Zobacz wÄ…tek - prawo jazdy kategoria A - ANGLIA
NAS Analytics TAG

prawo jazdy kategoria A - ANGLIA

Wywalac wszystko jak leci

Postprzez johnmichael » 21/6/2008, 08:52

no ja tyle wiem, ze trzeba miec provisional license by robic CBT.
Enek , czy mysmy nie walkowali tego tematu juz jakis czas temu?
johnmichael
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez sebekmelior » 9/7/2008, 15:45

Ile trzeba miec lat na te CBT bo ja slyszalem ze 16 a inni gadaja ze tu jest inaczej i nie ma takiego czegos... prosze o jak najszybsza odpowiedz...
sebekmelior
Świeżak

Postprzez orlik1981 » 9/7/2008, 18:30

16 lat 50ccm jak skonczysz 17 to na mozesz na 125 ccm,
jest takie coś jak google.co.uk to działa jak wp.pl onet.pl itp. tam wpisujesz i szukasz
pozdro
eagle
GSX-R 600 K6
orlik1981
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez sebekmelior » 9/7/2008, 21:00

Ja mam 16 lat juz za kilka dni a co jesli zrobie A1 w polsce? Czy jazda po anglii bedzie legalna? Jezeli nie, powiedzcie jak i przerobic 125-tke na 50-tke....
sebekmelior
Świeżak

Postprzez sebekmelior » 10/7/2008, 16:30

Ktos mowil mi ze mial 600-tke na 50-tke zarejestrowana ale nie wierze a co do 125-tek to widzialem kilka... I TO JEST LEGALNE CZESCIOWO PRZYNAJMIEJ CZYLI NIE POWINNISCIE DAWAC ZA TO OSTRZEZEN...
sebekmelior
Świeżak

Postprzez sebekmelior » 10/7/2008, 16:33

I co z moim pytaniem?? (tym pierwszym o jezdzie po anglii na polskim A1 prawku)
Bo maszyna to nie wszystko, najwazniejsza jest pasja!!
sebekmelior
Świeżak

Postprzez orlik1981 » 10/7/2008, 21:19

za takie posty nie powinni dawać ostrzeżen tylko z forum wywalać
:)
eagle
GSX-R 600 K6
orlik1981
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez BeataK » 17/7/2008, 22:08

hehe a Wy Orlik i Enek znowu komus dajecie po du*pie :) nooo dobra juz nic nie mowie i ide sobie :D /Maruda :P
Beata-MARUDA :)
BeataK
Świeżak

Postprzez orlik1981 » 18/7/2008, 09:24

jak zawsze :D
porzadek musi być :)
eagle
GSX-R 600 K6
orlik1981
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez asu06 » 26/7/2008, 00:30

opierniczaja tylko :D ale fakt faktem ze pytania powtarzaja sie non stop, czasami wystarczy poszperac w archiwum
asu06
Świeżak

Postprzez patek » 17/1/2009, 02:24

Witam wszystkich - pierwszy post mimo ze rejestrowalem sie duzo wczesniej.
Korci mnie na motor:-) Slyszalem gdzies, ze jesli ma sie prawko na samochod (mam) oraz CBT, to zakaz przewozu pasazerow i literki L nie obowiazuja. Naszperalem sie w google i nic nie znalazlem, czy ktos ma jakies doswiadczenia i umie to potwierdzic lub zdementowac?
Jesli to prawda, to chyba sie skusze na to CBT i jakies 125.
Dzieki z gory i pozdrawiam.
patek
Świeżak

Postprzez BeataK » 22/1/2009, 15:52

nie prawda , musisz miec pelna kategorie A zeby moc przewozic pasażera,co do literki L tez musisz ja miec umieszczona w widocznym miejscu na moto inaczej mandacik:)
Beata-MARUDA :)
BeataK
Świeżak

Postprzez SÅ‚awomir » 18/3/2009, 13:41

Wszystkiego o prawie jazdy na motor i nie tylko dowiesz się na stronie www.prawojazdyanglia.com, jest tam tez namiar na profesjonalnie przetłumaczone testy.Ja już śmigam moim Kawasaki,dla chcącego nic trudnego.
Sławomir
Świeżak

Postprzez kaczka » 15/4/2009, 10:48

mam takie nie typowe pytanko jak wbić 1-szy bieg na górę czy na dół wielkie dzieki za odpowiedzi
kaczka
Świeżak

Postprzez camelek88 » 11/9/2009, 16:41

Witam :)
Z gory mowie ze nie mam duzego doswiadczenia w jezdzie na motorze, jednak bardzo dobrze orientuje sie w prawie angielskim a w szczegolnosci w zagadnieniach o prawku, ubezpieczeniach itp.
Sama teraz bede podchodzic do zdawania prawka na motor bo wczesniej sie jezdzilo bez :P
Jednak bede robic tylko kurs CBT zeby pojezdzic troche po Anglii (po zdaniu tego kursu mozna jezdzic po Anglii przez 2 lata bez zdawania prawa jazdy) a samo prawko bede zdawac w Polsce, poniewaz jest pare wad i zalet miedzy Polska a Anglia... Mianowicie jezeli masz prawo jazdy na auto (polskie tak jak ja) i chcesz do tego zrobic prawo jazdy na motor (w Angli) to niewielu o tym wie ale w momencie zdania prawka w Angli trzeba zdac swoje polskie prawojazdy (ktore jest nieczasowe) i wymienic cale na angielskie (czasowe- ilosc lat zalezy od roznych czynnikow) i to jest dla mnie podstawowym powodem dlaczego chce polskie prawko na A :):)
Dletego tez ide na kurs, pojezdze jakis czas w Anglii a pozniej spadam do Polski zdawac :)
Jezeli ktos ma jakies pytania w zwiazku z prawem jazdy to chetnie pomoge:)
pozdrawiam:)
camelek88
Świeżak

Postprzez jacek11 » 15/8/2010, 22:34

jesli posiadam angielskie prawo jazdy kat b czy na tym prawku moge jezdzic motorem do 125ccm?
jacek11
Świeżak

Postprzez altum22 » 29/9/2010, 19:37

witam mam pytanko czy jak mam prawko z polski a1 od 6 lat to czy musze zdawac wszystko od nowa na kateogrie A czy moga mi jakos przepisac nie wiem cos slyszalem takiego mam jeszcze kategorie B C D E . Czyli pelen zestaw .
altum22
Świeżak

pobyt w UK

Postprzez mc44 » 7/2/2011, 02:22

Witam,
W UK jestem od niedawna. W Polsce jeździłem samochodem i w związku z tym, że trochę brakuje mi własnego transportu pomyślałem, aby zrobić prawo jazdy na motor. Samochód wydaje mi się zbyt drogi w utrzymaniu, a motoru z UK będzie można nadal używać po powrocie do Polski. Mam w związku z tym pytania - jak długo trzeba przebywać w UK, aby móc podchodzić do CBT (np. pół roku)? Raczej nie zależy mi na tym, aby mieć mocny motor, głownie chodzi o własny transport i weekendowe wypady nad morze. Wydaje mi się, że nie potrzebuję egzaminu direct access i wystarczy mi 125 po CBT? Pytanie tylko, czy można w jakiś sposób przyśpieszyć uzyskanie pozwolenia na przewożenie pasażera? A także kolejne pytanie praktyczne: ile można zmieścić w sakwach mocowanych do motoru, bo sam bagażnik to chyba jedynie służy do schowania kasku? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
mc44
Świeżak

Postprzez Papu » 17/4/2011, 14:41

Z tego co wiem to trzeba być tam od 185 dni... Ale nie jestem pewien....

Mam 19 lat.... planuje po maturze wyjechać tam na wakacje i jak sie poszczęści... posiedzieć cały rok. W tym czasie chciałbym zrobić prawko na motocykl.

Jak narazie dowiedziałem się... że najpierw trzeba zdać egzamin teoretyczny i zaliczyć 'plac', następnie zgłaszam się do jakiejś szkoły, szukam instruktora i ćwicze z nim jazdy przez kilka dni. Po tych kursach umawiam się na egzamin praktyczny i gdy go zdam czekam na prawo jazdy które zostanie mi przesłane pocztą.
Mam nadzieje że dobrze główkuje...

I tutaj mam pytanie... Czy jeżeli nie bedzie mnie stać na kupno motoru.. to będę go mógł wypożyczyć do 'jazd szkoleniowych'?

Wybaczcie mi proszę za odświeżanie tematu... Ale to jest jedyne forum gdzie dowiedziałem się czegoś konkretniejszego...

P.S. Czy do tego czasu zmieniły się przepisy drogowe? Mając 19 lat moge zdać na A1, a po 2 latach automatycznie robi mi się kat. A?

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Papu
Świeżak

Postprzez Hosti3000 » 25/4/2011, 21:17

Widzę ze tu trochę namotane i niektóre informacje są już nieaktualne wiec postanawiam odświeżyć zaczynając od początku.

*Żeby można było myśleć o motocyklu trzeba złożyć podanie na provisional licence (na poczcie jest formularz lub przez internet) lub posiadać prawo jazdy (nie jestem pewien w 100% ale chyba musi to być angielskie prawo jazdy) na auto które automatycznie zawiera provisional na inne kategorie.

*Gdy już mamy prawko musimy zrobić CBT (compulsory basic training = podstawowy trening obowiązkowy o_O ) koszt tego to 90-120 fontów (Instruktor powinien zapewnić wszystko co potrzebne czyli motor kask itp, albo można tez się dogadać co do ceny jeśli ma się własny motor). Jeśli posiadamy własny motor to możemy nim przyjechać na CBT (powalone angielskie prawo nie pozwala jeździć bez CBT ale jeśli jedziemy je zrobić to możemy nim jechać o_O ). Trwa to 5-6 godzin (1.5h mówienia o bezpieczeństwie i co to jest motocykl i jak się z nim obchodzić, 2.5h nauki jazdy od podstaw, jeśli instruktor uzna ze potrafisz jeździć to zabiera Cie na jazdę po miecie [1h] po wszystkim wypisuje Ci certyfikat ukończenia CBT, jeśli uzna ze nie umiesz jeszcze dobrze jeździć to niestety będziesz zmuszony/a powtórzyć kurs)

*Egzamin teoretyczny składa się z 2 części i można go zabukować przez internet za pomocą strony direct.gov.uk . Część 1 składa się z 50 losowo wybranych z pośród +800 pytań (niektóre mogą się powtarzać tylko ze będą inaczej sformułowane) Na dole na ekranie napisane jest ile odp musimy zaznaczyć. Część 2 to 'hazard' czyli filmiki zawierające niebezpieczne sytuacje zmuszające nas do zmiany prędkości, kierunku jazdy, awaryjnego hamowania. Mamy 14 filmików (na 13 jest 1 zagrożenie i na 1 są 2 zagrożenia) głownie chodzi o to ze jeżeli widzimy jakiekolwiek zagrożenie klikamy lewy/prawy przycisk myszy. Z hazardów możemy uzyskać maksymalnie 75pkt (za każde zagrożenie możemy dostać max 5pkt zależnie od tego jak szybko je dostrzeżemy [klikniemy]). Jeśli dobrze pamiętam to aby zdać trzeba mieć co najmniej 45pkt z pytań i 45pkt z hazardów.

*Egzamin praktyczny składa się z dwóch części. Jazdy po placu i jazdy po mieście (egzaminy są oddzielne i jeśli nie zdamy jazdy po placu nie możemy przystąpić do jazdy po mieście) Tutaj macie dokładny opis: http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/Le ... /DG_178328

*Ograniczenia co do pojemności i mocy wyglądają tak:
Gdy mamy CBT ale nie mamy prawa jazdy = motocykl o pojemność <125cc i moce <14.6KM
17-21 lat = motocykle o mocy <33KM (po 2 latach od zdania prawa jazdy możemy wymienić nasza licencje z A1 na A)
+21 lat = po zdaniu Direct Access Scheme możemy jeździć motocyklem o jakiejkolwiek pojemności

PS: Jeśli mamy provisional licence musimy jeździć z widoczna litera 'L' i nie możemy jeździć z pasażerem.

PS2: CBT można zrobić odrazu po przyjeździe do UK. Nie trzeba czekać.

W razie gdybym coś ominą to można zajrzeć tutaj : http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/Le ... /index.htm
Na tej stronie znajdziecie wszystkie potrzebne informacje i możecie tutaj zabukować egzaminy.
Hosti3000
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Smietnik

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê