[Aktualności] Przekroczysz prędkość o 50 km/h -...
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
zapewne obie kategorie polska to po**** kraj coraz ciężej zyc;(<br><hr>AdamKomentatorzy napisał(a):Czy kierowca posiadający prawo jazdy kategori A i B przekraczając dozwoloną prędkość motocykle traci obie kategorie czy tylko jedną ?<br><hr>maly<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No i co *my* zrobimy z tym bez-sensownym prawem? Widać, że układowe media nie chcą się wdać w debatę, pozostaje jedynie zainteresować któregoś z kandydatów. Wybory na prezydenta już za późno ale parlamentarne jak najbardziej. Nagranie tego pierwszego gościa ze Szczecina, który jechał nocą na trzy-pasmowym, pustym moście (niby to teren zabudowany?!!!) i strata prawa jazdy? Hańba dla naszych mędrców od ustaw. Ile jest takich miejsc, gdzie nie wiadomo, jakie ograniczenie obowiązuje (np. most trzypasmowy) i gdzie jest strefa terenu zabudowania? Co gorsze, na policji nałożony jest obowiązek odebrania prawa. Tu nie ma zdrowego rozsądku - jak cię złapią - nawet w wątpliwych miejscach tracisz prawo jazdy, a policjant nie może "pouczyć".
Kto w Polsce wreszcie podejmie debatę przeciwko tej żenady? Ścigacz, stajesz na wysokości zadania? Wesprzemy.<br><hr>o_co_chodzi
Kto w Polsce wreszcie podejmie debatę przeciwko tej żenady? Ścigacz, stajesz na wysokości zadania? Wesprzemy.<br><hr>o_co_chodzi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Być może most stanowi teren zabudowany sam w sobie.<br><hr>.Komentatorzy napisał(a):No i co *my* zrobimy z tym bez-sensownym prawem? Widać, że układowe media nie chcą się wdać w debatę, pozostaje jedynie zainteresować któregoś z kandydatów. Wybory na prezydenta już za późno ale parlamentarne jak najbardziej. Nagranie tego pierwszego gościa ze Szczecina, który jechał nocą na trzy-pasmowym, pustym moście (niby to teren zabudowany?!!!) i strata prawa jazdy? Hańba dla naszych mędrców od ustaw. Ile jest takich miejsc, gdzie nie wiadomo, jakie ograniczenie obowiązuje (np. most trzypasmowy) i gdzie jest strefa terenu zabudowania? Co gorsze, na policji nałożony jest obowiązek odebrania prawa. Tu nie ma zdrowego rozsądku - jak cię złapią - nawet w wątpliwych miejscach tracisz prawo jazdy, a policjant nie może "pouczyć".
Kto w Polsce wreszcie podejmie debatę przeciwko tej żenady? Ścigacz, stajesz na wysokości zadania? Wesprzemy.<br><hr>o_co_chodzi<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dowiesz się jak cię dopadną...<br><hr>.Komentatorzy napisał(a):A ja jestem ciekawe jednego: Zaostrzenie przepisów wobec "młodych kierowców"
Czy jeśli mam kat B od lat ośmiu ale teraz dorosłem do tego i zorbiłem sobie kat A i mam ją od tygodnia to czy kwalifikuje się jako młody kierowca czy nie ?
ciekawa zagadka<br><hr>CiSek89<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jak mnie zatrzymaja bez kategori np. mam A1 a jade motocyklem na A to jaki mandat wtedy ?<br><hr>SAS
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Od 18 maja , po kolei :Komentatorzy napisał(a):jak mnie zatrzymaja bez kategori np. mam A1 a jade motocyklem na A to jaki mandat wtedy ?<br><hr>SAS<br>
1.
NOWY (!!!) Art. 180a k.k. „Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu, prowadzi pojazd mechaniczny, nie stosujÄ…c siÄ™ do decyzji wÅ‚aÅ›ciwego organu o cofniÄ™ciu uprawnienia do kierowania pojazdami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnoÅ›ci albo pozbawienia wolnoÅ›ci do lat 2.”
2.
Art. 94 § 1 kodeksu wykroczeń:
"Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd, nie majÄ…c do tego uprawnienia, podlega karze grzywny"".
3.
Złamanie zakazu sadowego prowadzenia pojazdów - tu bez zmian , z k.k. do 3 lat
Moim zdaniem kolega wyczerpuje znamiona czynu z k.w. , czyli pkt.2 , natomiast czy będzie grzywna (mandat ) od policjanta czy sprawa zajmie się sąd, zdecyduje policjant. Mogę spekulować, że jeżeli kolega ma A1 i B, to skończy się na mandacie .
