dwa lata co do moto to szkoly dysponuja swoimi maszynami i udostepniaja je tak samo zreszta jak odziesz ochronna, ale dobrze jest sie upewnic. cena CBT wacha sie w granicach 100-120Ł kurs polega na teoretycznym wykladzie nastepnie kilka manewrow na parkingu a potem mala rundka po drodze wraz z instruktorem, po ok. 5-6 godzinach instruktor wypisuje Ci certyfikat. Nastepnie rejestrujesz sie na egzamin teoretyczny jest stosunkowo latwy masz 50 pytan na bodajze 800 dostepnych a potem kilkanascie filmikow gdzie masz przedstawione rozne zagrozenia na drodze i w odpowiednim momencie nalezy kliknac myszka naprawde latwe, mozna zdawac w jezyku polskim tylko podczas rejestracji musisz o tym poinformowac. Testy mozesz nabyc ze strony bodajze emano ja od nich kupowalem sa sprawdzeni. Po zaliczeniu teorii dostajesz certyfikat ze zdales i z tym walisz zpowrotem do szkoly nauki jazdy tam placisz kolejne 500-600Ł za lekcje jazdy ustalasz sobie z nimi tylko terminy i podczas ostatniego dnia nauki jezdzisz tylko kilka godzin a potem egzamin praktyczny czyli zawracanie na drodze, awaryjne chamowanie troszke jazdy a potem dostajesz kolejny certyfikat i mozesz juz smigac. Sprawdz tylko jaka jest dolna granica wieku na prawko kat. A bo o ile sie nie myle jest to 24 lata. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20/10/2008, 18:09 przez savage80, łącznie edytowano 1 raz
savage80
Świeżak

Następna strona

Powrót do Smietnik