Obawiam się, że Art. . 180a k.k. wprowadza czyn przepołowiony, penalizowany z z k.k. i k.w (Art.94) - ciekawe jakie będzie orzecznictwo, choć niby Art. 180a k.k. brzmi precyzyjnie.<br><hr>adam57
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
kara grzywny czyli tak jak było do tej pory 300zł czy 10 razy tyle '?<br><hr>SASKomentatorzy napisał(a):jak mnie zatrzymaja bez kategori np. mam A1 a jade motocyklem na A to jaki mandat wtedy ?<br><hr>SAS<br>Komentatorzy napisał(a):Od 18 maja , po kolei :
1.
NOWY (!!!) Art. 180a k.k. „Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu, prowadzi pojazd mechaniczny, nie stosujÄ…c siÄ™ do decyzji wÅ‚aÅ›ciwego organu o cofniÄ™ciu uprawnienia do kierowania pojazdami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnoÅ›ci albo pozbawienia wolnoÅ›ci do lat 2.”
2.
"Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd, nie majÄ…c do tego uprawnienia, podlega karze grzywny"".
3.
Moim zdaniem kolega wyczerpuje znamiona czynu z k.w. , czyli pkt.2 , natomiast czy będzie grzywna (mandat ) od policjanta czy sprawa zajmie się sąd, zdecyduje policjant. Mogę spekulować, że jeżeli kolega ma A1 i B, to skończy się na mandacie .
Obawiam się, że Art. . 180a k.k. wprowadza czyn przepołowiony, penalizowany z z k.k. i k.w (Art.94) - ciekawe jakie będzie orzecznictwo, choć niby Art. 180a k.k. brzmi precyzyjnie.<br><hr>adam57<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeżeli Kolega popełni wykroczenie, to reguluje rzecz art.24 i 25 k.w. : grzywna od 20zł- 5000zł , z możliwością zamiany na areszt do 30 dni z przeliczeniem od 20zł do 150zł/dzień (o ile policja skieruje sprawę do Sądu) . Jeżeli Kolega popełni występek penalizowany przepisem z k.k. (tj. będzie jeździł po administracyjnym zatrzymaniu prawka przez starostę lub karnym zakazem sadowym) , to oprócz zagrożeń wolnościowych, grzywny w k.k. reguluje art. 33 , czyli od 10 do 540 stawek dziennych, a stawka dzienna od 10 zł do 2000zł ( Sąd ma prawie DOWOLNOŚĆ w zasądzeniu ile stawka dzienna wynosi, choć ustala status majątkowy sprawcy !).Komentatorzy napisał(a):jak mnie zatrzymaja bez kategori np. mam A1 a jade motocyklem na A to jaki mandat wtedy ?<br><hr>SAS<br>Komentatorzy napisał(a):Od 18 maja , po kolei :
1.
2.
3.
Obawiam się, że Art. . 180a k.k. wprowadza czyn przepołowiony, penalizowany z z k.k. i k.w (Art.94) - ciekawe jakie będzie orzecznictwo, choć niby Art. 180a k.k. brzmi precyzyjnie.<br><hr>adam57<br>Komentatorzy napisał(a):kara grzywny czyli tak jak było do tej pory 300zł czy 10 razy tyle '?<br><hr>SAS<br>
W przepisach jest jeszcze dwuznaczny zapis : "chyba, że ustawa stanowi inaczej" (przepisy karne zawarte są bowiem nie tylko w k.w i k.k !!!) - cóż, takie mamy prawo

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kolego, przeczytaj poniżej obie odpowiedzi na oba pytania SAS.<br><hr>adam57Komentatorzy napisał(a):jaka jest kara grzywny? ile?<br><hr>zx6r <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tracisz prawo jazdy na wszystkie kategorie. <br><hr>xyzKomentatorzy napisał(a):Czy kierowca posiadający prawo jazdy kategori A i B przekraczając dozwoloną prędkość motocykle traci obie kategorie czy tylko jedną ?<br><hr>maly<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
głupi kraj<br><hr>megahitKomentatorzy napisał(a):Czy kierowca posiadający prawo jazdy kategori A i B przekraczając dozwoloną prędkość motocykle traci obie kategorie czy tylko jedną ?<br><hr>maly<br>Komentatorzy napisał(a):Tracisz prawo jazdy na wszystkie kategorie. <br><hr>xyz<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości